1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.10.27. 21:09 HaFr

Széljegyzet GFG kollégám spekulációihoz

G. Fodor Gábor a Századvég stratégiai igazgatójaként nem eléggé érdek nélküli fél a kormány megítélésében ahhoz, hogy valóra válthassa másik énjének tett ígéretét, a "politikai gondolkodás" kontextusának létrehozását Magyarországon. Kár, mert tanúsíthatom, hogy tehetségesebb gondolkodó, mint kormánypropagandista, és nem rajta múlik, hogy ezt a kormányt propagálva nem tudja megérinteni a gondolkodás szféráit -- az viszont az ő döntése, hogy az előbbit választotta az utóbbi helyett. Ám legyen, ezért fájjon az ő feje!

A legutóbbi bejegyzésében ugyanazt a mélységet sikerült megütnie, mint a CÖF szintén nem éppen érdekmentes, viszont annál ostobább korifeusainak, akiket közpénzen fizet ez a kabinet azért, hogy kimondják: Orbán Viktor országa nem e világból való, hiszen "az Orbán-kormányt a történelmi jelentőségű társadalmi beágyazottsága miatt sem most, sem később nem lehet leváltani. Eltávolítani ezért csak manipulációval lehet." Magyarán bármi történjék is Orbánnal és a bandájával az elkövetkező években (sajnos, egyelőre években kell mérnünk), az amerikai befolyás mellett, a CIA, a Moszad és a tudjukkik segedelmével fog megvalósulni, és már most minden 18 éves első éves mérnök és 35 éves vállalkozó, akinek büdös az internetadó, és/vagy nem akarja, hogy közvetlenül kormánykézbe kerüljenek a szenzitív netezési szokásai stb., és/vagy mindenki más, aki nem akarja ritkítani a kapcsolattartást a haverjaival, külhoni szeretteivel, vagy háromszor meggondolni, hogy akar-e torrentezni, az mind rohadt komcsi (figyeljük a tapló jobbos gondolatmenet kecses kígyózását a százéves rögeszmék között). Mint ahogy az is az, aki a kormányt támadja (mert aki a kormányt támadja, az a nemzetet támadja, ahogy egy utolérhetetlen vendéglátós káder jelezte felénk a minap).

Mármost G. Fodor a maga erudíciójával ebbe a díszes, nem éppen voegelini közegbe kerül, amikor azt bírja mondani: Kezdetét vette a reaktivált szereplők zavarkeltése. Minden kommunikációs megnyilvánulás az elbizonytalanítást szolgálja, az egység (WTF???) megtörését. Politikai nyilatkozatok, komplett hírportálok és véleménycikkek segítik az események beérését, egy szektoriális különadó szabadságküzdelemre való lefordítása megépíti a dobogót, mindezt a »liberális demokrácia« frazeológiájába burkolva. Ha mindez működött Irakban, Egyiptomban, Kijevben, miért ne működhetne Budapesten is? Ezt hívjuk úgy, hogy »az univerzális recept alkalmazhatóságába vetett hit«.

„Ezt a kormányt feltételezhetően belső erők belátható időn belül nem fogják megdönteni. Ezen a ponton válik érdekessé az amerikai história és mindaz, ami ennek keretében történik. A szándék egyértelműnek tűnik, ezt hívjuk úgy, hogy »egy szuverén ország belügyeibe való beleavatkozás«.

Magyarán, bármit tesz az ellenzék, fizetett CIA-bérencé válik, még akkor is, ha nem is ellenzék, csak egy FB-on összeállt húszezres tömeg, amelyik nem bírja a korrupt, inkompetens, pofátlan kormányocskát, és ezt higgyük el annak a GFG-nek, akit véletlenül épp ez a kormányocska lát el stallummal, zsozsóval és feladattal. Elegáns. És akkor még nem beszéltünk arról, hogyha netán tényleg lenne egy ellenzéki megmozdulás, és/vagy új ellenzék érlelődne Budapesten, egy demokráciában akkor is a kuss lenne ezzel kapcsolatban egy kormányideológus legadekvátabb megnyilvánulási formája, mert a demokrácia már csak olyan, hogy az ellenzék szervezkedik, és hatalomra akar kerülni. Ahogy tette ezt Orbán Viktor is viszonylag büntetlenül a 2000-es évek derekától. Meg is lett az eredménye, mint Weimar tapintatának a sörpuccsokkal szemben.

Ami pedig ezt illeti: "Ebben az évben háromszor győzött órási fölénnyel a Fidesz. Mindent megnyert, amit csak lehetett. Kétségbevonhatatlan és hatalmas választói felhatalmazás áll mögötte. A három választás egyúttal megerősítette a korábbi intézkedéseket és egyben felhatalmazást adott a további kormányzati cselekvésre. Ezt hívjuk úgy, hogy “kormányzás demokratikus felhatalmazás alapján” -- van egy rossz hírem. A felhatalmazás a szó szoros értelmében valóban demokratikus, ahogy az eredménye is az, ám a procedúra nem jogállami. Márpedig, sajna, a Fidesz-ország inkább köszönhető a procedúrának (vagyis annak, hogy hogyan hozzuk létre egyszer aritmetikailag, másodszor pedig szociálpszichológiailag a többséget), mint a demokráciának (a többség puszta tényének), tehát ne tegyünk úgy, hogy csak a veretes demokrácia szón kérődzve megnyílik előttünk a népnek az ő hamisítatlan Orbán-hite.

