1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.10.27. 12:32 HaFr

Szerveződjön meg Orbán belső ellenzéke!

A Polgári Konzervatív Párt közleménye:

Hiteles, szervezett ellenzék hiányában a Fidesz nemzeti elkötelezettségű, reálisan gondolkodó tagjainak és vezetőinek maradt a felelőssége, hogy megálljt parancsoljanak Orbán külpolitikai tébolyának -- ha már a jogállam felszámolását tétlenül tűrték! Vezetőjük nyilvánvalóan elköteleződni látszik egy, az országot Oroszország karjaiba taszító, nemzetellenes politika mellett, amelyre neki nyilván megvan a (nyilvánosság számára egyelőre ismeretlen) oka, de ez nem ok a felelős politikusoknak arra, hogy tétlenül szemléljék, amíg megpecsételődik a sorsunk!

A Polgári Konzervatív Párt kéri a Fidesznek az európai civilizáció és őseink szabadságküzdelmei iránt még fogékony tagjait, hogy keressék egymást, szerveződjenek meg Orbán, Kövér és a keleties autokráciák híveinek ellenében, és hallassanak magukról! A társadalomnak szüksége van arra a biztatásra és reményre, amelyet a megjelenésük hordozhat. Jelezzék, hogy nem kell az Egyesült Államok és az EU elvakult híveinek lenni ahhoz, hogy az ország iránti felelősség egyértelműen a nyugati intézményrendszerben jelölje ki a helyünket. Jelezzék, hogy értik: az orosz orientáció nem válasz Magyarország stratégiai problémáira, és tovább rontja a stabilizáció és nemzeti megbékélés esélyeit.

A Polgári Konzervatív Párt nevében:

dr Béndek Péter, elnök

65 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr256837021

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DrGehaeuse 2014.10.27. 12:40:37

Sajtótájékoztató?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.27. 13:21:45

@DrGehaeuse: feleség? :)
de persze, igazad van

Boross Bence 2014.10.27. 13:42:58

@DrGehaeuse: Még soha semmit sem küldött el az Országos Sajtószolgálatnak a PKP.

Moin Moin 2014.10.27. 14:41:12

A Fidesznek nincsenek felelősen gondolkodó tagjai – vezetői pedig még kevésbé… Ezt a kört tudtommal már hónapokkal ezelőtt lefutottuk egyszer…

Az a hozzáállás, amellyel te most a Fidesz belső ellenzékétől várod el azt, hogy „tegye rendbe az országot”, bizony valójában egy etatista attitűd: nem a saját munkánktól várjuk a jobbat, hanem a felsőbbség belátásától.

Látod, milyen mélyen fészkel a métely!?:-)

stoppos76 2014.10.27. 14:43:19

Sokkal borúsabban látom én ezt a helyzetet.

Hiteles, szervezett ellenzék hiányában a Fidesz nemzeti elkötelezettségű, reálisan gondolkodó tagjainak és vezetőinek maradt a felelőssége, hogy odaálljanak és felzabáltassák magukat a habony félékkel. Ennyi...

ingyenebed 2014.10.27. 14:54:17

követeljük, hogy a maffia alfőnök lázadjon fel végre a maffia főfőnök ellen!!!

követeljük, hogy valaki csináljon már valamit abban a rohadt maffiában!!

nyugatra tartó maffiát követelünk!!

most!!!

elég volt!!

a szabadság és a felelősség nevében!!

jajistenem, deszánalmas.

Szúrófény 2014.10.27. 15:10:59

@Moin Moin: Az adott "választékból" ők voltak és ma is a legjobbak! Ennyire telik, az a tragédia! Tocqueville aranyköpéseiből

Be kell látnunk, hogy az emberek érzelmei általában mindig oda húznak, ahol az erő rejlik. Meghódított országokban nem sokáig él a hazaszeretet.
Ezeket, az embereket, kik már oly erősen függnek a központi hatalomtól, már hiába bízzák meg azzal, hogy időről időre megválasszák e hatalom képviselőit: szabad akaratuknak ez oly fontos, ám oly ritka gyakorlásában nem képes meggátolni gondolkodási, érzelmi, cselekvési képességének fokozatos elveszítését s azt, hogy lassacskán az emberi szint alá ne süllyedjenek! 952. old.
Hozzáteszem még, hogy hamarosan már arra is képtelenek lesznek, hogy még meglevő jelentős és egyetlen előjogukat gyakorolják…
Valóban nehéz elképzelni, hogyan is tudnának jó vezetőt választani maguknak olyan emberek, akik végképp leszoktak önmaguk irányításáról: az is teljesen hihetetlen, hogy egy szolga nép valaha is képes lenne liberális, energikus és bölcs kormányt megszavazni.
Mai valóságunkat köszönjük meg a Szovjetuniónak, és az Ő helytartóinak, a szocialista pártnak.

