1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.10.10. 12:02 HaFr

Bokros Lajos tévedése

Bokros Lajos gondolatai közül nagyon sok akceptálható számomra, és most, hogy már "mindenki" tudja, hogy "a MoMa konzervatív, szabadságelvű, európai ihletésű, nemzeti elkötelezettségű párt", és most, hogy az elnök úr rátalált a Bibliára is, elvileg semmi sem akadályozhatná meg, hogy rászavazzunk. (Hozzáteszem, az identitás kérdése, maradjunk ennyiben, egy picit bonyolultabb, mint Bokros Lajos gondolja, de mindenki foglalkozzon a sajátjával, ugye.) Semmi sem akadályozhatná meg -- kivéve a politikai stratégiája.

Tévedés ugyanis, hogy Magyarországon Bokros Lajost a vállalt identitásának sérelme nélkül közös nevezőre hozhatja a demokrácia védelme Gyurcsány Ferenccel és az egész kártékony baloldali bagázssal. Bokros úr még mindig nem értette meg, hogy addig nem lesz ebben az országban a Fidesznek ellenereje, ameddig ez a baloldal nem tűnik el végleg, következésképp szerény nézetem szerint a MoMa rossz stratégiát választott az ország és önmaga szempontjából, amikor legitimálja ezt a baloldalt, úgy téve, mintha annak szívügye volna a demokrácia. Nem az. Tehát kár vele szövetkezni a demokráciáért. Ez viszont nem az a kérdés, amelyhez a PKP elnökeként ne kellene hozzászólnom, mert ugyan értem én Bokros elnök úr stratégiáját a saját pártja ismertségének a főpolgármesteri kampányon keresztül történő erősítésére, és abszolút kézenfekvő stratégiának is gondolom ezt, de egyben türelmetlennek és elhibázottnak is, következésképp olyannak, amely egyúttal rombolja Bokros Lajos esélyét a választott identitásának elültetésére. Azt hinni, hogy az Együttel, az MSZP középvezetésével és Gyurcsánnyal az oldalán konzervativizmust lehet építeni Magyarországon annak álruhájában, hogy előtte a demokráciát kell -- az említett személyekkel karöltve (!) -- visszaszerezni, majd ezek után -- immár a nagybetűs demokráciában -- mindenki hódolhat a saját ideológiai szenvedélyeinek, minimum perverz, de leginkább félreértett politikai küldetés.

Bokros Lajos soha nem fogja tudni meghódítani a baloldalt a máris (egy csöppet túl korán) bedobott gazdasági racionalizmusával, és Bokros Lajosra nem is azért fognak október 12-én szavazni, mert fiskális konzervatív (hanem mert válság van a baloldalon, és nincs jelölt). Nem fogja tudni meghódítani a "nemzeti oldalt" sem, mert ő Bokros Lajos. Esetleg meg fog tudni hódítani egy maroknyi liberálist és progresszívet, de azokért harcba kell szállnia a jövőben is a Bodnár nevű emberrel, aki egyre arrogánsabban határozza meg a Fodor-párt arcélét, viszont pont olyan technokrata, mint Bokros, és tulajdonképpen közel is állnak egymáshoz a programjaikat tekintve. Magyarán Bokros Lajos feláldozta a pártépítést egy rossz (valójában, lássuk be, hiú) politikai stratégiát követve. Ez olyan kérdés, amelyhez -- hadd szabadkozzam még egyszer -- hozzá kell szólnom, mert érint minket is. És a félreértések elkerülése végett, hátrányosan érint, mert gyöngíti a jobbközépnek egy jövőbeni polgári liberális közép felé történő nyitásának esélyeit. Ez lett volna ugyanis Bokros Lajos funkciója és küldetése, nem főpolgármester-jelöltként elbukni, és belelavíroznia magát egy olyan helyzetbe, amelyben -- ha a baloldal újra rátalál Gyurcsányra -- a Liberálisok (és, ha túléli, az Együtt) oldalára sodródik a megcélzott "konzervatív, szabadságelvű, európai ihletésű, nemzeti elkötelezettségű párti" pozícióval szemben.

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr136777261

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.10.10. 15:39:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.10. 12:23:22

A Bibliában olvasta vajon a Megbokrosodott, hogy szükséges az egyneműek "házassága"...?

stoppos76 2014.10.10. 12:43:16

@maxval a bircaman: Szerintem nézesd meg magad orvossal, ha neked mindenről a melegek jutnak eszedbe. Vagy járj szakkörbe az érpataki őrülttel.

Zoltán Lukács 2014.10.10. 12:54:26

"Bokros úr még mindig nem értette meg, hogy addig nem lesz ebben az országban a Fidesznek ellenereje, ameddig ez a baloldal nem tűnik el végleg, következésképp szerény nézetem szerint a MoMa rossz stratégiát választott az ország és önmaga szempontjából, amikor legitimálja ezt a baloldalt, úgy téve, mintha annak szívügye volna a demokrácia."

Rossz hírem van. Béndek úr (sok másokkal egyetemben) láthatóan még mindig nem értette meg, hogy "ez a baloldal" nem fog egyk napról a másikra csak úgy "eltűnni" (hipp-hopp, mint egy fideszes tündérmesében), feltéve persze, hogy egyesek nem folyamodnak valami olyasféle megoldáshoz, mint amikor a zsidók 1933-ban egyik napról a másikra eltűntek a német politikából. Erre empirikusan is kevés az esély, ha csak azt nézzük, hogy a trianonos-árvalányhajas-vitézirendes-zsidóbirtokfosztogatós hullarabló magyar szélsőjobb röhögve túlélte Rákosit (soha nem fogom neki megbocsájtani), és az összes Kádár-kori pinceszert, amikor párttitkár elvtársból visszavedlettek hótrészeg dzsentrikké, hajnalig gajdolva a Krasznahorka büszke várát...

"Ez a baloldal" tehát nem fog eltűnni, innentől az egész további fikázása Bokrosnak okafogyott. Neki ugyanis, ha valódi politikát akar csinálni (ellentétben pl. a PKP elnökével), akkor hozott anyagból kell dolgozni, ami éppen raktáron van, most éppen ez a felhozatal. Kicsit autoriter, kicsit mutyizós, kicsit sumák, de a mienk. Hiába szeretne Bokros a PKP-val édes kettesben konzervatív politikát folytatni, ha a PKP akciórádiusza egy budai elit háztömb, és a jelek szerint ez nekik így jó is. Ami valószínűbb forgatókönyv, hogy "ez a baloldal" még egy ideig tovább megy lefelé, egészen addig, amikor lesz egy olyan helyzet, ami megteremti magának a megfelelő embert, aki valamelyik hullapártban rövid úton eltakarítja a szemetet, és csinál belőle egy modern, demokratikus, baloldali néppártot. (Egyébként ez 56-ban és 89-ben is hasonlóan működött.)
Szóval a PKP-nak ne az akcióképes, hiteles baloldal miatt fájjon a feje, hanem, ha lehetne, akkor inkább a konszolidált, polgári jobboldal miatt. Ugyanis a Németvölgyi úttól két háztömbre még az se látszik.

MeanWhile 2014.10.10. 13:14:56

@Zoltán Lukács: Jé, maga ugyanúgy beszél mint a kese-hajú fiatalember. Mármint az, aki az utolsó Németvölgyi úti találkozón volt szíves a szolgálatokat képviselni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.10. 13:15:44

@Zoltán Lukács: nyugi, nagyon ambíciózusan rám vagy indulva, de semmi értelme

quendelapo 2014.10.10. 13:26:54

Béndek Péter tévedése.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.10. 13:31:27

@quendelapo: meghajlok e komoly érvrendszer előtt

belll 2014.10.10. 13:31:40

Lukács et. nagyon ingerült lett a baloldal elsüllyedésének gondolatára is. Nyugodjon meg, csak a jelenlegi baloldalinak nevezett pártokra gondolt. Vallaja be, egy ki véteklével ön is a süllyesztőbe kívánja az mindet. :-)
Az is megnyugtató lehet önnek, hogy a baloldal totális győzelemben van. Van nemzeti baloldal (több is), internacionalista baloldal, zöld baloldal. Minden egyéb cirkusz a baloldal belső hatalmi harcáról szól. Most éppen a nemzetikeresztényszocialista baloldal viszi a zászlót. :-)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.10. 13:38:10

@belll: már régóta nagyon nyugodt vagyok e téren

belll 2014.10.10. 13:38:38

Javítás: "Vallaja be, egy ki véteklével ön is a süllyesztőbe kívánja az mindet." helyett

Vallja be, az egyik kivételével ön is a süllyesztőbe kívánja mindet. :-)

belll 2014.10.10. 13:39:15

@HaFr: Én Lukács et-t nyugtattam. :-)

Zoltán Lukács 2014.10.10. 13:49:09

@MeanWhile: Nekem voltak bizonyos illúzióim ennek az oldalnak a törzsközönségével kapcsolatban, de ti teljesen ártalmatlanok vagytok a fideszre. Legalább annyira, mint az általatok úgy megvetett baloldal. Azzal a lényeges különbséggel, hogy ők nem a budai elit negyedek úri közönségében szervezik az ellenállást. És - legalábbis hozzátok képest - dícséretes határozottsággal és imponáló eredményekkel. Ezzel persze nem akartam senkit feldícsérni.
De azért érdemes volt egy kicsit beszéltetni titeket, így legalább világos, hogy nincs itt szemmi érdekes, a geszti bolond óta a magyar jobboldalon semmi nem változott. Szegény Márai, Bibó. De jó nekik, hogy már nem élnek.

fvipera 2014.10.10. 14:18:33

@maxval a bircaman: kevered a lehetségest a szükségessel.

Evoke 2014.10.10. 15:09:58

Bokros Lajos a MOMA jelöltjeként, a baloldal" támogatása nélkül indult, az általad is támogatandó értékeket vallva. Az, hogy a szükség rákényszerítette a baloldali politikusok egy részét,(korántsem mindet) Bokros támogatására, legyen az ő gondjuk. Bokros semmilyen ígéretet nem tett elvei feladására. Budapest szakszerű, a közérdeket megvalósító vezetéséért kíván dolgozni megválasztása estén, melyre nem sok esélye van. Ellene dolgozik majd, nagy valószínűséggel a közgyűlés mindkét frakciója.
Semmiképpen nem tekinthető hibás stratégiának a szereplése, hiszen ezáltal megjelenhet egy új politikai kultúra a városvezetésben, a közbeszédben. Ha arra várnánk, legyen ez a MOMA, vagy akár a PKP, hogy megvilágosodjon a magyar társadalom, hogy maguktól félre álljanak a megélhetési politika bajnokai, újabb ezer esztendő is kevés lenne. Elefántcsont toronyban is lehet moralizálni, de ebből sosem lesz változás.

Evoke 2014.10.10. 15:20:52

@Zoltán Lukács: Igazad van, a valóságtól nem szabad eltekinteni. Minden változás, adott alaphelyzetből tud elindulni. Ha az elmélet nincs átvíve a gyakorlatba, annyit ér, mint egy fiókban felejtett fecni.

Bryan élete 2014.10.10. 15:28:49

Ebben a rövidke - egyébként Bokrosról szóló, őt elemző - blogban is többször előfordul Gyurcsány neve.
Ebben a Nagy Populista Lózung Háborúban mindenki, de tényleg mindenki megteszi a magáét, amit elvár tőle a közönsége.
Gyurcsány cca hat évig volt számon tartott vezetői pozícióban a szocik több évtizedes politikai pályafutásában. Előtte szinte a névét sem ismertük.
Ilyen személy még soha nem volt, akit ennyire igyekeznek megosztónak beerőszakolni az emberek tudatába, és mint elrettentő példát, álladóan a felszínen tartani.
Nem értem és nem tudok azonosulni ezzel az elszánt viszolygással, ismerve és elszenvedve a mai fidesz ámokfutását.

Tele lett a töke úgy általában és kivált, új pártot alapított, amit próbál a víz felszínén tartani. Mi ezzel a baj?

Nem értem, de tényleg nem értem, hogy a nevesincs Bodnár említése mellett miért és hogyan bukkan fel mindíg és miért kell elrettentő és valami undorító fekélyes személyként feltüntetni minden megszólalásban Gyurcsányt /itt pl. háromszor/.

Ha van és lesz valaki, aki képes és tud taktikusan harcolni ma az ellenzékben, az éppen ő. Ha az kell, hogy legyen egy ütésálló karaktere a baloldalnak, aki még nem mocskolódott be olyan mértékben a mutyizásban az elmúlt 25 évben, mint a társai, akiről lepereg még az átok is, ha van olyan ambíciója, hogy felrázza a fásult népet, akkor legyen ő.

Igaz, elbénázta azt a 6 évet,amely valószinűleg politikai pályafutásának a csúcsa volt.
De nem volt egyedül. Ott voltak mellette,mögötte azok a szocik, szadik, akik nyírták, vágták, irányították.
Az is egyértelmű ma már, hogy az ország és a párt vezetéséhez tapasztalatlan és alkalmatlan volt.
Társai mosolyogva kihátráltak mögüle, a felelősség és a máig tartó karaktergyilkolászás azonban csak az övé maradt.
Ez a fidesznél elképzelhető lenne?

Talán, ha nem lenne ekkora ellenpropagandája minden orgánumon, akkor nem lenne ekkora népszerűsége sem, szépen elkorhadna, mint a többi pártocska a balliben.

Nem látok benne akkora figurát, országrengető államférfit, hogy állandóan a személyével kellene "rettegést kelteni".
Ha bukik, a saját magát buktatja meg.
Ha nyer, saját képességeit bizonyítja be.
Talán békében kéne hagyni végre, mutassa meg mire képes.

Evoke 2014.10.10. 15:28:58

@belll: Úgy látom,te sem valami előre lépésben, hanem a parttalan, szektás (jobb, bal), hatástalan dumapartiban vagy érdekelt. Bokros Lajos stratégiájának a milyensége a téma, nem pedig a töketlen ellenzéki pártok dicsérete.

FehérB (törölt) 2014.10.10. 15:40:55

@maxval a bircaman: Nehéz eldönteni, hogy az örökös buzizással csak provokálsz, vagy a téma tényleg ennyire a szívügyed, egy dolog azonban biztos: a többi fórumozó iránt ezzel a viselkedéssel nulla tiszteletet mutatsz.

@Zoltán Lukács: Néhány megjegyzés, úgy is, mint az első Németvölgyi úti találkozó egyik részvevője:
- "modern, demokratikus, baloldali néppártot." ilyen soha nem lesz, max egyesek álmaiban. Ez a baloldal sem demokratikus, sem modern nem lesz soha. Egy. Kettő: épp te írod, hogy nem alszik ki magától a fény, akkor hát ellentmondani látszol önmagadnak az új vezető eljövetelét illetően is.

Mindazonáltal már most látható, hogy a PKP jó úton jár: totálisan felbosszantja és "kritikára" sarkallja azokat, akik modern baloldalról (muhaha) meg Németvölgyi útról regélnek. Ha ennyit tudtok, van tér bőven számukra.

@Evoke: "semmilyen ígéretet nem tett elvei feladására" - nagy kár, hogy ezen elvek között a baloldal totális ignorálása nem szerepel. Máris feladja ezzel a konzervatív értékeit. Teszem is hozzá, én ennek örülök, Bokrossal soha nem szimpatizáltam, a pártja értéke a szememben 0, a választási eredménye hasonló lesz. A PKP-nak örülnie kellene egy ilyen helyzetnek.

@MeanWhile: valaki árulja már el, ki volt ez a sokat emlegetett kese-hajú:) ott voltam, nem vettem észre:) aki a nemzet vs. piaci alapú eü-témát hozta fel? Oder?

floborm 2014.10.10. 15:48:39

fantasztikus h úgy írsz a pártról mintha egy létező valami lenne.

szomszédban lakott egy néni, neki volt egy képzeletbeli macskája és egy zsiráfja, tökre rá emlékeztetsz.

toportyánzsóti 2014.10.10. 15:51:14

Ballerek minden csuti orálmuzsik és papagájai által kitalált bűne eltörpül a jelenlegi kormányzásnak nem nevezhető ballereket balról előző tökéletlenkedés ellenében.Csak a hatalomra és a saját zsebeikre koncentrálnak,az itt élőkre széles ívben hugyoznak,valami megfoghatatlan oknál fogva mélyen lenéznek mindenkit,pedig az ő szintjük a magyar történelem legalja.

toportyánzsóti 2014.10.10. 15:56:14

@stoppos76: Putinorálcseléd szegény homofób kérődző,még az is lehet hogy ingyen férfiszerelemből teszi.

zenonküp 2014.10.10. 16:03:09

@Zoltán Lukács:

"szemmi, szemmi érdekesszég" Gollam

A betyárját neki - pace Vitray Tamás - kedves Lukács úr, ha valakinek beszólok, hogy gyere ki a kocsma elé szólózni, akkor nem illik kimenni a hátsó ajtón. Ön nem szokott kocsmába járni???
Akkor hol sajátította el a vitakultúrának ezt a nem kulturált válfaját?
A baloldalnak vannak képviselői. Itt az ő értelmezésükben használom a baloldal fogalmát.
mebal.hu/index.php/tudastar/elmelet/1693-tuetlaszlo-kik-a-marxistak-es-miert-nem-akarnak-kommunizmust
Ha Ön elveket képvisel, Önnel lehet eszmét cserélni. Tütő úrral bizonyára lehet, ahogyan Konok Péter úrral szintén, bár ő anarchista, s higgye meg az anarchistákkal vigyázni kell.)

Más.
Ha Szemelyből látszik a PKP, akkor Lothárdról is látszik, nem beszélve Alsószentmártonról.
A Google az Ön barátja.)

Zoltán Lukács 2014.10.10. 16:42:37

@fb blog:
"- "modern, demokratikus, baloldali néppártot." ilyen soha nem lesz, max egyesek álmaiban. Ez a baloldal sem demokratikus, sem modern nem lesz soha."
Miért, modern, demokratikus, jobboldali néppárt volt valaha Magyarországon? Igen, volt, a Kisgazdapárt 1945-47 között. Egyébként ugyanakkor volt egy modern, demokratikus, baloldali néppárt is. Magyarországi Szociáldemokrata Pártnak hívták. És ez most téged vagy engem feljogosít arra, hogy kijelentsük azt, hogy nem volt és nem is lesz? Szerinted? Mondjuk, ha még valami érvet vagy hasonlót prezentálnál, azt lehetne legalább értékelni. De így?

"... Egy. Kettő: épp te írod, hogy nem alszik ki magától a fény, akkor hát ellentmondani látszol önmagadnak az új vezető eljövetelét illetően is."
Történelmi analógiákra támaszkodtam akkor, amikor azt állítottam, hogy a megfelelő időpontban a megfelelő ember a megfelelő helyre fog kerülni. Forradalom Magyarországon még nem maradt el káderhiány következtében.

"Mindazonáltal már most látható, hogy a PKP jó úton jár: totálisan felbosszantja és "kritikára" sarkallja azokat, akik modern baloldalról (muhaha) meg Németvölgyi útról regélnek. Ha ennyit tudtok, van tér bőven számukra"
Ebből süt a baloldallal szembeni artikulálatlan, zsigeri gyűlölet. Nem baj, ilyen vagy, elfogadlak. Én ettől függetlenül nem gyúlölöm a polgári jobboldalt, mert politikai credomban békésen megfér a szolidaritás baloldali és a protestáns etika - ma talán leginkább jobboldalinak tekinthető - öröksége. De azt azért jó ha tudod, hogy egy polgári, demokrata jobboldalinak alapvetően nem célja merő szórakozásból froclizni a baloldalt, pláne nem a szélsőjobbos diktatúra árnyékában. Én a polgári jobboldal hiányát a magyar társadalomban ugyanolyan tragédiának tartom, mint a modern, demokratikus baloldal hiányát. Ugyanis mind a kettő európai örökségünk és felelősségünk, hogy vigyázzunnk rájuk. Egymáséra is.

Zoltán Lukács 2014.10.10. 16:49:59

@zenonküp: Ne aggódj, itt vagyok. Csak a tényszerű állításokat és józan érveket nélkülöző ügynöközéstől meg egyebektől egy kicsit rossz volt a gyomrom, de már minden rendben. Kár, hogy nem értem, amit írtál. De biztos én vagyok a hülye.

