1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.10.29. 15:29 HaFr

Lehet-e cél új parlamenti választások kiírása?

Ha a parlamenti többség és a kormány iránti bizalom rövid idő alatt nagyot esik és/vagy a folyamatosan alacsony szintjét a kormánynak nem sikerül korrigálnia, ennek következtében a kormány és/vagy a politikai rendszer elveszíti a legitimitását, az természetesen alapot jelenthet új választások kiírására -- ilyesmire elég rendszeresen sor kerül fejlett politikai kultúrájú demokráciákban, ahol a politikai rendszerek célja nem az aktuális "elit" hatalomban tartása, hanem a közjó több-kevésbé konszenzusos szolgálata. Ha hirtelen nagy tömegek politikai szemléletében áll be paradigmaváltás, új felismerések veszik át a régiek helyét, nagy tömegek érzik hirtelen becsapva magukat, vagy elégelik meg az adott politikai kontextust és trendeket, továbbá -- ami a lényeg -- az uralkodóvá váló felfogás szerint az intézményes többség már nem képes ehhez az új paradigmához idomulni, akkor a hatalomváltás és -megtisztulás elkerülhetetlen, ellenkező esetben a politikai rendszernek elhúzódó válsággal kell szembenéznie. Ha a politikai rendszer képes a változásra, akkor mindez demokratikusan (új választások kiírásával), hanem, akkor erőszakosan megy végbe.

Célja lehet-e ez egy friss ellenzéki mozgalomnak ilyesmi, amelyik korlátozott programmal (az internetadó eltörlésének kikényszerítésére) jött létre? Valószínűleg ez egyike azoknak a kérdéseknek, amelyeket a következő demonstrációig el kell dönteniük a szervezőknek elsődlegesen annak fényében, hogy lép-e a kormány a követelésük teljesítése érdekében. Ha lép, akkor azért, ha nem, akkor meg azért. 

Ám -- ettől is függetlenül -- ha egyébként egyre nyilvánvalóbb, hogy az internetadó csak egy újabb lépés azon az úton, amelyen végig menve az ország szabadsághiányos, kiszolgáltatott állapota hosszú időre rögzülhet, a hatalom gyakorlati kisajátítása megtörténik, és az ország esetleg kiszakadhat a nyugati szövetségi rendszerből, vajon nem kötelessége-e az állampolgároknak, hogy ha a helyzet megérett rá, új parlamenti választásokért szálljanak harcba?

A mai helyzet az a helyzet?

Jó néhány súlyos kérdés eldöntése vár ránk most, hogy a játszma újra nyitottá vált. És Orbán is pontosan tudja ezt.

Ui.: Ilyen helyzetben a hatalmon lévők számára borzalmasan kontraproduktív a demonstrálók megbélyegzése és a velük kapcsolatos egyre arrogánsabb hazudozás. Lásd az 1986-88 közötti időszakot Magyarországon. Ez a reakció az állampárt részéről is csak arra világít rá, hogy a demokrácia olyan tanulási folyamat, amelybe még csak alkalma sem volt igazán belekezdeni az országnak, az emberi hataloméhség és bolseviki reflexek viszont, mondhatjuk, természetesek.

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr386844345

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Népszavazást a információközlés szabadságáért! 2014.10.29. 16:45:59

  Hősök tere tele és az Andrássy út nagy része is tüntetőkkel. Ez bizony akkora tömegtámogatás, amivel nem csak lehet, de kell is ledönthetetlennek állított falakat döntögetni. Ekkora támogató tömeggel már biztosan át lehet vinni egy érvényes népszava...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.29. 15:31:56

Lehet ez a cél is. A Fidesznek csak 65 %-a lesz a 67 % helyett, s kiesik a bajnaista csapat.

nevetőharmadik 2014.10.29. 15:49:32

A játszma ugyan nyitottá vált, de jelenleg nincs senki, aki felkészült arra, hogy belépjen a játszmába. Mielőtt előrehozott választásokról beszélünk, az előtt kell a választópolgárok által is választhatónak látott politikai szervezetet létrehozni.

Egyébként bircának lesz igaza.

Ceterum censeo bircam esse delendam. (Vagy ilyesmi, valaki tanítson latinul.)

zenonküp 2014.10.29. 16:03:21

Kis falunkban a választást követő hajnalon vált számomra egyértelművé - a játszma nyitott. Nem gondoltam volna, hogy országossá válhat/válik ez az érzés ily hamarost.) Pillantatnyi helyzetek válhatnak napról napra meghaladottá.) S ez jó dolog.)