DrGehaeuse 2014.10.27. 15:11:22

@Boross Bence:
A profi pártok elküldik az MTI-nek a Reuters-nek meg a TACC-nak is. :)

DrGehaeuse 2014.10.27. 15:13:24

@Moin Moin:
Olyan ez mint a többi pártvezetőben a bolsevik mételyezettség. :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.27. 15:15:14

@DrGehaeuse: MI sajna amatőrök vagyunk, mint a társadalom

Boross Bence 2014.10.27. 15:50:20

@HaFr: El lehet ütni "DrGehaeuse" felvetésének élét egy bon mot-val, de itt többről van szó. Egy pártnak, legyen az akár egy egyszemélyes párt, elsősorban pártként kell működnie. A PKP jelenleg nem működik pártként - blogként működik. Sokan várják, hogy legyen végre valami komolyabb formája a PKP-nek - legyen a találkozóknak kézzelfogható eredménye, legyen összefoglalt program, legyenek végre más megszólalók, legyenek valódi sajtóközlemények, legyen tagság, legyen szerveződés. A mai blogforma elsősorban az "Orbán takarodj!" diffúz - főleg balos - közönségét vonzza, vagyis negatív, valami ellenes véleményközeget teremt és csatornáz be, a pártszerű működés viszont pozitív erőket mozgatna meg a társadalomban és kifelé hatna.

Nem látok bele a lapjaidba, nem értem sokszor, hogy miért nem teszel meg számomra a korábban leírtakból magától értetődően következő lépéseket, miért a publicisztika- és kiáltványgyártás rögzült, miért a megmondóemberi pozíciót preferálod a politikusival szemben. Nyilván megvan mindennek az oka, annak is, hogy kerülöd a nyílt válaszadást. A magam részéről csak szurkolni tudok, hogy az ország szempontjából kedvező kifutása legyen a tevékenységednek.

Mariann19 2014.10.27. 15:54:17

@Szúrófény:
"Be kell látnunk, hogy az emberek érzelmei mindíg oda húznak, ahol az erő rejlik."
Sajátos helyzetben van az ország, hiszen a mesterségesen elért túlhatalom mellett nincs ellensúly, nincs kontroll, az erő, mint olyan
erőszakosan jelen van.
A túlhatalom megtartására a kormány felhasználja az érzelmekre ható hatalompolitikai eszközöket, melyeket könyvből is meglehet tanulni.
Ezek egyike az, hogy amennyiben a népnek az ország vezetése nem tud javakat nyújtani, marad az érzelmi ráhatás. Ezt a Fidesz kormány profi módon beveti a nemzeti érzés folyamatos forrón tartásával, a magyarságra egyébként is jellemző önsajnálattal, ellentétet szítva kiszemelt ellenségképekkel.
A választó tudatában ezek az elemek lesznek a meghatározók, és e tényezők elterelik a figyelmet azokról a lényeges folyamatokról, amelyek alapján választáskor döntenie kéne.
Igazad van, a hatalomtól való függés meghatározó, és ennek további siralmas folytatása az alattvalói tudat kormány általi beerőszakolása az állampolgárok gondolkodásába. Ehhez kapcsolódik a félelem érzete, és e hármas hatás a választás pillanatában akarat nélküli bábukká teszi a választókat.
Miért nem tapasztalható ez az európai népeknél? Látható, hogy szervezetten, szenvedélyesen lépnek fel az érdekérvényesítéseikben sokkal apróbb méltánytalanság esetén is.
Kövér László Európa morális leépülését bírálja.
Kormánya ennek az országnak a totális politikai és erkölcsi állapotát építette le, ezért vagyunk ilyen passzív, demoralizált állapotban.

unionista (törölt) 2014.10.27. 16:06:20

a probléma ott kezdődik, hogy a magyarok helye nem nyugati, hanem a közép-európai intézményrendszerben van. az unió sem az országon kívül nyugatra van, hanem a részei vagyunk. mi vagyunk az unió. egyelőre legalábbis.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.27. 16:38:52

@Boross Bence: ne haragudj, Bence, de semmit nem mondtál, sőt annál is kevesebbet, amit már legalább egy éve nem tudok. Nyugodj meg vagy gyere el a tüntetéseinkre. A többit bízd ide -- legalábbis, amíg nem veszel részt szorosabban a küzdelemben, uff

Moin Moin 2014.10.27. 16:49:35

@HaFr: Miért, találtál felelősen gondolkodó Fidesz-tagokat/-vezetőket/-szimpatizánsokat?

