1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.10.24. 10:51 HaFr

A jövő év lesz a végső? Utunk a pokolba

A kormányzat megkezdte a lázítást Amerika ellen, ahogy korábban már megkezdte a lázítást az EU ellen, amivel összeáll a Nyugat elleni szabadságharc frontja. Kövér László házelnök az Echo TV portréműsorában többek között arról beszélt, hogy Rui Tavares portugál zöldpárti EP-képviselő (akinek a nevéhez köthető az alapvető jogok magyarországi helyzetéről szóló, az EP által tavaly júliusban elfogadott jelentés) és az európai baloldal jelentős része a Kádár-rendszer baloldali ellenzéke lett volna, és azt gondolják, hogy diktálhatják a magatartási mintákat. Ebben az értelemben Brüsszel valóban Moszkvára emlékezteti – mondta a házelnök –, s ha ez az unió jövője, „akkor érdemes lenne elgondolkodni azon, hogyan kellene ebből szép lassan, óvatosan, de kihátrálni”. Ugyanakkor meg van győződve, hogy ez nem lehet az unió jövője – tette hozzá.

 

Nincs időd elolvasni?
Kövér László az EU-t kritizálja. Gulyás Gergely az Amerikai Egyesült Államokat. Elhitetik velünk, hogy a Nyugat az ellenségünk.
Az internet szabadsága veszélyben, a rendőrök fizetését emelik.
Ha a Nyugat valóban fellép Orbán ellen, ő az oroszokhoz fog menekülni. Már két éve eladta az országot nekik Paksért cserébe. Ezt már nem tudja és nem akarja megváltoztatni.
Közben nagyon kevés embert érdekel, hogy mi lesz a sorsunk. Az ellenzék siralmas. A kormánypártiak vakok.
"A jövő évben valami nagyon rossz fog történni velünk."

 

Gulyás Gergely, jobb sorsra érdemes, de gyengének bizonyult fiatalember szerint Amerika cserben hagyta '56-ban a magyarokat (ami részint így volt, részint egy picit bonyolultabb ennél), de ami a lényeg, ugyanilyen ellenséges és igazságtalan mozzanatnak tartja a korrupt Orbán-rezsim reprezentánsainak kitiltását. Készül a mítosz a magyarellenes Nyugatról, amelyet kellő kormányzati propagandával nem lesz túl nehéz letolni az egyszerűbb, elszegényített, kiszolgáltatott magyarok torkán.

Az internetet korlátozzák (ma így, holnap bárhogy), a rendfenntartó szervek jelentős, egyharmados fizetésemelést kapnak a következő költségvetéssel, ami akkor is feltűnő, ha messzemenőkig rászolgáltak erre. Azzal, hogy Amerika bekeményített a magyar kormánnyal szemben, elébe vágott Orbán napirendjében a konfliktusok élezésének. Ha a nyugati kormányok, a "türelmes" Merkel vezetésével végre rászánják magukat a döntésre, és az EU véget vett a szokványosan impotens, késlekedő viselkedésnek, a magyar kormány olyan nyomás alá kerül, amely akár a piacunk és a valutánk összeomlásában juthat kifejezésre -- és ebben az esetben, amelynek bekövetkeztére egyre több jel mutat, Orbán nem meghátrálni, hanem előremenekülni fog: Moszkva karjaiba. Orbánnak az legeslegutolsó -- közvetlenül a halálos ágyán elmondott imát megelőző -- gondolata lesz a lemondás. A paksi számla ellentételezése maga az ország, és ezt a döntést már meghozta két éve. Olyan messze elment, hogy nem engedheti meg már magának a visszavonulást. Inkább sírba viszi a nemzetet megint egy évszázadra.

A magyar népet ebből az egészből nem érdekli semmi. Elkeserítő volt látni az október 23-i budapesti érdektelenséget, beleértve a szomorú, szegényes, gondolattalan, ízléstelen Blaha Lujza téri tüntetést, amivel a civil ellenzék bebizonyította a kormánynak (erre szolgált ugyanis a gumicsont!), hogy a legöntudatosabb, legmobilabb FB-közösség is csak ilyen fizikai megjelenésre és színvonalra képes az utcákon! Elkeserítő látni a parlamenti pártok önzőségét az ellenzékiség alakításában, a sajtó sztereotip ostobaságát az eseményekre való reakciókban, a jobbos tábor rendületlen ignoranciáját, és általában a helyzet kilátástalanságát. A magyar nép ismét megvette a soros jegyét a pokolba. A jövő évben valami nagyon rossz fog történni velünk.

komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr816828475

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az internetadó hungarikum 2014.10.25. 12:08:54

„Is this actually serious, or did the local legislative idiot just propose something stupid that is going to get laughed at and shot down? I don't know whether Hungary's economic minister is some crackpot position that no one pays any attention to or s...

Trackback: Fidesz-Quisling 2014.10.25. 08:34:31

Milyen véletlen, a norvég civilek és a norvég Qusiling! Orbán átlépett egy határvonalat, Komolyan elhitte, hogy az EU és a NATO más, mint a KGST és a VSZ volt, s ezekben a szervezetekben demokratikus döntéshozás van, a kisebbségi vélemények tiszteletb...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

torró 2014.10.25. 17:40:30

polgarportal.hu/kuzdo-ter/magyarorszag/5341-a-szocialista-ep-kepviselo-bevallotta-goncz-es-tabajdi-muve-a-tavares-jelentes
Ezt valaki küldte nekem,aki akarja értelmezze, de lehet cáfolni is.Részemről no, komment.De ha igaz? Akkor? Hallott valaki más ország képviselőitől saját országátfikázókról?

Attila1234 2014.10.25. 17:46:13

Én csak azt nem értem, hogy ha a nyugat és az USA morális válságban van, akkor miért nem onnan jönnek ide a fiatalok dolgozni, és miért fordítva?

Gyéressy Károly 2014.10.25. 17:52:17

@Attila1234: Azért, mert egyelőre csak morális a válságuk, s nem anyagi. Bonyolult?

Attila1234 2014.10.25. 18:02:10

@Gyéressy Károly: Egyelőre.. Itt persze csuda világ épül, vak aki nem látja. :)

Gyéressy Károly 2014.10.25. 18:03:46

@Attila1234: Sajnos nem épül csuda világ, sok minden történik annak érdekében, hogy a mi morális válságunk még nagyobb legyen.

Zoli Weber Kettle 2014.10.25. 18:11:03

@prognosys: Nem, azért nert még bélánkat is megdöbbentette, hogy a feleségének van egy japán férje :))))))) amúgy nem kell feljelentést tennem, folyik már egy vizsgálat ellene, én csak azt mondtam, hogy egy tisztességes párt ilyenkor lefolytatna egy vizsgálatot...

FehérB (törölt) 2014.10.25. 18:12:57

@torró: Bocs, de neked is csak ismételni tudom: *rok rá, hogy ki mit írt, mi mögött melyik bokorban mit sejtesz te és a patyolattiszta barátaid. Ami itthon van, az a fontos. Ez pedig korrupció, szerződések eltitkolása, kaszinójogok osztogatása lefüggönyözött szobákban, hazaárulás.

@Zoli Weber Kettle: bizony, sokat kell várni, de csak ha kilopják a szemünket. Az észtek, írek, szlovákok, lengyelek nem így csinálták. Jó példa akad elég.

Zoli Weber Kettle 2014.10.25. 18:13:30

@Attila1234: Jaja, ahogy Hofi is mondta: "A kaputalizmus haldoklik! Na de milyen dolog már egy haldoklótól kölcsön kérni?" :D Buktátor is element az EU-hoz pénzt kérni a szabadságharchoz :)))

prognosys 2014.10.25. 18:15:06

@Zoli Weber Kettle: „Nem, azért nert még bélánkat is megdöbbentette, hogy a feleségének van egy japán férje :)))))))"

Vajon mennyi hasonló eset állhat a rengeteg válás mögött? Szerintem egyáltalán nem egyedi.

Milyen vizsgálatot tud még a Jobbik lefolytatni azon kívül, hogy megkérdezi az érintettet és elmegy a nemzetbiztonsági bizottság ülésére, hogy meghallgassa az ellene felhozott vádakat!?

Zoli Weber Kettle 2014.10.25. 18:15:19

@FehérB: Egyetértek! Ezért is mondom, hogy az egész politikai "elitnek" mennie kell, baltól-jobbig és újra kell építeni az egészet, mert kutyából nem lesz szalonna!

Zoli Weber Kettle 2014.10.25. 18:22:31

@prognosys: Az azért egyedi, hogy nem vált el tőle és nem szólt róla a mostani férjének :)))

Tekintve, hogy Vona Gábor szerint az nem hazaárulás, ha egy jobbikos képviselő az oroszoknak kémkedik az EU-val szemben, innentől teljesen irreleváns, hogy egy normális, hazaszerető ember milyen vizsgálatot folytatna le, mert a jobbik vezetése ezt nem is értené...

