1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.10.14. 07:45 HaFr

PKP: interaktív demonstráció október 23-án

"Szabadság, felelősség, nemzet" jelszóval belefogunk a Polgári Konzervatív Párt első lépésben 2018-ig tartó interaktív demonstráció sorozatába. Az első alkalom az '56-os szabadságharc évfordulóján, október 23-án du. fél 3-kor egy bel-budai közterületen lesz, részletek a héten. A sorozat nyitányaként rövid beszédet mondok, és várjuk a közönség soraiból a kérdéseket, kommentárokat, felszólalásokat, javaslatokat. A közös gondolkodás távlati célja Magyarország jobbítása, közvetlen célja ötletek gyűjtése a PKP programjához.

Gyertek el! Szóljatok hozzá!

Béndek Péter

elnök, PKP

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr366789229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ParaZita2 2014.10.14. 08:17:11

250km távból ott leszek. Virtuális jelenlét hatását hogyan lehetne maximalizálni, 5letek kellenének.

Új alkotmányt!
Államcsökkentő Párt!
Értékalkotó egyének közössége!

Szúrófény 2014.10.14. 11:21:19

Az ellenforradalomról
(Hacsek és Sajó)

H(leteszi az újságot) Hogy mennyit írnak 56-ról!
S: Mennyit?
H: Hát sokat.
S: Sokat? Inkább keveset:
H: Maga szerint keveset?
S Az igazság szerint keveset!
H: Őszintén írnak. Az okokat is boncolgatják!
S: Attól büdös…
H: (Megütközve) Micsoda?
S: Maga ezen csodálkozik?
H: Min?
S: Erőszakos halottat mindig boncolják!
H: Ej, nem úgy értem…
S: Akkor, nem jól érti!
H: Mért maga, hogy érti?
S: A közmondás szerint…
H: Hogyan?
S: Az ön dicséret, szintén büdös!
H: Maga szerint, nem ellenforradalom volt?
S: De! Hatalmaskodás, ostobaság, elnyomás, ellen!
H: Maga akkor, hogyan látta?
S: Tudtam, hamar eljön március 15.
H: Hogy jön ide, március 15.
S: Annak is az orosz beavatkozás vetett véget!
1987

Moin Moin 2014.10.14. 13:23:08

Tegnap este az ATV-ben Bokros Lajos a MOMA-t, mint Magyarország egyetlen konzervatív pártját emlegette (www.atv.hu/videok/video-20141013-bokros-lajos - 10:58-tól 11:07-ig). Átolvasva a MOMA hnlapját, ott a PKP-éval szinte szóról szóra megegyező dolgokat találni. Ezek után mi minderről a PKP álláspontja és mi a hozzáállás a Bokros-féle társasághoz? - kérdezheti majd a jónép. Nem a szokásos magyar önállóskodás miatt hirdeti-e a két párt magát a magyar konzervativizmus egyedüli letéteményesének?

(Hangsúlyozom: ezek a jónép kérdései!)

panelburzsuj 2014.10.14. 13:42:02

@Moin Moin:
Mindkettő piachívő, nem? ... :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.14. 13:50:46

@Moin Moin: KEdves nép, találsz nem szóról-szóra megegyező dolgokat is -- pl. a pártelnökök nevét

ParaZita2 2014.10.14. 14:17:20

@HaFr: Kedves Mr. HaFr! Moin Moin-nak is jó a humorérzéke (mint sokunknak), de ez nem tréfa. Hacsak a "klikk"-elések számát nem nézzük: akkor egyenesen vicc - no de hiszen értjük mi a "magyart". :(

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.14. 15:18:58

@ParaZita2: Én is kacagva haladok ezen a rögös úton :), és tekintve, hogy MM-nal hébe hóba azért találkozom, és ebben a kérdésben ugyanazt valljuk, továbbá tudja, hogy azért mindent nem lehet megdiszkutálni a virtuális térben nickek között, én is humoromnál voltam, amikor így válaszoltam neki.

ParaZita2 2014.10.14. 16:06:46

:)
Más: van arról kutatási/tudományos eredmény, hogyan lehetne minél szélesebb körből venni viszzajelzést?
Pl. egy önkormányzati választáson 25-30%-os részvétel
önmagában üzenet, de alig több a "passzív ellenállás"-nál, v. érdektelenségnél, v. kirekesztettségnél, v. "agyilag-zokni"-ságnál. S ez milyen jogrendszerben fogadható el legitimnek, illetve utasítható el, mint illegitim?