FehérB (törölt) 2014.10.10. 16:55:42

@Zoltán Lukács: Azt sehol nem állítottam, hogy nem volt, inkább azt, hogy nem lesz. Hálás leszek, ha arra reagálsz, amit le is írok.
Mindazonáltal te erről a baloldalról beszélsz. Róluk természetüket ismerve már bőven van jogom kijelenteni, hogy soha nem fogják kitermelni azt a bizonyos személyt.

Totális érdektelenséggel fogom fogadni, ha jön egy új baloldali párt, én ezt ugyan eredménynek soha nem fogom elkönyvelni. Elég baloldaliságot láttam én 1990 óta a Munkáspárttól kezdve az MSZP-n át Hornttól Gyurcsányig, majd a Fideszen keresztül egészen a Jobbikig, hogy az LMP-t már ne is említsem. Megannyi értelmetlen osztogatási kísérlet a baloldaliság jegyében, ami mind ugyanoda vezetett: egy totálisan függő, új kedvenceiben folyamatosan csalódni kénytelen társadalom megalkotásához. Jöjjön most inkább 5 új jobboldali párt, mind 1 bal.

FehérB (törölt) 2014.10.10. 16:58:02

@Zoltán Lukács: "Ebből süt a baloldallal szembeni artikulálatlan, zsigeri gyűlölet" - nem, ez a kritika nem a baloldalnak szólt, hanem személy szerint neked. Inkább úgy lenne helyes kezdeni, hogy a Németvölgyizésedből süt a polgári oldal iránti artikulálatlan gyűlölet. Mintha ez valami önmagában negatív dolog lenne. Megígérem neked, hogy megkérem Pétert, legközelebb Újpestre menjünk.

Zoltán Lukács 2014.10.10. 17:03:19

@Spániel: Örülök, hogy egy józan, higgadtan érvelő szöveget találtam ezen az oldalon. Nyilván véletlenül keveredtél ide az internet sodró forgatagában. Szerintem jobban jársz, ha húzol innen, mielőtt megkapod, hogy besúgó, vagy, ami még rosszabb, baloldali vagy. Itt nem szeretik a gyurcsányistákat. Akár egy tockos, saller vagy koki is lezúghat az ilyen magunkfajáknak, ha nem tudunk kellő alázattal viszonyulni a demokratikus, polgári jobboldal magasztos céljaihoz és ezekhez igazított gyakorlatához. Úgyhogy csak óvatosan.

zenonküp 2014.10.10. 17:04:13

@Zoltán Lukács:
Akkor kérdezz, konkrétan mit nem.
"De azért érdemes volt egy kicsit beszéltetni titeket, így legalább világos, hogy nincs itt szemmi érdekes, a geszti bolond óta a magyar jobboldalon semmi nem változott. Szegény Márai, Bibó. De jó nekik, hogy már nem élnek."

A fenti mondatot gesztusnak tartom, nem érvelésnek, nem elvek kifejtésének. Gróf Tisza István konzervatív volt? Jobboldali volt?
Hogyan kerülnek hárman egy gyékényre?

Zoltán Lukács 2014.10.10. 17:17:04

@fb blog: A Németvölgyizés nem feltétlenül jelent artikulátlan gyűlöletet (bár most már, hogy lelepleztél...), inkább azt mondanám, hogy szociológiailag belőttem a csapatot. Egyébként a többi megnyilatkozásotokkal összhangban.

"...ez a kritika nem a baloldalnak szólt, hanem személy szerint neked. "
Megtisztelsz, hogy szerény személyemmel ilyen áldozatkészen foglalkozol. Nem kellene.
Tudod, a Németvölgyi úton lakni (jó csak úgy jelképesen) sok mindent jelent. Elsősorban felelősséget. És valóban jó ötlet, hogy lementek Újpestre, ha csak ennyit tudtam hozzátenni a magyar polgári jobboldal jellemfejlődéséhez, akkor már nem éltem hiába.

FehérB (törölt) 2014.10.10. 17:21:05

@Zoltán Lukács: :) aki geszti bolondozik és de facto kijelenti, hogy a PKP nem akar igazi politikát csinálni (ezzel mintegy megszabva, hogy mi is az "igazi" politika), az azért kevésbé sértődjön meg, ha cikizik a véleményét - kérem ezt tőled kellő alázattal. Nem írsz te egyáltalán olyan butaságokat, hogy pl nekem ne lehetnél érdekes vitapartner. De azért a rádiuszt illetően még vigyázzunk a becslésekkel:)

FehérB (törölt) 2014.10.10. 17:23:40

@Zoltán Lukács: Akkor én elmondom neked szigorúan a szociológiai képletet megzavaró szándékkal, hogy Gazdagrétről származom és panelproli lennék - egy tök sima humán, se nem bölcsész, se nem jogász diplomával (sokkal rosszabb:D). Legyél kedves nem előre eldönteni, hogy mi is a PKP közönsége, mert én ott voltam az első találkán és mindenféle embert láttam, de a legkevésbé is a budai úri elit képviselőit. Velük nehezen is tudnék szót érteni:)

quendelapo 2014.10.10. 17:26:26

@HaFr:
Helyes, mert az érveimre nem szoktál reagálni.

Pedig ez a stratégia nem fog bejönni. Két okból sem; egyrészt Magyarország nem Lengyelország. Nem fog működni, hogy a baloldal eltűnik és helyette lesz egymással versengő liberális-konzervatív és konzervatív populista tábor. Egyszerűen azért mert a lengyelek alapvetően jobboldaliak (konzervatív vagy liberális) beállítódásúak, a magyarok pedig baloldaliak. Nézd meg mivel kampányol Orbán: csupa balos demagógiával. Nálunk az egyenlőség - sőt a konformizmus - mindenek felett áll A jobbik is baloldali jelszavakkal kampányol. Nézd meg a hvg mai cikkét a szélsőjobbos nők értékrendjéről.
Magyarország már a Horthy korszakban is egyenlőség párti volt, akinek volt, attól elvették és szétosztották; szépen sorban mindenki sorra került. Gondolom olvastad Ungváry könyvében...
Magyarországon a rendszerváltás óta is csak baloldali pártok vannak - talán, ha 90-ben mdf-szdsz-fidesz kormány alakul, most más lenne a helyzet. Mérsékelt jobboldali pártra minimális a fizetőképes kereslet és leszámítva néhány budapesti körzetet a közeljövőben ebben nem is lesz fordulat.
Orbánt egy nyugatos, progresszív baloldal fogja leváltani mert csak ezen az alapon hozható össze elegendő Orbán ellenes szavazó. Európai konzervatív párt csak egy hosszú konjunktúra után lehet életképes, különösen ha az emigránsok is hazatérnének...

FehérB (törölt) 2014.10.10. 17:37:37

@quendelapo: Bár nem engem szólítottál meg, de mivel van időm, így a saját véleményem, mint kívülálló, megosztanám:) Én meg azt gondolom - és ezt is mondtam ott a "villában" pár hete, hogy az ország csalódni fog a baloldali kánonban. Legyen az fideszes, elempés, jobbikos, vagy éppen szocialista. Nem kérdés, senki nem állítja, hogy nagyobb megrázkódtatás nélkül egy jobbos párt jelentős löketet kaphat. DE ha meglesz ez a kiábrándulás, mondjuk egy újabb nemmegszorítás, vagy csak simán az életszínvonal nem-emelkedése miatt '18 körül, bőven lehet tér egy ilyen képződménynek. Én egyébként világ életemben utáltam azokat a kijelentéseket, amik kérlelhetetlenül meghatározták, hogy milyen A magyar nép. Nincs EGY magyar nép. Sokféle választó van. Legutóbb pl a 2006-os arányhoz képest cirka 1 millióan otthon maradtak, mert egyik pártot sem tartották érdemesnek a támogatásra.

Bryan élete 2014.10.10. 17:43:40

@Zoltán Lukács: Köszi.
Néha beszagolok, mint ahogy máshova is.
Általában nagyon toleráns vagyok, mindent megértek, csak a zsigeri gyűlöletet nem, mert még nem találtam magyarázatot az évek óta tartó gyurcsányüldözésre.

Főleg akkor nem, amikor jelenleg is annyi mindenkit lehetne nagyobb fajsúlyú bűnök elkövetése miatt szapulni.
Utálják és kész. Ennyi.
Rendben.
Nem tisztem megvédeni, de elegem van már az örökös és személyes gyalázkodásból.
Persze értem, elég öreg róka vagyok.
Itt a blogon is új párt alakulgat jobbközép-konzi cimkével, minden lehetséges ellenfél egyben ellenség is.
Viszont értelemszerűen nagyobb esélyük lenne, ha a sajátoldali ellenfeleket veséznék ki.

Zoltán Lukács 2014.10.10. 17:44:40

" fb blog 2014.10.10. 16:55:42
@Zoltán Lukács: Azt sehol nem állítottam, hogy nem volt, inkább azt, hogy nem lesz. Hálás leszek, ha arra reagálsz, amit le is írok.
Mindazonáltal te erről a baloldalról beszélsz. Róluk természetüket ismerve már bőven van jogom kijelenteni, hogy soha nem fogják kitermelni azt a bizonyos személyt."

Én nem erről a baloldalról beszélek, és nem is arról. Én a baloldalról beszélek, ami alapvetően egy társadalmi-politikai értékrend és mozgalom, és nem "ezek" vagy "azok". A jobboldali sagákban (elsősorban a fidesz-jobbik szélsőjobbon, de úgy látszik, a jó példa ragadós) szeretik megkülönböztetni a baloldal valamely idealizált kvintesszenciáját, amivel akár együtt is lehetne élni (pláne, ha jó picire összehúzza magát és nem látszik ki a földből) és "ezt" a baloldalt, ami éppen csak egy kicsit jobb, mint maga a Sátán, de lehet, hogy pont fordítva. Most akkor nézzük meg, a jobboldalon kik lennének azok, akik majd kitermelik "azt a bizonyos személyt"? (Merthogy ott is lenne mit reparálni...) A fidesz, vagy a jobbik? Esetleg a MoMa Bokrossal, akiket azért nem tudnak mérni, mert nem látszanak? Vagy éppen majd Ti? Nektek azért először valamit le kellene tenni az asztalra ahhoz, hogy össze lehesen hasonlítani... mondjuk a szocik teljesítményével. (Aztán jó, lehet, hogy kapásból ti lennétek a győztesek, nem merem vitatni...).

Egyébként nem látom be, hogy miért kellene a baloldalon ab ovo kizárni egy demokratikus, modernizációs fordulat lehetőségét. Én a mai baloldalon sok emberrel tartom a kapcsolatot (na nem nagy emberekkel, nem kell megijedni), és nem zárnám ki, annak ellenére hogy valóban, ez most nem látszik, mikor és hogyan fog megtörténni. Jó lenne, ha egy pár pszichoanalitikus mélyinterjú keretében utána járnátok, hogy a demokratikusnak és polgárinak mondott jobboldaliak számára miért fontos annak a hittételszerű mantrázása, hogy ("ezen") a baloldalon nem lesz pozitív változás. Lehet, hogy nem lesz. Dolgozunk rajta, hogy legyen. Ti meg azzal foglalkozzatok, hogy a jobboldalon is legyen.

quendelapo 2014.10.10. 17:47:18

@fb blog:
Persze pongyolán fogalmazok, de ez egy komment nem egy tanulmány. Domináns értékrendre gondolok: az egyenlőség iránti vágy és a szekularizált gondolkodásmód a jellemző. (+ konformizmus és inkább provincializmus, mint patriotizmus.) Ez az érték kutatásokból is jól látszik és a "sikeres" pártok aktivitásából is.
Egyébként egy nyugatos balközép és jobbközép párt programja között árnyalatnyiak a különbségek. De egy konzervatív párthoz a polgárság (nem az államtól függő felső középosztály) kell, ami nálunk - különösen vidéken - nagyon gyenge.

quendelapo 2014.10.10. 17:53:30

@Spániel:
De Gyurcsányozni sokkal egyszerűbb, mint programot írni és országot járni. Az előbbihez elég egy klaviatúra és néhány FB post.

Keszthelyi.Aron 2014.10.10. 18:00:35

@Zoltán Lukács: riszpekt hogy saját névvel írsz a blogok népének :)

Szoktam sokat derülni azon citoyen társainkon akik név nélkül a valóság természetét érintő, helyes/helytelen tengelyen másokat elhelyező, komoly ívű beszélgetésekben a mindig/soha szavakkal dobálóznak. Megannyi Mózes a kőtáblákkal amiket a megfellebbezhetetlen felsőbb akarat nyomott a kezükbe hogy náluk a tuti, kinyilatkoztat :)

Az alázat - ideológiától függetlenül - nem erőssége az emberi nemnek...

Riszpekt azért is, hogy kitartasz a választott elveid mellett és fel is vállalod őket egy olyan fórumon ahol tetszést ezzel nem aratsz.

Ugyanakkor a baloldali megújulásról:
Én speciel túl sokakat ismertem a 90-es években akik megélhetési politizálást folytattak az MSZP színeiben hogy bízzak a megújulásukban de sok sikert kívánok.

A fent leírtak nagyjából fedik miért nem hisznek a polgári konzervatívok egy baloldali megújulásban - mert sajnos olyan emberek vannak ott még mindig a kormánykeréknél akikről nem hisszük hogy valaha is képesek erre...

Bryan élete 2014.10.10. 18:05:53

@quendelapo: Hogy ez nem jutott eddig eszembe!!

Zoltán Lukács 2014.10.10. 18:06:21

@fb blog: " aki geszti bolondozik és de facto kijelenti, hogy a PKP nem akar igazi politikát csinálni (ezzel mintegy megszabva, hogy mi is az "igazi" politika), az azért kevésbé sértődjön meg, ha cikizik a véleményét..."

De facto azt jelentettem ki, hogy ha a PKP nem épít országos szervezetet (hanem előre kijelenti, hogy tevékenységét a három fideszes budai úri kerületre akarja korlátozni), akkor az eleve kudarcra van ítélve (nem tudtam, hogy hol laksz és egyébként is teljesen irrelevéns; majd ha a pártelnöki ukáz ellenére megalapítod és sikerre viszed a gazdagréti polgári jobboldali pártszervezetet, akkor megsüvegellek). És tudod, hogy honnan jöttem rá? A Bajnai-párt (nevezd ahogy akarod) és a PM kudarcából. Nem volt hadrafogható országos hálózatuk és el is buktak. Nem a levegőbe beszélek. Igenis, ha úgy tetszik, megszabom, hogy mi az igazi politika. Országos lefedettségű pártszervezés, világos, közérthető program, demokratikus alapszabály és gyakorlat és fegyelmezett, erős irányítás a napi, gyakorlati ügyekben. Ami nem ez, az egy nagy rakás szar, nem politikai párt. Akár jobboldali, akár baloldali. Lehet nyafogni. De ha érvelnél, az jobb lenne.

Zoltán Lukács 2014.10.10. 18:08:36

@Keszthelyi.Aron: Korábban volt egy nickem (elég sokat írogattam ide-oda), de most már ott tartok, hogy nem érdekel, magasról leszarom az egészet.

Keszthelyi.Aron 2014.10.10. 18:11:48

@Zoltán Lukács: Egy vélemény név nélkül nehezen vehető komolyan :)

Az viszont érdekelne hogy miért adsz kéretlenül kampány és pártépítési tanácsokat a PKP-nak :)

Tán a megújuló baloldal szeretne egy rendes, megújult jobboldali ellenzéket?

FehérB (törölt) 2014.10.10. 18:16:51

@Zoltán Lukács: Bocs, de te erről az oldalról beszélsz: "Ez a baloldal" tehát nem fog eltűnni, innentől az egész további fikázása Bokrosnak okafogyott." Én pedig erre mondom, hogy róluk kijelenthető a változás képességének (akaratának) teljes hiánya.

"Most akkor nézzük meg, a jobboldalon kik lennének azok, akik majd kitermelik "azt a bizonyos személyt"?" - reményeim szerint pl a PKP.

"A fidesz, vagy a jobbik?" - egyik sem jobboldali párt, de itt jelzem, engem a címkék nem érdekelnek. Az ilyen beszédekből szeretnék többet, cselekvéssel együtt

index.hu/belfold/2014/10/10/kaka_van_a_palacsintaban_a_dunaujvarosi_polgarmester_oszodi_beszede/

"Egyébként nem látom be, hogy miért kellene a baloldalon ab ovo kizárni egy demokratikus, modernizációs fordulat lehetőségét. Én a mai baloldalon sok emberrel tartom a kapcsolatot" - most akkor mégis róluk beszélsz?

"annak ellenére hogy valóban, ez most nem látszik" - így van. Majd ha látszani fog, én is azt fogom mondani, hogy van esélye.

Gyurcsányt pedig - és vele az egész baloldalt - azért kritizálom (mások nevében nem beszélhetek), mert miután 2006-ban ujjongva vettem tudomásul a választási győzelmét, simán elárulta a pártja őt, ő meg engem. Ezt követően százszor elmondta, hogy mostmáraztán TÉNYLEG önmaga lesz, de egyelőre csak erre a produkcióra futotta. És már baromira unom is, hogy őszinte legyek.

"De facto azt jelentettem ki, hogy ha a PKP nem épít országos szervezetet (hanem előre kijelenti, hogy tevékenységét a három fideszes budai úri kerületre akarja korlátozni)" - na látod, ezért gyere el legközelebb és akkor láthatod, hogy pl a párt tök tudatosan csinálja ezt, egyelőre. Aztán majd ez gondolom változni fog a jövőben.

Bajnaiék nem a szervezet hiánya miatt buktak el, ezt nagyon-nagyon rosszul tudod. Azért buktak el, mert beszariak és komolyan vehetetlenek voltak.

A PKP-nak pedig nem vagyok tagja és pártelnöki ukáz sincs. Még így kommentelve is tartok tőle, hogy úgy tűnik, mintha az ő véleményüket mondanám, pedig csak a sajátomat és ez így is van jól. Kívülről figyelem őket, max azt mondom el itt, ami a fórumon nyilvánosan is elhangzott legutóbb.

@Keszthelyi.Aron: Igazad van. A teljes nevem csak azért nem írom ki, mert pont ugyanaz, mint annak a híres énekes-modell srácnak és nem akarnám, hogy valaki azt higgye, ő írogat itten:)

Zoltán Lukács 2014.10.10. 18:23:09

@Keszthelyi.Aron:
"Ugyanakkor a baloldali megújulásról:
Én speciel túl sokakat ismertem a 90-es években akik megélhetési politizálást folytattak az MSZP színeiben hogy bízzak a megújulásukban de sok sikert kívánok.
A fent leírtak nagyjából fedik miért nem hisznek a polgári konzervatívok egy baloldali megújulásban - mert sajnos olyan emberek vannak ott még mindig a kormánykeréknél akikről nem hisszük hogy valaha is képesek erre..."

Jó. És a jobboldali megújulásban akkor milyen alapon hisznek? Talán Rogán, Szijjártó, Lázát, Répási vagy egyenesen Orbán erkölcsi tartására apellálnek?

Egyébként hinni én sem hiszek. Van egy pár dolog, amiben hiszek, de ebben speciel nem. Nem hitkérdés. Feladatkérdés. A modern polgári jobboldal felépítéséért ugyanolyan lelkesen dolgoznék, mert arra is nagy szükség van. Talán még nagyobb. Ahogy fentebb írtam (vagy talán egy másik oldalon? a franc se tudja), a szolidaritás jézusi (ha úgy tetszik: baloldali) és a protestáns etika - ha úgy tetszik - jobboldali öröksége egyaránt az enyém. A lényeg, Szúcs Jenő tanár úr örökségével szólva, a nyugatos modernizáció és Bibó tanár úr örökségével szólva a szabadság kis (és nagyobb) körei. Aminek van egy jobboldali és egy baloldali narrációja is, mindegyik hiteles, de ez érdektelen, ha arról van szó, hogy az egész úgy egyben, a teljes (amúgy is csak részlegesen átvett) nyugati kulturális hagyomány és egy évezred modernizációs erőfeszítéseinek az eredményei kerülnek veszélybe. Ezt kellene megérteni.