Sir Galahad 2014.10.25. 18:25:19

Már az elemzés nyitó mondata is baromság, a többiről nem is beszélve. Mo. nagyhatalmak ütközőzónájában van, és nincs más lehetősége - sosem volt - , mint hogy megpróbál köztük lavírozni. Ez hol sikerül, hol kevésbé. Amikor élesedik a hidegháború, mint most, akkor ez sokkal nehezebb. Mo. egyszerre van orosz és nyugati szorításban: ha a Nyugattal szakít, az éppolyan katasztrófa, mint ha az oroszokkal (az előbbire a Nato-védelem és az uniós támogatások miatt van szükség, az utóbbiakra a megfizethető energiahordozó-ár miatt - bármelyik elvesztése az aktuális kormány bukásához vezet). Nehéz így lavírozni. Kíváncsi vagyok, sikerül-e.

torró 2014.10.25. 18:32:19

Közben nézem az Atv egy7 c műsort. Most beszélt Békesi a Magyar adópolitikáról,miszerint soha nem volt kiszámítható adórendszerünk.Részben a környezetünk gazdaságaiktól függőségünk, részben saját problémáink miatt.Azt mondja, de az amit most a FIDESZ csinál az eléggé bizarr.Mert ez csak politikai játék. Ez semmit érő idővesztegetés.

Zoli Weber Kettle 2014.10.25. 18:35:09

@Sir Galahad: Egyet azért ne felejtsünk el, az oroszoknak éppen úgy szükségük van vevőkre az energiahordozók kapcsán, mint nekünk az eladóra. Az oroszok próbálnak erőt mutatni azzal, hogy most kínának fog exportálni, de mindenki látja, hogy nekik csak olyan nyomott áron tudják eladni a gázt, hogy kitermelni sem éri meg. Ezért hát szép-szép, hogy elzárják a gázcsapot, de amíg európában csak az emberek fele fagy meg, addig az oroszok nagyobb része hal éhez (ez persze csak költői túlzás) :)

Sir Galahad 2014.10.25. 18:52:57

@Zoli Weber Kettle: Összeurópai szinten ez igaz, de a magyar piacot önmagában mellőzhetik az oroszok.

Zoli Weber Kettle 2014.10.25. 18:59:37

@Sir Galahad: rajtunk keresztül megy a vezeték, minket nem tudnak kihagyni, mert ellopjuk, mint az ukránok a tranzit gázt :)

Sir Galahad 2014.10.25. 19:01:14

@Zoli Weber Kettle: Mint EU-tagok, nem nagyon tudunk "lopni" belőle következmények nélkül...

Sir Galahad 2014.10.25. 19:02:15

@Zoli Weber Kettle: Egyébként meg nem hiszem, hogy elzárnék a csapot, csak mondjuk Mo. számára a 4x-ére emelik az árat. Azonnal borul minden.

annamanna 2014.10.25. 19:09:57

Ami ebben az adóban a leglényegesebb, az a gazdaságra gyakorolt hatás.
Arról beszéljen már valaki, hogy mindennek milyen hatása lesz a gazdaságra. Mert jelenleg minden internetről működik.
Lehet, hogy nincs igazam, valószínűleg nem jól számolok, és talán nem is lesz az egészből semmi, csak fölöslegesen látok rémeket. De:
"Havi 2500 forintért ügyfeleink átlagos forgalma száz gigabyte, azaz erre a díjra tizenötezer forint adót fizethetnénk – sorolta az ellenérveket a Digi képviselője."
nol.hu/gazdasag/ezt-nem-kialtjak-varganak-1494295
Ha egy telefon 15 ezer havonta, akkor mondjuk egy átlagos otthoni gép 30 ezer.
Egy kisebb cégnek mondjuk havi félmillió.
Ebben a videóban www.youtube.com/watch?v=P7FgOVGBLg4 azt mondja a srác, hogy egy egyetemnek annyi az adatforgalma, hogy az után napi(!) 1,5 millió(!) adót kellene fizetnie!
Egy kórháznak legyen mondjuk napi félmillió.
Egy olyan óriáscégnek, mint mondjuk a MÁV, napi 5 millió.
A világon nincs annyi pénz, amivel ezt győzni lehetne.
A következménye az, hogy ha bevezetik, minden cég elmenekül az országból, aki csak teheti, a többiek pedig lehúzzák a rolót.
Minden munkahely megszűnik és milliók vándorolnak el.

Miközben az Orbán kormány pont annyit tesz hozzá a világháló fenntartáshoz, mint egy kambodzsai rákhalász.
Privát cégek gyártják a PC-ket, mobilokat stb, és privát cégek üzemeltetik a hálózatokat.
Mind a gépek után leszedi a magyar állam a sápot a 27%-os ÁFÁ-val, mind a hálózatok után nyújtja a markát.
"Csak egy példa: a kormány mindössze pár hete 130 milliárd forintot szedett be a mobilnetes frekvenciákért, s most közli: megadóztatja ezt a szolgáltatást."

Senki nem lesz olyan hülye, hogy hagyja, hogy a vámpírok az utolsó csepp vérét is kiszívják.
A legtöbb cég fogja magát és elmegy.
És erre, mint a dominó, összedől minden.
Nem lesz egy munkahely se.
Milliók menekülnek el, mert nem tehetnek mást.

Kíváncsian várom, meddig jutnak a dolgok, és mindebből mi jön be.
Ha megszavazzák, ennek az országnak lőttek.

FehérB (törölt) 2014.10.25. 19:11:59

@Sir Galahad: A paksi szerződés előrehozatala, részleteinek titokban tartása, az EU folyamatos b*ogatása, a szabadságharc, az erőltetett Moszkva-Brüsszel párhuzamok, megannyi fideszes kommunikációs félrevezetés nekem nem úgy tűnik, mintha a kormány lavírozni akarna. Sokkal inkább akarja az orosz államkapitalista modellt, ami lehetővé teszi a mértéktelen lopást es balfaszkodást, amin kívül másra nem képes, de legalább elvárja, hogy az EU finanszírozza.

Zoli Weber Kettle 2014.10.25. 19:15:11

@Sir Galahad: Ha négyszeresére növelik az árat, az pont olyan, mintha elzárnák a csapot. Vagy mint az internetadó, ja már szóba jött. Törvényt lehet rá hozni, de egy 157mrd forintos forgalmú szektorra fizikai képtelenség 200mrd adót kivetni. Hallottam rá egy jó példát: lehet törvényt hozni rá, hogy a dolgok mostantól felfelé essenek, de attól ez még nem fog megtörténni, mert a gravitáció makacs dolog :)))

igazi Ténytár 2014.10.25. 19:31:50

@states1: Mennyivel jobb az a Putyin ami megmergezteti Angliaban a neki nem tetsző embereket polóniummal ugye?

tralalala 2014.10.25. 19:33:01

Erről eszembe jutott a kedvenc blogbejegyzésem, amelyik éhséglázadást vizionál:

magyarinfo.blog.hu/2011/02/09/az_ehseglazadasok_eve_jon_magyarorszagon

Sir Galahad 2014.10.25. 19:36:36

@Zoli Weber Kettle: Szerintem netadó lesz, de jóval kisebb, mint ahogy beharangozták. Ez egy kommunikációs trükk, ügyes fogás, rengetegen erről beszélnek - addig sem a komolyabb dolgokról.

Sir Galahad 2014.10.25. 19:38:03

@FehérB: Maradj már, a retorika csak kirakat, hízelgés az oroszoknak. Lopni meg nem csak Mo-n lopnak a hatalmon lévők.

FehérB (törölt) 2014.10.25. 19:41:17

@Sir Galahad: Tudom, a fideszes szeret relativizálni. Ha hízelegsz a ruszkiknak (így?), azzal pont nem lavírozol.

igazi Ténytár 2014.10.25. 19:43:54

@Sir Galahad: "az utóbbiakra a megfizethető energiahordozó-ár miatt - bármelyik elvesztése az aktuális kormány bukásához vezet). Nehéz így lavírozni. "

Ha az ember olyan hülye, hogy nem veszi eszre hogy már jövőre az USA lesz a legnagyobb olaj,gaz kitermelő a világon - igen a Szaudiakat és Oroszokat is megelőzve! - akkor meg is érdemli.

Ugyanazt csináljuk mint amikor a nemet csodafegyverben bízva, tartottunk ki utolsó csatlósként, mert hat "lavírozni kellett". Aha.
___
online.wsj.com/articles/SB10001424052702303492504579111360245276476

U.S. Is Overtaking Russia as Largest Oil-and-Gas Producer

www.bloomberg.com/news/2014-07-04/u-s-seen-as-biggest-oil-producer-after-overtaking-saudi.html

The U.S. will remain the world’s biggest oil producer this year after overtaking Saudi Arabia and Russia as extraction of energy from shale rock spurs the nation’s economic recovery, Bank of America Corp. said.
____
___

igazi Ténytár 2014.10.25. 19:46:51

@Zoli Weber Kettle: "Egyet azért ne felejtsünk el, az oroszoknak éppen úgy szükségük van vevőkre az energiahordozók kapcsán, mint nekünk az eladóra. "

Szerinted a szekta híveket ez érdekli? Harom hónap alatt több tökét vontak ki az oroszoktól mint tavaly egész évben!