PKP (nekem egyelőre: ÁCSP=ÁllamCSökkentőPárt) megszólító/visszajelzést-kiváltó képessége a mai korban hogyan növelhető? Facebook? Twitter? Youtube? (azaz internet?) Vannak ötletek? Netán stratégiai lépések kimunkálva?
Persze, pénz beszél, kutya ugat, a rablóbanda meg halad... (if u know what I mean - I know, sure u do)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.14. 16:13:33

@ParaZita2: egyelőre ugatunk, remélhetően aztán haladunk is -- ez a kiművelt stratégia mogyoróhéjban

ParaZita2 2014.10.14. 16:24:30

@HaFr: Mikor fogjuk már hallani Béndek Pétert
(nekem kiválóan Prof. Dr. BP) mondjuk a Hír TV-ben, ATV-ben, RTL-klubban, M1-en, stb, stb?
(ok, sejtem, vannak azokon a helyeken is "saját kutyánk kölykei"...) Ki tudja, hátha át lehet törni a gátat - figyelem központjába kerülésnek számos módja lehet - vannak-e megfelelő marketingesek a közeledben?

S hol vannak most az olvasók/kommentelők? (én rontom itt csak a "levegőt"?)

Keszthelyi.Aron 2014.10.14. 17:58:17

@ParaZita2: Munkaidőben nehéz :)

Gondolom Péter nem volt még miniszter, nem mondta hogy az egyetemisták a pénzt amúgy is csak sörre költik és nincsenek IMF kapcsolatai - csak gondolom :D

Keszthelyi.Aron 2014.10.14. 17:59:04

@Moin Moin: Gondolom Péter nem volt még miniszter, nem mondta hogy az egyetemisták a pénzt amúgy is csak sörre költik és nincsenek IMF kapcsolatai - csak gondolom :D

explanatus 2014.10.14. 18:11:38

Legutóbb, a rádióműsorban lehetett a két elnök, vitáját/beszélgetését hallani. Jó hallóérzékkel nagyon éles különbséget lehetett kihallani, ami most vasárnap be is igazolódott. A másik konzervatív úgy nyilatkozott vállal szinte bármilyen együttműködést. A mi konzervatívunk kerek perec kijelentette, NEM. Ezzel, megadta a jövőbeni, más pártokhoz való viszony vitáinak alapját.

Éles különbség a két párt között, már maga a pártok létrejöttének folyamata. Egy, már minden volt és minden lenni szeretne pártelnök, meg egy másik, aki nem megfelelni, besorolni akar a meglévő pártpalettán, hanem amit itt is mond „várjuk a ... kérdéseket, kommentárokat, felszólalásokat, javaslatokat”

Szóval, azt mondja te (választó)polgár, te mondd meg, hogy helyes-e az irány, amit eddig itt a blogon a posztokkal mutattam. Ha igen, gyere, segíts az apró, meg a sérvvel járó munkában. Én ezt tudom. Te mit tudsz? Te, mit mersz?

Ez elég markáns különbség a két párt (elnöke) között. Igaz, nem jár érte sajtóhátszél, de világos, érthető, becsülendő.

Hogy mikor fogjuk hallani a nagy médiában a PKP elnökét, az két dolgon múlik? Az egyik, ha úgy tesz, mint a másik elnök. (Nem tesz úgy) A másik, ha mi a megszólítottak teszünk úgy, hogy olyan erős (okos) lesz a hangunk, hogy arról ha tetszik, ha nem, kell hogy tudósítson a média.

Nekem az utóbbi jobban tetszik.

Hinni akarom, hogy pár év múlva nem a Vadrózsák előszavából vett idézettel emlékeznek majd erre a próbálkozásra, vagyis „az akkori idők más irányú törekvései miatt ... nem .. lehetett ... hatós” mármint a jelen- és jövőmentés, amibe a PKP belefogott.

Moin Moin 2014.10.14. 19:34:34

@explanatus: „A másik konzervatív úgy nyilatkozott vállal szinte bármilyen együttműködést. A mi konzervatívunk kerek perec kijelentette, NEM.” - Ezt én, a választó más szavakkal így írom le: Az egyik felismerte a mai politikai helyzetet, azaz a pártpolitizálás feltételeinek hiányát, valamint szem előtt tartja a konzervativizmus, mint hívószó maximális mozgósító erejét és ezek ismeretében reálpolitikát folytat - a másik viszont MÉG nem.