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.10.29. 16:09:15

@nevetőharmadik:

Cur volis bircam delere? Quod paupera birca tibi fecit?

egyetmondok 2014.10.29. 16:29:06

Mit új választások ? Új választójogi törvény,nemde,hiszen ezzel senki más nem képes nyerni,csak a Fidesz.
Szóval érdekes közeljövőnek nézünk elibe,lehet itt még ilyen-olyan kerekasztal,hogy miféle állam jöjjön létre a NER-é helyett.
Lényeges az utóiratod: ez itt a nyolcvanas évek közepe,közjogi,alkotmányos értelemben (is).

Titimataifaaaro 2014.10.29. 17:13:54

Már megint delirálsz. Hosszú évek óta sikerült végre egy normális tüntetést összehozni, és egyből előrehozott választásokról hallucinálsz.
A népi-urbánus ellentét amúgy is annyira mély, hogy semmiféle netadó nem gyógyítja be, előbb lesz polgárháború, mint előrehozott választás.
Arról már ne is beszéljünk, hogy a kormánypárt megrendülése, nem az européernek csúfolt oldalt erősítené, hanem a Jobbikot.
Ráadásul a tüntetésen részt vett jobbikos fiatalok a netes fórumokon már most panaszkodnak az Uniós zászlót lengetők miatt, szóval ha ők kihátrálnak ebből, végképp esélytelen bármi.

nevetőharmadik 2014.10.29. 17:17:13

@egyetmondok: Még az sem elég. Egy új választás - mégoly tiszta és igazságos is - annyi, mint aszpirin a fogfájás ellen.

2014.10.29. 17:47:08

Ha az "intézményes többség nem képes az új paradigmához idomulni", akkor az emberek "nem támogatják a NER autokratikus rendszerét", tehát elillan a rendszerbe vetett bizalom. És a hatalomnak nincs joga, tartózkodnia kell minden olyan intézkedéstől, amely korlátozná a népet (önrendelkezési jog gyakorlásában), ha az éppenséggel liberális demokráciát akar a NER helyett...

egyetmondok 2014.10.29. 17:56:03

@nevetőharmadik:
Azt eléggé sokan leírták már hamar is 2010 után,hogy azzal,amit a Fidesz csinál(t), elkerülhetetlen az új alkotmányozás igénye,és ez döntően más,mint ami lehetett volna 2006 őszén.
Igaza van tehát mindenkinek,aki azt mondja,hogy csak rendszerellenzék van,lesz,amelynek a tényleges aktivizálódása,ennek az ideje csak a kérdés.

netukki 2014.10.29. 18:14:59

@egyetmondok: Új választási törvény kell, ezt mondja pl. Vörös Imre volt alkotmánybíró is:

"– Ez egy tökéletes csapdahelyzet. Az önkényuralom ugyanis mindig csapdába csalja a polgárokat, és a polgároknak kell kitalálniuk, hogy ebből hogyan lehet kimászni. Én nem tudom, hogy mikor jön el az a pont, amikor valaki végre felelősségteljesen kezd gondolkodni és cselekedni, de ebben a helyzetben – különösen a „bizonyítványt magyarázva” képviselőként – dagonyázni súlyos morális felelőtlenség a nemzet és a történelem előtt. Ezt tartósan nem lehet elviselni. Itt nap mint nap sűrűsödnek az események, nem telik el hét anélkül, hogy orbitális botrányok ne lennének. Most már be kell látni, hogy elértük azt a határt, ahol már nem lehet tovább hazugságban élni. A közéletnek ezzel szembe kell néznie. Az ellenzék torkán szorul a hurok, meg kell érteniük, hogy ezzel a locsogással nem mennek semmire. Nem a nemzeti italboltokra vonatkozó törvénytervezet hatástanulmányait kell hiányolniuk. Az a legnagyobb probléma? Nem. Egyetlen ponton kell fellépniük, egy dolgot kell követelni: új választójogot. Ezzel kell kezdeni a munkát." | www.vasarnapihirek.hu/fokusz/alkotmanyos_jogunk_torvenyt_szegni_interju_voros_imre_volt_alkotmanybiroval_jogaszprofesszorral