De nem baj, majd a német, izé orosz csodafegyver segít a győzelemben az USA es EU ellen, csak hinni kell benne.

igazi Ténytár 2014.10.25. 19:53:31

@Sir Galahad: Érdekes páréve meg nem hogy lavírozni kellett de Orbán szerint egyenesen NEMZETELLENES BUN az oroszokkal ugykodni!

MA mindazt megteszi amit alább nemzetvesztesnek minősített!

Ti meg éljenzitek. Na ezert jut az ország pokolra!
____
ORBÁN Viktor: A szabadság ma sem eladó
beszéde a tápióbicskei csata 158. évfordulóján.

www.miniszterelnok.hu/beszed/a_szabadsag_ma_sem_elado

„A mögöttünk hagyott másfél évszázad elegendő és igen keserű bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy BÁRMILYEN CSÁBÍTÓ és ígéretes SZAVAKBA BURKOLJÁK IS, ami Keletről érkezett, az sok minden volt, de legkevésbé sem szabadság és jólét.”

„KELETEN semmi keresnivalónk nincs, ott olyan helyet elfoglalni, hogy A MAGYAROK BÉKÉBEN, nyugalomban és SZABADSÁGBAN és jólétben élhessenek, olyan helyet mi Keleten elfoglalni NEM TUDUNK.”

_____

igazi Ténytár 2014.10.25. 19:57:09

@prognosys: Persze az EU támogatás az kell!

Nem tetszik? Tessek CÖF-os tüntetésen követelni hogy azonnal lépjünk ki!

Ja, azt nem csak a pofa nagy.

Dettó a NATO. Fúj usa, fúj fúj fúj. De azért védjenek meg ha baj lenne.

Tessek kilépni!

Ja, azt nem csak a pofa nagy.

2014.10.25. 20:10:57

@egyetmondok: "Apám azt mesélte,hogy 1938-ban is volt áram". Van fogalmad arról, hogy akkoriban mennyivel kevesebb volt a villamosenergia szükséglet?? Gyakorlatilag csak világításra használták az áramot, meg rádiózásra.
Ma pedig 2-3 tv, pc, hűtő, légkondi, boiler, soroljam?
Új kapacitást pedig építeni kell, mert Paks1 üzemideje már nem nagyon hosszabbítható meg, ezenkívül számos gázerőmű is el fogja érni a hasznos élettartamát. Paks2 nagyjából a szükségletek harmadát fogja fedezni. Úgyhogy ezenkívül szükség lesz még más kapacitásra is. Ezek a realitások..

Kalmár 2014.10.25. 20:14:39

Micsoda fosásban van a tisztelt baloldal!!

Az ország pokolra jut, tönkre megy, összedől, szétesik :)))

Balfaszok!

Már a szátokban érzitek szinte a csőd élvezetes ízét! Az sem baj, ha minden összedől, csak Orbán vesszen!

Jó lenne egy értelmes választ találni arra, hogy miért szarik rátok a többség! Egy béna focimeccsre is többen mennek ki, pedig ott még fizetni is kell.
Ha a Fidesz szervez rendezvényt, akkor időt szakít 4-500 ezer ember.

Az, hogy "birkák", nem lesz elég!

Amíg ezen nem léptek túl, addig nincs esélyetek!

KUHULIN 2014.10.25. 20:17:04

@torró: "Most beszélt Békesi a Magyar adópolitikáról,miszerint soha nem volt kiszámítható adórendszerünk."
Az fasza, főleg, hogy Békési is volt pénzügyminiszter...

dr doktorka 2014.10.25. 20:21:09

Miközben ti itt fossátok a szót, addig Gyurcsány már megint elvette tőletek a a terepet a bemutatkozásra:

3 napos tünetést szervez a Deko a NAV székháza elé.

Ezt az alkalmat is elszalasztottátok, hogy egy mindenkit érdeklő és érintő ügyben egy ÚJ PÁRT kivonult volna a nyilvánosság elé és egy gyújtó hangú beszédje után felfigyelt volna rá az egész ország.

Hát van még tanulnivaló. Persze ha csak egy Blogpárt akartok maradni, akkor mindent remekül csinálok!

dr doktorka 2014.10.25. 20:29:28

@Kalmár: "Jó lenne egy értelmes választ találni arra, hogy miért szarik rátok a többség!"

Azért, mert a sok milliós magyar panelproli tábort ma Orbánya elvtárs tudja a legjobban kielégíteni. 2010-ig a panelprolik többsége a maszopban találta meg a szivatásának a boldogságát, azóta viszont Orbánban. Egy most már a zászló, maszpos és fideszes panelprolinak egy a gazdija!

A magatok fajtát Orbán eftárs is jól a falnak vezette, alatta se kaptatok mást csak megszorítást, megszorítást, megszorítást, államadósság emelkedést, a gazdaság lerohasztását, a gyerekeitek elzavarását külföldre. De ez nektek tetszik, mert a felcsúti birka vezéretek azt mondta, hogy ti vagytok Európa legfejlettebb népe, ti mutatjátok a fényt a világnak.

A fideszes panelproliknak meg pont ez az ami kell, ez az az önámításon futó önpusztítás, amit már legalább 100 éve nem akar semmi másra lecserélni.

Blogger Géza 2014.10.25. 20:43:59

Ha adó van a csokin, akkor korlátozva van a csokihoz való hozzáférésem? Ha adó van a biztosításon, akkor korlátozva van a biztosításhoz való hozzáférésem? Ne legyünk ennyire demagógok.

A netszogáltató az egyszeri állampolgár életében sokszor egy elektromos művekhez hasonló kvázi monopólium, amely a korlátozott verseny miatt extraprofitot realizál, amit éppenséggel meg lehet csapolni, nem fog ettől összedőlni a világ. (Mint ahogy a biztosítási adótól sem dőlt össze.)

Ahogy egyre ellenségesebb az USA, azzal valóban tolja Magyarországot Oroszország (és Kína) felé, még ha nem is ez a szándéka. De ez volt Kubával és Castroval is, aki egyáltalán nem egy keményvonalas szovjetbarát amcsiellenes kommunistaként indult, de aztán nem volt más választása. (Gyengébben kedvéért: sem Putyin, sem Orbán nem kommunista, nem kell ahhoz kommunistának lenni, hogy valaki ne támogassa az USA politikáját..)

Kalmár 2014.10.25. 20:45:38

@dr doktorka: Na ezért tartotok itt!
A "mifajtánk" már, ha van ilyen, dolgozik, gyereket nevel.

Így nem megszorítást kaptunk, hanem évente 1,5-3 millióval több jövedelmet.
Az államadósság nem emelkedik. (sajnos nem is csökken jelentősen, csak igen lassan)
A gyerekek elzavarása külföldre pedig egy olyan balfaszság, amit csak a vérbeteg balosok eszik meg.
2011-ben nyitotta meg az EU a munkaerő piacot előttünk. Tök természetes, hogy sokan nekivágnak. Romániából, Lengyelországból arányaiban is sokkal többen indultak el. Semmi köze Orbánhoz.

Ha a valósággal szemben próbáltok állítani fikciókat, az nem működik.
Nem ezt látják az emberek. Nincs diktatúra, van szólásszabadság, vannak szabad választások stbstb.
Ezért hiteltelen a baloldal.

Blogger Géza 2014.10.25. 20:52:18

@dr doktorka: "megszorítást, megszorítást, megszorítást, államadósság emelkedést, a gazdaság lerohasztását, a gyerekeitek elzavarását külföldre."

Igen, de ezek 2010 előtt voltak dominánsak:

Az egyetlen brutális megszorítás,a mely kb 15-20% reáljövedelem-csökkenést okozott, Bokros (MSZP) alatt volt. Az utóbbi 4 év messze nem volt ilyen rossz, ráadásul az utóbbi 12 hónapban kb 5-7%os reáljövedelem-növekedés volt.

Gazdaság lerohasztása? Ja, Gyurcsány-Bajnai idején(2009) -6,5%, miközben lengyeleknél nem si volt recesszió, ellenben most magasabb magyar növekedés a lengyelnél.

Államadósság emelkedése? Ja, 52%-ról 85%-ra 2002 közepe és 2010 közepe között. Azóta (lassú) csökkenés.

Aa gyerekeitek elzavarását külföldre? Az én ismeretségi körömben (nyilván nem reprezentatív, de) többen vannak, akik 2010 előtt, mgé az MSZP idején mentek külföldre, mint azóta. Pedig akkor még nem volt annyira szabad a munkavállalás, mint ma...

Blogger Géza 2014.10.25. 20:58:43

@Attila1234: Ha még nem jöttél rá, akkor elmondom: mert ott magasabbak bérek. Mert ezek a régiók gazdagabbak. És azok voltak 10, 50, 100 vagy 300 éve is. Ennek semmi köze semmi erkölcshöz. Ezzel együtt meglepően sok nyugat-európai dolgozik Magyarországon egyébként.

Blogger Géza 2014.10.25. 21:03:21

@Hidvégi Mihály: "Nincs szabad média, az emberek többségéhez eljutó közmédia " Te leraqadtál a kommunizmusban. Na akkor volt igazi balos médiamonopólium. (Titokban azt vágyjátok vissza.)

Ma már egy halom tévéadó van, és a kettő legnézettebb nem is közmédia adója.