„Te mit tudsz?” – Azt, hogy az, amit a PKP művel, az MÉG nem politika, hanem identitás-kiélés. Ez legitim, csak társadalmi téren – tekintettel a realitásokat - nem hasznos.

Bokros pedig nem „már minden volt”: mögötte egy szalmailag kikezdhetetlen pénzügyi-makrogazdasági szakértő pálya van, ennek szerves részeként volt bankvezető, válságelhárító pénzügyminiszter, IMF-tanácsadó és EP-képviselő. Mivel ő sem politikus alkat, így 2009-ben volt egy nagyon rossz, mert önzést sugárzó döntése, amikor a felkínált válságkezelő miniszterelnöki posztot azzal hárította el, hogy nem azért építette 15 éven át a szakmai reputációját, hogy ezt egy egyéves minisztrelnökösködéssel erodálja. Rá egy évre volt egy naiv, valószínűleg a frusztrációk által ösztökélt döntése: az arcát adta egy reménytelen, amortizálódott, hiteltelenné vált párt (MDF) utolsó, elkeseredett önmentő kísérletéhez és összeállt Dávid „Nemértekafocihoz” Ibolyával.

Azóta sokat tapasztalt a politikáról – hogy okosodott-e, abban nem vagyok biztos. Abban viszont biztos vagyok, hogy Bokros – személyiségjegyeiből adódóan - nem alkalmas arra a feladatra, hogy egy, a Fidesz-rezsimet leváltó-felszámoló politikai szervezet elsőszámú „vezére” legyen. Ő ehhez túl „introvertált” és túlságosan „ szakember”. Szóval: vele az egyenlet biztosan nem lesz megoldva… Amikor a PKP-t és vezetőjét „baszatatom”, akkor tkp. a benne rejlő politikai és vezetői potenciált igyekszem én, a választópolgár felmérni..

panelburzsuj 2014.10.14. 19:43:46

@Moin Moin:
"Amikor a PKP-t és vezetőjét „baszatatom”, akkor tkp. a benne rejlő politikai és vezetői potenciált igyekszem én, a választópolgár felmérni.."

És még nem érted körbe? ... :O

Vagy nem hiszel a szemednek, azért futsz újabb köröket körülötte? "Lehet, hogy a menyét magával hozta a menyét is" ... :)

explanatus 2014.10.14. 20:26:51

@Moin Moin: Jó, véleményem azért lehet. Ketten ugyanazt nézzük, mégis mást látunk. Van ez így.

Te, egy rejtély vagy számomra. Arról mondasz szépeket, aki nem akarja hallani. Nem érted? Ő, nem érted van. Saját magáért. Itt meg azt szidod, aki várja, hogy vele légy. Fura. Te tudod. Írásaid, hozzászólásaid azt mutatják, van benned potenciál rendesen, csak próbálod minden erőddel visszatartani. Mitől tartasz, hogy a párt elnöke felkér, dolgozz ki egy részt, amivel hozzájárulhatnál az egész mihamarabbi megalkotásához?

explanatus 2014.10.14. 22:16:27

Van egy jó hírem. Igenis lehet, igenis kell. Pár hónapja valaki feltette magában, hogy legyőzi a nagy Fideszt. Legyőzte, nagyon, marknyi segítővel, fekete fehér szórólapokkal. A fecebook oldalán, amit erre az alkalomra nyitott, vasárnap óta a kedvelők száma szinte megduplázódott. Polgármester úr gratulálok, arccal, névvel. Nem, nem hinném, hogy ezek az emberek most „átálltak” hanem, hogy végre kimutathatják, igen, veled vagyok.

Hát, ezért nagyon fontos, hogy legyen egy ilyen blog, egy ilyen párt, egy ilyen felhívás, hogy lássák az emberek van ALTERNATÍVA, hogy elmodhassák, igen veletek vagyunk. Majd szép lassan ők is bátrabbak lesznek. A mennyiségi növekedéssel megjön majd a bátorság is.

Moin Moin 2014.10.14. 22:28:44

@explanatus: Ha objektíven nézed, a PKP is „saját magáért” látszik lenni: (saját megfogalmazásukat idézve) „identitásalapú” párt – ellentétben a valóságos társadalmi hatást elérni képes realitásalapúval. Ui. kétféle megközelítésmód létezhet egy politikai szervezet létrehozásakor és kétféle impulzus késztethet valakit politizálásra: a saját identitása, lelki attitűdje, vagy pedig a társadalom valóságos igényei.