Keszthelyi.Aron 2014.10.10. 18:31:29

@FehérB: B mint Bor gondolom :) Én biztos elkövetném ezt a gyerkőccel :D

Én azért szurkolok a nagy baloldali megújulásnak még ha nem is tartom nagyon valószínűnek.

Keszthelyi.Aron 2014.10.10. 18:44:03

@Zoltán Lukács: Kezdesz személyeskedni és kioktatni. Magamra ismerek 15 évvel ezelőttről :)

Akkoriban szoktam volt más véleményére hivatkozni mint ultima ratio, nem hivén, hogy a saját véleményem elég mások meggyőzéséhez.

Ne hidd hogy nem értjük - vagy legalábbis én ne érteném. Túlságosan is. Viszont azt is nagyon jól értem ami a te nem veszel tekintetbe - legalábbis a szövegedben nincs explicite kibontva.

Az emberek elenyésző része követ szilárd elveket. A legtöbben a szükségleteiket követik és bármilyen elvet eladnak 30 ezüstért. Szóval az ősi bal-jobb tengely azok számára létezik akik a Maslop piramis magasabb szintjein tanyáznak.

Az általad jobboldaliként tévesen aposztrofált embereket nem kommentálnám. Ha tudsz mondani akár csak egy karakterisztikát ami a jobboldalhoz tartozónak mutatja őket akkor azt szívesen venném.

Keszthelyi.Aron 2014.10.10. 19:05:14

@maxval a bircaman: Elnézést hogy ismeretlenül is megszólítalak de kíváncsi lennék hogy szerinted tényleg a világ összes rákfenéje visszavezethető az alternatív szexuális érdeklődésekkel megáldott/megvert embertársainkra? Mert mintha ez központi kérdése lenne az axiomatikus világodnak.

Nem mondom, a szex fontos dolog, de hogy minden mögött ez legyen (mármint azok akik szerinted nem helyesen csinálják), az elég lenyűgöző gondolat.

nevetőharmadik 2014.10.10. 19:12:17

@Keszthelyi.Aron: Asszem Oscar Wilde mondta, hogy a világon minden a szexről szól, kivéve a szexet: mert az a hatalomról. Tehát a homoszexualitás végső soron a homokosok világuralmáról szól. Ezt pedig Birca nagyon jól tudja. A chemtraillel kapcsolatban még nem ismerem a véleményét. :D

Zoltán Lukács 2014.10.10. 19:18:33

@Keszthelyi.Aron: Nem akartam senkit kioktatni, legkevésbé Téged. Ha mégis úgy sikerült, az az én hibám. Az "ezt kellene megérteni" természetesen nem Neked szólt, hanem azoknak, akik demokratának mondják magukat és a szélsőjobb totális hatalomátvétele idején azon ajvékolnak, hogy az a szemét Gyurcsány mekkorát hazudott nyolc éve és ők azóta már nem tudnak hinni semmiben. (Bocs, nekem Gyurcsányról egy kicsit jobb a véleményem, legalábbis 2011-ig, csak megidéztem a kirohanások hangulatát. Egyébként van annak jelentősége, hogy még mindig Gyurcsány és az Öszödi Beszéd (nekem nagybetűvel) a téma.) Ilyenkor Churchill jut az eszembe, aki meggyőződéses, jobboldali polgárként képes volt Sztálinnal nem csak hogy megegyezni, hanem négy kemény éven keresztül végig küzdeni. Mi lett volna, ha a sztálingrádi csata idején azon hisztizik, hogy döglenek a gulagokban a rabok, mint a legyek, és különben is, lábbal tiporják a zemberi jogokat... ilyenkor nehezen tudom megérteni, hogy egyébként normálisnak látszó emberek hogy képesek elveszíteni a minimális arányérzéküket is.

Szűcs Jenőt Anyám adta a kezembe, Bibót az egyetemi kollégiumban dugdostuk, bár inkább csak reflexből, abban a kollégiumban nem nagyon volt kitől félni. (Ebből kiszámolhatod, hogy tizenöt évvel ezelőtt én is tizenöt évvel fiatalabb voltam...) Gyorsabb és egyszerűbb rájuk hivatkozni, mint saját szavaimmal kiselőadást tartani arról, hogy volt egyszer, hol nem volt, volt Európának három történeti régiója...

FehérB (törölt) 2014.10.10. 19:23:17

@Zoltán Lukács: "azon ajvékolnak, hogy az a szemét Gyurcsány mekkorát hazudott nyolc éve és ők azóta már nem tudnak hinni semmiben" - miután erős összefüggés van az ő politikai teljesítménye és a széljobb megerősödése között, tán érthető, hogy nem azzal akarjuk megoldani a világ dolgait, hogy őt visszahozzuk, vagy nem bántjuk. Világosan ki kellett már mondani, hogy Gyurcsány és a jelenlegi baloldal nem képes sem ennek a rendszernek, sem a Jobbiknak a bármilyen módon történő legyőzésére, sőt, erősíti. Szerinted miért mentek át MSZP-s szavazók egyenesen a Jobbikhoz?

Keszthelyi.Aron 2014.10.10. 19:25:12

@nevetőharmadik: Ha jól tudom sok világformálót hírbe hoztak Birca félelmével.

A chemtrail is bizonyosan valami liberális és meleg ajándék a világnak.

Valahol irigylem azokat, akik tényleg képesek axiomatikus rendszernek látni a világot maguk körül. Olyan jó lehet. Sziklaszilárd hit a dolgok rendjében. Minden ami történik belesimul a Big Picture-be. Nincs elvarratlan szál. Minden klappol.

Annyira... Ijesztő...

Zoltán Lukács 2014.10.10. 19:27:15

@Keszthelyi.Aron:
"Az viszont érdekelne hogy miért adsz kéretlenül kampány és pártépítési tanácsokat a PKP-nak :)

Tán a megújuló baloldal szeretne egy rendes, megújult jobboldali ellenzéket?"

Igen, pontosan erről van szó. A megújuló baloldalnak szüksége van egy megújult polgári, demokratikus, jobboldali ellenzékre. Bár ezt sokan nem tudják.

explanatus 2014.10.10. 19:28:01

Bokros úr alig öltötte magára a konzervativizmus köpönyegét, már fordított is rajta. Ő nem politikus, hanem politikai szélkakas. Bokros úr eszme-szennyező, az éledező hazai konzervativizmus eszme-szennyezője.

Keszthelyi.Aron 2014.10.10. 19:32:56

@Zoltán Lukács: Sok embernél,ha érzelmileg elkötelezettek, átjön a szenvedély az érvelésben. Nem bántottál meg és nem is vettem magamra. A :) a biztos jele annak ha valaki derűsen, pozitívan értékel valamit ami kellemes emlékeket ébreszt vagy aranyosnak, helyesnek, kedvesnek gondol. Én például rég nem éreztem szenvedélyt egy ideológia iránt. Kicsit hiányzik :)

Ellentétben a gyakori hörgésekkel én nem viseltetek érzelmekkel GyF iránt. Politikus. Tette amit tett. Hogy mi a valódi motivációja azt csak ő tudja. Hogy amit tett helyes vagy helytelen, jó vagy rossz volt-e majd az utókor eldönti. Amikor az utolsó ember is meghalt akinek volt alkalma élőben látni.

Az biztos hogy az Öszödi Beszéd, annak tálalása és második "októberi sajnálatos események" (hogy mutassam idézni én is tudok :)) sokat tettek azért hogy most - ha nem is minden világok legrosszabbikában, de - nem olyan országban élek amilyenben szeretnék.

Keszthelyi.Aron 2014.10.10. 19:33:44

@Zoltán Lukács: Akkor - bár ezt majd csak az idő igazolja - lehet hogy jó helyen jársz :)

Keszthelyi.Aron 2014.10.10. 19:35:27

@explanatus: Neked van politikus-ideálod? Mármint egy valódi. Mert nekem nem jut eszembe egy sem aki nem váltott volna gúnyát amikor szüksége volt rá.

quendelapo 2014.10.10. 19:39:25

@FehérB:
Gyurcsányt én is unom, de most nem őt kell legyőzni.

Béndekkel pont ez a baj, hogy (GYF-et és) en bloc a baloldalt tekinti fő ellenségnek. Ebből így nem lesz polgári párt.

Zoltán Lukács 2014.10.10. 19:40:59

@FehérB: A jobbik megerősodése időben sem teljesen esik egybe Gyurcsány országlásával, de oksági kapcsolat is csak nagyon hézagosan van. A jobbik előretörése alapvetően azzal függ össze, hogy a libsibolsi MSZP-SZDSZ katyvasz nem tudta kezelni a kelet-magyarországi szociális és etnikai feszültségeket. Mégpedig azért nem, mert szarni se tudtak a polkorrektségtől (ja, meg egyébként is impotensek voltak). De ez, hogy úgy mundjam, nem Gyurcsány-specifikus, amit az mutat a legjobban, hogy GyF lemondása után lendületet vett, sőt a fidesz hatalomátvétele után is folytatódott a jobbik nyomulása, mégpedig, ahogy helyesen jegyzed meg, leginkább az MSZP rovására. Ezek alapján nem látom bizonyíthatónak, hogy Gyurcsánynak ebben speciel különösebb felelőssége lenne. Ha nevesíthető a felelősség, akkor az MSZP-SZDSZ-nómenklatúrát nevezném meg, és Gyurcsány legfeljebb annyiban hibás, hogy nem tekerte ki időben a nyakukat (ez is elég, persze, hogy ne tudjon jól aludni).
Az a véleményem, hogy a gyurcsányi politikai életmű kritikus, de korrekt elemzése nélkül nem lesz Magyarországon politikai kibontakozás. A jobboldalon sem.

FehérB (törölt) 2014.10.10. 19:47:21

@quendelapo: A jelek szerint egyelőre szimbiózisban él a két politikai oldal és egyikük sem szeretne új versenyzőket látni a piacon. Számomra a politikai helyzet odáig fajult, hogy már nem látok érdemi különbséget kettejük között. Az én érvényesülésem a teljesítményem alapján soha nem lesz lehetséges ezek alatt. Itt nem csak pénzről, inkább a gondtalan életről beszélek, arról, hogy szolgáltató államot kapok, vagy ilyen ***t. Ilyen értelemben jó ide és oda vágást is látni.

@Zoltán Lukács: 5 évig volt miniszterelnök, nem is értem, hogy mit írsz megint. Ami az elemzést illeti: már rég elemezte őt a TELJES magyar választói réteg, csak szegénynek még nem sikerült észrevennie a végeredményt. Megértem, abban a hitben él, hogy tehet még valamit, helyrehozhatja az eltékozolt évek hibáit. Ettől nekem persze még nem kell könyörületesnek lennem az ő irányába.

FehérB (törölt) 2014.10.10. 19:58:44

@Zoltán Lukács: Parancsolj kérlek, frissen, melegen:

"aki nem Bokrossal van, az antidemokrata."

444.hu

Na, helyben is vagyunk. Ezek szerint én se vagyok demokrata. Úgy kell nekem.

Keszthelyi.Aron 2014.10.10. 20:02:22

@FehérB: Szép példája a tüzet tűzzel oltásnak. Nincs bajom Bokrossal, nem tartozom a hívei közé sem.

Amúgy kit érdekel mit gondol rólad - akár név szerint akár egy közösség részeként - a 444.hu?

FehérB (törölt) 2014.10.10. 20:11:01

@Keszthelyi.Aron: ezt Feri mondta, a 444-et csak mint forrást jelöltem meg. Ebből van elegem, hogy Feri mondja meg, hogy ki a demokrata. És ha ezt így le merem írni, akkor én vagyok a sznob konzervatív, akinek gyurcsányozási mániája van valami mélyen rejlő Freud-i okból. Csak az a baj, hogy sokan nem értik: a várakozási idő sokunk számára 2010-2014 között volt. Adtunk 4 egész évet a baloldalnak arra, hogy - ki tudja hányadszor - újjáépítse magát. És egy totálisan elbukott választás és egy várhatóan újabb vereség küszöbén most azt kell megint hallanom, hogy a Ferit kéne támogatni, mert ő demokrata, még ha voltak is rosszabb napjai. Azért be***s ez a ballib közönség is néha:)

Keszthelyi.Aron 2014.10.10. 20:16:36

@FehérB: LOL
Hát még nem hallottad? Nem 4 évet adtunk a baloldalnak. A rendszerváltás óta vagy 25-öt. Mert ellentétben a liberálisokkal valakinek valamelyik oldalhoz való rendeléséhez nekem nem elég ha valaki valaminek vallja magát... Próbálhatnám magam milliomos, jóképű úszónak mondani...
Ferinek meg most ez a dolga. Hiány van a radikális rendszerkritikus forradalmi lendületből. Ha már a Budaházy nem szervez több épületgyújtást...

Keszthelyi.Aron 2014.10.10. 20:22:51

@quendelapo: Minek programot írni?
- Hányan nyertek a programjukkal?
- Hányan hajtották azt utána végre?
- És hányan nyertek program nélkül?

Ellenben: hány választást nyertek pártok pusztán "nácizással", "komcsizással", "orbánozással", "gyurcsányozással"?

Ha megvan az arányszám akkor nevessünk egy nagyot. Vagy sírjunk. Ha már - minden híresztelés ellenére - mind magyarok vagyunk...

explanatus 2014.10.10. 20:48:46

@Zoltán Lukács: Kedves barátom, azt mondod

„hozott anyagból kell dolgozni, ami éppen raktáron van, most éppen ez a felhozatal. Kicsit autoriter, kicsit mutyizós, kicsit sumák, de a mienk”

Hadd mondjak ellent. Nem gondolom, hogy a jobb- baloldali ránk kényszerített elvtelenség miatt vállalni kellene a „kicsit mutyizós, kicsit sumák, de a mienk” szerepet.

Pont itt a lényeg. A mutyizás, a sumákság ellen nem lehet, nem szabad mutyizással, sumáksággal küzdeni, mert most éppen ez a „mienk”.

Hiszem, van ebben az országban igény a tisztességes kiállásra, mégha nem is népszerű, mégha nem is taktikus. És azt sem hiszem, hogy erre a tisztességes magatartásra, kiállásra ne lenne igény „két háztömbre” arrébb. Van, kell hogy legyen. Egy emberöltő alatt csak mutyiztuk, sumákoltunk és semmi olyat nem tettünk, amire büszkék lehetnénk, hogy ezt márpedig mi hoztuk össze. Nem hiszem, hogy továbbra is csak szenvednünk kellene a a mutyizós, a sumák választottaink hozzá nem értését csak azért mert ők a „mieink”.

Hiszem, hogy Magyarországból nem veszett ki a tisztesség, csak éppen amíg ilyen a táptalaja, addig nem csírázhat.

quendelapo 2014.10.10. 20:55:55

@Keszthelyi.Aron:
Persze, ha csak nyerni akarsz, akkor nem kell program. Ha kormányozni is és utána emelt fővel távozni, akkor azért nem árt tudni, hogy mit csinálnál, ha megkapod a felhatalmazást. Legalább saját magadnak.

quendelapo 2014.10.10. 21:02:18

@FehérB:
"Ebből van elegem, hogy Feri mondja meg, hogy ki a demokrata."

"Feri" azt mondja, hogy ha nem Bokrost támogatod akkor - ténylegesen vagy áttételesen - a fideszre szavazol. A fidesz pedig nem (liberális) demokrata. Gondolom utóbbival Te sem vitatkoznál.
Feri arrogáns, mindig iléyen volt, de sokkal árnyaltabb megfogalmazásra nem igazán van lehetőség.

borzimorzi 2014.10.10. 21:19:01

Bocsánat, de ennek a blognak nem az a célja, hogy egy konzervatív, és eredeti, magyar és XIX századi értelemben vett liberális pártot gründoljon a blog gazdája PKP néven, az érdeklődőkből lassan munkatársakká leendő beszélgetőtársak közreműködésével?

Teljesen felesleges a baloldali törmelékpártokat simfölni. Majd vitáznak, egymás torkának esnek és ajvékolnak most újabb 3-5 évig. Egyszerűen nem szabad hagyni, hogy ők tematizáljanak, ahogy nem szabad ezt a Fidesznek sem megengedni.

Ha a PKP komolyan veszi magát, akkor elkezdi végiggondolni a saját programjait, céljait, jövőképét. Ha kell, felállíthat egy árnyékkormányt is a végére. Tisztázni kell, hogy milyen
(i) Külügyet,
(ii) Belügyet,
(iii) Oktatásügyet,
(iv) Egészségügyet,
(v) Igazságügyet,
(vi) Pénzügypolitikát, gazdaságpolitikát és adópolitikát,
(vii) Szociálpolitikát és családpolitikát stb.
akarunk.

Ehhez munkacsoportokra van szükség, hogy létrehozzanak mindegyik témában max. 20 oldal programot, annak rövid, 2-3 bekezdéses változatát (interjúkhoz), s végül ugyanannak a szlogenszerűen, jelszavak szintjéig lebutított változatát (plakátokhoz).

Ehhez szervezőmunka kell, feladatmeghatározás, felelősök és határidő kijelölése, és kell valaki, aki számonkéri a munkát. Végül az adott munkacsoport előbb jelentést tesz a végzett munkáról a pártelnöknek, a kritikai megjegyzéseket beépíti, majd prezentálja az elképzeléseit az egész csapatnak. Vita, módosítások stb. Rengeteget lehet tanulni közben, sokat fog fejlődni az előadói készségünk és a fellépésünk, önbizalmunk is. Ha úgy tetszik, felfoghatjuk kommunikációs tréningnek is.

Gyerekek, hagyjuk már a csudába a baloldalt! Kínlódnak, küzdenek, mint disznó a jégen. Hadd tegyék. Az ő dolguk.

Nekünk túl kell lépnünk e mai kocsmán (Bocsánat, Ady.) Vagy alkotunk, mégpedig nagyot, vagy elsüllyedünk az ismeretlenségbe.

Üdv:
b

FehérB (törölt) 2014.10.10. 21:33:58

@Keszthelyi.Aron: Fordítsunk még egyet rajta: kit érdekel, hogy eddig mivel nyertek? Pont az lenne a PKP nagy lehetősége, hogy paradigmát váltson és kivételesen PROGRAMMAL nyerjen. Vagy mondjuk eleve ne a "többiek" eddigi politikáját igenelje vagy tagadja, hanem építse a sajátját, A-HOGY-NE-KI-JÓL-E-SIK!!!

@quendelapo: Én meg azt mondom - nem egyedül - hogy ha Bokrosra szavazok, akkor a Fideszre szavazok. Nem bonyolult egyébként a képlet: ha "ezek" nem tudták elverni Orbánt 2009 óta egyetlen választáson sem, ugyan miért szavazzak én rájuk??? Hogy elveszítsenek még ötöt? Aztán 2018-ban leírd nekem, hogy megint rájuk kell szavazni, mert "demokratikusabbak" Orbánnál? WTF? Már bocsánat..

borzimorzi 2014.10.10. 21:35:18

Ja, hogy ontopic is legyek kicsit: Bokrost se kell simfölni. Pénzügyesnek jó, sőt kiváló. Nem abból kell kiindulni, hogy csak megszorítani tud, meg jajj. Tud ő mást is, ha olyan a helyzet, hogy mást is lehet.

A PKP szavazóbázisa úgysem azokból fog állani, akiket meg lehet venni 2e Ft rezsicsökivel vagy egy zacskó száraztésztával, és sikítófrászt kapnak, ha meghallják a Bokros nevet. Soha nem tudhatjuk, hogy mikor kell majd vele együttműködni, tehát nem kell nekiesni, mikor még tétje sincsen igazán.

Magunkat kell építenünk, hogy súlyunk legyen. Ehhez sok munka kell, hiteles fellépés, gravitas. Nincs túl sok időnk. Arra, amit fentebb elmondtam, 6-8 hónap elegendő kell legyen még akkor is, ha nincsen annyi emberünk, hogy mindegyik munkacsoportba elég legyen úgy is, ha egy ember csak egy munkacsoportban van benne. Biztos, hogy lesznek, akik több csoportban is benne lesznek, különben nincs meg a témánként 3-5 ember. Madách már tudta a tutit: "Az ember célja e küzdés maga".