Azt a portált olvasod a neten, amelyiket csak akarod. Azt az újságot olvasod, amelyiket csak akarod. Azt a tévét nézed, amelyiket akarod. Stb.

Blogger Géza 2014.10.25. 21:15:55

@Guestenye: Csak egyszer venném már észre, hogy fizet valaki... :)

Csuti Ördögüző 2014.10.25. 21:18:34

szerintem a hazai atlantisták pokoljárása nem most kezdődött....

és remélhetőleg nem is mostanában fog véget érni.

Blogger Géza 2014.10.25. 21:20:27

@Lexa56: Pedig teljesen logikus, amit mond. Az EU egy jó ötlet, egy jó eszme, de megvalósítása kezd egyre inkább félrecsúszni. A túlzott központosítás, a túlzott uniformizálás, a túlzott bürokrácia szánalmas ideológiai viták az EU parlamentjében (pedofil Cohn-Bendit kérhet számon bárkitől bármit???), nem összekovácsolja, hanem egyre inkább elidegeníti a polgárokat az EU-tól. És nem csak Magyarországon.

Hidvégi Mihály 2014.10.25. 21:46:47

@Blogger Géza: Ne írd nekem, hogy titokban a kommunizmust vágyom vissza, mert irgum-burgum, ezért harapok! Nem érzed milyen szemétláda vagy, amúgy, kötözködsz itt velem? Vigyázz, mert emberedre akadtál!

Tökfejkém, a kommunizmusban vagy mégsem, szocializmusban éltem sokáig, hogyne utálnám! Ilyet ne mondj nekem még egyszer mert leharapom a fejed. Épp ezért utálom Orbánt s a rendszerét, mert a kommunizmusra hajazó rendszert épít a tökfilkója.

De azt akartam mondani, hogy sok emberhez eljut a közmédia, így gondolod vagy sem. S a legfontosabb, hogy amit a közmédiából hallanak egyszerű emberek (de nagyszerűek is egyben, mert ők viszik a vállukon az országot s ezt a szaros Orbán kölköt az összes pereputtyával együtt), szóval amit a közmédiából hallanak, arról azt hiszik, hogy az istenuccse. Az az igaz, amit onnét hallanak, azt hiszik! Ezért rendkívül káros az a sok hazugság, hazug propaganda, ami onnét jön, százszor kártékonyabb, mint a győzike só. Mert icipicit odahallgatnak, s azt hiszik minden a legnagyobb rendben, mert ezt pofázza a közmédia.

Sir Galahad 2014.10.25. 22:10:39

@a Ténytár: Aha. És hogy hozzák ide? Repülőn? Mert tengeri kikötőnk nincs, vezetéket se tudunk építeni az óceánon át.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.25. 22:18:19

@Hidvégi Mihály: Hagyd már, Misi, mit vársz tőle? Ne húzd fel magad

profilo 2014.10.25. 22:29:06

@Hidvégi Mihály:

Tévedés.

A kereskedelmi tévé és rádióadókat többen hallgatják. És feleslegesen írod,hogy a nyugdíjas nénik és bácsik nem,mert ők is.Hamarabb lázadnak a kedvenc brazil,török és tököm tudja milyen gyártású sorozatuk elvétele,a Mónika Show megszűnése vagy a Nóta TV elérhetetlensége ,mint egy köztévés hírműsor kiegyensúlyozott tájékoztatásának hiánya miatt.
És nem csak azt hiszik el,amit a közmédia a képükbe nyom,hanem tökéletesen valósnak hiszik a kereskedelmi tévék álreality műsorainak kamu sztorijait is.
Így szocializálódtak...még a Kádár-rendszerben. Akkoriban amit Takács Eszter vagy Kudlik Júlia mondott,az szerintük úgy is volt.

:)

FehérB (törölt) 2014.10.25. 22:45:06

@Blogger Géza: "A túlzott központosítás, a túlzott uniformizálás" - milyen igazad van, kár, hogy a kormányod pont ugyanezt csinálja.

Egyébként nagyon jó, hogy jössz, és bekommenteled a létező legnagyobb blődségeket. Az agitprop osztályon azért annyira képzettek a fiúk, hogy tudják, hol szabad a hülyeségeket elsütni és hol értelmetlen (pl bárhol a blogszférában).

Különben sokan tévednek veled kapcsolatban: én pl sosem hittem, hogy te egy fizetett agitátor vagy. Sokkal inkább a belső meggyőződésed vezet a blogokra, mert mindenhol láthatóan nagyon szeretnéd a magad együgyű, átlátható módján védeni. Ezt a tevékenységedet kérlek akkor is folytasd majd, amikor lemondásra kényszerül lángeszű vezéred.

vitéž munkášőr 2014.10.25. 23:42:10

@unionista: arra lettem volna kivancsi, hogy az altalad vazolt kozossegi autonomiaknak milyen impulzus kellene a letrejottukhoz. mert az nehezen elkepzelheto, hogy ilyesmi spontan modon kialakulhatna

mivel ugy latom, hogy a tied egy egzakt eszmerendszer, ezt a celcsoportok fele propagalni is kellene valahogy - nem gondolod?

vitéž munkášőr 2014.10.25. 23:48:07

@Hidvégi Mihály: neha belehallgatok az mr1-Kossuthba. inverz sci-fi - a multba…

$pi$ 2014.10.25. 23:52:17

@Zoli Weber Kettle: "Törvényt lehet rá hozni, de egy 157mrd forintos forgalmú szektorra fizikai képtelenség 200mrd adót kivetni."

Ez mondjuk nettó butaság. Egyrészt nem akar senki 200 milliárdot beszedni internetadóból, ennek ha jól tudom éppen a tizedéről beszél a kormány.

Másrészt viszont ellenpéldának ott van a cigaretta. A cigaretta árának például elsöprő többsége adó[1], úgyhogy de igen, bizonyos esetekben simán lehet nagyobb az adó mint az egész üzletág maga.

Ha egy 157 milliárd forintos üzletágra kivetnek 200 milliárd forintos adót, akkor kapunk egy igen erősen megadóztatott 357 milliárd forintos üzletágat, amit még akár el is viselnek az emberek, ha dohányról, alkoholról vagy például benzinről van szó. Nem fizikai képtelenség, több példa is van rá.

[1] www.vg.hu/lapokkepek/cikkek/34000/34906_cigimnb.png

Blogger Géza 2014.10.25. 23:56:49

@FehérB: Csak éppen nem mindegy, hogy egy szerves fejlődéssel létrejött lényegében egy nemzetiségű, közös kultúrájú, 1000 éves államot akarunk uniformizálni (más szavakkal: megteremteni az esélyegyenlőséget minden állampolgára számára, mérsékelni a regionális különbségeket, felzárkóztatni az elmaradt térségeket stb.), vagy épp egy kontinenst.

Blogger Géza 2014.10.25. 23:58:03

@Hidvégi Mihály: És miért nem hiszik el szó szerint azt, amit a nem közmédia mond?

Blogger Géza 2014.10.26. 00:03:49

@Hidvégi Mihály: Egyébként a közmédia az elmúlt 20 évben mindig lojális volt az épp aktuális kormányzathoz, és mégis az esetek többségben az ellenzék kapott többséget, szóval erre fogni bármit is nem kissé röhejes. Én pont azt látom, hogy a baloldal (most ideértek mindenkit a Fidesztől balra) intoleránsabb, nem tudják elviselni, ha nem az ő véleményük szól a tévéből, rádióból. A jobboldal ilyen szempontból sokkal edzettebb.

FehérB (törölt) 2014.10.26. 00:15:04

@Blogger Géza: "A jobboldal ilyen szempontból sokkal edzettebb." - hogyne, Kerényi Imre soha nem követelt saját médiát adófizetői pénzből. Központosítás ügyében meg a KLIK is milyen jól bevált. Minden szavad igaz álnéven kommentelő NER-bajnokom. Remélem akkor is jössz majd, amikor elhasaltok.

Blogger Géza 2014.10.26. 00:25:20

@FehérB: Persze, a jobboldal kb 70 éve küzd a ballib médiatúlsúly ellen. Ehhez pedig pénz is kell(ett). Talán most kezd kiegyenlítettebbé válni a megoszlás. Tudom, ez fáj nektek, de emésszétek meg.

Számítás kérdése, egyeseknél épp 8 zsinórban megnyert választásnál jár a Fidesz (népszavazást is beleszámítva). Ilyenkor beszélni elhasalásról kissé röhejes. De álmodozz csak... :)

Amúgy valószínűtlen, hogy az idők végezetéig a Fidesz nyerje a választásokat, szóval akkor sem fogok kétségbe esni, ha egyszer nem ők nyerik. Már persze ha az utód vállalható lesz. Szerencsére elég sok fék akadályozza, hogy ezek az utódok tönkretegyék az országot, talán nem ismétlődik meg 2002-2010. De hol van még 2018, kár ezen most spekulálni.