Én tudom, hogy mindeközben a legutóbbi Századvég-divat szerint a procedúrát az eredmény legitimálja (vájtfülű olvasóimnak ajánlom a kellemes körbenforgás tényét!), tehát -- amit kevéssé tudnának cáfolni a think tankben -- nyugodtan elképzelhető egy olyan választási eredmény is, amely 15%-nyi szavazattal csinál kétharmadot, mialatt a választók 70%-ához csak kormánypropaganda jut el, és/vagy kiszolgáltatottak az ország legnagyobb foglalkoztatójának, az államnak, és biztos, ami biztos, konkrétan még be is fenyítjük őket arra az esetre, ha ellenzéki polgármestert választanának, de azért, kérve kérem, ne nézzünk eközben olyan ártatlan boci szemekkel a világba, mintha eljött volna a demokrácia incarnata közibénk, kedves Igazgató úr. Azért azt a kíméletet legalább tanúsítsa irántunk, hogy közben a pofánkba röhög! Szóval, demokrácia lehet, de jogállam nincs. Ahogy hatalom is van, de a hatalomgyakorlásnak nincs erkölcse. Pont, ahogy a jó öreg Schmitt zwar megírta. (Béndek Péter)

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr756838963

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Moin Moin 2014.10.27. 22:06:25

"...egy utolérhetetlen vendéglátós káder jelezte..." - Csak az 1994-ben a Nagykörúton látott MDF-választási plakát felülfirkálását tudom idézni: "Hóbagoly! Vissa a kocsmába!":-)

Egyébként meg (GFG-re visszatérve) mit vársz egy feleakkora férfitól, mint te vagy???

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.27. 22:08:19

@Moin Moin: nem gondolnám, hogy a méret a lényeg ebben (de ez nem is volt egy elegáns beszúrás tőled, ha nem haragszol)

Moin Moin 2014.10.27. 22:17:03

@HaFr: Lehet, hogy nem volt elegáns, de a téynek nem eleganciában utaznak. És: nem mondtam volna, ha nem úgy lenne. Ld. még lélektan címszó alatt!

Bizony: annak az oka, hogy GFG minden intellektuális kapacitása ellenére féreg lett, nem más, mint amit írtam!

Az ellenség pedig nem arra való, hogy elegánsak legyünk vele!:-)

wowerman 2014.10.27. 22:18:22

Vicces hogy mi komcsik vagyunk az egyszeri fideszmániásoknak, de az aki eladta az országot egy orosz atomerőműért, az nemzeti :D

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.27. 22:22:28

Szerintem te nem érted GFG-t, ő igenis "politikai gondolkodó". A kontextusa is igen szépen alakul, bár azt nem tudom, hogy ő teremti-e. A kifejezés ugyanis (ahogy én értelmezem) egyszerűen egy eufémizmus az "ideológus" fogalmára.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.10.27. 22:23:37

Csak engem bosszant, amikor a komment úgy sikerül, hogy az utolsó szó egymagában lóg? Pláne az avatár alatt? :)

NYJetsTD 2014.10.27. 22:45:50

Két ember mindig meg tud mosolyogtatni. Bogár globálisbirodalomsanyargatminket László és GFG. Az egyik fóbiás kretén, a másik propaganda és felszopás felelős nyamvadék. Teret, helyet, pénzt és időt kapnak elszánt agymenéseikhez, pedig csak egy kezes-lábas, meg némi puha fal kellene nekik.

Ezeket az embereket hívjuk úgy, hogy »bullshit generátorok«.

redli 2014.10.27. 23:00:17

@Moin Moin: az elegancia nem mások függvénye...

whale 2014.10.27. 23:11:44

Túl sok a szöveg. Ennyi gondolat nem volt GFG-ben, nincs mire reagálni. Egy tapsonc-nyalonc-kegyenc-bérenc büfijére kár a reflexió. A büfit letöröljük magunkról, a dzsuvás zsepit kidobjuk a kukába. Történet vége. Ha hosszan elemezgeted, ez a senki még azt hiszi, hogy valaki...

Axxtro 2014.10.27. 23:13:35

Egy biztos.

Az tuti, hogy azzal a síkagyú szellemi kurázsival, meg ordenáré bolsevista retorikával ami itt tenyészik, biztos, hogy az Orbán-kormányt, a büdös életben nem lehet leváltani.

whale 2014.10.27. 23:16:56

Inkább az érdekel, hogy holnap este összefutunk-e, gyakorlandó a közvetlen demokráciát kicsinyég?:DD

Moin Moin 2014.10.27. 23:21:11

@HaFr: @redli: "Az önök értékei idejétmúlt, iskolás, cserkészfiú eszmények. De ezzel csak saját magukat csapják be. Én a tökéletesség ostromlásában hiszek. És a jövő mindenképp az enyém."

:-)))

almodhi 2014.10.27. 23:47:05

@Moin Moin: Én amatőr vagyok, uram.

vitéž munkášőr 2014.10.28. 00:55:04

@Axxtro: korbejarsz es mindenhol elmondod a hulyesegedet? ha bolsevikokat keresel, javaslom a COF-COKA tajekanak vizitjet

Axxtro 2014.10.28. 01:00:31

@vitéž munkášőr:

Ez nézőpont kérdése.

Meglátásom szerint az a nettó ostobaság ami itt folyik.

Idő- és energiapocsékolás.

vitéž munkášőr 2014.10.28. 01:14:55

@Axxtro: meggyoztel a joszandekodrol a varanuszon, de azt meg te hidd el nekem, hogy ez a bolsizas rohadtul kontraproduktiv am ebben a milioben…

neoteny · http://word.blog.hu 2014.10.28. 01:45:50

@Holger Hartland:

Volt egy idő amikor a lapalji hozzászólás-mező és környéke úgy adta ki magát a gépemen hogy a "Felhasználó" szót követő kettőspont egy sorral lejjebb került. Először zavart, aztán megtanultam figyelmen kívül hagyni. Most vettem észre hogy itt és most (Ubuntu Linuxon futó FireFox 33.0 esetében) épp' "helyesen" van.