Üdv:
b

FehérB (törölt) 2014.10.10. 21:45:18

@borzimorzi: Bokros igenis nehéz eset, én soha nem javasolnám a vele való együttműködést. Egy elefánt a porcelánboltban, aki a kilencvenes évek közepén szépen hazavágta a középosztály gyermekvállalását a csomagjával, ill. annak ezen teljesen káros elemével (a többivel nincs bajom). Az ő szavazóbázisát simán felszívja a PKP, az nem jó stratégia, hogy mikropártokkal bütykölődsz, mikor pártot építesz. Az első ilyen kompromisszumnál megy a pártod a levesbe. Amúgy te alapító vagy?

Keszthelyi.Aron 2014.10.10. 22:01:18

@quendelapo: :)))))
Come on... Ezzel akarsz szavazatokat nyerni? Vagy a részvétel fontos, nem a győzelem? Tiszteletre méltó. Tényleg. És egyet is értek veled. Azért mert én világ életemben a honorácior pártok híve voltam.

De ne várd hogy ezzel bárki nyerjen. Nem vallana szerintem az emberi természetre hogy ennek piaca legyen. Sajnos az elveket nem jegyzik valami jól a tőzsdén.

quendelapo 2014.10.10. 22:01:32

@FehérB:
Egy de facto egypártrrendszerben sokkal nehezebb akár jobb- akár baloldali alternatív pártokat építeni, mint egy szarul, de azért még működő parlamentáris rendszerben.

Bocs, de a "ha Bokrosra szavazok a fedeszre szavazok" tétel teljes logikai bukfenc. Ebből az következik, ha Tarlósra szavazol, akkor a fidesz ellen szavazol? vagy így akarod gyengíteni a rendszert? ...nonszensz!

quendelapo 2014.10.10. 22:04:13

@Keszthelyi.Aron:
Másképp nehéz lesz :)
Még pénzosztással lehet próbálkozni, nyílvános akasztással és ingyen letölthető szexfilmekkel. Ilyenekre gondolsz?

Keszthelyi.Aron 2014.10.10. 22:04:46

@FehérB: Lásd @quendelapo-nak küldött kommentemet.

Minden tiszteletem az idealistáké. Helyes magatartás. Példamutató. Egyenes.

De ezzel nem fogtok nyerni. Mert ez itt egy kicsit olyan, mint egy állásinterjú. És nem látom hogy mit tudtok az embereknek kínálni. Gondolom ők sem fogják.

Pár olyan ember mint én voksolni fog az ilyen képződményekre. De ez elég? Nem hiszem...

quendelapo 2014.10.10. 22:06:00

@FehérB:
hát a gyerekvállalásnak nem sok köze van a családtámogatáshoz....
hitbéli és bizalmi kérdés inkább :)

FehérB (törölt) 2014.10.10. 22:07:57

@quendelapo: Igen, teljesen igazad van. Például ahogy Mesterházy és az MSZP fúrta-nyomta-ölte Bajnait minden méteren, miközben a szemébe hazudott, na az pont annak a kitűnő példája volt, hogy az MSZP-sek mennyivel nagyobb demokraták és alattuk mennyivel könnyebb lenne egy alternatív pártot építeni. De ott is bukik az érvelésed, hogy én egy percig nem gondolom, hogy a Fidesz alatt ne nőhetne jelentősre mondjuk AKÁR a PKP. Amennyiben viszont a tolvaj bohócokat támogatom a tolvaj diktátorokkal szemben, bizonyára esély sem lesz, mert ezt a logikát a végtelenségig fenn lehet tartani majd. Apropó Tarlós: egyáltalán nem vezeti rosszul a várost, semmi bajom vele. Ami a rászavazást illeti, akkor nem értetted, amit írtam: akár erre, akár arra szavazok, a rendszer fennmarad. Utóbbi nem a Fidesz, hanem a Fidesz ÉS az MSZP együtt. Meg a többiek.

FehérB (törölt) 2014.10.10. 22:11:25

@Keszthelyi.Aron: A programot majd szerintem olyan 1 év múlva kérd számon, ahogy a többi, győzelemhez vagy jelentős eredményhez szükséges dolgot is. Előbb a jelek szerint még azt kell tisztázni, hogy szabad-e önállóan politizálni. Egyesek szerint nem. Hitem szerint elutasítom ezt az álláspontot, idealista pedig nem vagyok, csak épp a motivációmhoz szükséges mértékben. Én ismerem a hazámat és biztos vagyok benne, hogy van legalább 1, de inkább 1,5 millió ember, akinek a burája tele van (kacsintás).

@quendelapo: Ne haragudj, de bődületesen nagy ostobaságot mondtál. Arra kérlek, hogy olvasd el, keress rá a témára, mielőtt ilyen kinyilatkoztatásokat teszel. Ezt én neked nem fogom elmagyarázni, főleg, hogy 2 perc kereséssel megoldható a feladat. Maradok tisztelettel.

Moin Moin 2014.10.10. 22:19:56

„…legitimálja ezt a baloldalt, úgy téve, mintha annak szívügye volna a demokrácia. Nem az. Tehát kár vele szövetkezni a demokráciáért.” – A „létező baloldal” pártjaival nem a demokráciáért kell szövetkezni, hanem az autokratikus rendszer lebontása érdekében. Ui. a három baloldali párt vezetői mára megértették, hogy ha nem számolnak le ezzel az autokratikus rezsimmel, akkor nagyon könnyen megeshet az, hogy 2018 (esetleg 2020, azaz a futó eu-s pénzügyi ciklus vége) után már nem is lesz rájuk szüksége a Fidesznek önnön „demokratikussága és pluralizmusa” bizonyítékaiként. Akkor pedig T. Gy. és Sz. urakra kellemetlen idők jöhetnek...

A létező autokratikus rezsim lebontásával még nem a demokrácia jön el, hanem csupán a demokrácia létrehozásának útjából a második legnagyobb akadály. (Az első legnagyobb: a nemdemokrata magyar közmentalitás.)

Konzervatív harcostársaim figyelmébe ajánlom, hogy a nem velünk egyformákkal való célszerű és szükségszerű együttműködés egy-egy konkrét közös cél érdekében még nem jelent „identitásvesztést”, még kevésbé „összemosódást-összemoshatóságot”: ez csak akkor történik meg, ha mi magunk idomulunk az ellenség [Fidesz!] tematizálásához-kategorizálásához, ill. ha félünk e kategorizálás feltételezett következményeitől. Churchill identitása sem oldódott fel a kommunista Szovjetunióval való együttműködés során – nem tételezem fel, hogy e blog szerzője identitás és öndefiniálási képességek erén „oldékonyabb” lenne, mint volt az az alter, verdammter Trunkenbold, Saufbold und Paralitiker!:-)

Ha valakivel egy szakaszon ugyanazon az autópálya-szakaszon mész, még nem biztos, hogy ugyanoda tartasz és ugyanolyan kocsival, mint az övé. Avagy: ha továbbra is ezeket az "elvi és identitás-alapú elutasításosdikat" játsszuk, akkor csak az előttünk élt generációk harcait vívjuk tovább - és annak az lesz az eredménye, hogy ez a generáció is el fogja cseszni.

(...Bokros pedig nem politikus – legfeljebb csak szakpolitikus.)

FehérB (törölt) 2014.10.10. 22:26:58

@Moin Moin: Bocs, de ma elememben vagyok, meg elmenni sem tudtam a mítingre:) tehát neked is válaszolni szeretnék, szerintem nincs igazad. Miért ne lehetne másképp állni ehhez? Miért axióma nálad, hogy ezeknek a balos pártoknak a szavazótábora kitartóan ott fog csücsülni és várni, hogy egyszercsak megnyerje a választást a kedves vezetőjük, kiegészülve pl a PKP-szerű képződményekkel? Én sokkal reálisabbnak tartom az MSZP bázisának további olvadását, az E14 eleve nem is nagyon létező bázisának sima kiábrándulását, a DK meg ki a fenét érdekel? És ha alapnak veszed a magyar nép nemdemokrata mentalitását, akkor meg eleve minek az egész hajcihő, bárkivel is összeállni bármennyi ideig? Utóbbi axióma mellé akkor tegyük oda a következetesség kedvéért azt is, hogy minden fröccs rácseppenhet a PKP ingére, ha ezekkel összeáll. Ti. azt állítod, hogy a nép hülye. Ha az, akkor disztingválni sem tud majd (alkalmi koala vs. elvek feladása), egyre fog menni neki.

quendelapo 2014.10.10. 22:28:17

@FehérB:
Egypártrendszer vagy még parlamentáris. Bokrosra szavazol vagy az egypártrendszerre. Bocs, de hogy jön ide az mszp? Egy szóval nem biztatnálak arra, hogy az mszp-re szavazz, én sem tenném.
Azt gondolom, hogy ha létrejön a de facto egypárt rendszer sokkal nehezebb lesz bármilyen új pártot létrehozni, mint parlamentáris keretek között. Nem szeretek nácizni, de a 30-as években is sokan gondolták, hogy jöjjön csak Hitler, takarítsa el a kommunistákat, aztán ajd seggbe rugjuk azt a bohócot és újra mi jövünk. Nem lett igazuk. Törvényszerűen. Ezzel nem azt mondom, hogy a fidesz náci párt és Ovi egyenlő Hitlerrel. Csak azt, hogy szerintem tévedés abban bízni, hogy a "baloldal" (Bokros..haha) bukása után megnyílik a tér egy konzervítív párt előtt.

quendelapo 2014.10.10. 22:32:18

@FehérB:
Én inkább neked ajánlanám a keresgélést, mindenféle minősítgetés helyett.

Keszthelyi.Aron 2014.10.10. 22:34:43

@FehérB: Bocs, de én nem fogok számon kérni. Pláne nem programot :)
Sajnos ez Magyarország. Nehéz megmondani hogy valakinek tele van a búrája vagy csak szokásos magyar és savanyú a szőlő :D

FehérB (törölt) 2014.10.10. 22:36:26

@quendelapo: Bokros bukása semminek nem előfeltétele, mert Bokros 0 támogatottságú politikus. Nem gyakorlati, hanem elvi alapon nem látom értelmét vele foglalkozni, koalázni, bármit csinálni. Ami az önkormit illeti, az még Bokros győzelme esetén sem fogja az ogy. választási törvényeket befolyásolni, ergo az egypártrendszert lebontani. Inkább élteti. Mondom, teljesen másról beszélsz, mint amiről én. Írom másképp: minél erősebb a "baloldal", annál erősebb a Fidesz. Vedd alapul, hogy az emberek 5 egész alkalommal maradtak otthon vagy szavaztak jobbra, hogy ne a bal nyerjen. Egyszerűen megnyerhetetlen ez a csata ezekkel az alakokkal. Akkor ne nekem higgy, hanem a választóknak légy szíves.

FehérB (törölt) 2014.10.10. 22:38:11

@quendelapo: Nem minősítettelek, csak szerettem volna felhívni rá a figyelmed, hogy nagyon régi csapdába estél: amiről nem tudsz, az tehát nincs. Ez sajnos KSH statisztikák szerint sem jó hozzáállás ebben a témában. Bocs, ha annak tűnt!

quendelapo 2014.10.10. 22:45:38

@FehérB:
Linkelj már be egy statisztikát, ami bizonyítja, hogy pl. a fidesz jelentősen megnövelt családtámogatási rendszere hozzájárult a születések számának emelkedéséhez. Ha esetleg olyan statisztikát is tudsz, ami kiszűri a legszegényebb családokban született gyerekeket....
Esetleg vesd össze a magyar támogatási rendszert gyes-gyeddel és arányos családi pótlékkal a környező országokban elrhető juttatásokkal és az ottani születésszámmal is. Aztán majd beszéljünk!

quendelapo 2014.10.10. 22:47:59

@FehérB:
Bokros bukásához:
Szerinted agy autokratikus rendszerben média nélkül és folyamatos zaklatásoknak kitéve könnyebb győzni...hát nem tudom. Ha a PKP-nak eddig nem sikerült eredményt elérni akkor ezután még nhezebb lesz. Persze könnyebb magatokkal elhitetni, hogy eddig csak azért nem futott be a PKP, mert a maszop és Gyurcsány megakadályozta. Na ja.

borzimorzi 2014.10.10. 22:57:29

@FehérB: Nem vagyok alapító, még tag se. A Bokros kérdés amúgy is akadémikus, mert ha így haladunk, akkor ő már rég vagy halott lesz, vagy a hamut is mamunak mondja, mire mi a hatalom közelébe kerülünk. Még a legambíciózusabb tervünk is csak az lehet, hogy 2018-ban bekerülni, 4 év szívós munkával megerősödni, felmenni 20%-körülre, és legjobb esetben egy, akár 3-4 pártból álló koalával felülkerekedni a Fideszen és a Jobbikon 2022-ben. Ezek a realitások. És még ezért az eredményért is vért kell izzadni.
Ennél jobb eredmény csak oltári felfordulás esetén lehet, de arra nem vágyom.

Üdv:
b

FehérB (törölt) 2014.10.10. 23:08:09

@quendelapo: Nekem nem szükséges a születésszám bővülése mellett érvelnem, mert az állításom ennek ellenkezője volt, miszerint CSÖKKENT a születések száma a Bokros-csomag hatására.

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/regiok/szegedgyermekvallalas.pdf

4. oldal, felső rész

explanatus 2014.10.10. 23:15:57

@Moin Moin: Nagyon jó az autópályás hasonlatod, csak ott a gond, hogy az egyik, a másik, a harmadik, stb. olyan csilivili mindennel (pénzzel) kitömött kamion és amikor csak akarja, leszorítja a kicsit az útról. Eddig is ezt tették. Egymással. A PKP nincs kitömve pénzzel.

Nagyon érdekeset mondok (számomra az volt). Volt a két konzervatív pártelnökkel nemrég vagy egy órás rádióbeszélgetés. Így utólag, gondolom letesztelte a baloldal (az összes) kit indíthatnának az „elázott” jelöltjük helyett. A PKP elnöke mereven elzárkózott minden „együttműködéstől”

Bokros úr felajánlkozott. Mit ad isten, azóta a baloldali sajtó, adja Bokrosnak a hátszelet. (ma is) Szóval, a lelkem, kapott egy csilivili kamiont, mellyel az autópályán azonos irányba haladó PKP-t bármikor leszoríthatja.

Ezért a PKP -nak nem marad más, mint egyedül. Mégha „elveszünk egy szálig” is. Ez a mai magyar valóság. A PKP megkapta a baloldaltól (az összestől) a selyemzsinórt. Ilyen helyzetben nem lehet várni a PKP -től, hogy egy szalmaszálat is megmozdítson annak érdekében, hogy a baloldal ringlispílszerűen cserélődő vezetőit politikája során, mint szóba jöhető partnereket ismerje el. A baloldali (csalódott) szavazókat igen.

FehérB (törölt) 2014.10.10. 23:21:21

@explanatus: Annyira, de annyira köszönöm:) Ugyanezt gondolom. Egyben elképesztőnek tartom, hogy a többség noch dazu abban hisz, hogy tilos a balos pártok nélkül élni. Fel sem fogják, hogy pont ez vezetett pl az E14 halálához is. Na ők pl nem voltak restek összefogni.

Moin Moin 2014.10.11. 00:01:39

@FehérB: Azért axióma, mert így van: a balos törzsszavazó-tábor(ok) pártpreferencia-fixációja ugyanolyan szocializációs és emocionális tény, mint a Fidesz másfélmilliós törzsszavazói bázisának hasonló (lelki alapú) azonosulása. Amíg ez a gárda ki nem hal, addig lesz a mai baloldali pártoknak (főként az MSZP-nek és a DK-nak) párszázezer-egymillió szavazója. Ezek a szavazók zömükben nagyon alacsony választói tudatossággal és még csekélyebb felelős polgári mentalitás jellemzi – ezeket te, vagy a PKP soha életükben nem fogja tudni a maga meritokrata-kapitalista-konzervatív programjával megszerezni. Nélkülük viszont nem jön ki a választási matek. (Egy ez év eleji igen pontos választásirendszer-analízis szerint ui. a Fidesz demokratikus ellenzékének legalább 300.000-rel több szavazatot kell kapnia, ha győzni akar, mint a Fidesznek.) Számokkal pedig csak a hülye vagy a megszállott vitatkozik.

Magyarországon 2018-ig talán ha egymilliós tömeget tudsz mobilizálni – honnan is szereztek még legalább ennyi szavazót a „vadbalosok” nélkül? Ha erre tudsz reális válasszal szolgálni, akkor elfogadom, hogy nem kell a balosokkal együttműködni. De mivel ilyen reális válasz nem létezik (matek!!!), így ostoba és később nehézségeket okozó politika elzárkózni egy efféle kooperációtól. A sikeres politika ui. nem elég, ha „identitásalapú”: valóságalapúnak kell lennie!

Amit a PKP ingére való fröccsenésről írsz, az a tipikus defenzív gondolkodásmód következménye: úgy tesztek, mintha az országban csak a Fidesznek lenne lehetősége címkézni – és: mintha a Fidesz címkézének lenne bármiféle hatása is arra a potenciális szavazói törzsbázisra, amelyet egy meritokrata-kapitalista programmal meg lehet szerezni. Nem: nincs ilyen hatás – ez a szavazóbázis 2002 óta immunis a Fidesz-propagandára.

A magyar nép nemdemokrataságáról: ez a nép többségére igaz – de épp a potenciális szavazóbázisra nem, vagy nem egészen. És éppen ez a szavazóbázis érti meg azt, ha valaki „az ördöggel is cimborálni kész” azért, hogy aztán (megteremtve a valódi demokrácia intézményes kereteit) aztán a legközelebbi (előrehozott?) választáson lemossa az ötlettelen, lusta, tohonya „baloldali ördögöket”.

…Aki meg az „elvi-identitásalapú” dumapolitizálást tartja többre a valóságos győzelemnél és az elképzelései megvalósításához magyar közegben elengedhetetlen hatalomnál, az ne akarjon pártot csinálni! Avagy: ki a fasz kéri számon 20 év múlva a PKP-n azt, hogy 1-2 évig az elején a legnyilvánvalóbb matematikai szükségességből nem játszotta tovább a hagyományos magyar „Nemszeretlek, mert Recskre zárat a nagypapimat a te nagypapid”-játékot? Augustus is szövetkezett Antoniussal, Hunyadi Mátyás is a Garákkal, Napóleon is Barrassal – mielőtt lepofozta volna őket a színről.

Moin Moin 2014.10.11. 00:11:30

@explanatus: Mármint arra a pénzzel tömött MSZP-kamionra gondolsz, amelyiknek kétmilliárdos adóssága van és amelyik emiatt épp most kénytelen eladni a feje felől a pártszékház-gazázsát?:-)

Vagy arra a DK-kamionra, amelyiket Gyurcsány a zsebéből fizet, évi pármilliósval?:-)

Vagy azza az EGYÜTT-kamionra, amelyiknek a llelépett elnöke (Bajnai) amikor elment az UDA ba fundraisingelni, éppen csak a pénzkérést nem merte megtenni?:-)

Ráadásul ezeket a kamionokat totál ötlettelen sofőrök vezetik... Tehát: valójában nekik sincs pénzük üzemanyagra, olajkutat meg nem tudnak fúrni! De ha te okos vagy és megfúrod az inaktívak palaolaj-készleteit, akkor tiéd az Autobahnn!:-)

"Fahr, fahr, fahr auf der Autobahn!":-)
www.youtube.com/watch?v=x-G28iyPtz0

FehérB (törölt) 2014.10.11. 00:29:29

@Moin Moin: "ez a szavazóbázis 2002 óta immunis a Fidesz-propagandára." - szerintem pedig pontosan ez a bázis fordul el rögtön egy párttól, ha összeáll a balosokkal. Fidesz propaganda nélkül is.

A Fidesznél is akad bőven-bőven csak a 16%-os miatt szavazó. Kijön a matek, 1,5 millió ember már döfi e téren. És akkor nem számoltam feltétlenül a külföldön dolgozókat.