FehérB (törölt) 2014.10.26. 00:35:10

@Blogger Géza: "De hol van még 2018, kár ezen most spekulálni." - annyira talán nem, mivel nem tartotok ki addig. A sorsotok innentől kezdve az Egyesült Államok kezében van, aminél jobb forgatókönyvet el sem tudok képzelni. Ami a médiát illeti, talán átaludtad, de az elmúlt 25 év kitűnő lehetőségek sokaságát adta számotokra, hogy versenyképes napilapot, tévét, rádiót, internetes portált csináljatok. Az egyelőre még nem sikerült, hogy erőszak nélkül szerezzetek nézőket a kimondottan jobbos szövegeknek, erre megfelelő példa az Echo TV, a Hír TV és valamennyi jobboldali sajtótermék. A TV2 még talán állna, de ott a műsor nagy része nem politika, hanem a szokásos bulvár. Tehát maradunk annyiban, hogy a közönség nem kíváncsi a jobbos felosztásra. A netet már nem is említem.

FehérB (törölt) 2014.10.26. 00:49:20

@Blogger Géza: Valamit jó, ha felfogsz: a Fidesz nem egyszerűen választást fog veszíteni, hanem BUKNI fog. Egy dominó kidől, egy Rogán-szerű lény végig gondolja, hogy mi értékesebb számára: a már hatalom nélküli főnökei, vagy az, hogy láthassa még a gyerekeit a börtön udvarán kívül is. És ez tényleg csak a büntetőjogi része.

A párt a politikájával, tételeivel, arcaival, vagyonával, mindenével együtt fog az MSZP sorsára jutni.

Értem persze, hogy téged ettől a víz kiver, mivel rajongó vagy, de pont a valóság takargatásának ez a döbbenetes megkísérlése az, amitől egy kapálózó bolond leszel minden kommenteddel.

Inkább várd puha párnák és mézes-mázas álmok között az elkerülhetetlent. A történelem kíméletlenebb a legvadabb elképzelésednél is.

dr doktorka 2014.10.26. 01:03:43

@Blogger Géza:

te senkiházi fideszes, Bokros megszorított és ezzel abból kifizette az államadósságot, az lement 80%-ról 62%-ra.

Orbán gazdid meg megszorít már 5 éve(!!!), plusz ellopott 3000 milliárd forint manyup pénzt és ezután az államadósság még nagyobb is mint amenynivel Libás átadta.

Nem mindenki birkaagyú fideszes ebben az országban, hanem vannak olanyok is akiknek több van nyolc osztálynál!

dr doktorka 2014.10.26. 01:11:38

@Kalmár: "Így nem megszorítást kaptunk, hanem évente 1,5-3 millióval több jövedelmet."

Még hazudni se tanított meg titeket a gazdi.

Te nagyon birka, ahhoz, hogy valakinek a 16%-os szaj-val évi 1,5 millióval több maradjon a zsebében, ahhoz havi 700 ezer forint felett kell keresni. Mondd már meg te idióta, hogy hányan keresnek ezen a szinten? Csak a fideszes gazdáid. De te nem! Ez ugyanis úri kiváltság ennyit keresni.

Meg azt is mondd már meg te matematikai csődtömeg, hogy azt az évi 400 milliárd forint költségvetési kiesést, amit a havi 700 ezer forintot keresők adóelkerülése okoz, vajon kitől szedi be a korrupt fidesz bagázs? Talán Putin kipótolja Vikikének egy-egy leszopás után, vagy a magatok fajta sok milliós panelprolikon szedi be tőletek a gazdi? Például internet adó formájában?

Attila1234 2014.10.26. 01:13:57

@Blogger Géza: Micsoda meggyőző érvelés! Komolyan, te mégis mit gondolsz az általad képviselt retorikáról? :D Hogy jön ide pár kalandvágyó arc, akinek vonzó a gyenge Forint, és ezért úgy élhetnek itt, mint a király? Ők ott miért gazdagabbak, miért jobb ott az élet? De a kérdés inkább az, hogy ezt hogyan érték el? Mi volt a titkuk? Lehet, hogy csupán a titok a becsületes munkában, az egészségesebben társadalmi berendezkedésben és a kisebb korrupcióban volt?

Blogger Géza 2014.10.26. 06:28:54

@FehérB: Ez kifejezetten vicces volt. :) Van írói vénád.

No persze ha a valóság érdekel, tanulmányozd 2002-t vagy 2010-et, akkor sem került egyetlen vezető politikus sem börtönbe. Tudod más egy bíróság, ahol bizonyítani kell valamit, ott nem elég a fröcsögés.

Blogger Géza 2014.10.26. 06:32:12

@dr doktorka: Én nem érzem magam egyáltalán megszorítva, és a lakosság döntő többsége sem. Bokros jól felpörgette az inflációt, hogy így elinflálja a béreket és nyugdíjakat, most alacsony az infláció, a bérek és nyugdíjak vásárlóértéke nő.

Ezt nem értitek, hogy sikerült úgy stabilizálni a helyzetet, hogy nem kellett a lakosság reáljövedelmét összezúzni. Ettől vagytok frusztráltak és sikertelenek.

Blogger Géza 2014.10.26. 06:38:25

@FehérB: Hát, ha a baloldal bástyái még mindig ilyen erősek a médiában (ez amúgy igaz), akkor semmi gond, nem?

Amúgy nincs szánalmasabb annál, mintha egy belföldön elbukott oldal a külföld által akar hatalomra jutni. Ne aggódj, ez nem fog összejönni, az USÁ-nak a vele ezerszer ellenségesebb országoknál sem sikerül azt hatalomra juttatni, akit ők akarnának. (Oroszország, Kína, Észak-Kora, Irán stb.) A népet nem lehet leváltani.

Magyarországon mindig kihúzta a 4 évet a parlament, pedig sokkal durvább dolgok történtek (koalíciók felbomlása, kormánytöbbség elvesztése, kormányfő halála stb.)

Blogger Géza 2014.10.26. 06:39:36

@Attila1234: Sokat segített, hogy ott sosem kerültek hatalomra a kommunisták.

Lexa56 2014.10.26. 06:44:06

@Blogger Géza: No nem tudtam, mi hiányzik! Üdv a fedélzeten.

semmiextra 2014.10.26. 08:44:21

@az elmélkedő maxval birca:

Ember tudod mi az a hozzáférési korlát?

FehérB (törölt) 2014.10.26. 10:36:22

@Blogger Géza: Talán pont azért mert azok az országok nem függenek tőle, lévén nem egy szövetségesi és gazdasági rendszerben élnek. Ami a külső hatalom segítségét illeti, látom neked is el kell mondani: tökéletesen mindegy, ki hozza nyilvánosságra, ha van bizonyíték a korrupciótokra, elő vele. Elég nagy hülyeségekre vetemedsz még önmagadhoz képest is.

nemhívő 2014.10.26. 10:36:41

@prognosys: ..túl.képpen a jobbik számára semmi probléma sincsen a kovácsbélákkal...

1.- oroszbarát a jobbik és utálja a nyugatot? Igen!,..hát akkor mi azzal a probléma, ..ha KGbéla kémkedik az EU-ban az oroszok javára? Nem ez a jobbik számára az ideális? Mi ezzel a probléma?

egyetmondok 2014.10.26. 12:20:03

@neoteny:
"Szó sincs ilyesmiről: az állam egy eszköz arra hogy egy kisebbség parazitikus módon éljen a többség által megtermelt javakból, amiket erőszakkal ill. annak hiteles fenyegetésével tulajdonít el." --

Állam a bíró ítélete is,állam az adószedés is,állam az önkormányzatiság rendeletalkotása is mondjuk arról, hogy mi legyen az utca neve,és még lehetne sorolni,s mindezekre azt állítani,hogy semmi más,mint amit leírtál,szerintem butaság.

" A szabad piac definíció szerint azt jelenti hogy nem áll államhatalmi beavatkozás alatt: az államtól szabad. Ki vagy mi mástól lehetne az?" --

el lehet képzelni ezt a definíciót,ám csak mint a történelmi valóságtól teljesen elrugaszkodott valamit,ideát. Nincsen is ellene kifogásom abban az értelemben,hogy mekkora mértékű,milyenségű államhatalmi beavatkozás "jó" vagy "rossz", vagy "indokolt" vagy "indokolatlan".
Így stimmelhet,amit írsz, úgy nem, hogy ez valaha is volt,létezett és elérhető állapot lehetne. A "piac" ,mint fogalom nekem nem az államot jelenti,ezért nekem nem hiányzik a "piac" elől az, hogy "szabad",e nélkül is látok benne éppen elég autonómiát ahhoz,hogy megkülönböztessem,megkülönböztethető legyen az államtól.

egyetmondok 2014.10.26. 12:27:23

@♔bаtyu♔:
" Remélem belőled jó kevés van. Szerintem csak 5 percig lennél áram nélkül, már románoznál. " --

Tévedsz. A minap három egész órát nem volt áramunk,és eszembe se jutottatok.

egyetmondok 2014.10.26. 13:09:18

@balfaszokkal sáncoló:
Szerintem is szükség van az atomenergiából előállított áramra Magyarországon.
Innentől minden hazugság,amit a Fidesz Pakssal kapcsolatban mond és csinál.