32FNewYork 2014.10.28. 07:26:45

@HaFr: @Moin Moin: Mondjuk azért ez több mint nem elegáns. Ez a fajta kategorizálás egy típusú a rasszizmussal. Amilyen egyszerűen kapcsolhatók az ilyen típusú nyers és kezdetleges kategóriákhoz értékítéletek, ugyanolyan könnyen alakulnak ki az egyén saját faji, nemzeti vagy etnikai csoportjával kapcsolatos értékelései.

efhábé 2014.10.28. 07:28:42

Addig mantrázzák a sosem látott mértékű egységet és beágyazottságot, míg el nem hiszik tényleg.
Ennek az első jelei már látszanak, egyre több a bőszen hívő, de szakmailag teljesen alkalmatlan ember (miközben még helyzetben vannak a vérprofi opportunisták is, szóval nem lesz gyors az erózió).
Amikor ők, mármint a bőszen hívők kerülnek majd többségbe, akkor kezdődik az össznépi összekacsintás időszaka, amiből a bőszen hívők nagyjából semmit sem fognak érzékelni. Aztán egyszer csak ott fog toporogni az idők szavát értő belső reformer csapat és megy a régi garnitúra a levesbe, a párt átalakul, akár nevet is vált.
Minden momentum előre látható, csak elő kell venni a történelemkönyvet és elolvasni az MSZMP történetét kb. '83-tól a négyigenes népszavazásig.
Igazán nem is az zavar, hogy ezek a mostaniak zsigerből bolsevikok, hanem az, hogy semmit sem tanultak az elődök hibáiból...

efhábé 2014.10.28. 07:28:51

Addig mantrázzák a sosem látott mértékű egységet és beágyazottságot, míg el nem hiszik tényleg.
Ennek az első jelei már látszanak, egyre több a bőszen hívő, de szakmailag teljesen alkalmatlan ember (miközben még helyzetben vannak a vérprofi opportunisták is, szóval nem lesz gyors az erózió).
Amikor ők, mármint a bőszen hívők kerülnek majd többségbe, akkor kezdődik az össznépi összekacsintás időszaka, amiből a bőszen hívők nagyjából semmit sem fognak érzékelni. Aztán egyszer csak ott fog toporogni az idők szavát értő belső reformer csapat és megy a régi garnitúra a levesbe, a párt átalakul, akár nevet is vált.
Minden momentum előre látható, csak elő kell venni a történelemkönyvet és elolvasni az MSZMP történetét kb. '83-tól a négyigenes népszavazásig.
Igazán nem is az zavar, hogy ezek a mostaniak zsigerből bolsevikok, hanem az, hogy semmit sem tanultak az elődök hibáiból...

32FNewYork 2014.10.28. 08:01:47

@HaFr: Erre a dialógra reagáltam.

HaFr · hafr.blog.hu 2014.10.27. 22:08:19

egyetmondok 2014.10.28. 08:42:18

"„Az európai demokrácia liberális demokrácia volt, ma is az, és a jövőben is az marad” – fogalmazott a német külügyi államminiszter, aki szerint az egyén szabadsága érinthetetlen. „Remélem, hogy az elkövetkező hetekben, illetve hónapokban sikerül tisztázni, hogy Magyarország természetesen szintén elkötelezett e liberális demokrácia mellett” – jelentette ki Michael Roth, hozzátéve, hogy erről nincs is mit tárgyalni." --

olvasom a Mandin. Ez a német koalíciós kormány álláspontja. Csak arról nem kívánnak beszélgetni, amiről a magyar kormány mást se szeretne: beszéljük meg barátian, hogy a liberális demokráciát milyen tökre nagy népi felhatalmazással szüntettük meg.

Így telnek majd évek ebben az országban ?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.28. 08:45:01

@egyetmondok: lassú víz partot most, úgy látszik Frau Merkel végre kitalált a saját konyhájából, keleltt ugyan ehhez egy Obama, de Istenem

Axxtro 2014.10.28. 09:49:35

@vitéž munkášőr:

Az a gond tudod, hogy mindent és mindenkit, aki szebb, jobb vagy okosabb nálatok, elkezdtek fikázni és bemocskolni.

Ahelyett hogy tanulnátok belőle vagy tőle.

Ettől nem csak ostobának látszotok, hanem azok is vagytok.

A blogger nekimegy GFG-nek aki egymaga százszor okosabb nála, meg annál a társaságnál aki itt tépi a száját.

Erre nektek az a válaszotok, hogy ahelyett, hogy elgondolkodnátok azon, hogy mit és miért mind elkezditek besározni.

Az én lesújtó véleményem az itteni szellemi munkáról abból fakad, hogy nem hozzám, vagy más jobboldali értelmiségiekhez képest vagytok ostobák, hanem saját magatokhoz képest.

Ezzel a retorikával és ezzel a tartalommal, semmire se mentek, csak saját magatok alatt vágjátok a fát.

Ez pedig ordenáré nagy ostobaság.

Axxtro 2014.10.28. 09:52:48

@vitéž munkášőr:

Javítás:

Az a gond tudod, hogy mindent és mindenkit, aki szebb, jobb vagy okosabb nálatok, elkezdtek fikázni és befeketíteni.

Ahelyett hogy tanulnátok belőle vagy tőle.

Ettől nem csak ostobának látszotok, hanem azok is vagytok.