A recept szerintem ennél egyszerűbb: elvenni a többi párt szavazóit. Mondta volna valaki az analíziseid alapján 2007-ben, hogy az MSZP-sek átmennek az akkor még jóformán ismeretlen Jobbik nevű párthoz és meg is ragadnak ott? Hagyjuk az elemzősdit. A politikát politikusok csinálják, nem elemzők.

Én így látom. Majd a valóság eldönti idővel, melyikünknek volt igaza.

nevetőharmadik 2014.10.11. 01:06:11

@FehérB: Az említett választók akkor fordulnak el egy párttól, ha nem tudnak mást nyújtani a választóiknak, mint hogy összefognak az MSZP-vel vagy a Ferivel. Mivel eddig csak ilyen pártok voltak, akik ezen kívül mást nem tudtak nyújtani, ezért vélheted azt, hogy az összefogás az azonnali bukás.

Ha egy pártban megvan a fölényes szellemi potenciál, a szervezettség, a kialakított program, stratégia, akkor annak a szavazói tudni fogják, hogy ezt a pártot a többi hülye nem fogja ledarálni, és éppen ezért nem is féltik a pártjukat egy esetleges összefogástól. Éppen azért, mert a beléjük vetett bizalom nem azon az egy aprócska, valójában szart sem érő dolgon alapul, hogy az illetők nem kérnek a Feriből. Mert ha ez az egy dolog annyira számítana, az LMP már kormánypárt is lehetne. És azokra, akiknek ez az egy dolog mégis annyira számít, azokra nem lehet értelmes politikát bazírozni. Pont.

Éppen ezért valójában a pártépítésre, a szellemi tőke bevonására, szervezésre, stb kell koncentrálni, mert megalapozott választói bizalmat ezzel lehet szerezni. Ostoba dolog most arról fogadkozni, hogy dehát a leprás baloldallal sose, istenengemúgysegéljen, mert ha a helyzet majd úgy hozza, akkor fölöslegesen sikerült seggszájat csinálni. A leprás baloldalról most épphogy nem kell mondani semmit, le kell szarni, úgy ahogy van, egyszerűen nem szabad velük foglalkozni. És mire oda kerül a sor, és még létezik ez a leprás baloldal, akkor egyszerűen fel kell őket használni. Ha okosabbak vagyunk, mint a leprás baloldal, akkor ez nem lesz kihívás. Ha meg nem vagyunk okosabbak, akkor most hagyjuk abba az egészet!

explanatus 2014.10.11. 01:55:32

@Moin Moin: Vagy te olyan, hogy érted. Ugye nem hiszed, hogy a „vezérkarok” zsebeibe nem összpontosítottak annyit, hogy bármikor megfelelő összeg álljon rendelkezésre. Ugye, te is tudod, a blogon kívül országosan nem elérhető a választók tömegeinek a PKP „üzenethalmaza”. Így könnyen lehet rájuk sütni a budaikerületet süket, lejárató szöveget. Már ez alatt a poszt alatt is megjelent. Írta feljebb valaki, senkinek se érdeke, hogy egy vadi új párt (PKP) vadi új emberekkel, eszmerendszerrel, programmal jelenjen meg a magyar politikai színtéren.

Attól lesz a leghitelesebb a PKP, hogy nem székházüggyel, vagy ahogy te mondod valakik több milliós zsebből fizetéssel alapozzák meg jövőjüket.

Amennyiben igaz lenne az állításod a baloldal pénztelenségéről, akkor honnan a büdös fenéből futja nyugati kivitelezésű szórólapokra most éppen az önkormányzati választások kapcsán minden pártnak, a baloldaliaknak is, meg a magukat függetlennek mondó baloldaliaknak is. Biztos onnan, ahogy felénk valakitől még a 3,60-as kenyérvilágban megkérdezték. Hát honnan van neked, mindig pénzed? Hát, amikor kell, kiveszek a szekrényből egy százast. A baloldal meg a többi is így van ezzel, ha kell, hát kivesznek innen-onnan annyit, amennyi kell. Az általad említett adatok valóságát nem vonom kétsége, de te is tudod mire képes egy jó könyvelő. A pártok pénze sose fogy el. Párt ebben az országban még sose nem volt sikertelen, mert pénzszűke miatt nem jelenhetett meg minden választópolgárnál.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.11. 06:25:20

@Keszthelyi.Aron:

Ez egyfajta lakmuszpapír, mely jelzi Sátán mesterkedését.

Keszthelyi.Aron 2014.10.11. 07:56:41

@maxval a bircaman: Wow. Jó tudni. Ezt akár Mózes is mondhatta volna.

Moin Moin 2014.10.11. 08:36:07

@FehérB: Ahogy ezt neked fentebb már Nevetőharmadik is megírta, ez a szavazóbázis azoktól fordul el, akik nyilvánvalóan nyerésképtelenek: ez a szavazóbázis a sikerre és a dinamizmusra, a kezdeményezőkészségre szavaz. Nézd meg a rájuk vonatkozó értékpreferencia-vizsgálatokat, ha tudni-érteni akarod, hogy miért és miféle politikát támogatnának! Önmagában az a tény, hogy a nekik tetsző programmal színre lépő párt – kifejezetten jól megindokolt taktikai okokból – együttműködik nekik nem szimpatikus pártokkal is, nem ok a szemükben arra, hogy ne támogassák ezt a pártot: ők nem öntik ki a gyereket is a fürdővízzel. Ennél racionálisabbak. (Bajnaitól sem pártoltak volna el amiatt, hogy összeállt ezzel-azzal: azért pártoltak el tőle, mert nem volt dinamikus, kezdeményezőkész – és így nem láttak nála esélyt arra, hogy győzzön és utána a nekik tetsző politikát csináljon.)

A „szerintem”-re pedig nem szavad stratégiát alapozni: a stratégia nem a szubjektív vélemények terepe.

A 16%-miatta Fideszre szavazók tömeges léte egy legenda: semmiféle szavazóbázis-analízis nem támasztotta ezt alá, különösen nem a 2014-es választásokon. A Fidesz mellett csak a masszív-kontraszelektív vágyakkal teli szavazók tartottak ki. A 2010 óta eltűnt Fidesz-szavazók egy jelentős tömege pedig éppen a 16%-osokból tevődött ki: ők szépen zsebre rakták az adókedvezményt, de több perspektívát immár nem láttak-látnak a Fideszben a maguk számára, sőt: kifejezetten kontraproduktívnak kezdik érezni a Fidesz országlását.

1,5 millió emberrel nem lehet választást nyerni: a jelenlegi párttámogatottsági adatok szerint ehhez az ellenzéknek minimum 2,4-2,5 millió szavazóra van szüksége. (Egy előző kommentemben hivatkoztam egy erre vonatkozó 2014 eleji analízisre – íme: nol.hu/belfold/az_osszefogasnak_300_ezerrel_tobb_szavazat_kell_a_gyozelemhez-1446679 ) A külföldön dolgozó magyarok pedig (a 2014-es tapasztalatok alapján) a legkevésbé aktív szavazói csoport – így tőlük „többszázezer számra” várni a demokratikus ellenzéket támogató szavazatokat ostobaság.

„Elvenni a többi párt szavazóit”: Erre olyan mértékben nincs reális lehetőség, hogy az a hiányzó milliónyi szavazatot lefedje.
• A Fidesz jelenlegi szavazóbázisából alig-alig remélhető átcsábíthatóság (ennek okai a szavazóbázis értékrendjében és szocializáltságában keresendők).
• Az MSZP-től már elmentek azok, akik nem voltak „abszolút hűségesek” – innen legfeljebb néhány tízezres szánban szerezhetők szavazók, de ők sem egy meritokrata-kapitalista párt számára, hanem a DK-nak. Ez is értékpreferenciák dolga…
• A Jobbikól sem vérható ennél lényegesen több elcsábulás: ahhoz a Jobbik-szavazók vagy túl alultájékozottak (nem ismerik a nyugatot és annak valóságos működését-teljesítményét), vagy pedig túl frusztráltak (Ez általában a Jobbikot támogató egyetemi ifjúságra jellemző.) Továbbá a Jobbik híveinek jelentős többsége éppen nem a teljesítményalapúságban-kapitalizmusban véli megtalálni a maga politikai érdekeit, hanem a kontraszelektív, a magyarokkal „kivételező” elzárkózásban és protekcionizmusban, valamiféle „szocialisztikus” (és persze „erős”!) államon belül.

2007-ben – de már 2006 őszén is – teljesen világos volt, hogy a frusztrált magyarok csapatostul fognak átmenni az MSZP-től a Jobbikhoz: az elbizonytalanodott emberek ui. mindig vonzódnak a „határozott”, akár erőszakos politikai szervezetekhez, akik „egyszerű”, azaz biztos orientációt kínálnak ezeknek az „eltévedt és elbizonytalanodott” embereknek. (Ez is tiszta lélektan és humánetológia…) A radikális jobboldali szavazóbázis minden időben éppen akkora, mint az adott társadalomban a magukat „okosnak és tájékozottnak” érző félművelt-frusztrált-naiv emberek száma.

Aki „hagyja az elemzősdit”, az a tényeket és a valóságot hagyja el – győzni viszont csak a valóságban lehet, a tényekre támaszkodva. Az okos és sikeres politikusok éppen ezért támaszkodnak az elemzésekre. (Ha ez megnyugtat: a 2010. április végi blogindulásunk óta minden „jóslatunk” beteljesült… Ezek szerit mégiscsak jók a módszereink.)

quendelapo 2014.10.11. 08:38:28

@FehérB:
Majd egyszer, ha lesz egy kis időd olvasd el figyelmesen az általad hivatkozott ksh anyagot. És gondold is végig, ami oda van írva.
A gyerekvállalás 96-99 között visszaesett - amikor egy jelentős gazdasági sokk volt, a 2000-es évek elején, amikor fellendült a gazdaság akkor kicsit emelkedett. Az elmúlt négy éveben - miközben orbán - jelentősen emelte a középosztály családtámogatását - pedig tovább csökkent.
Amerikában nincs támogatás, ott sok gyerek születik. Európa legtöbb országában 6-9 hónap a gyed, na azokban az országokban is több gyerek születik, mint nálunk.
A gyermekvállalásra leginkább a gazdasági kilátások hatnak.
A Magyarországon családtámogatásra költött költségvetési pénzek nagyobb része nem éri el a kivánt célt.

quendelapo 2014.10.11. 08:43:25

@explanatus:
"Volt a két konzervatív pártelnökkel nemrég vagy egy órás rádióbeszélgetés. Így utólag, gondolom letesztelte a baloldal (az összes) kit indíthatnának az „elázott” jelöltjük helyett. A PKP elnöke mereven elzárkózott minden „együttműködéstől”

Bokros úr felajánlkozott. Mit ad isten, azóta a baloldali sajtó, adja Bokrosnak a hátszelet. (ma is)."

Hát, ha egyszer elzárkózott az együttműködéstől, akkor mit kéne tennie a baloldali sajtóanak? Ráadásul egy árva jelöltjük sincs sehol.
Ilyen zavaros, összeesküvés elméletes magyarázkodást leginkább jobbikosoktól hallani.

Keszthelyi.Aron 2014.10.11. 08:44:30

@Moin Moin: Igen, de ha folyton mondod hogy rossz lesz akkor persze hogy igazad lesz te magyar Kasszandra :)

Amúgy egy rendes kérdés:
Készült bármilyen SWOT analízis az országról? Van scorecard-otok hogy melyik kormány hogyan hasonlítható össze a többivel, melyik miben volt jó

quendelapo 2014.10.11. 08:54:19

@Moin Moin:
"A magyar nép nemdemokrataságáról: ez a nép többségére igaz – de épp a potenciális szavazóbázisra nem, vagy nem egészen. És éppen ez a szavazóbázis érti meg azt, ha valaki „az ördöggel is cimborálni kész” azért, hogy aztán (megteremtve a valódi demokrácia intézményes kereteit) aztán a legközelebbi (előrehozott?) választáson lemossa az ötlettelen, lusta, tohonya „baloldali ördögöket”."

Nem értem, hogy ezen mit nem értenek. Orbán ellen győzni csak egy bal-jobb összefogással lehet. Persze az agonizáló mszp-ét ebből már ki lehetne hagyni, de a DK-t nem, az Együtt-PM és Bokros pedig vállalható szövetséges.

Ilyen széles összefogás nélkül nagyon sokára fogunk csak megszabadulni Orbántól. A rossz hír az, hogy a budai jobboldalon erre nem látszik hajlandóság.

Más megoldást kell keresni.

abdul hackeem 2014.10.11. 09:00:40

@explanatus: Nyilvan ezert kotoraszik a kormanyzat töbek között a "civil" szervezetek szekrenyeiben is.

quendelapo 2014.10.11. 09:03:40

@FehérB:
Rossz hírem van, az emeszpések nem mentek sehova. Egyszerűen meghaltak szegények.
A vidéki mszp egyszerűen kihalt, mint a dinoszauruszok. A fiatal nyugdíjasok pedig átmentek a DK-hoz.

Lenne tér új pártot gründolni, de ezzel az őskonzervatív, elitista, mindenkit lenéző, lekezelő attitűddel semmi esély.

Moin Moin 2014.10.11. 09:08:46

@explanatus: A magyar pártok forrásai a rendszerváltástól egészen a mai napig a közpénzek általuk történő megcsapolásának lehetőségén alapultak-alapulnak. Mármost: a baloldali pártoknak erre 2010 óta nincs igazán módjuk. A Fidesznek (a kétharmadai birtokában) nincs velük szemben alkukényszere, ráadásul ezek a balos pártok alig vannak jelen az önkormányzatokban (az egyik legnagyobb magyar közpénz-forrásban). A pártokhoz kapcsolódó gazdasági holdudvart alkotó magáncégektől pedig csak akkor és abban az esetben várható támogatás, ha ezt az adott párt rövidesen képes lesz a közpénz-csapolásból busásan visszatéríteni. Mint írtam, ez most már nem működik a baloldaliakkal, így magánszférabeli támogatásra sem számíthatnak nagyobb volumenben. („Értékalapon” – is - támogató nagytőkései pedig a baloldalnak sohasem voltak a rendszerváltás óta – itt nem léteznek Bálintfy Gáborok és Vitézy Tamások.) A Fidesz pl. a 2006-os országgyűlési választási vereségét követően azért volt képes finanszírozni a propagandáját és szervezetét, mert a 2006-os önkormányzati választásokon tarolt, így ott a vállalkozói holdudvarának busás közpénz-forrásokkal tudott szolgálni. (Ekkor nőtt hatalmasra a Közgép.)

Egy „vadiúj” pártnak pedig akkor lesznek jelentős és potens támogatói, ha olyan politikai terméke és olyan képességű politikusai lesznek, amelyek képessé teszik ezt a pártot arra, hogy hatalomra jusson. (Figyelem: ez a támogatás egy ilyen párt esetében megszerezhető nem az anyagi haszonért adományozó külföldi forrásokból is. Igaz, hogy a jelenlegi szabályozás formálisan tiltja a pártoknak a külföldi adományok elfogadását, de ez könnyedén és biztonságosan kijátszható: legfeljebb majd nem a PKP-nek lesz internetes TV-je-rádiója, hanem a Mentsük Meg a Herélt Ex-kanegereket Baráti Társaságnak – és az adók Révkomáromban lesznek bejegyezve…)

Az meg baromság, hogy „senkinek se érdeke, hogy egy vadiúj párt (PKP) vadiúj emberekkel, eszmerendszerrel, programmal jelenjen meg a magyar politikai színtéren”: én legalább egymillió embert ismerek, akiknek ez kifejezetten az érdekük… ja, az meg a lőtéri kutyát se kell, hogy érdekelje, hogy ez a Fidesznek/MSZP-nek/DK-nak nem érdeke – nem szabad beleesni abban a régi hibába, hogy a többi párttól „várunk engedélyt” a tevékenységünkre! Ha te (mondjuk: internetes) boltot akarsz nyitni, mert kurvajó portékáid várnak eladásra, akkor sem a konkurens, szakadt cuccokkal teli boltostól vársz engedélyre-támogatásra.

Ami meg a PKP hitelességét illeti: az a társadalom felé tett ajánlattól és az azzal koherens politikai kezdeményezéseitől, akcióitól lehet.

A mostani szórólapok fillérekbe kerülnek – ezek nem igényelnek „százmilliókat”. (Ráadásul teljesen hatástalanok is.) A jó könyvelők pedig csak létező forrásokkal képesek kreatív módon bánni, a baloldali pártok forrásai („pénzei”) pedig a fent leírt okokból kimerültek és immár senkinek sem érdeke azokat feltölteni, befektetni e pártokba. Ez okból a múltbéli sikeresség immár nem ad fedezetet a jelen- és jövőbeni pénzbeni támogatásokra.

Moin Moin 2014.10.11. 09:10:15

@Keszthelyi.Aron: Válasz a rendes kérdésre: igen!
Már 2001 óta.

Moin Moin 2014.10.11. 09:13:57

@quendelapo: Az MSZP-től mentek át a Jobbikhoz is. Ami pedig a választéásról választsra kihaló mszp-sesekt illetií: ezekkel valóban nem szokás számolni - pedig épp e párt hívei halnak ki a legintenzívebben!:-)

Κara kán · http://karakan.blog.hu 2014.10.11. 09:21:04

"Bokros úr még mindig nem értette meg, hogy addig nem lesz ebben az országban a Fidesznek ellenereje, ameddig ez a baloldal nem tűnik el végleg"

- Pontosan.

explanatus 2014.10.11. 09:23:39

@quendelapo: Persze, belemagyarázhatsz, amit akarsz, szíved joga. Gondolom, nem hallgattad a beszélgetést sem. Viszont semmi mást nem akartam mondani, csak azt a PKP elnöke egy beszélgetésben kijelentette, nem hajlandó a baloldal vezetőivel együttműködésre az önkormányzati választásokkal kapcsolatban. Itt pont. Vége.

Te meg szemrehányásokat teszel „ Ráadásul egy árva jelöltjük sincs sehol. „ amikor a PKP kijelentette, ennek a választásnak semmi tétje ezért nem indít jelölteket sehol. Akkor meg hogy lenne?

Azt hiszem, mi ketten nem fogunk erről komolyabban értekezni a nyilvánvaló másirányú elkötelezettségeink miatt, de attól még nem suvasztalak valamilyen általam megvetett kategóriába. Nekem az nem megy.

Κara kán · http://karakan.blog.hu 2014.10.11. 09:25:59

@Spániel: A sok fidesz birkának ellenség kép kell, amivel mentegetheti szánalmas élete sikertelenségét.
Gyurcsány, multik, bankok, ballibek, zsidók...

Κara kán · http://karakan.blog.hu 2014.10.11. 09:27:40

@maxval a bircaman: birca az első és megint homokozik. Neked tényleg valami komoly pszichés betegséged van, vagy látens homokos vagy mert mindig e körül jár az agyad. (agy???)

explanatus 2014.10.11. 09:37:26

@Moin Moin: Próbáld meg fordítva. Próbáld azt az egyet keresni, amiért érdemes lenne támogatnod ezt a „vadiúj” PKP-t, mert így te is bentragadsz a keressünk érveket a nem lehet melletti táborba.

Korábbi írásaid, hozzászólásaid pedig útkeresők voltak. Egy ideje csalódottságot vélek kiolvasni soraidból. A korábbi Moin Moin jobban tetszett. :)

Netuddki. 2014.10.11. 09:37:59

Eh, te kis látens fideszes, te!
Egy ILYEN fidesz mellett azzal cseszni el az időt, hogy a nemlétező "bal" oldalt rugdosod? Noooormááális? Nem. Fideszes...

Balt 2014.10.11. 09:38:41

@maxval a bircaman: Ha már biblia, nekem csak égő csipkeBokros jelenet jut eszembe... :)

Κara kán · http://karakan.blog.hu 2014.10.11. 09:43:45

@Balt: Nyilván, mert te nem vagy látens homokos, mint @maxval a bircaman:

Balt 2014.10.11. 09:46:41

@HaFr: Egyébként nekem is rossz hírem van a lukacszoltan.hu-knak:

>>"Ez a baloldal" tehát nem fog eltűnni, innentől<<
bizony egyértelmű, hogy Gyurcsány betagolja őket a maga "demokrata" pártjába (már akinek ezt beveszi a gyomra; a többi mehet vissza autót fényezni), azt pedig ő maga is tudja, el is mondja, hogy kvázi esélytelen. És ez jól is van így...