unionista (törölt) 2014.10.26. 18:01:34

@vitéž munkášőr:
ez úgy jöhet létre ha az ország visszalép a feudalizmusba. nincs A vagy B párt. nincs politikai váltógazdaság. nincs nagy A és B pártból álló nagykoalíció. hanem egyetlen kormányzóképes erő van. és a függetlenek jelentenek alternatívát. úgy, hogy a kormánytöbbség gyenge. szóval mondjuk 17-ben orbán átül az államfői székbe. és ezek után a fidesz-jobbik kormányoz. továbbra is széttagolt a baloldal. szóval ehhez az kellene, hogy az összes párt támogatottsága tartósan 50% alá essen. de azért ne essen szét teljesen az ország. ne legyen anarchia. mert akkor a valutaalap iránymutatásait kell követni. de ők nyilván nem autonóm közösségekben gondolkodnak.

a másik opció az, hogy létrejön egy közép-európai kezdeményezés 2.0. amit a bal és a jobboldali értelmiség is elfogat. és az erősődő szélsőjobboldal is támogat. azért, mert 20-ban trianoni békeszerződés 100. évfordulóján mondjuk bécsben aláírják a határmenti együttműködési szerződést. és létrejön a határon átnyúló szövetségi közigazgatás uniós megyékkel. ami innen nézve egy "harmadik bécsi döntés".

de ebből osztrák-magyar burgenland következne. szlovák-magyar moson-mošon, komárom-komarno, nógrád-novohrad, abaúj-abov, zemplén-zemplín megye. ukrán-magyar bereg megye. román-magyar szatmár-satu mare, bihar-bihor, békés-bichiș megye. szerb-magyar bácska-bačka, horvát-magyar baranya-baranja. és lehet mondani, hogy ezt nem támogatnák a szomszédok. de azokat kész helyzet elé kell állítani. ez egy revíziós igény. nem arról szól, hogy a többségi magyar területeket visszacsatoljuk. hanem a cél a közös közigazgatás létrehozása. ami nyilván magyarország érdekeit szolgálja inkább. de a határszélen élő népeknek sem rossz. ha ezt támogatnák a magyarországi zsidók, akkor nem lehetne mondani, hogy nemzetellenesek. ezt a lépést a felerősödő antiszemitizmus válthatja ki.

most én értem, hogy ez az egész egy "keleties" logika. hogy a feudalizmusból polgárosodunk, vagy a barbárságból leszünk civilizáltak. de ezek így tudnak működni. csak nyilván ez azért egy veszélyes játék. szóval át kell gondolni a lépéseket. és kiszámíthatatlanná válik a terep ha itt amerikaiak és az oroszok is itt játsszák le a konfliktusaikat. de ha mondjuk ez csak orbánnak árt és az országnak nem, akkor viszont mégis csak jó. mert ehhez az egészhez egy gyenge uralkodó kell.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.10.27. 02:19:51

@egyetmondok:

"Állam a bíró ítélete is,állam az adószedés is,állam az önkormányzatiság rendeletalkotása is mondjuk arról, hogy mi legyen az utca neve,és még lehetne sorolni"

Valóban; és mindezek "az állam" (ill. annak manifesztációja, a mindenkori kormányzatot alkotó emberek) akaratának érvényesülése. A bírói ítélet végrehajtását az állami erőszakmonopólium biztosítja; az adószedés (és pl. a vámszedés) is erőszakkal ill. annak hiteles fenyegetésével történik - és a legtisztább jele annak hogy az azt szedő kisebbség parazitikus módon él a többség által megtermelt javakból --, az utca nevéről történő rendeletalkotás is "az állam" (az önkormányzati képviselők) -- esetleg politikai indíttatású -- preferenciáit tükrözi stb.

"Nincsen is ellene kifogásom abban az értelemben,hogy mekkora mértékű,milyenségű államhatalmi beavatkozás "jó" vagy "rossz", vagy "indokolt" vagy "indokolatlan". "

Miért lenne bármilyen mértékű beavatkozás is "jó" vagy "indokolt"? Milyen erkölcsi/morális vagy közgazdasági igazolása létezik annak hogy az erőszakmonopóliummal rendelkező államhatalom beleavatkozzon emberek kölcsönös egyetértésen alapuló gazdasági tranzakcióiba?

"A "piac" ,mint fogalom nekem nem az államot jelenti,ezért nekem nem hiányzik a "piac" elől az, hogy "szabad""

Ennek semmi értelme sincs: pontosan az a szempont hogy a piac nem az állam által kreált intézmény, és az állami beavatkozás a piaci résztvevők abbéli szabadságát korlátozza hogy közös megegyezésen alapuló cserét/kereskedelmet folytassanak. Vagyis a szabad piacot az államhatalmi "rendelkezés" korlátozza.

egyetmondok 2014.10.27. 08:52:43

@neoteny:
Sem az egyénből,sem az egyén közösségeiből nem száműzhető az erőszak. No way.
Az emberi civilizáció óriási teljesítménye,hogy ezt az erőszakot (pontosabban ebből jó adaggal,de azért jó adaggal)átadta az állam nevű intézménynek.
Te el tudod képzelni azt a társadalmat,amelyben a bíró jogerős döntésének nem a végrehajtó hatalom szerez érvényt,hanem mondjuk a pernyertes ? Ugye nem,de ha mégis, akkor azt támogatod,hogy visszatérünk pl. a magánbosszú intézményéhez a bírói (intézmény) helyett.

Hogy a bírói intézmény beavatakozás ? Igen az,nem is akármilyen,de mennyivel különb,mint a magánbosszú beavatkozása !
-----------------------------
Az persze igaz,hogy attól,hogy az egyén "átadta" az erőszak jogát az államnak,az erőszak nem tűnt el,"csak" máshova került.
A nyugati társadalom fejlődés nem azt mondja,hogy az erőszak eltüntethető,hanem azt, hogy a joguralom szabadság intézményeivel (mint pl.a bírói) olyan mértékben tartható kordában,amely mérték a történelemben még eddig soha nem látott.

Ez igaz a piac működésére is. A piacon megvalósulható, a szereplők autonóm döntései soha nem látott mértékben lehetnek autonómok ebben a nyugati modellben.

Vitázni azon lehet,de ezen nagyon is érdemes,hogy az államnál "összetorlódott" erőszak-mennyiségnek mi a mértéke,az "még" vagy "már" ennyi,meg annyi,és hogy ez "jó" vagy "rossz". Az államnál lévő erőszak nem nullázható le,vagy az visszaszállítandó oda,ahonnan jött,mint az egyén joga. Ez tényleg egybites,faék-eccccerűségű döntés.

igazi Ténytár 2014.10.27. 11:51:13

@Sir Galahad: Mar megint kezed. Igen félj attól, hogy az EU-tag horvátok szomszédok elzárják előlünk a csapot amin hozhatjuk az olcsóbb olajat, gazt az Adriáról ezert inkább benyalunk a ruszkiknak.

igazi Ténytár 2014.10.27. 11:52:43

@a Ténytár: A francba azt nem gondoltam volna hogy Bencsik ennyire gyorsan lep a kérésemre ;-))))

www.atv.hu/belfold/20141027-bencsik-szuksegesnek-latszik-egy-uj-bekemenet

Sir Galahad 2014.10.27. 12:53:20

@a Ténytár: Jól látod, mindenképp kiszolgáltatott helyzetben vagyunk: saját energiaforrásunk minimális, amihez hozzájutunk, az másokon keresztül jön. Ezért könnyebb a balti államoknak vagy a lengyeleknek, és ezért van sokkal nehezebb helyzetben a mindenkori magyar kormány.

igazi Ténytár 2014.10.27. 15:58:51

@Sir Galahad: Ne csináld mar hogy a EU-tag, nalunk kisebb horvátoktól félsz (!) hogy ki vagyunk szolgáltatva és ezert kell az oroszok alfelet nyalni.

ja, az baltiak a jelentős létszámú orosz kisebbségükkel sem teszik!

De mi be vagyuk rezelve, mert jaj a horvátok elzárnák az adriai gázvezetékünket... aha.

Sir Galahad 2014.10.27. 16:52:47

@a Ténytár: Nem félek, de a tény az tény. Ha lesz saját kikötőnk vagy annyi földgázmezőnk, amiből fedezni lehet a magyar fogyasztást, szólj, addig értelmetlen veled vitatkozni, mert a nickedet meghazudtolóan semmibe veszed a tényeket.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.10.27. 20:53:22

@egyetmondok:

"Sem az egyénből,sem az egyén közösségeiből nem száműzhető az erőszak. No way."

Pontosan ezért végzetes hiba az államhatalmat képviselő kisebbség kezébe adni az erőszak alkalmazásának "jogos" monopóliumát.

"Te el tudod képzelni azt a társadalmat,amelyben a bíró jogerős döntésének nem a végrehajtó hatalom szerez érvényt,hanem mondjuk a pernyertes ? Ugye nem,de ha mégis, akkor azt támogatod,hogy visszatérünk pl. a magánbosszú intézményéhez a bírói (intézmény) helyett.

Hogy a bírói intézmény beavatakozás ? Igen az,nem is akármilyen,de mennyivel különb,mint a magánbosszú beavatkozása !"

Ezek csak propagandaszólamok. Semmit sem mondanak arról hogy _miért_ jobb az állami erőszakmonopólium intézménye a "magánbosszúnál".