Lexa56 2014.10.29. 18:20:36

@maxval birca hozzászóló: miért akarod törölni birkát? Mit tett veled szegény birka? :) No ezen most jót mulattam

nevetőharmadik 2014.10.29. 18:55:10

@egyetmondok: Még az új alkotmányozás is kevés - pontosabban nem elég gyors. Egy esetlegesen megnyert választás után mennyi időbe telne? 1 év? 2 év? Mit csinál az alatt a Fidesz? Mi biztosítja, hogy ez alatt az idő alatt nem indul újra az időhurok 2008-tól? Mert hogy a Fidesz mindent megtesz majd azért, hogy a helyzetet destabilizálja és visszajöjjön, az több, mint biztos, és a háttere, erőforrásai megvannak hozzá. Szóval szerintem a választás megnyerésének estéjére készen kell állnia annak a módszernek, amivel a Fidesz infrastruktúrája (személyi és gazdasági hálózata) fölszámolható, mégpedig a létező jogi eszközökkel. Esetleg egy előkészített, jól megcsinált lusztrációs törvénnyel, bár ez utóbbinak lehet, hogy éppen az új alkotmányozás lenne a feltétele. Kivéve, ha rá lehetne építeni akár az akkor még létező Alaptörvényre, vagy ennek legitimitását elvetve mondjuk a '89-es ideiglenes Alkotmány 2010. januári állapotára.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.10.29. 19:03:07

A jelenlegi ellenzék nem képes becsatornázni magához elégedetlenséget, az új ellenzék pedig még nem létezik.
Adott a lehetőség, hogy színre lépjen a PKP!
Hajrá Péter!

almodhi 2014.10.29. 19:12:23

@nevetőharmadik:

Valami ilyesmi kellene:

www.wikiwand.com/en/Committee_of_correspondence

Még csak azt sem teszem hozzá, hogy modernizálva...

explanatus 2014.10.29. 19:12:37

A magyarok (a nép) demokráciahiány érzéséről/éléséről elsősorban nem a nép tehet. Ez elsősorban „szabadon” választott vezetőink demokratikus nevelésének/neveltetéségének hiányából fakad. Mert ugye ők hol is tanulták, gyakorolták a demokráciát? A válasz erre az, hát a nem-demokráciában. Amíg reflexszerűen pusztán szólamokkal küzdenek a látható, a láthatatlan és a képzelt ellenségeink ellen, addig mit tehet a nép? Beáll küzdeni, az mégiscsak egyszerűbb, mint nekifogni valami merőben újnak.

Mi lenne, ha egyszer választott vezetőink és a nép is a demokrácia nevű játékot kezdené el játszani? Mivel erre eddig nem volt példa nem tudhatjuk milyen sikerrel tennénk. (Még a népre erőszakkal rákényszerített demokráciára is van példa az európai történelemben. Ráadásul ez annyira sikerült, hogy gazdaságilag legerősebb EU ország vált belőle) Mi lenne, ha mi szabad akaratunkból döntenénk amellett, hogy próbáljuk már ki, sokat nem veszíthetünk. Ha visszagondolunk pár dologra, akkor meglepődve látjuk, ha lehetett, tudtunk lelkesedni. Viszont ha semmiemberek határozták meg cselekvésünk irányát, magunk is semmiemberekké váltunk. Azt a bizonyos első követ ebben a hazában nincs ember aki felemelhetné.

Minap egy kommentelő (Mariann19) briliánsan fogalmazta meg úgy a szabadon választott vezetőink meg a választók (a nép) gondolatrendszerét. Ez pedig:

- - - a hatalomtól való függés és az alattvalói tudat - - -

.pont. Választottaink a kerekasztaltól eljutottak a hatalom édes mámoráig. Mi, a nép meg nem tudunk szabadulni évszázados alattvalói voltunktól, ráadásul (nem csak a mostani, hanem a mindig aktuális a hatalom) minden eszközzel próbál ott is tartani bennünket.

Huszonöt-harminc éves sorsciklusaink újabb kezdetén vagyunk és itt vannak a kérdések:
Merre? Kivel? Miért? ...

A legfontosabb kérdés pedig, hagyjuk, hogy mint mindig pusztán bábui legyünk a nemzetközi „nagy” játszmáknak vagy érzünk magunkban annyi erőt, hogy magunk vegyük kézbe ennek a Magyarország nevű hajónak az irányítását?

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.10.29. 20:14:02

@HaFr: Egy pártvezető életében jó, ha egyszer adódik ilyen történelmi pillanat.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.29. 20:39:18

@bölcsészmérnök: bár ne lenne -- és lenne helyette egy jó ország

Saga 2014.10.29. 23:23:57

ingyenebéd máshol írt posztjával értek egyet. Most nem kell szofisztikált pártprogram.