A blogger nekimegy GFG-nek aki egymaga százszor okosabb nála, meg annál a társaságnál aki itt tépi a száját naphosszat és tapsikul az ostobaságokhoz.

Erre nektek az a válaszotok, hogy ahelyett, hogy elgondolkodnátok azon, hogy mit és miért mond elkezditek besározni, befeketíteni.

Az én lesújtó véleményem az itteni szellemi munkáról abból fakad, hogy nem hozzám, vagy más jobboldali értelmiségiekhez képest vagytok ostobák, hanem saját magatokhoz képest.

Ezzel a retorikával és ezzel a tartalommal, semmire se mentek, csak saját magatok alatt vágjátok a fát.

Ez pedig ordenáré nagy ostobaság.

ParaZita2 2014.10.28. 10:14:53

@Axxtro: "... GFG-nek aki egymaga százszor okosabb nála, meg annál a társaságnál aki itt tépi a száját ..."
Fura fogalmakkal talákozom itt. Mit kell "okosabb" szó alatt érteni? Biztos, hogy egy nyelvet beszélnek itt a kommentelők?
Továbbá: mi az okosság mértékegysége? (ugyanis csak akkor értelmezhető a "százszor" nagyobb érték)

... és mit kell a "...nem hozzám, vagy más jobboldali értelmiségiekhez..." gondolatrészben a "jobboldali értelmiségiek" alatt érteni?
((bmw-vel indexelés nélkül jobbról előző?))

Bocsáss meg, ha valamit félre értettem, de láthatod, a fogalmaknak kölcsönösen tisztázottnak kell lenniük, ha érteni akarjuk egymást, mi itt (is).

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.28. 10:18:51

@Axxtro: figyusz, ez nagyon gyenge volt, nincs benne egy értékelhető gondolat sem, nem zavar?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.28. 10:19:25

@Axxtro: miért is találod mégis fontosnak, hogy itt legyél?

Axxtro 2014.10.28. 10:24:18

@ParaZita2:

" Mit kell "okosabb" szó alatt érteni?"

Ez a kérdés komoly?

Például a valós folyamatokhoz, vagy a téveszmékhez való viszont.

Axxtro 2014.10.28. 10:30:11

@HaFr:

Szerintem meg a blog kib@szott gyenge és kontraproduktív.

Irritálja azokat is akiket meg akarna szólítani.

Ha meg nem tetszik a mások véleménye, akkor tedd zártkörűvé, és ne szennyezd nyilvánosan az ostobaságaiddal a közbeszédet.

Tedd ki a táblát, hogy "zártkörű klub", és nem linkeld be az ostobaságaitokat az internetes keresőrendszerbe.

Meg ne üzengess innen pártoknak, meg társadalmi csoportoknak.

Ja, és sürgősen szabadulj meg ettől a bolsevista mentalitástól.

Ilyen egyszerű.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.28. 10:37:26

@Axxtro: Mi van, érzed a véged? XD:)

ParaZita2 2014.10.28. 10:41:31

@Axxtro: GFG "...autonóm személyiség..."?
(nem pedig épp munkaköri előírásainak tesz eleget, beosztottként, önállóságra nem is gondolva, amikor valamiféle elemzést tesz közzé?

"...valós folyamatokhoz, és a téveszmékhez való viszonyát lehet érteni ez alatt..."
Milyen ismérvei vannak a "valós folyamatoknak, és a téveszméknek"? (Mire gondoljak? Pl. a rezsicsökkentés valós folyamat, vagy téveszme?)

Utolsó mondatod: "Ha már egyedül nem egy neked az ilyesmi. " Ez egy barátinak szánt vagy épp ellenkezőleg: lekezelő, kioktató, basáskodó, arrogáns, a tévedhetetlenség gondolatát monopilzáló hajlamú, észosztó, bomlasztó, rosszindulatú megjegyzésnek, odaszúrásnak kell értelmezni?

Lexa56 2014.10.28. 10:43:45

@Axxtro: másokat esetleg Te irritálsz, az nem baj? És az általad okozott szellemi környezetszennyezés?

Horgos Eszter · http://tamadohattyu.blog.hu/ 2014.10.28. 10:58:33

ebben az írásban rengeteg a csúsztatás.

DrGehaeuse 2014.10.28. 11:02:24

@Axxtro:
Kedves Axxtro.

1. Ha a kritika és a maró gúny (amit egy politikus vagy a politikához dörgölődző politológus el kell tudjon viselni) szerinted fikázás és bemocskolás, az legyen a Te bajod. (régen úgy mondták: egyéni szoc. probléma)

2. GFG és HaFr (meg a blog látogatói) okossága objektíve nem ítélhető meg. Az hogy GFG "százszor okosab" az a Te saját véleményed és ezt jogod ban áll közölni, de ettől még nem lesz igaz.
Hogy ki az okosabb, azt könnyen lehetne tesztelni, ha mondjuk egyszer a HirTv meghívná GFG és HaFr-t egy vitaműsorba (mondjuk a csörtébe). Aztán meg az ATV is meghívná mindkettőt a Hírvitába és szépen lejátsszanák. Tuti, megnézném.
Ha nem vetted volna észre, HaFr-nek pont nem az a baja GFG-vel, hogy nem okos (nem jó gondolkodó), hanem hogy orv-bán propagandistájául szegődött egy ojan agytröszt élén ami a fityisz szellemi hátországa.

3. HaFr-t a Mandiner pl. önként és dalolva szemlézi és linkeli be. Nem könyökölte be magát oda. Ha sok portálon belebotlasz a posztjaiba. Amikor azt írod: "Tedd ki a táblát, hogy "zártkörű klub", és nem linkeld be az ostobaságaitokat az internetes keresőrendszerbe." a magad ostobaságát árulod el. Nyilvánvalóan gőzöd nincs a google és hasonlók működéséről.