"A nyugati társadalom fejlődés nem azt mondja,hogy az erőszak eltüntethető,hanem azt, hogy a joguralom szabadság intézményeivel (mint pl.a bírói) olyan mértékben tartható kordában,amely mérték a történelemben még eddig soha nem látott."

Az ún. "joguralom" mindig politikai döntések kérdése: nem létezik politikától független, valamiféle abszolút mértékben igazságos jogalkalmazás. Továbbá mivel a jogalkalmazás érvényesítése önmaga erőszakkal ill. annak hiteles fenyegetésével történik, közel sem biztos hogy az erőszak olyan nagy mértékben "kordában van tartva".

Ha egy rabszolgatartó ültetvényes nem korbácsoltatta meg a rabszolgáit kénye-kedve szerint hanem csak akkor tette azt amikor az "igazságos" volt, és így a rabszolgái "viselkedtek", akkor szintén minimalizálva volt az erőszak; de a rabszolgák szabadsága is.

"Ez igaz a piac működésére is. A piacon megvalósulható, a szereplők autonóm döntései soha nem látott mértékben lehetnek autonómok ebben a nyugati modellben."

A piaci szereplők autonomitása _nem_ az államhatalomtól (még kevésbé annak erőszakmonopóliumából) származik. Az államhatalmi beavatkozás csak csökkentheti a piaci szereplők autonomitását: a szabályozás szükségszerűen _szűkíti_ a piaci szereplők lehetőségeit arra hogy kölcsönös megegyezésen alapuló tranzakciókat folytassanak le.

Azt állítani hogy az államhatalom teszi lehetővé a piaci szereplők autonomitásának kiteljesedését kb. az IngSoc szlogenek szintjén van:

WAR IS PEACE
FREEDOM IS SLAVERY
IGNORANCE IS STRENGTH

egyetmondok 2014.10.27. 21:26:10

@neoteny:
Édes Istenem,Te hol élsz? Az állami hatalom mindig igen kevesek kezében volt,van és lesz.
Te hol élsz ? Nem véletlen az USA-ban ? Ha jól sejtem igen.
És mióta ? És ennyire nem értettél meg semmit?
Atyagatya,a Fideszt a Teremtő Neked találta ki: gyere haza wazze,Te itt belügyminiszter is lehetsz. Az komoly cucc,ha érdekel.
(De azért kéne igyekezni.Ezeknek itt vágjág a centit....,leginkább Washingtonban...:-))))))

neoteny · http://word.blog.hu 2014.10.27. 21:29:23

@egyetmondok:

"Az állami hatalom mindig igen kevesek kezében volt,van és lesz."

Ezért nagyon nem mindegy hogy milyen mértékű az az állami hatalom.

egyetmondok 2014.10.27. 21:34:34

@neoteny:
" Hogy a bírói intézmény beavatakozás ? Igen az,nem is akármilyen,de mennyivel különb,mint a magánbosszú beavatkozása ! Ezek csak propagandaszólamok. Semmit sem mondanak arról hogy _miért_ jobb az állami erőszakmonopólium intézménye a "magánbosszúnál".---

gyere haza Papus. Az ilyeneknek,mint Te,havI akár 3-4 millát is fizetnek a Századvégnél.

(Igaz,Heim Pétert állítólag kiba----ták az USA-ból,de ez itt senkit se zavar. Ennyi lóvét,Te sehol se keresnél ilyen sötét dumákkal.)

neoteny · http://word.blog.hu 2014.10.27. 21:54:12

@egyetmondok:

Vagyis nincs magyarázatod arra hogy miért jobb az állami erőszakmonopólium intézménye a "magánbosszúnál".

Neked mint képzett jogásznak tiszában kellene lenned azzal hogy létezik a "malum in se" és a "malum prohibitorum". Az államhatalmi erőszakmonopóliumot pedig mindkettő büntetésére alkalmazzák: míg az előbbi(ek) esetében még -- esetleg -- elképzelhető érvelés amellett, hogy az államhatalom ítélje meg és büntesse az(oka)t, addig az utóbbi(ak) esetében már jóval nehezebb (szerintem nem is lehet) igazolást találni erre. A piac "szabályozása" pedig -- a nyilvánvaló csalások szankcionálásától eltekintve -- az utóbbi kategóriába esik ... nem pedig "a piaci szereplők autonómiáját növeli".

neoteny · http://word.blog.hu 2014.10.27. 21:56:05

@neoteny:

"malum prohibitorum"

Helyesen: "malum prohibitum".

egyetmondok 2014.10.27. 22:31:35

@neoteny:
Kérdezz már meg egy republikánus,vagy demokrata ismerősödet,ott,ahol laksz,hogy mi a véleményük arról,hogy mennyivel faszább lenne a bíró jogerős ítélete helyett (amelyet a végrehajtó hatalom hajt végre,köteles végrehajtani,ha nincsen önkéntes teljesítés,akár polgári,akár büntetőjogi keresetről lenne szó)a magánbosszú(hoz visszatérni).
Tedd már meg a kedvemért.

(De ha nincsen ehhez kedved,gyere haza,10-20 évig,ahogyan elnézem, ebből az egy mondatodból royal luxus jár neked itt,állami pénzből. Munka semmi,lóvé tengernyi,ez tán biztos érdekel.)

neoteny · http://word.blog.hu 2014.10.27. 22:56:31

@egyetmondok:

Te nem vagy képes megindokolni hogy miért jobb az állami erőszakmonopólium intézménye a "magánbosszúnál"?

egyetmondok 2014.10.27. 23:40:18

@neoteny:
Elmesélek Neked egy kevéssé ismert antik történetet,tekintve,hogy nyilván fi..god sincsen ilyenekről:
A Krisztus utáni első században a Pannónia provinciában élő Simiscus Louis Maximus jogtudós egy (azóta sem azonosított, Victor nevű barátjának írott)levelében rögzíti a hereditas iacens-ről,a római polgári jog által egyedülállóan finoman kidolgozott intézményről a következőt (most nem kerestem rá,de azt hiszem jól idézem e nagyszerű elmét):
"Tutti frutti macaroni,eia sar is leia van sarva".

Nyilván nem tanultál római jogot,meg latint se,ezért a mondat második felét lefordítom Neked: " A szar is le van szarva "

Nos,hogy a magánbosszú,mondjuk két peres fél vitájának eldöntése ügyében miért szar a bíró (állami hatalom által) jogerőssé tett ítélete helyett, az ebből a méltán híres pannóniai jogtudós mondatából világos kell legyen.

Te olyan hibátlanul érvelsz a pőre erőszak mellett, hogy itt alkotmánybíró lehetnél. Nem érdekel egy ilyen pozíció? Mer azé' ez komoly ám.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.10.28. 00:12:51

@egyetmondok:

Vagyis nincs magyarázatod arra hogy miért jobb az állami erőszakmonopólium intézménye a "magánbosszúnál".

egyetmondok 2014.10.28. 00:32:51

@neoteny:
Kenjed a saját szarodat a gyereked szendvicsére reggel a mogyoróvaj helyett.Majd ő elmagyarázza.

neoteny · http://word.blog.hu 2014.10.28. 00:37:25

@egyetmondok:

Ennyire futja érvelésből? Meglehetősen szegényes.

Már linkeltem ezt, de te magyar jogász vagy: nem írsz, nem olvasol.

faculty.msb.edu/hasnasj/GTWebSite/MythWeb.htm

egyetmondok 2014.10.28. 08:13:31

@neoteny:
A szaros-szendvicsed gyerek általi önkéntes elfogyasztásának az esélye a nullához közelít,ha csak nem olyan megfélemlített állapotra nevelted,hogy eszébe se jusson tiltakozni.
Ez pedig nagyon hasonlatos a magánbosszútól elvárható eredményhez.
A bírói döntések többségét a peres felek önként tudomásul veszik (büntető per esetén is),ez még itthon is így van (tehát nem kell a végrehajtó hatalom ereje a jogerőhöz),pedig itt a bírói szabadságintézmény társadalmi presztizse kisebb,mint nyugaton.
A magánbosszú nem tudott a mérték,a méltányosság,az arányosság, stb. fogalmai szerint a közösség számára elfogadhatón működni, azt is lehet mondani, hogy az igazságosság és nem az "igazságosság" közelébe se jutni; nem ritkán pl.az elkövető családja volt kénytelen védelmet keresni a közösségnél a sértett oldaláról jelentkező mértéktelenség,aránytalanság miatt.

A bíró funkciója tehát nagy és csodás civilizációs teljesítmény.

Olykor olvasok is,majd elolvasom a link szerinti szöveget,de például magyarul ez is nagyon érdekes:

mek.oszk.hu/02000/02043/html/39.html

igazi Ténytár 2014.10.28. 17:24:18

@ Itt bukott meg a dolog

____
Azon múlik a következő kormány sikere, hogy a sajátjait illetően is kemény tud-e lenni - jelentette ki Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke.
index.hu/belfold/2014/01/23/pokorni_nem_lesztek_kihuzva_a_szarbol/

nol.hu/belfold/pokorni__aki_belenyul_a_penztarba__annak_le_fogjuk_vagni_a_kezet-601071

Ezért az elszámoltatás a jövőről szól - mondta az ellenzéki politikus Ajkán egy lakossági fórumon. Megjegyezte: "a mieink előtt is világosnak kell lenni", hogy ha ők lesznek hatalomban, az nem jelentheti azt: "eddig ők loptak, most meg ti fogtok lopni".