Hol vannak, merre kószálnak a kis ártatlanok?:-)

Moin Moin 2014.10.27. 16:53:01

@Szúrófény: Ez nem a Szovjetunióval kezdődött: hosszú évszázadok óta megvan ez a magyar mentalitás. Ha már mindenképp egy ellenséges hatalomoz akarod kötni ennek a mentalitásnak a kialakulását, akkor talán a Török Birodalom lehetne a hunyó - ám valójában az okok sokkal mélyebben vannak.:-)

2014.10.27. 17:11:11

@HaFr: erosen off:
Én nem ertem, hogy Uncle Sam miert a Liberalisok 1.0-ba, vagy a PM-Mszp 2.0-ba feccöli a pénzét? Miert nem allnak oda eléd, hogy "kedves Mr. Béndek, itt van 250ezer dollar, gründolj már egy normalis jobbkozep partot, halozatostul/tomegrendezvenyestul"? A magyar neplelek eredendoen jobboldali, felfoghatatlan miert kiserleteznek az "univerzalis" baloldal magyarorszagi honositasaval ujra es ujra.

Moin Moin 2014.10.27. 17:26:57

@ericghar: A "magyar néplélek" alapvetően nem jobboldali, hanem etatista, emellett pedig önző. Ez utóbbi sajátosságát szokták összekeverni a jobboldalisággal.

És tudod: a fundraising nm úgy működik, hogy a fundraiserek mennek oda az általuk egyébként nem is ismert adományra szorulóhoz, hogy "kedves Mr., nem kéne a pénzünk?". A dolog úgy történik - és úgy lehetséges - , hogy a pénzre szoruló szervezet vezetői mennek oda a potenciális adományozói körhöz, egy komplex programmal, szervezeti és kommunikációs stratégiával és arra támaszkodva kérnek támogatást.

Arról pedig jó tudnod, hogy a hatályos magyar törvények nem engedik meg pártok és kifejezetten politikai tevékenységet folytató (választásokon indulni szándékozó) szervezetek számára azt, hogy külföldről fogadhassanak el adományokat. (Ezt a szabályozást kifejezetten a Bajnai-féle csapat ellen hozták múlt évben.)

Szóval: sem piacképes politikai termék (amibe kiszámíthatóan lehetne befektetni), sem pedig legális direkt pártfinanszírozási lehetőség.

toportyánzsóti 2014.10.27. 17:57:55

Pocakos focianalfabétának soha nem lesz belső ellenzéke amíg a KGB nem jut ismét csődbe mint anno a 80-as években.Polóniumos tea vár minden komolyabb jelöltre,vagy nátrium pentotál...Ezt a puccsista hazaáruló orálmuzsikot max a CIA tudja megdönteni.

toportyánzsóti 2014.10.27. 18:17:26

Jobboldali embert lámpással keresve sem tanálnál a narancsmaffiában,emlékezetem szerint liberális pártként alakult csak azért vette át a jobboldali cimkét mert ott vannak a hülyék nagy lélekszámban.Normális emberek ki lettek koptatva a vezetésből akik újakritka elvtelen és kártékony embernek nem nevezhető életformák.Ángyán úr története az intő példa Neked.

toportyánzsóti 2014.10.27. 18:23:16

@Moin Moin: Megint olyanba ütöd az orrod amiről jól láthatóan fogalmad nincs,jogállam nélkül soha nem lesz "piacképes politikai termék",ezek a gazemberek mindenkit befeketítenek,korrumpálnak,ellehetetlenítenek,aki nem az ő nótájukat fújja.Mögöttük van az állam minden hatalma és pénze.

explanatus 2014.10.27. 18:30:48

@Boross Bence: Nem te vagy az egyedüli, aki sürget. De. Veled együtt sokan várják, hogy tegyen már valamit a PKP. Mintha nem értenétek mit akar mondani a párt elnöke. Azt akarja mondani, én nem tudom mindenre a megoldást. Sok mindenre tudom, de mindenre nem. Én erre tudom, amit eddig itt láttatok, ha nektek ez tetszik, láttok benne fantáziát, nosza, gyertek.