Elég pár fontos kinyilatkoztatás:

1. A NER-t a hatalom kizárolagos megszerzésére tett kísérletnek tekintjük, ezért MINDEN törvénye semmis. Az érintetteket bíróság elé kell állítani.
2. Szerződéseinek nagyrésze jó erkölcsbe ütköző ezért semmis.
3. Független korrupció ellenes ügyésszég felállítását kell követelni.
4. Teljes és feltétel nélküli nyilvánosság minden szerződés esetében, ahol az állam akár közvetve is érintett.
5. Azonnali választások, de a NER előtti szabályokkal, hiszen a NER törvényei semmisek.

Persze lehet cizellálni, meg szépíteni, de ez a program nem pártpántlikás.

zipe moha 2014.10.30. 09:31:49

@Saga:

...az hogy mit tartalmaz egy szofisztikált pártprogram majdhogy nem minden...mindannyian tudjuk, hogy a pártprogramok önmagukban sajtpapír...

nem olyan régen voltak a parlamenti választások, ahol nem pátprogramok versenyeztek, holott volt böven - a 4K!-tól a momáig-önmagukban szándéknyilatkozatok olyan csoportok részéről, aki elégedetlenek a rendszerben betöltött helyzetükkel, ám sem szervezetileg sem támogatottságban nem rendelkeznek a minimális feltételekkel azok közüggyé tételében, pláne megvalósításukban....tovább megyek: mivel ezzel ők is tisztában vannak szumma tevékenységük értelme az ön , szándékukban sincs a megvalósítás ...önpozícionálás és helyfoglalás mindösszesen...ez pedig nem tömegtámogatott kategória

van előképe egy eredményes cselekvőképes rendszerkritikai mozgalomnak, ez pedig a görög Syriza..

Az ottani "jobb " és "baloldali" érdekcsoportok kénytelenek voltak eredeti természetüket nyilvánosan is feltárni és egy platformra állni, hogy ellensúlyozni tudják a népakarat kifejeződését...rengeteg külföldi nyílt-és titkos segítséggel állnak még...úgy-ahogy.

Az elitváltás új elit kialakulását kényszeríti ki, márpedig nem kijelöléssel vagy önkijelöléssel, hanem küzdelemben edződött teljesítmények által....Ez az alapja a közbizalom újraépülésének és a közreműködés létrejöttének..ami okozza majd a társadalmi-gazdasági normalizálódást

Tehát program kell, de elsősorban kell 1000-3000 olyan ember akik képesek olyan folyamatokat beindítani melyhez kapcsolódnak később a többiek...ván 3000 ilyen ember ebben az országban?? TE köztük vagy...??

zipe moha 2014.10.30. 09:38:06

lemaradt az önellenőrzés..:)) íme helyesen.

...az hogy mit tartalmaz egy szofisztikált pártprogram majdhogy nem mindegy...mindannyian tudjuk, hogy a pártprogramok önmagukban sajtpapírok...

nem olyan régen voltak a parlamenti választások, ahol nem pátprogramok versenyeztek, holott volt bőven - a 4K!-tol a momáig- ezek önmagukban szándéknyilatkozatok olyan csoportok részéről, aki elégedetlenek a rendszerben betöltött helyzetükkel, ám sem szervezetileg sem támogatottságban nem rendelkeznek a minimális feltételekkel azok közüggyé tételében, pláne megvalósításukban....tovább megyek: mivel ezzel ők is tisztában így szándékukban sincs a megvalósítás , szumma tevékenységük értelme az önpozícionálás és helyfoglalás mindösszesen...ez pedig jogosan nem tömegtámogatott kategória

van előképe egy eredményes cselekvőképes rendszerkritikai mozgalomnak, ez pedig a görög Syriza..

Az ottani "jobb " és "baloldali" érdekcsoportok kénytelenek voltak eredeti természetüket nyilvánosan is felfedni és egy platformra állni, hogy ellensúlyozni tudják a népakarat kifejeződését...rengeteg trükkel és külföldi nyílt-és titkos segítséggel állnak még...úgy-ahogy.

Az elitváltás új elit kialakulását kényszeríti ki, márpedig nem kijelöléssel vagy önkijelöléssel, hanem küzdelemben edződött teljesítmények által....Ez az alapja a közbizalom újraépülésének és a közreműködés létrejöttének..ami okozza majd a társadalmi-gazdasági normalizálódást s tesz lehetővé organikus növekedést, fejlődést.

Tehát program kell, de elsősorban kell 1000-3000 olyan ember akik képesek olyan folyamatokat beindítani melyhez kapcsolódnak később a többiek...ván 3000 ilyen ember ebben az országban?? TE köztük vagy...??