Konzervatívnak lenni Magyarországon elsősorban lelki attitűd – és csupán másodlagos kérdésnk tűnik az (mind a PKP, mind a MOMA esetében), hogy ennek lehet-e így politikai eredményessége… Legitim dolog a lelki attitűdünknek megfelelő közösséget szervezni, akár párt formájában is, hiszen legitim szándék az, hogy a mi attitűdünk, világszemléletünk, akár ízlésünk képviselve legyen a politikában. Mindez belefér a liberális-plurális demokráciában. Belefér – csak éppen ennek így egy, a magyarhoz hasonló társadalomban nem lesz társadalmi haszna, mivel ez a politizálási módszer alkalmatlan arra, hogy valós társadalmi változást érjen el. Nem képes maga mellé állítani kellően sok embert ahhoz, hogy egy ilyen „attitűrpártnak” módja legyen „gyakorolni a közhatalmat”.

Az világos, hogy – tekintettel a magyar társadalom sajátosságaira - társadalmi fordulatot csak politikai fordulat révén lehet elérni – a politikai fordulathoz viszont támogató tömegek kellenek. Tömegeket viszont képtelenség egy „szubkultúra-termékkel” megszerezni, pláne, ha e termék a mai magyar valóságban nem is jelent semmi olyasmit, ami közérthető és amelynek legalább is egy vaskosabb társadalmi réteg fontosságot tulajdonít.

Egyébként semmi „rejtély” nincs abban, amit és ahogyan teszek. A „bennem lévő potenciált” sem visszatartani akarom, hanem csupán célszerűen, a hasznosulás optimális lehetőségeit figyelembe véve „közkinccsé tenni”. És: már nagyon-nagyon régóta nem „részek” kidolgozásával foglalkozom, hanem teljes konstrukciók, stratégiák összeállításával. Így attól sem kell tartanod, hogy akár a PKP, akár bármely más szervezet vezetője felkérne bármire is - ui. Magyarországon az a szokás, hogy mindenki a maga világát akarja a maga feje után és ízlése, szubjektuma szerint felépíteni.

…Általában ezért nem szokott sikerülni!:-)

Lexa56 2014.10.15. 09:00:52

@Moin Moin: az identitás alapú párt alternatívája jelenleg a polip rendszerű, élősködő párt, ami mindig at mondja, amit hallani szeretnének, ezért erkölcsileg lealjasul. Hazudik választóinak, cinikussá válik és kihasználja őket. Ezt lehet "eredménynek" tartani, de ha PKP-ról valha kiderül, hogy ő is csak ezt tudja, abban a percben megszűnök támogatni vagy érdeklődni iránta.

Moin Moin 2014.10.15. 09:57:12

@Lexa56: Nem: az identitásalapú pártpolitizálás alternatívája a realista és kompetens politizálás. A poliprendszerű pártpolitizálás valójában nem is pártpolitizálás, hanem csupán a pártpolitizálás módszereit használó maffia. A pártpolitika ui. nem merül ki abban, hogy annak célja a pártnomenklatúra jóltartása és számukra társadalmi, hatalmi és gazdasági monopóliumok biztosítása – és a pártnomenklatúrán kívüliek számára csupán a hatalom fenntartása érdekében juttatott adományok jutnak.

Polipszerű pártpolitizálás azokban a társadalmakban alakul ki 8szinte törvényszerűen), ahol a társadalom nincs felkészülve a demokratizmusra. Emiatt vált a rendszerváltás óta fellépő összes eddigi, a közhatalom gyakorlásban résztvevő párt polippá.

Éppen emiatt nem elegendő a jövő reménységére bíznia egy új, más pártpolitikai paradigmát hirdető pártnak azt, hogy „ő aztán majd tényleg nem válik polippá!”: ha valóban el akarja ezt kerülni, akkor intézményesítet automatizmusokról kell a saját szervezetén belül (majd pedig a közhatalomban is) gondoskodnia, amelyek „önműködő gátakként” akadályozzák meg a polippá válást. Ezek az intézményes automatizmusok rendelkezésre állnak – „ki vannak dolgozva” – csupán integrálni kell azokat a szervezeti felépítésbe és működésbe. Ezek szerint pedig valójában nem csupán „valamikor a jövőben” látható meg egy új pártról az, hogy akar-e polippá lenni, hanem (mondhatni) már a szervezett pártként való színrelépés pillanatában.