Nem hinném, hogy lefagyott volna levelezőrendszere a jelentkezőktől, hogy én ezt tudom, meg ismerek valakit, aki azt meg amazt, és így tovább…

Valahogy nem tudunk kilépni abból, hogy ne csak értékeljük annak tevékenységét, aki bekötötte magát a kocsi elé és húzza, húzza, hanem tegyünk mi magunk is valamit. Mi állunk körülötte és nógatjuk meg adjuk a tanácsokat. Ne húzd, told! Pedig oda is állhatnánk. Jobban mondva oda kellene állnunk.

Talán a félelem, talán a kiállni merés, talán mert nem szoktunk hozzá, hogy megkérdezik: Szerinted? Pedig a blog minden egyes posztjában el van rejtve ez a szerinted, de azt hisszük nem nekünk szól. De igen, nekünk polgároknak, konzervatívoknak.

Valahogy nem tudunk @Mariann19: által szépen megfogalmazott „alattvalói tudat” rabságából kitörni.

Meddig még? Mi kell még, hogy igen?

quendelapo 2014.10.27. 18:31:27

@HaFr:
Látos meglett a tavaszi baloldal ellen szavazás eredménye: az ellenzék nélküli ország.

Most meg keresgélhetsz Orbán hűbéresei között.

magor666 2014.10.27. 18:38:07

És római katolikusok most a pravoszláv egyházra vetik vágyakozó szemüket? Nem hinném.
"És Semjén még eléré a máglyára menőt."
Eretnekek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.27. 18:59:46

@Moin Moin: nem hagyunk senkit az út szélén

explanatus 2014.10.27. 19:00:39

@Moin Moin: Azt mondod, a magyar néplélek önző. Nem a magyar, az emberi néplélek. Nem értem miért hordjuk le magunkat mindig a sárga földig. Nem vagyunk se rosszabbak se (sokkal) jobbak mint mások. Emberből vagyunk, emberi hibákkal.

Egy nagyobb társaságban, ahol az átlagosnál több „vendégmunkás” volt, egyszer csak elhangzott az alábbi kérdés:

- - - Ugye ott jobbak az emberek, mert magasabb az életszínvonal? - - -

Miután kisebb csoportokra bomlottunk, azt mondta az egyik „vendégmunkás” Egy fenét jobbak! A gané ember mindenhol gané. Attól, hogy több a pénze, semmivel sem jobb. A különbség a keretekben van. Világos, hol a határ. Ha kell, lecsukják a legnépszerűbb focicsapat menedzserét, mert svájci számlán tartja nem adózott pénzét. Meg lemond saját magától a püspök asszony, mert nem csak koccintott a borospohárral, hanem meg is itta a tartalmát és úgy ült autóba.

Szóval, a magyar ember pont olyan, mint bármely európai társa, pusztán a keretek miatt jön ki ez belőlünk, ezért a PKP az európai kereteket pártján áll. Mivel még nem volt európai keretünk nem tudjuk miként viszonyulnánk hozzá. Annyi azonban bizonyos, ha lennének mindenkire egyformán érvényes kereteink, más világot élnénk, bár ahogy „vendégmunkás” mondta a gané ember mindenhol gané. Akkor is lenne belőlük pont annyi, mint bárhol másutt, csupán azonnal éreznék, ha átlépték közösen megalkotott kereteink határát.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.27. 19:01:20

@quendelapo: hát én lennék ennek az oka, de most tényelllleg gondojj bele, mit beszélc

zipe moha 2014.10.27. 19:01:44

..ki és mi fog változtatni?

ellenzék ugye nincs, ami van nevezzük megélhetési ellenzéknek ők semmiképp mert felélték (mindenünket) mindenüket

belső ellenzék,aligha...szól a zene, bent tánc van és pénz és hatalom s mindez ingyen...a bolondjaikat már rég az út szélén hagyták

MI a magyar zúgófejű egocentrikus közemberek, magunk??..hát, kis tétekben sem fogadnék erre...

talán akkor lesz némi purparlé, ha a Német gazdaság megfeneklik...és csak úgy seprűzik vissza a feleslegessé váló magyar vendégmunkások és "vendég vállalkozók" cca.400-600 ezres tömegét...azok meg jönnek és mit látnak itthon?... a Semmit ( mert ettől végletesen befuccsol a külföldi befektetőkért cserébe teljesen felszámolt hazai ipar rendszerváltó koncepciója )...ez maradt...már mint egy akkora csődtömeg amihez csak a 2.világháborús károk mérhetőek...talán...vagy nagyobb