DrGehaeuse 2014.10.30. 10:03:47

A játszma nem vált nyitottá. Soha nem is volt az. Akkor lenne nyitott, ha százezrek követelnék az összes bullshit kitakarítását gyurt-csányitól orv-bánig.
És a követelések nem csak egy ilyen piti netadóról szólnának.
Követeljük:
- földmutyik felülvizsgálatát
- paksi szerződés felbontását
- trafikmutyik felülvizsgálatát
- ÁFA csalók kézrekerítését és bebörtönzését teljes vagyonelkobzással
- Uzsorások kézrekerítését és teljes vagyonuk szétosztását áldozataik között.
- szinesfém orgazdák és rablóbandáik kézrekerítését, bebörtönzését és vagyonelkobzását.
- közmunkások helyzetével visszaélők megbüntetését.
- kistermelőket kifosztó nepperek elleni hatékony fellépést.
- korruot politikusok kalodába zárását a Kossuth téren. :)

DrGehaeuse 2014.10.30. 10:08:34

- lakásmaffia felszámolását
- kisvállalkozókat kifosztó "projektcégek" felszámolását, vezetőik vagyonelkobzását.
- devizahitelezésért felelősők megbüntetését
- árverező-végrehajtó-ingatlannepper-bankár maffiahálózatok felszámolását, felelősők vagyonelkobzását.
- csicskáztatók üldözését és bebörtönzését, vagyonelkobzását.
- húsipari minőség lerontóinak bebörtönzését.

DrGehaeuse 2014.10.30. 10:10:38

Tovább is van soroljam?

zipe moha 2014.10.30. 10:35:29

@DrGehaeuse:

..igazad van de felesleges tovább mondanod, hacsak nem vagy már is ügyész, közvádló...

vége van!
-közbizalom:00
-közreműködés :00

a nép figyel, kijevi Majdanra, kamu korszakváltóra nem kíváncsi

egyedül az alternatíva késlekedik...késlekedik

Lexa56 2014.10.30. 11:35:08

@DrGehaeuse: kösz, minden ilyen kezdeményezés reményt kelt. Tudod, 150 év alatt sem váltunk törökké, orbánzombivá sem válunk ...

dúvad 2014.10.30. 11:47:45

@zipe moha: "Az elitváltás új elit kialakulását kényszeríti ki, márpedig nem kijelöléssel vagy önkijelöléssel, hanem küzdelemben edződött teljesítmények által ." pestisracok.hu/krasso-forro-es-havas-jo-rossz-es-csuf/

zipe moha 2014.10.30. 13:09:57

@dúvad:
igen olvastam

...és van tanulsága, Krassóékkal az volt a baj, hogy "kívülről jöttek" érhettek el volna beágyazottságot...mint mondjuk Király Zoltánék is...az értelmiség eredendően rossz értelemben vett opportunista, új elgondolások kivitelezésére elit alkotására önállóan generikusan képtelen , követni akar ezért keres a múlthoz kapcsolódó példákat gondolkozását igazoló vagy az ellentétes gondolatokat cáfoló érveket...s mint tudjuk bármire előlehet húzni bármit, mely parttalan , terméketlen soha véget nem érő , pusztán önmagáért létező vitákat tart fenn "termékként"... és nem saját terméket alkot és vitelez ki a fele mindig meg volt (sosem volt elég, és mindig eltéríthető lett...)kell a másik fele.....át kell mászni a falon mely a közembert elválasztja az értelmiségtől...szerencsés esetben mindkét oldalról egyszerre...na ilyen még nem volt..:))

ParaZita2 2014.10.30. 13:52:11

@DrGehaeuse: "
Egy érdekes kezdemény:
novus.blog.hu/2014/10/23/ez_a_megoldas_magyarorszag_problemaira "

... és ott a klikk-számláló 124500 körül mozog.
(mennyi benne a robot, nem tudni, minden esetre méltányolandó a fiatalember ténykedése)