Egy teljesen új világot kell kezdeni, s az elsőnek, aki belenyúl a pénztárba, annak "le fogjuk vágni a kezét" - fogalmazott a Fidesz politikusa, hangsúlyozva, hogy "ezt kell nagyon világossá tenni".

_____

neoteny · http://word.blog.hu 2014.10.29. 00:45:19

@egyetmondok:

"A szaros-szendvicsed gyerek általi önkéntes elfogyasztásának az esélye a nullához közelít,ha csak nem olyan megfélemlített állapotra nevelted,hogy eszébe se jusson tiltakozni.
Ez pedig nagyon hasonlatos a magánbosszútól elvárható eredményhez."

De te elvárnád hogy az ilyen bullshit-szendvicseidet bekajálják. :))

"A bírói döntések többségét a peres felek önként tudomásul veszik (büntető per esetén is),ez még itthon is így van (tehát nem kell a végrehajtó hatalom ereje a jogerőhöz)"

Ez nem érv az államhatalmi erőszakmonopólium létezése mellett, sőt az ellen szóló érv.

"A magánbosszú nem tudott a mérték,a méltányosság,az arányosság, stb. fogalmai szerint a közösség számára elfogadhatón működni"

... ezért a közösség kialakította egy szervezett formáját a magánbosszúnak, amikor is a sértett (és/vagy hozzátartozói) egy evolúciósan kifejlődött "tarifa" szerint vett (elsősorban anyagi) elégtételt a vétkesen. Így alakult ki pl. a common law a brit szigeten. De ennek semmi köze sem volt ahhoz hogy az államhatalom később magához ragadta az erőszak (csaknem teljesen) kizárólagos alkalmazási "jogának" monopóliumát.

"A bíró funkciója tehát nagy és csodás civilizációs teljesítmény."

Bírók/bírák léteztek már jóval azelőtt hogy bármiféle központosított államhatalom birtokolta volna az erőszakmonopóliumot (ld. pl. az ókori izraelitákat). Amikor a közösség megítélte a bírók teljesítményét -- ti. hogy milyen hatékonyan, a közösség mekkora részét kielégítően döntött vitás kérdésekben --, akkor a bíró motiválva volt arra hogy minél több szempontot vegyen figyelembe az ítéleteinek meghozatalánál: másként nem fordultak hozzá a közösség tagjai hogy ítélkezzen. Amikor a bíró egy központosított, az erőszakmonopóliummal rendelkező államhatalom (által) fizetett tagjává vált, ez a motiváció jórészt megszűnt. Így hát a bíró funkciója nem egy töretlenül felfelé ívelő, monotonikusan "javuló" folyamatot képez.

Ez után a kitérő után visszatérhetünk az eredeti kérdéshez: milyen igazolás alapján avatkozik be az államhatalom a szabadpiac működésébe (ezáltal csökkentve a piaci szereplők szabadságát, ti. hogy szabadon vegyenek részt közös megegyezésen alapuló gazdasági tranzakciókban)?

egyetmondok 2014.10.29. 10:31:53

@neoteny:
Az,hogy a jogviták peres felei döntő többségében önként tesznek eleget a bírói döntésnek,nincsen szükség külső kényszerre a jogerő érvényesítéséhez,miért nem döntő érv a magánbosszú ellen,ha egyébként abban egyetértünk hogy az "nem tudott a mérték,a méltányosság,az arányosság, stb. fogalmai szerint a közösség számára elfogadhatón működni" ? Ebből nem lehet szerintem másra jutni,mint arra,hogy a bíró ítélete a sértett,vagy a károsult (ön)ítéletével szemben jobban eleget tett és tesz annak,amit a mérték,méltányosság,arányosság,stb. fogalmak környékén értelmezésként elfogadunk. Szerinted nem erre kell jutnunk ilyen marhára hosszú bíráskodási történelem után?

A bíró ítéletének szükség esetén való kikényszerítésére az egyik út, hogy a pernyertes maga kényszerít,ezzel viszont visszatértünk a magánbosszúnál létező sok bajokhoz, tehát ez - a vesztes önkéntességének hiánya esetén - nem megoldás. A másik az,ha a közösség kényszerít, arra meg intézményt hoz létre,másként nem tehet,s erre az intézményre nem nagyon tudunk mást mondani,azt kell mondani,hogy állam. Ide "szállítja" a közösség azt az erőszakot,amely bírói ítélet jogerejéhez adott esetben szükséges. Hova máshová "szállíthatná" ?
Az erőszak szankció nélküli alkalmazásához,amely nélkül nincsen érvényes(íthető) ítélet, igazoltság kell a közösség felől. Ez az igazoltság pont az, ugyanaz az igazoltság, amely az állami hatalomnál (is) létezik (persze ezzel a logikával gyorsan el lehet jutni a bármilyen hatalmi helyzet – önkényének - egyáltalán való igazoltságához, igazolhatóságához,amely igen szép filozófiai / jogi kérdés,nem semmi valóban). "Központosított" vagy nem "központosított" államhatalom, mai fogalmainkkal fejlett vagy nem fejlett államszervezet, a bíró ítéletének kikényszerítését illetően secko jedno: azt érdemes mondjuk karhatalomnak nevezni, és nem érdemes azt hinni, hogy két,három, négy államot kellett volna, kellene egy adott közösségnek létrehozni. A bírót a közösség fizeti,nem is vitás, ennek a költségviselésnek a technikájára is szervezetet hoz létre,mást nem tehet, na ez is az állam. (Vegyük el a kormányzati hatalomtól azt a karhatalmi erőt,ami a jogerő kikényszerítéséhez kell: egy másik kormányzatot csináltunk,s majd most már több esetében vethetjük fel nagy morális problémáinkat...)

Kissé gyorsan elfutsz a magánbosszú vs. bíró(ság)ügyétől,s térsz rá arra,hogy a bíró munkájának a minősítése,de nem baj, ebből nekem az jön le, hogy nincsen igazi érved a magánbosszú mellett a bíró(ság) ellenében, de nem is gondoltam, hogy ilyened lenne.

Hogy kiből legyen,és milyen eljárással legyen bíró,valamint hogy a munkáját kik és milyen eljárások során minősítsék, az lehet jó téma, ám ennek semmi köze a bírói döntés szó szerinti különb-ségéhez a magánbosszúval összevetve.

Lehet,hogy a bíró funkciója nem egy töretlenül felfelé ívelő valami , ahogyan írod, nem egy "javuló folyamatot" képez, ez jól is hangzik, de én megkérdezném, hogy miben állna a javuló folyamat ? Kevesebb bíróhoz fordulás legyen, és növekedjék a vitás esetekben a vitázó felek önkéntes egyezségeinek a száma? Ezt mérni se tudjuk, hiszen a milliárdnyi egyezségről
,amely mögött mindig lezárt vita áll, ami igen szép, nem is tudunk, nagyon is helyesen.
A bíró ma is azt teszi, mint ezer éve, nem tudom, hogy miben kéne javuljon a helyzet; ez igen szép, ünnepelhető szitu, s már az is nagyon nagy dolog, ha ennek a létezésére anélkül vigyázunk, hogy "javulás" állna be. (Ez se természetes, lásd pl. a NER-t, amely már nincsen tekintettel a bírói hatalmi ág elválasztásának fontosságára se, s a népképviseleti törvényhozás tagjai saját tetszésük szerint legeslegfelsőbb bírói szolgálatba helyezik magukat,majd jogerőre emelkedett bírói ítéleteket semmisítenek meg – kicsiny,elenyésző számú elborzadás,és igen nagy ünneplés közepette.)

Igen,az biztos,és ebben egyet is értek veled, hogy egy különösen magas civilizációjú ókori állam közössége a bíró(ság intézménye) körül nagyobb "tisztaságot" tudott tartani, valószínű,hogy – no, azért nem pl. plebejusként, stb. persze:-) – magam is szívesen éltem volna ilyen városban, közösségben. De ma – ha javasolhatom – ne a "demokratikus legitimáció" környékén keressük a bírói funkció "bajait" ; a ma létező tömegtársadalmakban ez csak ronthat azon a szitun,amellyel neked lehet sok bajod, nekem lehet kevesebb,de hogy az csak ronthat, az tutti.

Milyen alapon avatkozik bele az állam a gazdasági szereplők működésébe...
Az ember törvényeket hoz, pl. azért, hogy a szépséges autonómiák közepette működő gazdasági szereplők jogvitáit el lehessen dönteni, mert hogy a szereplők emberek,és nem mindig és mindenben hajlanak az önkéntes egyezségekre, sőt e szép autonómiák piaci szereplői igen aktívak abban, hogy törvények legyenek; el se tudják képzelni "szabad" piacuk gyönyörű létezését ilyenek nélkül. Erre meg (törvényhozó) hatalom kell (nekik,vagy nekik is), meg mindenféle más hatalom.
süti beállítások módosítása