4. Ja, és sürgősen szabadulj meg ettől a bolsevista mentalitástól.

Igyen bonyolult!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.28. 11:13:29

Axxtro-t kimoderáltam, elnézést

DrGehaeuse 2014.10.28. 11:15:17

@Axxtro:

Még valami:

- orv-bán tekintélye azóta hanytlik meredeken, amióta rászorul az olyanok jól megfizetett védelmére mint GFG.

- bolsevik mentalitás mindenkiben benne van aki 1989 előtt nőtt vel. Bennem is, de én küzdök ellene.

- szerinted mit lehet tanulni GFG magvas gondolatmeneteiből?
Csak egyetlen egy példával megvilágítanád. Modjuk úgy, hogy leírsz egy bővített mondatot amit azzal kezdesz: A legértékesebb dolog amit GFG munkásságából tanultam az, hogy .... stb.
Azt se bánom ha több mondat lesz.

DrGehaeuse 2014.10.28. 11:17:29

@HaFr:
Bakker ezt megszívtam. Pedig már kezdtem rápörögni egy vitára vele. :(

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.28. 11:18:31

@DrGehaeuse: kár lett volna pazarolnod az idődet

DrGehaeuse 2014.10.28. 11:21:34

@32FNewYork:
Biztos nem vetted észre, de HaFr pont ezért barnította le kissé MoinMoin sporttársat.

Alkibiadesz 2014.10.28. 12:22:21

GFG saját maga határozta meg az ideális "politikai gondolkodót" úgy, mint aki az utcalány filozófiáját érvényesíti.

Azt is megírta, hogy a jó vezető akkor tölti be funkcióját (azt, hogy reprezentálja a politikai közösség ethoszát, vagy ahogy maga a vezető fogalmazott: "megőrizze a létezés magyar minőségét"), ha a kupleráj mintájára rendezi be a politikai közösséget.

Legalább egy problémán viszont mindenképpen érdemes elgondolkodni a hamis és undormányos szövegekkel kapcsolatban.

Azon, hogy a kormányzat "társadalmi beágyazottsága" valóban vetélytárs nélküli, és ennek oka nem csak a jogállami környezet leépítése.

(Azt gyanítom, hogy ez a "kurválkodó" megszólalásmód de más, mint tudatos stratégiai megfontolás eredménye. Jól tudják, hogy amíg undorodnak tőlük az ellenfeleik, addig a "társadalmi beágyazódás" módszereit se fogják eltanulni.)

Lexa56 2014.10.28. 12:39:56

@Alkibiadesz: lehet, hogy a módszerek ismertek, csak azoktól is undorodik az ember, akkor meg minek eltanulni? A módszer minősíti ugyanis az embert. Mi a cél? A hatalom? Mindenáron? Akkor legyen az ember kurva. Vagy vannak más célok is? Akkor a kurvulással szerzett hatalmat meghagyhatjuk másoknak.

"Mert mit használ az embernek, ha az egész világot megnyeri is, de a lelkében kárt vall? Avagy milyen váltságot adhat az ember az ő lelkéért?"

DrGehaeuse 2014.10.28. 13:26:15

@Alkibiadesz:
Az orv-bán regime beágyazottságának a kialakulása és az azt fenntartó mechanizmusok kisértetiesen hasonlítanak a késő kádári uram-bátyám gebines protekciós beágyazottság mechanizmusaira. Kedves vezetőnknek sikerült ideális arányban elegyítenie a horthy és a kádár rendszerek társadalomszerveződési mechanizmusait és felerősíteni azokat a reflexeket amik az embereket belülről mozgatják egy ilyen rendszerbe való beágyazódásra.
Elég nagy részben a késő kádár kor szereplői is jól megtalálják helyüket a NER-ben. A még aktív káderek és a már nem aktívak közvetlen leszármazottai otthonosan mozognak orv-bán rendszerében.

Alkibiadesz 2014.10.28. 13:26:52

@Lexa56:
No és ha azt mondom, hogy a módszer lényege a társadalmi teret szervező hetortópiák használata, a nyilvános gondolkodást koordináló szimbólumok, kialakítása, szervezése és uralása?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.28. 13:28:59

@Alkibiadesz: nem is okvetlenül kell -- egyébként a beágyazottságban sem hiszek -- a magyar nép az erősebbet keresi, vele tart. ennyi (sajnos)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.28. 13:30:06

@Alkibiadesz: No és ha azt mondom, hogy a módszer lényege a társadalmi teret szervező hetortópiák használata, a nyilvános gondolkodást koordináló szimbólumok, kialakítása, szervezése és uralása?

Ez pedig az erő szimulákruma

Alkibiadesz 2014.10.28. 13:34:38

@DrGehaeuse:
Van egy lényeges különbség a késő kádár-kor és a korai-érett (?) orbán-kor között.

Alkibiadesz 2014.10.28. 13:35:49

@HaFr:
De ez az erő már 2010 előtt is létezett.