almodhi 2014.10.30. 15:08:00

@DrGehaeuse:
- földmutyik felülvizsgálatát
Rendben, de egyszerűbb lenne a földet ugyanúgy kezelni mint bármilyen más magántulajdont (adni- venni bárkinek, bárkitől)
- paksi szerződés felbontását
Rendben + egy hosszútávú energiakoncepciót
- trafikmutyik felülvizsgálatát
Rendben, de sokkal egyszerűbb szimplán megszüntetni az állami monopóliumot
- ÁFA csalók kézrekerítését és bebörtönzését teljes vagyonelkobzással
Vagy csökkenteni az irreálisan magas ÁFÁ-t a környező országok szintjéig legalább. Ne felejtsük el hogy az ÁFA-csalóknak köszönhetőn nem épül be a cukor árának egy része a stadionokba...
- Uzsorások kézrekerítését és teljes vagyonuk szétosztását áldozataik között.
Vagy ösztönözni, hogy valódi munkát kapjanak az uzsorásoknak kiszolgáltatott emberek + működtetni az igaszságszolgáltatást.
- szinesfém orgazdák és rablóbandáik kézrekerítését, bebörtönzését és vagyonelkobzását.
OK, azaz működtetni az igaszságszolgáltatást.
- közmunkások helyzetével visszaélők megbüntetését.
Vagy közmunka helyett segíteni hogy a munkanélküliek igazi munkához jussanak
- kistermelőket kifosztó nepperek elleni hatékony fellépést.
Vagy a piacra bízni mindezt.
- korruot politikusok kalodába zárását a Kossuth téren. :)
Miért csak a politikusokat? Ja, akkor kicsi lenne a tér.
- lakásmaffia felszámolását
Vagy normális lakáspiacot.
- kisvállalkozókat kifosztó "projektcégek" felszámolását, vezetőik vagyonelkobzását.
Vagy átlátható közbeszerzést + csődbűntettek esetében működteni az igazságszolgáltatást
- devizahitelezésért felelősők megbüntetését
Mindenkit aki felvett hitelt?
- árverező-végrehajtó-ingatlannepper-bankár maffiahálózatok felszámolását, felelősők vagyonelkobzását.
Vagy működtetni az igazságszolgáltatást.
- csicskáztatók üldözését és bebörtönzését, vagyonelkobzását.
Vagy működtetni az igazságsazolgáltatást.
- húsipari minőség lerontóinak bebörtönzését.
Vagy működtetni a piacgazdaságot. BTW miért csak a húsipar?

Összefoglalva: a javasolt jakobinus diktatúra helyett kapitalista jogállamot. Az már biozonyított...

DrGehaeuse 2014.10.30. 17:18:51

@almodhi:
A speciális bűnözéssel szemben mit sem érnek a puritán jogállami és liberalizált piaci eszközök.

almodhi 2014.10.30. 17:29:57

@DrGehaeuse:

"A speciális bűnözéssel szemben mit sem érnek a puritán jogállami és liberalizált piaci eszközök."

Mondom, a jakobinus/kommunista/fasiszta/szalafista diktatúra meg még kevesebbet.

zipe moha 2014.10.30. 18:01:38

@almodhi:

18.század Franciaország

" tisztelt nemes urak, királyi fenségek! Mi kereskedők kézművesek gazdák és polgárok több évszázados mellőzésünk és kifosztottságunk alkalmából, arra teszünk javaslatot, hogy egyezzünk meg....kihagyjuk és meghaladjuk a jakobinus diktatúrát mely önöknek kellemetlen, cserébe megkapjuk az önmagunk feletti, életidőn -és életenergiáink feletti rendelkezés jogát....Nos , mi a véleményük???"

Szerinted nem a hasát fogta volna a " nemesség" a nevetéstől??....mint ahogy ma is a hasát fogja ahogy olvassa a közember szellemi vergődését és azt, hogy nem talál rajta fogást...

Moin Moin 2014.10.30. 18:09:37

Az egyetlen parciális probléma elleni tiltakozásul szerveződött tüntetésen szinte az első pillanatban nyilvánvalóvá vált, hogy annak résztvevői (a tüntetők) egyáltalán nem csupán az adott problémára – a netadóra – reagáltak. Valójában kezdettől tudták a résztvevők és szimpatizánsok, hogy „az egész rendszer” a baj és hogy csupán e rendszer egyik logikus „terméke” a netadó.

Így a tiltakozók csupán „hordfelületként” kezelték és kezelik a konkrét apropód: a rendszert akarják megváltoztatni – azt a rendszert, amelyet NER-ként ismert meg a világ. Tudják jól, hogy „parciális” eredmény immár nem oldja meg az ország gondjait – és az ő személyes problémáikat sem. Nem az a bajuk, hogy havonta 700 Ft-tal többet kell a netért fizetni, ham az, hogy az országot egy olyan rezsim és olyan politikusok uralják, akik „így működnek”: akik nem értik a XXI. századot, akik nem értik a modern infokommunikációs technológia jelentőségét a modern társadalomban, gazdaságban és kultúrában, olyan politikusok, akik a maguk szempontjából a hatalmukra veszélyes és ellenőrizhetetlen, éppen ezért „visszanyesendő” dolgot látnak az internetben.