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.27. 19:02:16

@explanatus: pontos, mindenki szívesen fürdőzne a végeredményben -- nos, ez nem megy

Mariann19 2014.10.27. 19:09:10

@explanatus:
"Valahogy nem tudunk az alattvalói tudat rabságából kitörni." Írtam.
"Meddig még? Mi kell még, hogy igen?" Írod.
A változásra nem lehet számítani.
Ahhoz az kell, hogy a választók informáltsága, ebből eredő felismerő tudata megfeleljen a választói kultúra fejlettségi szintjének.
Néhány százezer ember tud ennek az igénynek eleget tenni, akik követik a folyamatokat és elméletileg is felkészültek azok értékelésére.
A hazai média teljesen egyoldalú, diktált kormányzati információkkal, ezért egyoldalú és hiányos.
Az emberek a romló életviszonyok miatt privát passzivitásba menekülnek, mivel a létfenntartási gondjaik elterelik a figyelmet a társadalmi helyzetről, folyamatokról.
Fenti két tényező van jelen a demokráciát megtestesítő választási időpontban, döntésüket a kormányzati hurrá magatartás motíválja.
A Fideszen belüli törésvonalak létrejöttére sem lehet számítani, mert ezt a mély függőségi viszonyok és a mindent meghatározó drill nem teszi lehetővé.
Az eu beleszólási lehetőségét behatárolja a 2/3 ténye, hiszen változtatási szándéka formailag a népakaratot támadná.
Patt helyzet!
Ellenzék gyakorlatilag nincs, ezért nem tudja befolyásolni a kormányzati döntéseket, és kontrollra sincs lehetőség.

zipe moha 2014.10.27. 19:27:14

@Mariann19:
- ' A változásra nem lehet számítani"-írja...
...pedig a változás maga az egyetlen biztos és bizonyos tényező a jövőt illetően...csak legföljebb a közember nem tud annak irányára jelentős befolyást helyezni...
miért?
csoportba -és feladatmegosztásba szerveződött csoportok küzdik le az egyént úgy, hogy eltávolítják természetes közösségeitől...és megfosztják természetes csoportalkotó képességeitől..

mondok egy rövid példát: nők férfiszerepekben....saját szerepeik pótlékaként

az egyének privát-szférának nevezett magánzárkáikba kényszerítve alkalmatlanok Társadalmi szerepeik ellátására, Társdadalommá szerveződésükre ezáltal...nettó hatalomtechnika..

explanatus 2014.10.27. 19:34:01

Te, @Mariann19: én nem adom fel addig, amíg hozzád hasonlóan sokan mások is ilyen kristálytisztán látnak, mint te. Hadd mondjam, a te segítségeddel is eljutottunk oda, hogy megtaláltuk a közös nevezőt eddigi nem-sikereinknek, miután másokkal egyetértve te is kimondtad:

„Ellenzék gyakorlatilag nincs” a megoldás kézenfekvő. Kell egy. Egy igazi. Mi, akik ezen az állásponton vagyunk tegyünk/teszünk érte, hogy ez megváltozzon. Persze, piszkosul nehéz, de lemondani a jövőnkről, nem alternatíva.

zenonküp 2014.10.27. 20:01:28

Széchenyit és Keményt újra kellene olvasni - lehet szoros olvasat is - annak, aki bármit kíván mondania magyar néplélekről. Persze a többieket is, de hát ez nem egy szeminárium, s nem kell egymásnak ajánlott irodalmat adnunk.
Vagy mégis?)
Az én kedvencem Sándor Lipót főherceg nádor, Mályusz kiadásában.)

quendelapo 2014.10.27. 20:03:03

@HaFr:
Azt nem gondolnám, hogy Te vagy az oka. De erre játszottál, az volt a célod. Tessék, tavasszal megsemmisült a baloldali ellenzék, valóra vált a kívánságod.

nevetőharmadik 2014.10.27. 20:03:22

@HaFr: @Boross Bence: @explanatus: Elég igazságtalannak tartom a Béndek Péterrel és a PKP-vel szembeni türelmetlenséget. Valahogy mindenki nagyon türelmetlenül várja a sokadik lépéseket (hogy szóljon már nagyot, vagy valami), de sokkal kevesebben akarnak részt venni az első lépésekben - ugyanis a PKP egyelőre ott tart. Pedig ha valaki türelmetlenül várja a "nagyot szólást", akkor tényleg ezekben az első lépésekben kell türelmetlennek lenni, elsősorban önmagával szemben. Mert az első lépések, az első, munkát belerakó emberek nélkül nincsenek sokadik lépések.