Lexa56 2014.10.15. 10:36:50

@Moin Moin: Az érveléssel egyetértek, de mint Te is rámutattál: ha a társadalomban hiányzik az erre vonatkozó komptencia és a védelmi mechanizmusok kiépítésére irányuló hajlandóság, akkor reménytelen éppen az alakuló pártban kiépíteni azt. Hiszen azt is emberek működtetik. Épp most olvastam Babarczy Eszter esszéjét a Mandineren a túlélő társadalomról. Az a vágy buktat meg minden kísérletet, hogy ragaszkodunk a stabil kijáró rendszerehez, mert azt utáljik ugyan, de már ismerjük. Úgy vagyunk vele, mint Malacka, amikor Zsebibaba elcserélése után kiszabadul a tisztaságmániás Kanga kezéből: megfürdik a porban, hogy visszanyerje régi szép kényelmes színét. Tehát fennáll a tyúk-tojás probléma: pártot hohzzunk létre, hogy alakítsuk a társadalmat, vagy a társadalmat próbáljuk meg változtatni, hogy végre érdemes legyen olyan pártot szervezni, amelyik nem alakul polippá? Ha az első mellett döntünk, akkor marad a társadalmi mérnökösködés és a többség részéről való elutasítás, mert a párt nem lesz beágyazva a társadalomba, a második pedig ugyancsak bizonytalan és még a tetjébe lassú is. Hát mit mondjak, nem vagyok optimista, de valamit csinálni kell, ha az ember nem akar teljesen megbolondulni vagy belekeseredni.

Moin Moin 2014.10.15. 11:25:53

@Lexa56: Én múlt pénteken olvastam a Babarczy- féle irományt, amely - amellett, hogy jól írja le a visszarendeződés okát (az 500 év óta a megalkuvásra alapozó társadalmi stratégiát) – elköveti azt a hibát, hogy homogénként kezeli a magyar társadalmat értékrendek szempontjából. Úgy tesz, mintha „mindenki” az idomuló-kijáró társadalmi stratégiát követné, holott ez nincs így. Jelen van ui. egy szám szerint ugyan kisebbséget alkotó, ám gazdasági aktivitás terén mégis „többséget képező” társadalmi csoport: azok, akik egész életstratégiájukat a teljesítményre és nem az idomulásra alapozzák. Ez a csoport politikailag inaktív (mivel a tagjai sem rendelkeznek a közös érdekek definiálásának és az ezek mentén való politikai közösségformálásnak az eszközkészletével), ám egy „idegen attraktor” fellépése esetén készek lennének az általa felkínált és „intézményesen hitelesített” politikai-társadalmi paradigmát támogatni. (Babarczy legnagyobb mulasztása az írásban az, hogy nem számolja ki egy ilyen idegen attraktor közéleti hatását – ő is csak a leíró-követő politizálást műveli, nem pedig a kezdeményezőt, márpedig a kezdeményezőképes Orbánt csak egy még kezdeményezőképesebb szereplő képes ad acta tenni, elérdekteleníteni..) Ez pedig komoly növekedési potenciált jelent az említett „idegen attraktor” (azaz: párt) részére – egészen addig, hogy 2 éven belül a rendszerellenék vezetőjévé képes erősödni.

Már maga egy ilyen idegen attraktor fellépése és újszerű tematizálása is komoly társadalmi tudatformáló erő – így feloldható a tik-tikmony dilemmád!:-) Ehhez persze tudás, magabiztosság, következetesség és objektivitás kell… (Az anyagi forrásokat pedig a szervezet léte és tematizálása hozza meg…)

rs232 2014.10.16. 21:30:26

@Lexa56:
'Tehát fennáll a tyúk-tojás probléma: pártot hohzzunk létre, hogy alakítsuk a társadalmat, vagy a társadalmat próbáljuk meg változtatni,'
:))
Hát ezért zseniális tényleg OV, tematizáló idegen attraktor helyett a háztájiból előkapott centrális erőtérrel tojik a tikmonyproblémázó entellektüelek totálisan inkompetens elméleteikre ...
Kár lenne, és nincs is miért megbolondulnod ...
'l

Hidvégi Mihály 2014.10.17. 06:26:55

@Lexa56: Nem kell problémát keresni, megoldást kell keresni. Nincs tehát tyúk-tojás probléma.

Párt is kell, meg a társadalmat is kell alakítani. Így egyszerre, azt a szót, hogy probléma el kell felejteni. Egyszerűsíteni kell a dolgokat, hogy minden magyar megérthesse azt ami emögött van: Orbán takarodj, Gyurcsány takarodj!
süti beállítások módosítása