Lexa56 2014.10.28. 13:47:44

OFF
@Alkibiadesz: én a hatalomról így gondolkodom:
Jn 18
37. Monda azért néki Pilátus: Király vagy-é hát te csakugyan? Felele Jézus: Te mondod, hogy én király vagyok. Én azért születtem, és azért jöttem e világra, hogy bizonyságot tegyek az igazságról. Mindaz, a ki az igazságból való, hallgat az én szómra.
38. Monda néki Pilátus: Micsoda az igazság?
(Vagyis neki csak a hatalom igazsága létezett)
Jn 19
10. Monda azért néki Pilátus: Nékem nem szólsz-é? Nem tudod-é hogy hatalmam van arra, hogy megfeszítselek, és hatalmam van arra, hogy szabadon bocsássalak?
11. Felele Jézus: Semmi hatalmad sem volna rajtam, ha felülről nem adatott volna néked: nagyobb bűne van azért annak, a ki a te kezedbe adott engem.
(Jézust nem érdekelte a földi hatalom vélt igazsága. A hatalom fentről jön, és egyszer el kell számolni vele egy nem manipulált és megnem félemlíthető bíróság előtt)

Ja, meg még a hatalomról: aki kardot ránt, kard által vész el - vagy durvábban minden agresszív kispöcs előbb-utóbb talál egy még magánál is agresszívebbet és akkor megismerkedhet erejének korlátjaival.
ON

DrGehaeuse 2014.10.28. 13:58:32

@Lexa56:
Áldott legyen az Úr neve!

Alkibiadesz 2014.10.28. 14:36:00

@DrGehaeuse:
Mondjuk az, hogy az egyiket megválasztották a másikat meg nem.

Alkibiadesz 2014.10.28. 14:38:57

@HaFr:
Ezzel ugyanazt mondod, mint Orbán.
Hogyan kérdőjelezzük meg a rendszer legitimitását, ha nem tudunk mást mondani "a népről"?

Alkibiadesz 2014.10.28. 14:46:29

@Lexa56:
Persze!
Az ő életében is eljön az a pillanat, amikor már nem nézhet előre, hanem csak visszafele, és nem biztos hogy örömét leli majd a látványban.

Ez az egyik szempont.

A másik meg az a közhely, hogy: "A gonosz győzelméhez elég ha a jók tétlenek maradnak."

Innen meg könnyen eljuthatunk oda, hogy a politikában gyakran csak az tehet jót, aki hajlandó bepiszkítani a kezét.

DrGehaeuse 2014.10.28. 15:02:37

@Alkibiadesz:
Jogos, de én csak beágyazódási mechanizmusokra és emberi reflexekre gondoltam. Nem tekintve a hatalom megszerzés módját.

Lexa56 2014.10.28. 15:10:15

@Alkibiadesz: nem jókról meg gonoszokról beszélnék. Inkább olyanokról, akik ismerik saját (potenciális) gonoszságukat és visszarettennek tőle, meg olyanokról, akik csak mások gonoszságát látják, ezért mindenre feljogosítva érzik magukat (és realizálják potenciális gonoszságukat). Nemcsak hogy bemocskolják magukat, de minden nemes céljukat is megcsúfolják. És még közben azt is elvárják, hogy jótevőkként tekintsenek rájuk. Hát én ebben a társasjátékban nem tudok részt venni.

Alkibiadesz 2014.10.28. 15:10:54

@DrGehaeuse:
Akkor azt lehet mondani, hogy 2010-ben történt meg a rendszerváltás népi korrekciója, oly módon hogy visszaszavazták a Gorenje-kapitalizmust.

Így viszont csak az a kérdés, hogy törvényszerű volt-e ez a visszakanyarodás.

Ha létezik a néplélek mint változatlan, törtélem fölötti metafizikai entitás, akkor igen.

Ha viszont csak egy hatalmi rendszer működésének eredményeképpen érvényesül ez a metafizikai néplélek koncepció, akkor nem.

Én az utóbbi lehetőségre tippelek.

Alkibiadesz 2014.10.28. 15:17:36

@Lexa56:
Azt akarod ezzel mondani, hogy csak a kivonulás "politikája" lehet erkölcsileg igazolt?

SzaGyu 2014.10.28. 15:35:59

G. Fodor bekaphatná már az összes FideSS nagyvezíír f@szát, úgy, gondolkodás nélkül.
Úgy tövig.
Akkor nem tudná marhaságokkal etetni azt a sok mérgezett rizsára vágyó seggnyalót.

Lexa56 2014.10.28. 15:45:03

@Alkibiadesz: nem, én nem általában, csak magamról beszélek ebben az összefüggésben.

Ha más össze tudja egyeztetni magában ezeket az ellentéteket, tegye. Az egyes politikusokat vagy pártokat abban a mértékben támogatom, amilyen mértékben melléjük tudok állni erkölcsi kérdésekben, az alkalmazott módszerekben. Például abban, hogy amit mástól megkövetel és amiért mást elítél, azt maga megteszi-e, vagyis vannak-e elvei, amelyek fontosabbak számára a hatalomnál. Tud-e veszíteni? Tud-e visszalépni?

Orbán "beágyazottságával" az a bajom, hogy egy súlyosan deformált lelkű nép súlyosan deformált lelkű (mentálisan mérgezett, beteg) vezetője, de ő soha nem fogja őket nem deformálttá tenni (véleményem szerint). Ezért nem tudom támogatni. Ezért nem tudom a módszereit sem utánozni, mert ellentmondanak mindannak, amit helyesnek és elfogadhatónak tartok. Velejéig hazug, erőszakos, hamis módszerek. És végtelenül fáj, hogy mindezt a keresztény morál nevében teszi, amitől nem áll semmi távolabb, ezzel diszkreditál valamit, ami nekem fontos és értékes. Természetesen megakadályozni nem tudom benne, de segíteni sem fogom abban, amit én hiábavaló rombolásként élek meg.

Alkibiadesz 2014.10.28. 16:45:36

@Lexa56:
"Orbán "beágyazottságával" az a bajom, hogy egy súlyosan deformált lelkű nép súlyosan deformált lelkű (mentálisan mérgezett, beteg) vezetője, de ő soha nem fogja őket nem deformálttá tenni"

Ez igaz, de én nem is Orbán apoteózisára akarlak buzdítani.