Balt 2014.10.11. 09:47:30

@Κara kán: Erre asszem adekvát válasz: kabbe a faszom.

csivava ellen dobócsillag nuncsaku 2014.10.11. 09:47:39

@maxval a bircaman: birca, a te homokos fóbiádról már pszichiátriai doktorit lehetne írni. Nem veszed észre milyen égő hogy állandóan a homokosokkal vagy elfoglalva?
Komoly kérdéseket vet fel, hogy te miért ezzel foglalkozol mindig.
Álmodban egy birka vagy, egy jó nagy farkú pásztor nyájában, akit a gazda este kitüntet a "figyelmével"? :-))

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.11. 09:48:18

@explanatus: moin moin éppen tranzitban van a polkon felé, momentán a szenvedő fázisban... de előbb-utóbb követi a megértés, aztán a megnyugvás. Majd vagy az arzén, vagy a tagság

Κara kán · http://karakan.blog.hu 2014.10.11. 09:49:17

@Balt: Most erre miért sértődtél meg? Azért mert az mondtam rólad hogy nem vagy homokos?
Esetleg a feleséged, a Józsi is olvassa a kommenteket?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.11. 09:50:38

A genitáliákat kérjük kihagyni a blogból

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.11. 09:50:47

A genitáliákat kérjük kihagyni a blogból

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.11. 09:51:00

A genitáliákat kérjük kihagyni a blogból

Keszthelyi.Aron 2014.10.11. 09:54:06

@Moin Moin: És megosztod velem vagy megmaradsz a jóságos fehér varázslónak aki kijelöli az irányt és megspórolod nekem a megértéssel járó kihívásokat :)

quendelapo 2014.10.11. 10:06:06

@Moin Moin:
Nem ismerem az erre vonatkozó közvéleméynkutatásokat. De meglepődnék,ha 100-200 ezernél több egykori mszp szavazó ment volna át a jobbikhoz. Az a 2006-os tábor kevesebb, mint 10 százaléka.
Én egyébként az előző kommentben inkább az aktivistákra, helyi szervezetke gondoltam. Nélkülük pedig vidéken nincs szavazótábor sem.

ebella 2014.10.11. 10:09:09

Az a tévedése, hogy a hideg matematikát összekeveri a politikával. A politika az emberekkel kell, hogy foglalkozzon, nem csak számokkal.

Ez tegnap a "vitán" ismét teljesen világosan kijött. Ki az aki ezek után még rá szavaz és baloldalinak gondolja magát?

quendelapo 2014.10.11. 10:12:02

@explanatus:
Kivülről pedig úgy néz ki, hogy fordított az összefüggés: azért lett bojkott mert nem sikerült szervezetet építeni, jelölteket találni, nem ment a funraising.

Egyébként nem igazán vannak elkötelezettségeim. Liberális demokratának tartom magam, gazdaság és szociálpolitikában inkább a liberális vagy konzervatív megoldásokat kedvelem.

tamas11 2014.10.11. 10:18:03

@Keszthelyi.Aron:
Egyetlen ilyen stratégiai elemzést láttam, egészen kiválót.
Egy német, hivatásos elemző anyaga volt, azt hiszem a budapesti német nyelvű lapban jelent meg két-három éve. Sajnos, nem találom azóta.
Nem csupán a betűje, tartalma, szemlélete tanulságos (sőt: hézagpótló), hanem annak felismerése, hogy németben csinálnak ilyet, nyilván jelenleg is, és ez milyen kíméletlenül pontos....
Annál szomorúbb hogy hasonlót nem ismerhetünk hazai változatban. Ha van is, leginkább KÉTFÉLE, minimum kettő..
Az pedig a stratégiatanok szerint veszejtős, ha a "másikaké" alkalmasabb, létezőbb.
Rossz stratégiával lehet vesztest gyártani, de a nemlétezővel is.

Netuddki. 2014.10.11. 10:26:06

@HaFr: Ah! Akkor fideszes párttagkönyved is van?

explanatus 2014.10.11. 10:31:04

@quendelapo: „...azért lett bojkott mert nem sikerült szervezetet építeni...” Igen, lehet így is érteni, ha az ember nagyon akarja, meg úgy is, ahogy pár poszttal korábban a PKP elnöke mondta. Gyertek beszéljük meg, azaz nem tálcán kínál megoldásokat, hanem azt mondja (neked is) gyertek beszéljük meg, nehogy csak egy - - baráti asztaltársaság - - kényszerítse akaratát ismét a választópolgárok tömegeire.

A PKP a választópolgárok, köztük a te, meg talán az én hozzájárulásomat, véleményemet várja. Én ezt olvasom ki szinte valamennyi posztból. Erre aztán jönnek a válaszok (mint ez a te mostanid) Mit akar ez a csapat, még szervezete sincs! Pedig biztosan van, be vannak jegyezve, és mint fentebb írtam a volt nagyok kivetették rá a hálójukat, de ügyesen kikerülték a varsát (régi, passzív halfogási módszer eszköze)

Bitang Inas 2014.10.11. 10:49:51

bokros szoci képviselő volt 90ben.neki kéne építeni a hogyis mondtad ? "egy jövőbeni polgári liberális közép felé történő nyitásának esélyeit. Ez lett volna ugyanis Bokros Lajos funkciója és küldetése,"
jó vicc bammeg

tamas11 2014.10.11. 10:54:43

@nicktolvajmentesítő_kovi1970:
Egy pillanatig sem vonnám kétségbe Hafr Péter tisztességét, márpedig, aki fideszes tagkönyvet vált ki ma, az...
Tehát itt szó sem lehet róla.
Mégis, honnan ezek a látszatok?
Aki pártot alakít, körül kell néznie lehetséges szavazói után futva.
Behív stratégászokat, de saját forrásból is kitalálja, honnan szerezhetne ilyeneket.
A leamortizált balosoktól fóbiája van - részben jogos, meg azok kevesen PKP-képesek.
A nemszavazók megnyerése, megmozdítása - az ő pozíciójából végképp - lehetetlen. (megtalálni, megszólítni, motíválni, megtartani - brrrr...)
Maradnak a csalódott (?)fideszesek szavazóik. Ezeknek kell gyártani bőven balra gyalázó madzagot, (pozícionálás), arra kell felvinni a vonzerőleltárt.
NNa, ez történik szerintem.
Befejezve a gondolatkísérletet: sikerülhet e?
Három fidesz szavazó van en bloc: a megvett, előnybirtokos. Azok nem jönnek "át". Második a közalkalmazott-szerű, akiket sajátos függésük a fennálló államhoz köt. Nem jönnek, mert max ugyanazt nyerhetnék: megőrzik státuszukat egy új hatalmi rendszerben.
Végül az ún birka-mező, nevezzük (csúnya) egyszerűsítéssel így, a megtéveszthetők és megtévesztendők birodalma.
Milyen esélye lehet itt egy Polgári konzinak??
kátszáz-háromszázezar hívet szerezni 2018-ig.
Nem foglalnék állást abban, hogy sikerülhet e, mert ez a többi szereplőtől is nagyban függ.Egyik gyermekem tavasszal bejött, hogy szavazzak a 4K!-ra, mert ő annak aktivistája.
Nosza, társadalmi aktivitást mutat a gyerek, mellé kellene állni.
Mit mondott néhány hét múlva? " Apa, Elveszett a szavazatod".

$pi$ 2014.10.11. 12:05:38

@Κara kán: "A sok fidesz birkának ellenség kép kell, amivel mentegetheti szánalmas élete sikertelenségét. Gyurcsány, multik, bankok, ballibek, zsidók... "

Ellentétben többek közt az ún. demokratikus ellenzék támogatóival, akik senkivel sem ellenségesek, még Orbán Viktorral (közismert nevén felcsúti diktátor, viktáror, gonosz törpe, bonjai hitler) vagy sameszaival sem.

És ellentétben "Kara Kán" kollégával is, aki legendásan toleráns és egyáltalán nem ellenséges a "szánalmas fideszes birkákkal" szemben.

Keszthelyi.Aron 2014.10.11. 12:26:07

@tamas11: Nagyszerű. Akkor van egy piaci rés :)
Persze itthon kit érdekelne egy ilyen? Mindenki érzéssel politizál. Senki nem nézi hogy jó vagy rossz, csak milyen a színe... BTW a PKP-nak milyen színe van? Kell az egybiteseknek az azonosuláshoz :)

Deepblue Noir (törölt) 2014.10.11. 12:31:16

@quendelapo:

Magyarországon a rendszerváltás óta is csak baloldali pártok vannak "

nem unalmas még ez az ostobaság?
áramütéssel kéne büntetni az ezt írogatókat, akkor tényleg fájna a hülyeség

♔bаtyu♔ 2014.10.11. 12:32:52

Ez lett a 2012-es "ha nem veszünk fel IMF hitelt 2 hét múlva itt a csőd"-ből a balliberális médiában:

Dicséri Magyarországot az IMF - itt a friss jelentés
www.napi.hu/magyar_gazdasag/dicseri_magyarorszagot_az_imf_itt_a_friss_jelentes.587978.html

Most már csak elhiszitek ballibsik, hogy értelmetlen ragaszkodni a komcsikhoz és a külföldről pénzelt, magukat liberálisnak nevező levitézlett formációkhoz.

Az IMF-nek szoktatok hinni:)))

Keszthelyi.Aron 2014.10.11. 12:34:24

@nicktolvajmentesítő_kovi1970: Naná. Mert HaFr azt mondja magáról, hogy hogy jobbközép konzervatív. Ez a dolga. Ha liberális vagy balos lenne - öööööö, hát akkor is a baloldalt rugdosná az alapján amit eddig láttunk :DDDDD

Én azért kihasználom hogy lehet szavazni és elmegyek.

Reszelő Aladár 2014.10.11. 12:36:52

Nincs szebb mint amikor szabadúszó politikusok gründolnak maguknak egy pártot, és nem létező tagsággal és még inkább nem létező szavazókkal, kiállnak megmondják a magukét, és a végén még a Parlamentbe is beülhetnek, vagy Ep képvieslők lesznek, esetleg főpolgármester jelöltek.
Ő igazi multitalentumok, mindenhez értenek, ha kell képviselnek, ha kell tanácsot adnak, ha kell szakértenek, ha kell várost vezetnek, ami éppen akad. Tulajdonképpen csak az öltöny miatt nem látszik az "S" betű a mellükön.

Ott a gond, hogy a bal oldalon nincs politikus karakter Gyurcsányt leszámítva. Őt meg az saját maga által életre keltett öszödi démon szorította sarokba, hogy ott is maradjon arról a Fidesz zárótüze fog gondoskodni.
A többiek technokraták, akik a válság során buktak hatalmasat. Bajnai feladta, Mesterházy kispados lett, és a most Bokros húzták elő.

Nincs fiatalítás, nincs felnövő generáció, így Gyurcsány hétfőtől bedarálja a bukott MSZP-t, és az Együtt-PM maradékát.

A legjobb a pedig a demokrácia deficites picsogás, ami egy szűk kört leszámítva nem érdekel senkit. leglábbis az X-edik alkotmánymódosítás meg a médiatörvény nem volt téma a sarki kisboltban, sem a kocsmában, de még a buszon sem. Egy dologban viszont hatalmas volt a nemzeti konszenzus: Pintér Attilának mennie kellett. Ma estig béke lesz, ha jól játszunk a románok ellen, akkor tovább is.

Keszthelyi.Aron 2014.10.11. 12:38:25

@♔bаtyu♔: Errr, bocs hogy kérdem de a cikket is olvastad vagy csak a címét? Annyit látok benne hogy nincs csődközeli helyzet de a kockázat nem múlt el és a mozgástár sem tágult nekünk - csak a Lengyeleknek és a Románoknak. No offence csak nem értem mi ebben a győzelem.

feketeesfeher 2014.10.11. 13:01:40

A magyar társadalom csődje nem a baloldalról szól, hanem arról, hogy az átlagember nem hisz a plurális demokráciában, nem hisz a rendszerelvű gondolkodásban. Ma a magyar társadalom jelentős része még pusztán személyekben képes gondolkodni. És még csak azt sem nézi, hogy az adott személy amúgy mit képvisel.

Ezért aztán az a helyzet, hogy amennyiben a jelenlegi komplett ellenzéki oldal eltűnik, akkor egy hosszú időre az ellenzékiség is-mint olyan- eltűnik, mert a hatalmi rendszer eleve falja fel a feltörekvő politikai csoportosulásokat. Nem azért, mert a szereplők ab ovó gonoszok, hanem mert a rendszer maga így lett összerakva.
és akkor nagyon sok más tennivaló nem lesz, mint készülni az elkerülhetetlen összeomlásra, bespájzolni hordágyakkal, vérplazmával, és várni, hogy mikor kell menteni az embereket a romok alól.

♔bаtyu♔ 2014.10.11. 13:12:33

@Keszthelyi.Aron: Nem csodálom, hogy nem érted.

feketeesfeher 2014.10.11. 13:14:36

@HaFr:
Nem feltétlenül, de sanszosan.
De annyira sok jövőre vonatkozó változat nem látszik.
Csak az egyik lehetséges forgatókönyv, amit vázoltam.

♔bаtyu♔ 2014.10.11. 13:15:27

@feketeesfeher: Na hogyne. Még véletlenül sem a baloldalról szól. Remélem, hogy nem csak te gondolod így, hanem a balliberális politikusok is.

Az ellenzékiség nem tűnik el, lsd. Jobbik, sőt egyre erősödik. Az MSZP-t már leelőzte.

♔bаtyu♔ 2014.10.11. 13:20:06

@$pi$: Ezen a "demokratikus ellenzéken" mindig jót röhögök. Főleg azért, mert jópáruk nem is olyan régen még nagyon komolyan megsértődött volna, ha valaki kétségbevonja előttük azt, hogy proletárdiktatúra van.

quendelapo 2014.10.11. 13:21:09

@HaFr:
"Ezért aztán az a helyzet, hogy amennyiben a jelenlegi komplett ellenzéki oldal eltűnik, akkor egy hosszú időre az ellenzékiség is-mint olyan- eltűnik, mert a hatalmi rendszer eleve falja fel a feltörekvő politikai csoportosulásokat. Nem azért, mert a szereplők ab ovó gonoszok, hanem mert a rendszer maga így lett összerakva.
és akkor nagyon sok más tennivaló nem lesz, mint készülni az elkerülhetetlen összeomlásra, bespájzolni hordágyakkal, vérplazmával, és várni, hogy mikor kell menteni az embereket a romok alól."

Nem okvetlenül, de nagy valószínűséggel. Legalábbis ami az ellenzékiség eltűnését illeti. (ez nem jelenti azt, hogy ellenkező esetben mindörökre a jelenlegi garnitúrának kellene lennie "azellenzéknek.")

$pi$ 2014.10.11. 13:22:51

@♔bаtyu♔: Nos, igen. Nem tudom konkrétan melyikük találta ki, de nagy mókamester lehetett az biztos. Szerintem a Gyurcsány lehetett, ő a legnagyobb humorzsák az egész társaságban. :D

♔bаtyu♔ 2014.10.11. 13:36:56

@$pi$: Azzal együtt én ezt olyan szempontból nagyon egészségesnek tartom, hogy ezzel jól és határozottan megkülönböztetik magukat. Elvégre sokan nem figyelnek, sok az új arc is. Lám, Bokros is jobboldalinak adná el magát, de szerencsére ő is gyakran hangoztatja, hogy "demokratikus".

Zoltán Lukács 2014.10.11. 13:46:19

@FehérB:
"@Zoltán Lukács: Parancsolj kérlek, frissen, melegen:

"aki nem Bokrossal van, az antidemokrata."

444.hu

Na, helyben is vagyunk. Ezek szerint én se vagyok demokrata. Úgy kell nekem."

Parancsolj, kérlek. Aki nem Bokrost támogatja, az a fideszt támogatja. Dönts el, hogy aki a fideszt támogatja, az demokrata-e.

FehérB (törölt) 2014.10.11. 13:48:14

@feketeesfeher: Az átlagember HISZ a plurális demokráciában és HISZ a kapitalizmusban, csak el kell neki magyarázni, hogy van párt, amelyik ezt meg is tudja valósítani. Ez a magyar ember már a komcsik alatt is géemkázott, vagyis kapitalista volt, és ahol tudja, ott kerüli ki a hülye államot, ami a gazdasági tevékenységét az adóival és a korrupciójával bénítja.

Ezért is is sántít minden "érv", ami nekem pl ezen a fórumon azt akarja bizonyítani, hogy a piacbarát párt nem lehet sikeres, mert csak.

♔bаtyu♔ 2014.10.11. 14:05:45

@Zoltán Lukács: Végül is a nép megoldja nagyon ügyesen. 10 év múlva már csak alig maroknyi demokrata lesz, a közepén Gyurcsánnyal. Feltéve, hogy Gyurcsány addig sem unja meg a saját pénzéből támogatni kis "demokrata" birodalmát.

feketeesfeher 2014.10.11. 14:07:00

@FehérB:

Az átlagember nem hisz a plurális demokráciában.
Te sem hiszel, hiszen nem azt írod, hogy vannak pártok, melyek képesek ezt megvalósítani, hanem azt, hogy "van párt, amelyik ezt meg is tudja valósítani". Plurális demokráciát egy párt egyszerűen nem tud csinálni.

Ráadásul a magyar népesség egy jelentős csoportja már csak azért sem hisz a kapitalizmusban, mint a versengő szabad vállalkozások rendszerében, mert nagyjából nulla az esélye arra, hogy ő ebbe bele tudjon érdemlegesen szállni.
Aki hitt ebben, azoknak a fele már nincs itthon.
Talán hazajön talán nem.

dr doktorka 2014.10.11. 14:07:30

@Zoltán Lukács:"Aki nem Bokrost támogatja, az a fideszt támogatja"

Aztán miért is okostóni? Ha teszem azt LMP-re, vagy másra szavazok, nem pedig erre a történelmi szenny baloldalra meg fideszre, akkor pontosan azt tettem, amit megkövetel egy polgári haza: nem szavazok antidemokratikus és nemzet rohasztó pártokra.

És majd amikor egy napon mindenki ehhez tartja mágát a szavazáskor, akkor fog a pöcegödörben eltünni Orbán, Gyurcsány, Bokros, Fodor, Tóbiás meg a mindenféle pártjaik.

Sexual Harassment Panda 2014.10.11. 14:12:00

@dr doktorka: sajnos az lmp-re leadott szavazat faszt se èr.
Èn idèn àpr.6.-àn ràjuk szavaztam, ès holnap is fogok, de az lmp sosem lesz komoly pàrt, ès van nèha egy olyan èrzèsem, hogy a fidesztől nincsenek is olyan tàvol.

2014.10.11. 14:16:27

@HaFr: Hát pedig nagyon igazakat mondott, jobb lett volna válaszolni rá. De van itt más is, nem csak az, hogy hamis a baloldal eltüntetésének igénye.

- Nincs "baloldali bagázs", a baloldal rendkívül összetett. Hogy még mindig lehet gyurcsányozni, az alighanem felülmúlhatatlan és erős fideszes befolyásoltságot feltételez.

- Milyen alapon kérdőjelezi meg az úr a "baloldali bagázs" demokrácia iránti elköteleződését? Mikor tett bármi olyat a baloldal, amit a Fidesz-kormány sorozatban megtett a demokrácia ellen? Ráadásul, mint az előző pontból is kitűnik, ez a baloldal nem az a baloldal, az Együtt-PM-et a legkevésbé se lehet semmi ilyesmivel vádolni.

Zoltán Lukács 2014.10.11. 14:23:21

@dr doktorka:
"Ha teszem azt LMP-re, vagy másra szavazok, nem pedig erre a történelmi szenny baloldalra meg fideszre, akkor pontosan azt tettem, amit megkövetel egy polgári haza: nem szavazok antidemokratikus és nemzet rohasztó pártokra."