Mondom ezt úgy, hogy őszintén bevallva én nem tudok azonosulni a "konzervatív" jelzővel még úgy se, hogy amit Béndek Péter ért alatta, azzal nagyrészt teljesen.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.27. 20:14:47

@quendelapo: ahogy valóra fog válni a többi is

Mariann19 2014.10.27. 20:21:03

@zipe moha:
"Csoportba-és feladatmegosztásban szerveződött csoportok küzdik le az egyént úgy, hogy eltávolítják természetes közegétől."
Ez a mondatod ragadott meg, bár nem biztos, hogy egyre gondolunk.
Az egyén a privát életén túl részt kell, hogy vegyen közösségben, közösségekben.
Jelzem, az emberi természet automatikus igénye is.
A spontán közösségek hiánya is befolyásolja a közéletet az egymás közti kommunikációban.
Sajnos, az ilyen közösségek a munkahelyek megszűnése által megszűntek, az innen felszabaduló emberek újabb közösséget nem szerveztek, vagy nem találtak.
Az egyén elszigeteltsége nem ad lehetőséget haladó gondolkodásra, ebből eredően a társadalmi folyamatokban sincs indíttatása részt venni.
Ez az egyik, bár nyomós oka annak a passzivitásnak, amelyet szomorúan veszünk tudomásul.
Valóban az egyes ember fenti okok miatt könnyen leküzdhető a szervezett csoportok által, mert olyan befolyás alá kerül, amelyet
társadalmi izoláltsága miatt nem tud a helyén kezelni.

Mariann19 2014.10.27. 20:30:46

@explanatus:
Kell ellenzék, de még mennyire!
Az ellenzék kialakulásában nem vagyok borúlátó, mivel több, karizmatikus fiatal politikust látok a palettán, egyelőre az MSZP-n kívüli pártokban.
Nem vagyok igazságos, bocs, az MSZP-ben is található.Egy.
Persze utópia, de ezekből a politikusokból látnék szívesen egyetlen erősödő felépítményt, amely reményteljes.
Így szólóban nem látok esélyt arra, hogy bármelyik párt úgy megerősödjön, hogy erőt képviseljen a jövőben.
Viszont harcosak, kitartók, képesek mozgósítani, bevállalósok, és ami fontos, eszesek az általam említettek.

Moin Moin 2014.10.27. 20:45:46

A külső ellensége már szerceződik, Michael Roth német külügyi államtitkár ma Budapesten ezt mondta:
"And let me be very clear here: the classic principle of non-intervention in the internal affairs of sovereign states does not apply in the EU." („És hadd legyek nagyon világos: a szuverén államok belügyeibe való be nem avatkozás klasszikus elve nem alkalmazandó az EU-ban.”)

"Achtung, präsentiert das gewehr!":-)))

zipe moha 2014.10.27. 20:59:02

....25 éve felfeküdt egy nagybeteg...Magyarország.... a műtőasztalra.

Körbevették azok...akik mindig is...

Azzal az ígérettel, hogy talpra állítják szellemi lelki fizikai állapotában is a beteget...de mint kiderült csak cafatokat akartak kitépni belőle így végül is cafatokká tépték azt mert elég idejük volt rá egyrészt hogy megtegyék a cafatokat pedig felfalják, másrészt megbízóik még az utolsó időkben is arról vitatkoztak, hogy lehet hogy ez az új modern orvostudomány...mire egyetértettek abban, hogy nem orvosokat bíztak meg már az elején sem hanem henteseket...már késő volt

quendelapo 2014.10.27. 21:04:27

@HaFr:
Csak éppen ettől - a Te várakozásaiddal szemben - nem javult a demokrácia minősége, nem lett nagyobb a szabadság és semmivel nem nőtt Orbán annak az esélye, hogy Orbán bukása után a szabadság pártján álló, nyugatos kormány alakuljon.

Alkibiadesz 2014.10.27. 21:09:31

@Mariann19:
"a hatalomtól való függés meghatározó, és ennek további siralmas folytatása az alattvalói tudat kormány általi beerőszakolása az állampolgárok gondolkodásába"

Na végre!
Ezzel csak egyetérteni tudok! Ez a lényeg!