Ezért harsant fel a „Nem fizetünk netadót!” mellett azonnal az „Orbán, takarodj!” is. Az emberek tudják, hogy ebben a NER-rendszerben lehetetlen „lokális győzelmet” aratni és tudják azt is, hogy nem lehet biztonságot és háborítatlanságot vásárolni benne azzal, ha „kiegyeznek” vele. Tudják, hogy a NER-rendszer „Mindent vagy semmit”-játékot játszik a magyar társadalommal – emiatt pedig tudják azt is hogy legyőzni és felszámolni is csak akkor lehet azt, ha vállaljuk ezt a játékot.

A tömeg tehát tudta mindezt – kérdés, hogy a szervezők tisztában vannak-e ezzel és az ezzel kapcsolatos (mondhatni: történelmi) felelősségükkel?!

A kérdés nem indokolatlan – hiszen pl. az elmúlt években hasonló tömegeket az utcára kivivő Milla sem tudta ezt. Ők „csak” sajtószabadságot, demokráciát és jogállamot követeltek, pontosabban azt, hogy a NER-rendszert építő Fidesz ne bontsa le ezeket. Azonban ép ésszel reálisan nem lehetett azt a Fidesztől komolyan várni, hogy hagyja békén a demokráciát a jogállamot és sajtószabadságot, amikor éppen abból él és csak akkor képes fennmaradni, ha ezeket eltünteti a maga útjából. A Milla ott veszített, hogy „követelt” a NER-rendszertől és nem kínált-képzett helyette kormányzóképes politikai-hatalmi alternatívát. A Milla „civil” és „bázisdemokrata” akart maradni, elfeledkezve arról az egyszerű igazságról, hogy egy szervezett erőt (Fidesz) csak egy még szervezettebb képes legyőzni – a szervezettség pedig a politikában nem megy civilként, mert a szervezettség azt jelenti, hogy folyamatban (stratégiában) gondolkodunk, nem pedig csupán akciókban, a szabadidőnkben.

A Fidesz mindaddig legyőzhetetlen marad, amíg az ellene fellépők nem definiálják-deklarálják célként magának a NER-rendszernek a teljes, akluktól mentes felszámolását és amíg nem szerveznek erre a feladatra (és: az utána való kormányzásra!) egy szervezett, koherens, a közélet tejes spektrumán a tematizálást átvevő politikai erőt. Ugyanis ez hiányzik a „magyar ellenzéki egyenletből”: jelenleg a magyar politika féloldalas, nem a Fidesz erős, hanem a politikai paradigma-kínálat hiányos!

Moin Moin 2014.10.30. 18:21:06

@nevetőharmadik: Bircának ezt írd, ezt megérti: "Я лично расстреляю тебя
за эти слова."
:-)

zipe moha 2014.10.30. 19:55:02

@Moin Moin: ..mert te is elmentél Németországba...ha maradtál volna már majdnem egyensúlyban lenne a paradigma -kínálat...:)

unionista (törölt) 2014.10.30. 20:43:10

@Moin Moin:
ezzel csak egy probléma van. magyarország jelen állapotában demokratikusan kormányozhatatlan.

almodhi 2014.10.30. 21:09:24

@zipe moha:
Volt azért néhány ország, amelyik kihagyta (vagy jóval enyhébb kiadásban kapta meg) a jakobinus diktatúrát.
Franciaország csak nehezen tudta behozni az előbbiek emiatti előnyét.
És az egyikben sincs már abszolút monarchia (vagy már 1789-ben sem volt).

almodhi 2014.10.30. 21:09:31

@zipe moha:
Volt azért néhány ország, amelyik kihagyta (vagy jóval enyhébb kiadásban kapta meg) a jakobinus diktatúrát.
Franciaország csak nehezen tudta behozni az előbbiek emiatti előnyét.
És az egyikben sincs már abszolút monarchia (vagy már 1789-ben sem volt).

Moin Moin 2014.10.30. 21:27:52

@zipe moha: Németországból is lehet paradigma-kínálatot bővíteni: ezt hívják az EU-n belül a személyek, az áruk és a szolgáltatások szabad áramlásának!:-)

Moin Moin 2014.10.30. 21:29:55

@unionista: Hát az biztos - mert ha demokratukus kormányzás lenne, akkor a végén még a magadfajta mániás bolondok is belepofáznának!:-)

Keszthelyi.Aron 2014.10.30. 22:01:59

@unionista: Miért? Közjogi, külpolitikai vagy gazdasági okokból?

zipe moha 2014.10.30. 22:56:13

@almodhi:

2015 Magyarország

" tisztelt helytartók, paraziták és népnyomorítók. mi kereskedni kívánó magyarok, kézműves termékek gyártásába belekényszerült (jobb híján...)iparosok és gazdák,polgárosodni kívánó de attól fényévekre taszított közemberek több évszázados mellőzésünk és kifosztottságunk alkalmából arra teszünk javaslatot, hogy egyezzünk meg......."