Ja. Csak éppen a hatalomba segítesz egy antidemokratikus és nemzetrohasztó pártot.
Nektek a fidesz soha nem lesz elég antidemokratikus és nemzetrohasztó ahhoz, hogy az alibi-ellenzékesdin túl valamit tegyetek ellene. Nem baj, nem kell ezt szégyellni, csak akkor ne csináljatok úgy, mintha annyira elegetek lenne belőle. Vállaljátok be nyugodtan, hogy nektek a fidesz jó. Ti meg majd jók lesztek Orbánnak udvari ellenzéknek. Állítólag jól meg lehet élni belőle. Kérdezzétek meg Mesterházyt vagy Gyurcsányt. Még segítenek is, ha szépen megkéritek őket.

panelburzsuj 2014.10.11. 14:46:43

@feketeesfeher:
Az egypártrendszer nem definíciószerűen emberpusztító. Legalábbis a "vegetális"animális lét" értelmében, a Maslow-piramis alsóbb polcain.

Kérdezz meg bármely 50 év fölöttit, hogy mikor érezte nagyobb biztonságban a személyes mindennapi megmaradását*: a Kádár-rendszerben - vagy azóta. (És mit gondol arról, hogy gondolják mások... )

*Élelem, szállás/otthon, komfortérzet, közbiztonság, tulajdon(kája) védelme - ilyenekre gondolok.

panelburzsuj 2014.10.11. 15:05:35

@feketeesfeher:
Gonoszabb vagyok: nagyon kevesen hisznek már abban, hogy a "magyar átlagember" közreműködésével plurális demokráciát lehet működtetni.

És akkor a magukat "átlagfölöttiek" gondolók előtt két út áll: betagozódni az "átlagosok" társadalmába (és az általuk kívánt/tűrt "rendszerbe") - vagy átlépni egy másik társadalomba.

Ez pontosan ugyanaz a "döntési helyzet", amit a vidék-város-főváros skálán már pedzettem: hogy ítéli meg a "betagozandusz" - támogatja, vagy visszahúzza az "adott közeg" az ambíciózusabb "gyermekeit"?

FehérB (törölt) 2014.10.11. 15:14:08

@quendelapo: Ez áll a tanulmányban megállapításként: " visszaeséshez
hozzájárulhatott az 1995-ös „Bokros csomag”
is, amely a jóléti kiadások közül első
sorban a családtámogatásokat vette
célba."

Mivel ez off-topik, ez az utolsó kommentem Bokros-csomag ügyben:

www.demografia.hu/@quendelapo: letoltes/kiadvanyok/Kutjelek/KJ67Csaljogsz.pdf

Csak keresd ki a szót, hogy lásd a tanulmányban (ebben IS), hogy kikkel vitatkozol. Nem velem, az biztos.

Fekete Mamba 2014.10.11. 15:21:36

A PKP az ugye a lengyel államvasutak?

FehérB (törölt) 2014.10.11. 15:24:54

@Moin Moin: Az analízisről így hirtelen két dolog jut eszembe: egyfelől az antikommunista ország '90-ben elzavarta a szocialistákat, majd 4 évvel később a térdük elé borulva hívta őket vissza. Másfelől ugyanez a társadalom '98-ra hirtelen a "polgár" hívószóra szavazva lett ezek szerint polgári, viszont 4 évvel később ismét baloldali. A többit tudod.

Steve Jobs-nak "szakemberek" tucatjai kezdték el magyarázni, hogy a megálmodott termékeire nincs szükség. Viszont biztos alapon mutatták ki számokkal, hogy a fogyasztók mit szeretnek. A fickó a tanulmányokat le-, ezeket a jómadarakat pedig KIsöpörte a cégétől. Aztán megcsinálta a világ jelenlegi legértékesebb vállalatát. Többek között olyan termékekkel, amikről azt sem tudtuk, hogy léteznek egyáltalán. Merthogy soha nem is léteztek korábban.

Elhiszem, hogy az értelmiségi attitűd megköveteli a magabiztos, "tényeken alapuló" hozzáállást. Én magam nem vallom értelmiséginek, csak egy nagyon ambiciózus, és jelenleg a PKP-nak szurkoló kapitalista polgárnak. Annyit biztosan tudok, hogy a társadalom nem ma fogja a PKP politikáját a vállára venni, és győztessé választani. De abban is, hogy lassan megunja a jelenlegi pártokat, sőt, számok erre is vannak, már most megunta őket eléggé. Nincs olyan, hogy választói beállítódás. Ez egy illúzió. Ez egy folyamatosan változó massza, amit egy jó szöveggel simán el lehet téríteni a megfelelő irányba. Példák fent.

feketeesfeher 2014.10.11. 15:29:23

@panelburzsuj:"Az egypártrendszer nem definíciószerűen emberpusztító."

Nem is ezt állítottam, pusztán azt, hogy üzemszerűen nem hatékony.
Pusztán azért, mert hiányzik belőle a visszacsatolás.
És emiatt előbb vagy utóbb egyszerűen fenntarthatatlan lesz. A magyar társadalomnak pedig ebből a szempontból van egy kettőssége. Szereti a gondoskodó államot, de egyben rettenetesen individualista is, tehát a privát szférájába nem szereti, és kellenek neki a kiskapuk is. Ez aztán egy olyan egyveleg, amelyik garantáltan bukik.

FehérB (törölt) 2014.10.11. 15:29:39

@feketeesfeher: Mo-n többféle párt van és többféle szavazói és gazdasági mentalitás. Ettől nekem az egész máris eléggé plurális. Máskülönben az emberek 100%-a menne szavazni, méghozzá egy és ugyanazon pártra 4 évente.

@Zoltán Lukács: Aki a Fideszt támogatja, az demokrata. Nem erővel kényszeríti rád, hanem elmegy szavazni. A kérdést úgy kéne feltenned, hogy a "demokrata" pártokat vajon miért nem támogatja a többi?.

dr doktorka 2014.10.11. 15:30:37

@Zoltán Lukács: "Ja. Csak éppen a hatalomba segítesz egy antidemokratikus és nemzetrohasztó pártot."

Mármint melyiket? A rohadék fideszt ha nem szavazok rá, vagy a rohadék baloldalt, ha rá szavazok?

Barátom, mozgósítsd az IQ-dat: A TÖRTÉNELMILEG ITT ROHADÓ BALOLDAL NEM KELL A VÁLASZTÓKNAK!!!
Se Bokros, se Gyurcsány, se a maszop se az Együtt.

2014-ben még azt az ajéndokot is megkaptátok, hogy a fidesz bandából kiabrándultak egy része átment az Összefosáshoz. Illetve nem ment el szavazni. Ezzal együtt is összefosott a baloldal.

2018-ban ezt a luxust nem kapjátok meg. Amint elnézem ezt a Tóbiást, alatta a maszop megérdemelt elrohadása fel fog gyorsulni.

Na de a lényeg: kurvára érdektelen, hogy az LMP, vagy a KAMU párt kormányképes-e jelenleg, mert azt egy 10 éves gyerek is képes felfogni, hogy ha valaki le akarja törni a fidesz hatalmát úgy, hogy helyette ne egy másik maffiát toljon előre, akkor 3. pártra kell szavaznia. Minél többen szavaznak 3. pártra, annál alacsonyabb arányú lesz a fidesz győzelem egy OGY választáson. Az elkövetkezendő 1-2 évben csak az lehet egy 3. párt célja, hogy annyi szavazót hódítson meg magának, hogy a fidesznek az 50% + 1 szavazat se jöjjön össze. Ezzel ő lesz a mérleg nyelve, vagy egy ellenzéki koalíció vezére.

Ez utóbbira az LMP alkalmatlan, mert ők rétegpárt akarnak maradni. Viszont a tér ott van akár 1,5 - 2 millió szavazóra is, akik lazán váltanának, ha egy 3. párt értené a pszichéjüket.

dr doktorka 2014.10.11. 15:39:05

@Zoltán Lukács:

2010 és 2014 között nem az LMP, hanem maga az összefosott baloldal mutatta be, hogy nem akar az emberek közé menni, nem akarja Orbánt leváltani.

A csúcs az volt, amkikor kiderült, hogy a maszop alelnöke letiltott mindenféle leleplezést Rogán Tóni ingatlan bundázásai körül. Ekkor jött rá még a leghülyébb szavazó is, hogy a maszop-fidesz ugyanaz a rablóbanda, ugyanabban a lopásokban érdekeltek, majd hülyék lennének Rogánt azért támadni, amit vele EGYÜTT csinálnak.

Hát barátom, erre a rohadék baloldalra 2009 óta nincs szükség és már soha nem is lesz. A baloldalnak nincsen egy darab 50 év alatti szavazója sem és nem is lesz. Legjobb lenne, ha elhúznának a politikai palettáról, és felszabaitanák a 15%-ukat 3. pártok számára. Mert azokból még lehet valaki, de a baloldalból csak még jobban rothadó hulla lesz.

FehérB (törölt) 2014.10.11. 15:48:11

@dr doktorka: Drága Barátom, a jóisten hozott körünkben, végre egy rendes kommentelő:)))

Komolyra fordítva: igazuk van azoknak, akik szerint a gyurcsányozás néha már túlzás. Ha végig nézek a baloldali panteon fényességes alakjain, akad bőven arc, akit fricskázni lehetne: Szigetvári, Tóbiás, Mesterházy, Puch, Falus, Molnár, Horváth, Kunhalmi. Válogatott egy társaság, be kell vallanom:) Nem is tudom, melyiket szeretném jobban miniszterelnöknek:)

feketeesfeher 2014.10.11. 15:51:08

@FehérB:
"Nincs olyan, hogy választói beállítódás."

De van.
Tud változni, de nagyon lassan.

És csakis azért van, mert az átlagember egyszerűen nem akar az élet összes dolgával foglalkozni, ezért az esetek nagyrészében választ magának csoportokat, akikben megbízik, és akiknek egyszerűen csak hisz.
És nem adja fel ezt olyan nagyon könnyen.
A választói preferenciaváltás soha nem abból következett, hogy a választó felismert valamit, hanem abból, hogy amiben hitt, az széthullott és erőtlenné vált.

borzimorzi 2014.10.11. 15:51:15

Mókás volt ez a cicaharc, amit itt fent előadtatok. Fújoltatok mindenkit, aki a magyar politikában él és mozog. Gratulálok, pontosan ennek a fajta attitűdnek köszönhette Hitler, hogy hatalomra került! Az ellenfelei utálták egymást, mint a kukoricagörhét és rálegyintettek a kis bajszosra, hogy majd az eltakarítja a kispártokat, és 4 év múlva majd "mi jövünk". Épp csak nem jött egyik sem, mert Hitler mindet eltakarította, és nem volt többé szabad választás.

Finomabb módszerekkel, de ugyanezt csinálja a Fidesz. A kispártok mindegyike tőle várja, hogy legyakja a többi kispártot.

Hölgyeim és uraim, ha ezen a vonalon megy tovább a PKP is, annak jó vége nem lesz. Annak konkrétan az lesz a vége, hogy a PKP is elsüllyed a mocsárban, a Fidesz többi hasznos idiótájával egyetemben.

Miért? Vegyünk egy egyszerű számtanpéldát, jó? Tegyük fel, hogy arányos a választási rendszer, nem szabták át a választókerületeket úgy, hogy a Fidesznek kedvezzen, nem is beszélve a Fidesszel szemben kritikus emigránsok szavazási lehetőségeinek megnehezítéséről, s a Fideszhez húzó ht magyarok szavazásának megkönnyítéséről.

Nézzük meg először is a Fidesz szemszögéből a dolgot, hogy tudjuk, mi ellen kell küzdenünk! Mi a F. számára ideális állapot? Az, ha van vagy 6 kispárt, amelyik 2018-ra mind elér 4,5%-ot. Az összesen 27%, és nem keletkeztet mandátumot. A maradék 73%-ból elég a Fidesznek csak 37%-ot megszereznie, máris kormánytöbbsége van. A maradék 36% lehet bárkié, akár egyedül a Jobbiké, akár fele a Jobbiké, fele valamelyik baloldali csapaté. Plusz még kalkuláljuk be, hogy a törvény miatt nagyon lejt a Fidesz felé a pálya, tehát a Fidesznek a kényelmes kormánytöbbséghez a szavazatok harmada is elég lehet. Ha csak 4 millió szavazatot adnak le, ami nagyon jó, mert akkor már a szavazásra jogosultak fele elment, akkor a Fidesznek 1,3 millió szavazattal kényelmes kormánytöbbsége lehet.

Egyetlen új formációnak sem lesz 2018-ra ennél több, ha csak valami földindulás nem következik be. A PKP számára 2018-ra ésszerűen kitűzhető cél az, hogy az 5%-hoz minimálisan és biztonságosan szükséges 250ezer szavazóját megszerezze, de még jobb, ha 0,5 milliót, ami már 10%-ra is elegendő. Ehhez azonban nagyon sok feladatot kell elvégezni.

Ab start ki kell mondani, hogy a párt dolga a saját programját és karakterét építeni, nem a kofák üvöltözését idéző, sárdobálászatba bekapcsolódni. Nem mondunk semmit a Fidesszel szemben induló, a pártállami rendszert lebontani kívánó vetélytársakról. Senkiről semmit! Az ember vagy úrinő, vagy nem, nem igaz? Továbbá az úr a pokolban is úr. Ha elkezdjük szidalmazni a többit, akkor lesüllyedünk az ő szintjükre. Persze, ha kérdeznek a potenciális partnerekről, akkor elmondható, hogy nem akarunk senkit sem becsapni azzal, hogy felfújjuk magunkat, hogy nagyobbnak tűnünk, mint amekkorák vagyunk, és ilyen alapon összefogásosdit játszani. Majd, ha kiderül, hogy egyáltalán bekerülünk-e, akkor kizárólag értékelvű, programalapú módon lehet másokkal együttműködni, kölcsönös hajlandóság és kompromisszumkészség esetén. A baloldali összefogástól pont az undorított el sok embert, hogy előre ittak a medve bőrére, előre leosztottak egymás közt olyan pozikat, amelyeket még meg sem szereztek. A nagyképűségük elundorította a választókat. Ne essünk ebbe a hibába! Ne pofázzunk ki a pártból, hogy ki kivel koalázna szívesen, mert pl. az SZDSZ-t ez tette végül teljesen hiteltelenné. (Ajánlom a Keresztapa c. filmnek azt a jelenetét, amikor Sonny a tárgyaláson kritikusan áll az apjához, mire a drogdíler maffiózók megpróbálják megölni a Dont, abban a hiszemben, hogy Sonnyval majd könnyebben megegyeznek.) Ilyen összefogás-firtató kérdésre diplomatikusan csak azt kell mondani, hogy bárkit megemlíteni annyi, mint mindenki mást leértékelni. Ne kössük a sípra a gőzt, hanem munkára!

Miben kellene állnia a munkának? Ab start 6-8 hónap alatt a fentebbi hozzászólásomban már leírt témákban programnak kell lennie. Akkor már van termék, lehet márkát építeni és marketingelni. Kell egy jó honlap is. És nyomni, nyomni befelé Pétert minden médiába, ahová csak lehet. Egyelőre egyetlen arcot ismertté tenni is bőven elég nagy meló.

2016-18-ig fokozatosan bemutatkozhat a csapat is.

Hangsúlyozom, hogy mindazok, akikre elveszett szavazatot adnak le 2018-ban, azok csak a Fidesz hasznos idiótái. Az 5%-ot meg KELL ugrani! Elsüllyednék a szégyentől, ha olyasmiben vennék részt, ami félsiker lévén konkrétan a Fidesz regnálását segíti elő!

Ha nem munkára, mégpedig kemény munkára szerveződtök, hanem csak szépeket-okosakat akartok mondani, most mondjátok meg! Ha a cél csak jól kikritizálni minden versenytársat, s ezzel erősíteni a választók undorát és azt az érzését, hogy a politikusok minden csak sárt dobálnak, és egyik se érdemli a szavazatot, akkor azzal sikertelenségre ítéli magát a PKP a politikában. Ezzel az attitűddel oszlopszentnek lehet elmenni. Meg Savonarolának. Politikusnak nem.

Üdv:
b

feketeesfeher 2014.10.11. 15:53:12

@FehérB:
"Ettől nekem az egész máris eléggé plurális."

Pedig nem az.
A plurális demokráciákban valós választási lehetőségek vannak.
A mai magyar hatalmi szerkezetben nincsenek valós választási lehetőségek.
Ettől nem plurális, nem attól, hogy semmiresejó viccpártok is elindulhatnak esélytelenül egy választáson.

borzimorzi 2014.10.11. 15:55:36

@borzimorzi: Mármint, hogy "minden politikus csak sárt dobál". Bocs.

FehérB (törölt) 2014.10.11. 15:56:32

@Moin Moin: Egyébként adok én szívesen egy teljesen jó választói attitűd-analízist: vegyünk alapul két, általad sem vitatott tényt, ami meghatározza a kiindulási helyzetet:

1. van kb. 1 millió megszólítható szavazó (a piacról legalább ennyien élnek, így ezt nem túlzás állítani)
2. az emberek többségének borzalmasan elege van Orbánból, és le akarják őt váltani.

Namármost: tegyük fel, hogy a PKP 3 év leforgása alatt sikeresen szólítja meg ezt az 1 millió szavazót. Hónapról hónapra jönnek a közvélemény-kutatások, hogy ez a párt bizony stabilan ott van a Fidesz és a Jobbik mögött. Az E14-MSZP-DK trió továbbra is hozza a maga 2-10%-os egyéni eredményeit.

A kérdés: szerinted mit fog csinálni megannyi Gyurcsány-fan, Bajnai-támogató és MSZP-s: követeli az összefogást, ami jól láthatóan az áprilisi választáson is LEFELÉ vitte a pártok közös támogatottságát (ergo mégse akarta a szavazó ezt annyira), vagy beáll egy olyan párt mögé, amivel lényegében semmi baja nincsen, ÉS leválthatja végre Orbánt?

Mi az erősebb, szenvedélyesebb érzés szerinted? A szavazónak balos barátaink iránti rajongása, vagy Orbán gyűlölete és a VÁGY, hogy lássa őt elbukni?

Ugye, hogy neked is magadtól a kettes számú opció jön könnyebben a nyelvedre?:)

borzimorzi 2014.10.11. 16:07:51

@FehérB: Nyilván, csak ez a helyzet még olyan távol van a PKP számára, mint Makó vitéz számára Jeruzsálem.

Üdv:
b

panelburzsuj 2014.10.11. 16:09:30

@feketeesfeher:
Általános "hatékonyság" nincs.

Mit akarunk a tortával? Növelni - vagy osztani?

A plurális politika önkéntesek(!) szabályozott versengésében jobb, az egypártiság egyenlősdi rendtartásban hatékonyabb.

A "magyar politika" középtávú (10-20 éves) kérdése az, hogy mit akarnak többen: szabályozott versenyt, vagy szabályozott elosztást.

A "ti csak nyerjetek sokat - aztán mi meg majd szétosztjuk" modell már megbukott. Pontosabban: széttört a mindenkit egybezáró burka. Legkésőbb az uniós csatlakozáskor: amikor Magyarország is bekapcsolódott a "harmas szabad áramlások" rendszerébe.

Onnantól: vagy-vagy.

FehérB (törölt) 2014.10.11. 16:09:38

@feketeesfeher: Értem, amit mondasz, de hol van a százalék, amitől neked már plurális lesz egy demokrácia? Ha a PKP és a MOMA 10%-ot ér el fejenként, akkor már az? Ennek a mércéje egyetlen dolog: van alternatíva, vagy nincs? Plusz vedd ide a pluralitást nagyban mutató 1 millió otthon maradó választót, akinek nem volt pártja. Az is egy értékrend.

FehérB (törölt) 2014.10.11. 16:14:08

@borzimorzi: Túlzásokba esel, három téren is:

1. nem vagyunk a PKP tagjai, politikájának szóvivői. Fórumozók vagyunk, a saját véleményünket mondjuk
2. számokkal dobálózni értelmetlen. Négy évente tűnnek el pártok, változnak meg szövetségek. 2002-ben még Fidesz-MDF, 2006-ban már ősellenségek. Csak egy példa. A többi fent, plusz a már hozott 2 külföldi, az olasz és a cseh
3. vitázni KELL. Ez viszi előre a mi gondolatainkat is. De amikor eljön a döntés ideje, még a legádázabb fórumozók és szavazók is belátják, nem kaphatnak mindent készen, nem lesz az igényeiknek 100%-ig megfelelő párt. Ergo akik itt most cicaharcolunk, simán szavazhatunk ugyanarra a pártra. Őszintén szólva én ebben bízom a mai ellenzék táborát illetően is.