Mariann19 2014.10.27. 21:47:50

@Alkibiadesz:
Örülök az egyetértésednek, mert megnyugtató, hogy nem vagyok egyedül a véleményemmel.
Megerősit. Kösz.

denibá 2014.10.28. 07:25:35

Jó volt végigolvasni ezeket a kommenteket. Végre egy higgadt, megfontolt, kultúrált vita. Ennek van értelme!
Gratula, ne hagyjátok abba!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.28. 07:44:34

@quendelapo: dehogynem -- csak nem szabad türelmetlennek lenni, le kell menni a gödör aljáig, de már látszik

zipe moha 2014.10.28. 09:48:31

Az Argentin 2001-es válság egy akkor egyetemista szemével...és szerepel benne egy nem kollaboráns értelmiség-tanár- is....
Argentínában azóta is válság!! van...sok a hasonlóság... az igen valószínű magyar jövő (jelen?)

"Tegnap 5 órát aludtam, 2-t tegnapelőtt. Szombaton semmit. Már hozzászoktam. Egyetemi határidők, éjszakázás a CAD 3D-rajzaira várva, könyörtelen világ ez itt körülöttünk, senkit nem érdekel, mi eszi a lelked, csak teljesíts az elvárásoknak megfelelően, és azok mindig magasak. 4 éve történt, majd egy évvel a 2001 decemberében beütött krízis után.

Társadalomtudomány-óra volt és a tanár éppen a különböző társadalmi elrendezkedések piramisait magyarázta. Istenem, most is látom magam előtt. Még a könyveinkben is benne voltak azok az átkozott, kegyetlen piramisok. Az első, a példapiramist két vízszintes vonal szelte 3 részre, az elitet, a középosztályt és a szegény, proletár rétegeket ábrázolva. A tanár elmagyarázta, hogy a piramis középső szelete, a középosztály, mintegy ütközési zónaként nyeli el a gazdagok és a szegények között felgyülemlő társadalmi feszültséget. A második piramis kövér középső szeletet ábrázolt, vékony alsó és felső szelettel, kétirányú nyilakkal ábrázolva, hogy az osztályok közötti mobilitás útja nyitva áll. Ez volt a klasszikus demokratikus kapitalista társadalom sémája. A harmadik fajta csak annyiban különbözött ettől, hogy a piramis kissé laposabb volt, azt jelképezve, hogy az alja és a csúcsa közötti különbség nem olyan nagy. Ez az Európai Nyugati, szocialista-jellegű társadalmakat jelképezte. E három ábra között nem volt nagy az eltérés.

A negyedik piramis a kommunista társadalmakat ábrázolta, ahol is a nyilak a középső és alsó osztályokból a legfelső szintet ostromolták, de ott áthatolhatatlan rétegbe ütköztek. Egy picike elit, alatta kis középpel, és egy hatalmas alsó szint.

Azután lapoztunk egyet és jött az a rohadt ötödik piramis. Ennél a középső szeletből a nyilak az alsó szintbe irányultak.

-Ez mi? - kérdezte valamelyikőnk

A tanár ránk nézett: - „Nos, ez itt mi vagyunk.” - mondotta.

„Ez egy összeomlófélben lévő társadalom, egy, amelyikből hamarosan harmadik világ-béli lesz, ahol a középosztály említésre sem méltó, amelyet hatalmas szegénység és egy parányi, de mesésen gazdag elit jellemez”

- „Mik azok a nyilak, melyek középről tartanak lefelé” - kérdezte valaki.

„Az ott az eltűnő-félben lévő középosztály” - mondta a tanár.

Halálos csend támadt, ha valaki leejtett volna egy tűt, meghallottuk volna. Nem hazudok, senki nem sírt, de sokan dörzsölték a szemeiket, feledtek el levegőt venni... mindnyájan tudtuk, hogy valami megváltozott körülöttünk…

„Tudni-illik a középosztály jövedelme már nem elegendő ahhoz, hogy betöltse funkcióját. Az elit egy kis része középosztálybélivé züllik, a középosztály nagy része viszont elszegényedik.”

Nem tudom hányan értették meg abban a pillanatban, hogy szegénység a sorsuk...