Amit állítok az csupán annyi, hogy aki bent akar maradni a politikai térben, az a könnyebbik - és paradox módon Orbánnak kedvező - utat választja, ha megelégszik a rendszer démonizálásával.

Ha elfogadjuk, hogy csak ezt a beteg népkoncepciót lehet "beágyazni", akkor mi magunk is hozzájárulunk a hazugság korlátlan érvényesüljön.
A rossz beágyazódás csak jó beágyazással ellensúlyozható.

Szerintem az se véletlen, hogy olyan következetesek az ellenfeleik lebolsizásában. A legnagyobb félelmük ugyanis éppen az, hogy előbb vagy utóbb összeakadnak egy náluk is ügyesebb bolsevik szerveződéssel.
Azért bolsiznak, hogy ez a lehetőség minél később realizálódjon.
A jelenlegi rendszer addig marad, amíg csak olyan ellenfeleik vannak, akik a bolsizásra úgy adnak tagadó választ, hogy komolyan is veszik.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.28. 16:57:21

@Alkibiadesz: Nem hiszem, hogy ugyanazt mondom -- egy, ez inkább tömegpszichológia, amit ő olyan politika érdekében használ, amit magunk körül látunk, kettő, az erő származhat meggyőzésből, intellektuális vagy érzelmi hatásból, erkölcsből, image-ből, amely lehet a becsületé, a változásé stb. De a gyakorlati politika: a hatalom, az erő használata, ez aligha vonható kétségbe- legalábbis én még nem láttam olyan argumentumot.

Alkibiadesz 2014.10.28. 17:31:31

@HaFr:
Nem mondod ugyanazt, mert vitában állsz vele.
Ő azt mondja, hogy a magyar nép az erőt kedveli és ez jó. Te meg azt mondod, hogy a magyar nép az erőt kedveli és ez rossz.
De a vitázó felek is "megegyezhetnek" bizonyos alaptételekben. Ha nem vitának álcázott párhuzamos monológokról van szó, akkor mindig van valami közös platform a háttérben.

Többféle erőről beszélhetünk. Ez teljesen igaz.
Szerintem Orbán is többféleképpen erős.
Megkockáztatom neki is van "meggyőzésből, intellektuális vagy érzelmi hatásból, erkölcsből, image-ből" származó ereje.

Lehet hogy ez tévedés, de még ha az is több lehetőséget rejt magában és ezzel nagyobb mozgásteret ad nekünk.

Másrészt az is teljesen érthető, ha az építkezés mostani szakaszában nem akarsz besétálni ebbe az utcába, hiszen az sok kivonulót, otthontalant elriaszthat.

nevetőharmadik 2014.10.28. 21:53:16

@Alkibiadesz: Az erő vonz - ez se nem jó, se nem rossz, ez egy emberi adottság és kész, tudomásul kell venni és építeni rá. Persze óriási felelőssége van abban a vezetőnek, hogy milyen módot választ az ereje kifejezésre juttatására, milyen módon mutat erőt. Ez nem kis részben személyiségfüggő is.

Alkibiadesz 2014.10.28. 22:02:42

@nevetőharmadik:
Igen azt már én is szóvá akartam tenni, hogy ez nem a magyar néplélek sajátossága.
Az nem tetszik, hogy ha csak a rosszat látjuk a másikban akkor tényleg csak a rossz személyiségek fogják felvenni a kesztyűt. (Gyurcsány esete az alaptípus ebben a vonatkozásban.)

nevetőharmadik 2014.10.28. 22:54:41

@Alkibiadesz: Hasonlóan ahhoz, hogy a politikát mocskos dolognak tartjuk és így valóban a mocskosságra hajlamos emberek kerülnek oda és túlsúlyba?

A néplélek dolgát illetően meg akartam kérdezni, hogy amikor azt írod:

"Ha viszont csak egy hatalmi rendszer működésének eredményeképpen érvényesül ez a metafizikai néplélek koncepció, akkor nem."

akkor arra gondolsz, hogy az adott történés valójában tudatos politikai irányítás következtében vagy politikai döntések amúgy nem szándékolt eredőjeként esett meg, és egy néplélek-koncepció csak rá lett fogva, mint magyarázat?

Alkibiadesz 2014.10.29. 07:29:06

@nevetőharmadik:
Igen!
Valahogy úgy van, hogy a nép lelkében kavargó "őslevesben" sok minden, de csak a politikai és kulturális elit rendelkezik öntőformákkal.

Ha az elit egyik részének eszközei elhasználódnak, akkor a vetélytárs nélkül maradó rész megteheti, hogy úgy önti az egész levest a saját formájába önti, hogy a nagy része pocsékba megy, majd azt mondja a végeredményre, hogy "Tessék, ilyenek vagytok!"

A politikát pedig tényleg rosszul látjuk. Szerintem sokkal jobban járnánk, ha a hadtudományhoz hasonlítanánk.

tamas11 2014.10.29. 08:16:35

@Alkibiadesz:
Ez nagyon igaz, és nagyon szemléletes, egyik termékenyen postoló bloggertársunk erről regényeket tudna mesélni, hogyan megy pocsékba a szerinte életszerűtlen v idegen "zacc"...
Mi az, hogy tudna?! Mesél is!
A pédáddal élve: "ha az elit egyik részének öntőformái elhasználódnak, akkor.... a (másik) ... a levest saját formájába önti" Így van, csakhogy a másiké is elhasználódott...