Szerinted???...:))

nevetőharmadik 2014.10.30. 23:01:05

@Moin Moin: Az a vicc, hogy még a cucilizmusban sem volt hallatlan, hogy valaki egy "versenyképesebb" állam/rendszer ajánlatát részesítette előnyben. Ma meg már végképp ott tartunk, hogy országot is szinte alig nehezebb váltani, mint mobilszolgáltatót, ha nem vagyunk elégedettek a szolgáltatással. De ezt kedves politikusaink még mindig nem értik, csak csodálkoznak, hogy egyre többen mondják fel az "előfizetésüket" :D

unionista (törölt) 2014.10.30. 23:02:36

@Moin Moin:
nem gondolsz semmit a világról, csakhogy vesszen orbán. projektálsz te idióta.

zipe moha 2014.10.30. 23:04:28

@unionista:

igazad lehet...ebből viszont a "jelen állapotában"-t érdemes kihangosítanod...melyért valakiknek el kell vinni a balhét, különben minden csak pávatánc továbbra is..

zipe moha 2014.10.30. 23:08:33

@zipe moha:
..egyértelműsítek: nem orbán az oka a 25 év ámokfutásának..ő csak következménye, feladata hogy leszorítsa a polgárosodási törekvéseket és a középosztályt megroppantsa ,mielőtt az eszbe kap és tiltakozni merészel azért ami lett ebből az országból...

unionista (törölt) 2014.10.31. 00:03:00

@zipe moha:
a civilek hirdessék meg az őszirózsás forradalmat. lőjék le (képletesen) orbán viktort. és mi lesz utána?

DrGehaeuse 2014.10.31. 01:37:25

@almodhi:
De egy rendkívüli nagy felhatalmazással ellátott (tisztakezű) államügyészi csapat egy kellő méretű különleges rendészeti erővel megtámogatva már tehetne valamit. És szigorúan csak a törvények érvényesítésére koncentrálva.

DrGehaeuse 2014.10.31. 01:56:15

@Moin Moin:
Van egy magyarország nevű német gyarmat, ennek van egy teljesen konkrét jobb sorsra érdemes mj. Városa. E városban műkszik két német multinacionális cég helyi leányvállalta. Ezek megállapodást kötöttek, hogy nem vesznek át egymástól közmeg eltávozott alkalmazottakat (értsd: diplomás munkavállaló). Minde alkalmazottal aláíratnak egy szerződést, amiben vállalni kell, hogy nem vállalsz másodállást más cégnél.
Hol van itt a "személyek, az áruk és a szolgáltatások szabad áramlása"?

zipe moha 2014.10.31. 07:51:26

@unionista: ...egyetértek veled nem ő a betegség...ő csak a tünet..nem "lövöldözni" kell, látható volt a Majdanon...míg a civilek "lövöldöztek"... a hatalomtechnikusok szépen meglovagolták őket...aztán kihagyták a tömeget, aki végül kifújt mint egy lufi...s rosszabb állapotba került mint előtte...szép nem?

Keszthelyi.Aron 2014.10.31. 08:28:57

@unionista: Ez már majdnem ott van, hogy "nekünk Mohács kell".
És nagyon-nagyon szomorú, hogy a 3. évezredben Magyarországon úgy látja legalább egy ember hogy kényszer nélkül nem lehet jót tenni...

Alkibiadesz 2014.10.31. 13:39:10

Az ígért blog első bejegyzései is a fordulat lehetőségét vizsgálják:
raczsandor.blog.hu/

Moin Moin 2014.11.03. 09:37:37

@DrGehaeuse: A szabad áramlás a tagállamok között értendő, nem pedig úhy, hogy az üzleti téren konkuráló cégek között szabad lenne a munakerő.áramlás.

Gondolj csak bele: ha ezt nem korlátoznák a munkaszerződésekben ésszerűen, akkor elindulna egymás embereinek levadászása, átcsábítása - természetesen a fejükben hordozott üzleti titkokkal együtt!:-)

DrGehaeuse 2014.11.05. 20:00:11

@Moin Moin:
Az én konkrét példámban szó sincs arról, hogy a két cég konkurrense lenne egymásnak. Teljesen más termékkörben mozognak. Viszont nem akarnak belemenni egy egészséges (a munkavállalóknak előnyös) bérversenybe egymás ellenében. A csóró magyar cégek úgyse rúgnak labdába.
süti beállítások módosítása