„ A helyzet az, hogy van itt egy középosztály, mely hirtelen elszegényedik, és ezzel gyakorlatilag egy olyan társadalom jön létre, mely szegényekből áll, középosztály nélkül, ami társadalmi villámhárítóként működhetne. Ez a lesüllyedt középosztály hamar rájön, hogy azokhoz az állásokhoz, amelyeket egyáltalán találnak, túlképzettek, de alternatívájuk nem lévén minden adódó lehetőséget meg kell ragadniok – tehát a kínálat-kereslet elve szerint, a munkanélküliség az égbe szökik, az bérek pedig a béka segge alá.
Tanulnak, készülnek egy állás betöltésére, amelyet soha nem fognak megkapni, mert az nem létezik. Ti, srácok, ti építészetet tanultok, pusztán azért, mert per pillanat ezt kívánjátok tenni, vagy ez a hobbitok, vagy mert nincs más dolgotok. Csak 3-4%-otok fog valaha is valami építészettel kapcsolatos dologhoz kezdeni.” - folytatta a tanár......"

Axxtro 2014.10.28. 10:20:36

Már többször leírtam.

Ezzel a retorikával el lehet menni a sóhivatalba.

Téveszmékre, hazugságokra építkezve, valós elvi alapok nélkül ez csak értelmetlen sületlenség.

zsebatya 2014.10.28. 10:34:51

@Mariann19: Ha jól értem, te a közvetlen politikai harcmezőn kívüli népség ellenzékiségére utalsz. Szerinted mennyien lehetnek. Elegen?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.28. 10:36:15

@Axxtro: óvatosan kérdezem, nálad 2014. október 28-át írnak? Most esik szét a hazug, korrupt világod, hahó

Mariann19 2014.10.28. 11:28:19

@zsebatya:
Az alattvalói tudat sulykolásáról szóltam. Nem mérhető, hogy van-e foganatja, ha igen, mekkora az önérzet és a felismerés képessége az emberekben.

dúvad 2014.10.28. 11:51:40

@Mariann19: Pontosabb nem is lehetne e látlelet

Mariann19 2014.10.28. 13:38:31

@dúvad:
"Pontosabb nem is lehetne e látlelet."
Számomra megtiszteltetés a jelzésed. Kösz.

quendelapo 2014.10.29. 09:26:20

@HaFr:
Rizikós.
Remélem bejön a számításod, mert ha az én félelmeim vállnak valóra, akkor nagyon nagyot szopunk és akkor Mo-nak befellegzett.

redli 2014.10.30. 20:46:41

@Boross Bence: először is tisztázni kellene azt, hogy ma Mo-on milyen jelentéstartalmak társíthatóak a konzervatív gondolkodáshoz és melyek azok, amiket nagyon messziről kellene elkerülni. Másrészt, demagógia, populizmus, nacionalizmus és egyéb szélsőbalos barátaitól meg lehet-e szabadulni és ha igen, ennek milyen lehetőségei vannak? Ki lehet-e iktatni a tagadás szellemét egy következő politikai generáció fejéből? Az egymásra mutogatás helyett, az észszerű kompromisszumok kerülnek-e előtérbe? A sértődött, érzelmi és indulati reakciók helyett lehet-e a párbeszéd, a tolerancia és a bölcsesség irányába elmozdulni?
Még több kérdés merül fel bennem, és ha ezekre a válasz bármi más az igenen kívül, akkor nem sok reményt látok, legyen az bármilyen és bármennyi politikai alakulat.

redli 2014.10.30. 22:02:41

@zipe moha: ez az utolsó piramis csak a következményeket mutatja. A valós probléma az, hogy a gazdasági és a szellemi elit között van egy hatalmas szakadék. Magyarországon nem tudsz egyszerre mindkettőben szerepelni. Egy normális társadalomban a kettő nagyjából egybe esik. És ebben, csak ebben az esetben van lehetőség arra, hogy a polgári és a gazdasági középosztály megerősödjön és a legalsó, szociálisan rászoruló réteg létszáma minimalizálhatóvá váljék.

Lexa56 2014.10.31. 12:40:17

No ezért nem lesz Magyaországból így semmi: index.hu/gazdasag/2014/10/31/szazadveg_mellar_tamas/
Ha "Misi rángatja kezemet, hogy nem mondjak ilyent" mert szerett vezetőnk nem bírja elviselni a kritikát. Hogy lehet iylen embert az ország élére állítani? Akit nemcsak a kritikától, de még a valóság bemutatásától is óvni kell, különben rohamai vannak. Máshol az ilyeneket kezelik :(
süti beállítások módosítása