Alkibiadesz 2014.10.29. 08:30:29

@tamas11:
Akkor megint csak képes nyelvet használva:
Ha a folyamatosan ömlő levest (merthogy újratermelődik) hosszú időn keresztül csak egy fazékba tudjuk önteni, akkor az a fazék előbb utóbb elhasználódik.

Alkibiadesz 2014.10.29. 08:32:11

@tamas11:
Amúgy ki az a bloggertársunk aki a "zacc"-ról beszél?
Érdekelne miket ír!

tamas11 2014.10.29. 08:39:18

@Alkibiadesz:
nem beszél róla, hanem önti... önti...
Hát, hagyjuk, eleget válaszolgattál már neki, lelkiismeretesen.

DrGehaeuse 2014.10.29. 09:28:20

@Alkibiadesz:
Ha csak ez a két magyarázat létezne én is az utóbbival értenék egyet.
De szerintem más van a háttérben. A fityisz sikere csak annak volt köszönhető, hogy a népnek egyszer és mindenkorra elege lett az "őszirózsás forradalom" óta egyre szarabb "társadalomszervezési modell" -ekkel kisérletezgető "magyar progresszió" -nak önmagát kijelölő "erős érdekévényesítő képességű társadalmi csoport" ténykedéseiből. A csúcstermék a Biopolisz-Technopolisz jellegű igérgetés fletó kampánycsapata részéről. Utolsó ma is minden 56-os emlékét naponta meggyalázó szimbóluma a "vasfésű" emlékmű: www.gondola.hu/cikkek/51004

Alkibiadesz 2014.10.29. 09:38:58

@DrGehaeuse:
Igen ez is benne van!
A modernizációs mintáink használhatatlanok (erről beszélgetünk nevetőharmadikkal és tamás11-el), csak a demokratikus felhatalmazás korlátozásával érvényesíthetőek, mert egy 19. században kialakult torz közösségkép érvényesítését szolgálják (erről meg unionistával diskuráltunk).

nevetőharmadik 2014.10.29. 23:26:04

@Alkibiadesz: Ezzel az ismerettel akkor reagálnék az eredeti kommentedre.

Szerintem sem egyik, sem másik. Népléleknek nevezhető valami létezik (bár inkább nevezném jellemző világlátásnak és gondolkodásmódnak, mármint hogy mit gondolunk arról, hogy működik a világ, mi magunk és mi a kettő viszonya, stb.), de ez semmiképpen sem valami változatlan, történelem feletti, transzcendens izé. Inkább a népet alkotó egyes emberek világlátásának és gondolkodásmódjainak az eredője.

Ahogy egy konkrét embernél is a világlátás/gondolkodásmód a szüleitől örökbe kapottból valamint az élete során megélt összes tapasztalatból adódik össze, és ahogy ez meghatározza, hogy az ember milyen lehetőségeket vesz észre, ezeket hogyan értékeli és mit kezd velük (és végül ez milyen lehetőségeket, bejárható útvonalakat, kényszerpályákat eredményez), ugyanígy egy népnél is meghatározókká válnak azok a közösségi élmények és az elődeink által ránk hagyott "világmagyarázatok", amik aztán azt befolyásolják, hogy mit fogunk népként tenni vagy nem tenni egy adott helyzetben. Hogy egyáltalán meglátjuk-e azt, hogy ott egy helyzet van. (Bár ez kacifántos, mert ezek a "hagyományok" az egyes ember gondolkodását alakítják, majd az egyes emberekből összegződve visszajut a nép szintjére.) Ráadásul az embernek van egy olyan tulajdonsága, hogy hajlamos olyan döntést hozni, ami megerősíti a korábbi tapasztalatait vagy épp elképzeléseit. Emiatt a világlátás külső beavatkozás nélkül meglepően stabil, mert újraigazolja magát és elképzelhetetlenné teszi, hogy másként is lehet a dolgokra nézni és cselekedni.

És itt jön be az öntőformás politikus a képbe. A néplélek (hasonlóan az egyes emberhez, hiszen egyes emberekből épül fel) tapasztalatok sorozatával (tkp. új, döntéseket befolyásoló információkkal) alakítható, és a politikai vezetésnek hatalmában áll különböző tapasztalatokban részesíteni a népet. A néplélek mindössze azt befolyásolja, hogy milyen jellegű tapasztalatot fogad el könnyen és mit nehezebben. Egy alattvalósághoz szokott népet a szabadság tapasztalatában nehezebb részesíteni, mert nem ismeri annak működését, nem fogja tudni elérni a kívánt célt. Nem mintha az alattvalóságot élvezné, de arra legalább tudja azt mondani, hogy hát igen, ez a világ rendje. Hasonlóképpen egy szabadsághoz és önállósághoz szokott népet nem lehet egykönnyen alattvalóságba kényszeríteni, mert ők úgy tudják, hogy a világnak nem működhet úgy.

Nálunk úgy próbálták a népet részesíteni a szabadság tapasztalatában, hogy senki nem mondta el, hogyan kell élni vele, a tudatlanság szükségszerűen kudarcot hozott - és nem meglepően amikor valaki az alattvalóság tapasztalatát ígéri vissza (nem annak nevezve persze), azt könnyebb elfogadni, hiszen amaz nem vált be.

Alkibiadesz 2014.10.31. 13:44:39

@nevetőharmadik:
Elkezdtem válaszolni a hozzászólásodra.
Aztán ahogy tovább gondoltam egy blog lett belőle:
raczsandor.blog.hu/

nevetőharmadik 2014.10.31. 14:01:22

@Alkibiadesz: Istenem, mit tettem :D

Beraktalak követésbe :)
süti beállítások módosítása