Moin Moin 2014.10.11. 16:21:16

@FehérB: Látom, nagyon akarod, hogy igazad legyen!:-)

Nem baj, pontról pontra cáfollak meg, különös kegyetlenséggel!:-)

Kezdjük Teve Jobssal! Az analízis nem áll ellentétben a kreativitással: valójában a kreatív ember is analizál, teszi pedig ezt az átlagnál sokkal gyorsabban és komplexebben, többoldalúan, több szempontot és információt figyelembe véve és összefüggésbe rendezve. Az erre való képesség tkp. maga az alkotó tehetség.
Egy személyes példa: évekkel ezelőtt tanácsot kértek tőlem egy nagyobb ingatlanfejlesztés kapcsán. Megnéztem a területet – aztán mire beértem az adott céghez, már össze is állt benne, a „mit és hogyan”, meg a „mennyit lehet vele keresni”is. A cégnél kb. úgy fogadták mindezt, mint ahogy Steve Jobs ötletét szakemberek: kétkedéssel – aztán 3 héttel és számos Excell-táblázattal később a cég vezetője kikoholta ugyanazt a várható haszonösszeget, amit én 30 perc alatt… tehát jól ismerem a szitut – éppen ezért mondom, hogy analízis nélkül nincs helyes koncepció. A kreativitás nem a semmiből pattan ki – napóleon is megmondta, hogy „A zseni: szorgalom!”, márpedig ő csak tudhatta!:-) [Pl. az austerlitzi csata előtt napokig elemzett, területet, erőforrásokat, képességeket és stratégiákat, többek között Nagy Frigyes csatáit…]

Ami az 1990 után a négyévenkénti „pálfordulásokat” illeti: ennél mi sem volt előreláthatóbb és természetesebb. Mindez a magyar nép jelentős többségére jellemző társadalmi stratégiában gyökerezik, amely sosem mérlegeli a saját objektív helyzetét és lehetőségeit, viszonyt mindig szeret „bízni”… Emiatt persze rendre csalódik és megutálja a csalódása tárgyát. Már 2009-ben, egy évvel a választás előtt tudtam, hogy 2014-re a Fideszt is sokan meg fogják majd utálni azok közül, akik rá egy évre, 2010-ben majd rájuk fognak szavazni. Meg is írtam, el is mondtam, nem most találom ki, utólag.:-) A magyar szavazók többsége önállótlan, ezért „hinni akar” – ehhez pedig (ha van) mindig új és új hitet adó csapat kell. (Most éppen nincs, akikben a Fidesz után tömegesen megbízhatnának – a Jobbik ui. sokaknak, akik még nem elég frusztráltak, túlságosan veszélyesnek tűnik.) [A PKP kapcsán te magad is beszélsz erről a „megunási effektusról”…]
Értelmiségi attitűd: én nem vagyok tipikus elemző értelmiségi – kifejezetten kreativitáspárti vagyok. A tények megismerése és elemzése nem öncélú élvezet: kb. azt a funkciót tölti be, mint amikor az építész a tervezés előtt megismeri az altalaj milyenségét, vagy a téglák méretét és teherbírását, hogy számolhasson ezekkel a tervezésnél. Társadalmi és politikai konstrukciók tervezése előtt sem árt az effajta gondosság – ami persze kellő objektivitással és széleskörű tárgyismerettel kell hogy társuljon. A „nagy ambíciók” nem elegendőek a sikerhez: Mesterházy is nagyon ambiciózus volt, Gyurcsányról meg ne is beszéljünk!:-)

A választói beállítódás nagyonis létező, mérhető jelenség: szoros összefüggésben áll a szocializációval és az abból következő értékorientációval. Jó, ha tudod, hogy pl. a Fidesz is alapvetően ezeket tartja nyilván és követi a hírhedt Kubatov-listák által.:-) Az el nem kötelezett szavazópolgárok értékrendje és az abból következő változékonysága is mérhető: (leegyszerűsítve) alapvetően két csoportra jellemző ez, a „napról napra élőkre”, ill. azokra, akik mérlegelni szokták a döntéseiket (ez utóbbiak sajnos kevesen vannak). „Egy jó szöveggel” azonban még a napról napra élőket sem lehet sem lehet komolyan átállítani. (Pl. a „jó szövegnek” tartott és erre a populációra hatni képes rezsicsökkentés is egy hosszasan és komolyan, sok összefüggésében elemzett döntés volt, nem pedig csak egy „pillanatnyi zseniális ötlet”.)

Amit pedig a következő kommentedben a tömeghatásról írsz, az legalább kétrétegű dolog. Mivel léteznek a szocializációs determinációk és ezekből következően az értékrendek is, így egyáltalán nem biztos, hogy „minden” MSZP, DK-fannál le fogja győzni az etatista értékrendet az Orbán-utálat és odaállnak egy kapitalista-meritokrata párt mögé. Van erre is jó példa: az MSZP szavazói törzsbázisa mindig is idegenkedett az SZDSZ-től és sosem szavazott arra át, még szükséghelyzetben sem. (Az átszavazók a legtudatosabb szavazók voltak, ők viszont sosem tartoztak a baloldali törzsbázishoz.)

Az Együtt- (valójában: Bajnai-) támogatók pedig nem sorolhatók a balos törzsszavazó-bázishoz: ők tipikusan a mérlegelők. Őket van esély PKP-sokká tenni, de ehhez a konzervatív jelző nagyon rossz marker, ui. ezen szavazóbázis értékorientációja kifejezetten „antikonzi”: újdonságkedvelő, a hagyományokat leszaró, ateista, életmódjában liberális és mindenek előtt kreatív, azaz az újításokat támogató.

Keszthelyi.Aron 2014.10.11. 16:29:05

@♔bаtyu♔: Bocs, ezt egy kicsit kibontanád? Mármint hogy miért nem csodálod? Csak hogy tudjam érdemes-e veled véleményt cserélni vagy inkább ne zavarjuk egymás köreit.

FehérB (törölt) 2014.10.11. 16:33:06

@Moin Moin:
Magad írod le, hogy a választó is rendre csalódik. Ugyanezt állítom. Jelenleg a balos összefogás 1,2 millió szavazóval büszkélkedik. Ebből ha 5%-ot a teljes népességben hozna az E14, amit lenyúl a PKP, és hozzá jön a nem szavazó, de szavazni akaró 1 millió (2006-os részvétel vs 2014-es), már megvan a kellő támogatás a diktáláshoz és a dominó-effektushoz. Nem igaz, hogy Orbán gyűlölete gyengébb érzés lenne Fletó szereteténél, ezt szerintem te nem akarod beismerni.

Apple-ügyben pedig javaslom, nézz körül és ne fölényeskedj inkább:)

Jobs ügyében legyen elég ennyi, ha már kegyetlenkedni akarsz:)

beszeljukmac.com/index.php/weblog/comments/termekfejlesztes_apple_modra/

"Schiller szerint a marketing is egyenrangú része a folyamatnak, hiszen az Apple-nél azt szeretnék, ha a fogyasztók igényeit is képviselik a fejlesztés során.

Ennek ellenére az Apple nem gyűjt és használ fel fogyasztói információkat a termékfejlesztéshez. Schiller szerint – ahogy korábban Steve Jobs is hangoztatta – az Apple dolga új igények megteremtése.

„Nem a fogyasztók dolga, hogy tudják, mi kell nekik, úgyhogy nem is kérdezzük meg őket.” – magyarázta Schiller."

Blogger Géza 2014.10.11. 16:37:56

Bokros Lajos szerintem az anyja gyilkosával is összeállna, ha az megfelelő pozíciót kínálna neki. Nincs ebben semmi meglepő a múlt ismeretében. Amikor Gyurcsány lemondott, azonnal otthagyta a közgazdász vándorgyűlést és rohant fel a fővárosba, hátha valakinél ki tudja harcolni, hogy kormányfő legyen. Miután ez nem jött össze, nem sokkal később már az MDF listavezetője volt.

Jolka40 2014.10.11. 16:38:58

@Spániel: Maximálisan egyetértek.

Kényszerbagoly · http://kenyszerbagoly.blog.hu/ 2014.10.11. 16:52:20

Nem is akarja! Nem ez a cél, hanem a demokrácia helyreállítása. Félázsiai aggyal is felfogható.
kenyszerbagoly.blog.hu/2014/09/29/a_doktor_uriember

Sexual Harassment Panda 2014.10.11. 16:56:11

@Blogger Géza: pontosan.Bokrosnak az a lènyeg, hogy lehyen egy jòl fizetett àllàsa.
Az ep-vàlasztàsok utàn is kb 20x összeszàmoltatta a szavazatokat, mert nem akart hazajönni.
Sajnos a vàlasztòk nem felejtettèk el àldàsos tevèkenysègèt az ep-ben, gönckingàval, meg tabajdival együtt.

Blogger Géza 2014.10.11. 16:56:24

@quendelapo:

"A sokak által várt demográfiai fordulat első lépése megtörtént hazánkban, 2012-ben emelkedett a termékenységi arány (fertility rate), amely azt mutatja, hogy egy anyának átlagosan hány gyermeke születik. 2012-ben ez az adat az előző évi 1,25-ről 1,34-re ugrott. Ezzel hazánk 2012-ben a második legnagyobb növekedést érte el az uniós tagállamok között; a születések száma 90,3 ezerre nőtt. Ez volt az első olyan év hosszú idő óta, amikor a foglalkoztatott anyák több gyermeket szültek, mint korábban.

A termékenységi rátánk 2012-ben végre kimozdult az unióbeli utolsó helyről, és megelőztük Spanyolországot, Lengyelországot és Portugáliát; a mutató értéke nem csökkent 2013-ban sem. Az elmúlt két év 1,34-es termékenységi rátájánál az utóbbi 15 évben csupán egyszer, 2008-ban regisztráltak magasabb értéket (1,35). Kijelenthetjük tehát, hogy a 2012-es és a 2013-as adatok az utóbbi 15 év legjobbjai között tarthatók számon."

www.napigazdasag.hu/cikk/11677/

explanatus 2014.10.11. 17:03:17

@borzimorzi: Hú, ezt jól megmondtad, de valamit szem előtt tévesztettél. Ne a blogolók (mindegyikének) véleménye alapján határozd meg a PKP-t. A hozzászólók egy része nem a PKP szekerét akarja tolni. Jól látható a reagálásodból, elég hatásosan teszik. Szelektálj. Van itt potenciál bőven, csak még nem tudod a kommentelőket, mint támogatókat vagy kerékkötőket beazonosítani. Meglátod, utána könnyebb lesz. A többi, amit mondtál áll.

Κara kán · http://karakan.blog.hu 2014.10.11. 17:17:12

@$pi$: Mi van devizahiteles? Még mindig reménykecc, hogy Orbán kihúz a kakiból?

Jolka40 2014.10.11. 17:51:18

@borzimorzi: Bocsánat, József Attila

Jolka40 2014.10.11. 17:57:22

@dr doktorka: A szavazásra jogosultak fele 50 év feletti. Ne nézz le minket.

nevetőharmadik 2014.10.11. 17:57:40

@FehérB: Egyszer nem érdemes számokkal dobálózni, aztán mégis számolsz? Amúgy nincs ezzel semmi gond, hiszen a választást a konkrét számok nyerik. És számok nélkül nincs tervezés, nincs megvalósítás sem, csak álmodozás.

Az a gond, hogy a stratégiádat egyetlen, rendkívül bizonytalan feltevésre hegyezed ki: hogy egy kellően erős PKP-hoz összefogás nélkül is átcsábulnának a mostani balos szavazók. És az, hogy bizonyosan lesznek ilyenek, még semmit nem számít, ugyanis a végeredmény szempontjából egyetlen dolgon áll, vagy bukik ez a stratégia: hogy ELÉG szavazó pártol-e át. Ezt hogyan tudnád garantálni? Sehogy.

Különösen azért, mert azok alapján a számok alapján, amikkel te is dolgoztál eddigi kommentjeidben (kb. 1 millió potenciális PKP szavazó és 1,2 millió jelenlegi balos szavazó), az ÖSSZES balos szavazónak át kellene pártolnia a Fidesz legyőzése érdekében.

Ez pedig inkább képtelenség, mint nem - ezért a stratégiád is képtelenség.

Az őszinte hozzáállás az lenne, hogy elismerjük: többféle helyzet is fennállhat a jövőben. Az egyes helyzeteknek más és más a valószínűsége. A stratégiai gondolkodás pedig azt követeli meg, hogy az összes belátható helyzetre legyen kész forgatókönyv.

Neked van forgatókönyved arra a helyzetre, ha a PKP-nak az átpártolókkal együtt sincs meg a Fidesz legyőzéséhez szükséges szavazatszáma? Mert azért ez az összes eddig elhangzott szám alapján meglehetősen valószínű helyzet.

Ráadásul a vicc az, hogy nem is amellett érvelek, hogy a baloldallal feltétlenül össze kell fogni (szerintem is jó lenne, ha erre nem lenne szükség). Amellett érvelek, hogy teljesen kár ezen rugózni és a baloldalt szapulni, két okból kifolyólag:

Egyrészt ha mégis kell majd (valószínű), akkor sikerült a PKP-nak seggszájat csinálni. Ez fölösleges hitelességvesztés.

Másrészt a hitelesség egyébként sem abból fakad, hogy esküdözünk, hogy ezekkel soha (ezt már kifejtettem), hanem a párt jó megépítéséből. Nem részletezem, Borzimorzi pont elég jól kifejtette. És ebben a baloldalról szóló beszédnek pontosan zéró szerepe van (vagy negatív, ha azt nézzük, hogy fölöslegesen viszi az időt és energiát).

Harmadrészt az összefogásról már csak ezért sem érdemes beszélni és ez alapján pozicionálni a pártot, mert ez a Fidesz témája. Ha erről beszélünk, akkor nem törtünk ki a Fidesz által tematizált közéletből, és pontosan az vár ránk is, mint a mostani baloldalra (összefogók) ÉS az LMP-re (összenemfogók): a nagy büdös semmi. Ezzel a témával nem lehet szavazatokat gyűjteni, ebből nem lesz 1 millió szavazója a PKP-nak.

Abban igazsága van Béndek Péternek, hogy most nem fogott össze senkivel. Mert ugye minek? De a PKP-nak nem attól lesz vagy nem lesz mérhető támogatottsága, hogy összefog-e vagy sem, hanem minden mástól.

FehérB (törölt) 2014.10.11. 18:09:15

@nevetőharmadik: Csak azért számoltam, mert megkérdőjelezték, hogy a matek kijön-e. Szerintem kijön. Viszont nem a teljes ballib tábor átállását vizionálom, hanem egy részét (kb ami a régi szadi lenne) és számolok néhány egykori MSZP-s, most Jobbikos rendszertagadó (korrupció, nagy pártok, nem demokrácia tagadó) szavazóval is. Plusz az a biz 1 millió. Itt jelzem, vannak, akik szerint még egyenesen a Fidesztől is jöhetnek szavazók.

Viszont lényegében senki nem fog bejönni, ha a PKP akár csak az utolsó pillanatban összeáll az ellenzékkel. Erre max annyi bizonyítékom van, hogy a politikusok elutasítottsága ma abszolút és nem relatív, vagyis ugyanannyian utasítják el a teljes baloldalt, mint Orbán kispadját, így pedig értelmetlen arról értekezni, hogy ha olyan helyzet jön, fel kell készülni arra is, mert nem. Arra pont nem SZABAD felkészülni. Végezetül a kérdésedre válaszolva:

"Neked van forgatókönyved arra a helyzetre, ha a PKP-nak az átpártolókkal együtt sincs meg a Fidesz legyőzéséhez szükséges szavazatszáma? Mert "

Van. Akkor nem kell választásokat nyerni. Lévén a PKP mondanivalója többek között az etatizmus-ellenesség, azt meg nehéz lesz a balosok mellett bármilyen kampányban képviselni. Ezt nem értitek meg.

borzimorzi 2014.10.11. 18:19:49

@Moin Moin: Köszi. Tartok tőle, hogy hiába.

Csaxólok, hogy ha én most a Fidesz helyében lennék és érzékelném, hogy a valóban jobboldali emberek csalódottak, mivel ők kapitalizmust és demokráciát akartak, ráadásul még aktívak is a választásokon, akkor törekednék semlegesíteni őket. Hogyan lehet ezt megtenni? Semmi az egész, csak gondoskodni kell róla, hogy a szavazatuk ne hasznosuljon. Mi ennek az eszköze? Egy garantáltan 5% alatt maradó párt. Alapíttatni kell valakivel egy jobboldali, polgári pártot, hogy szívja fel a csalódott fideszesek szavazatait. Aztán gondoskodni kell róla, hogy olyan pocsékul működjön, hogy a rá leadott szavazatok száma garantáltan az 5%-os küszöb alatt maradjon.

Ha pedig netán valaki alapít ilyet magától, akkor még egyszerűbb a Fidesz dolga, csak oda kell küldenie egy csapat válogatott, bülbülszavú cicaharcost, akik majd jól szétgyurcsányozzák meg szétbokrosozzák a konstruktív dialógust. Így akár évekig is impotenssé tehető bármilyen alakulat, mivel az érdemi munka helyett a versenytársak ócsárlásával vannak elfoglalva. Ez ment az Élőlánc Magyarországért Pártnál is, szemtanúja voltam. Tehát a Fidesznek ebben van gyakorlata!

Az Élőláncban konkrétan olyan emberei voltak a Fidesznek, akik megpróbálták lehalászni a kicsit is jó fellépésű egyedeket. Mikor már a harmadik sündörgött oda hozzám azzal az ürüggyel, hogy hideg van és nincs több buszjegye, vigyem haza őt is, majd az autóban elkezdte mondani, mennyivel jobban járnék a Fidesszel, úgy röhögtem, hogy majdnem átmentem a piroson. Amikor úgy tűnt, mégis labdába rúghatnak, akkor a Fidesz köztisztviselői állást adott a vezetőinek és húzóneveinek, hogy azok személyesen ne nyerhessenek semmit a választásokon való indulással, mivel köztisztviselőként pártban vezető tisztséget törvény szerint nem viselhetnek. Azonnal rákezdték, hogy nem, mégse induljon az Élőlánc 2010-ben, bár pont ezzel a fő céllal alapították. Á, nem volt hirtelen a pálfordulás. :-) Mikor aztán széthullott alattuk a párt, akkor még ők voltak felháborodva, hogy a "mór mehet" jelleggel, egy sima köremailben kirúgták őket a hivatalból. És még ők voltak felháborodva, és körbenyüszülték vele a sajtót:

index.hu/belfold/2012/01/02/az_ombudsman_e-mailben_mondott_fel_14_embernek/

valasz.hu/itthon/ilyen-intezmeny-magyarorszagon-jott-letre-eloszor-a-vilagon-44523/?cikk_ertekel=1&ertekeles=2

Erre találtam azt mondani, hogy Júdásnak legalább annyi esze volt, hogy felfogta, miért kapta a 30 ezüstpénzt, és hol a helye...

Ceterum censeo, nem a vetélytársakkal kell foglalkozni. Még egy lány se lett bálkirálynő attól, hogy fikázta a bálban jelen levő összes többi lányt. Hanem csakis attól, hogy saját magát fejlesztette, jól megtanult táncolni, társalogni, sminkelni, öltözni. A PKP-ra munka vár. A fent vázolt munkát késő 2 év múlva megkezdeni, mert akkor már a maradék rövid idő alatt nem tehető ismertté a párt és annak vezetője a nagy nyilvánosság számára. Az emberek hárítják a politikát, nem akaródzik nekik új embereket és szervezeteket megismerni, tehát legeslegkésőbb egy év múlva el kell kezdeni sulykolni, hogy van ez a PKP és Béndek Péter választható, sőt ... okokból választandó.

Ha ezt a munkát nem akarjátok elvégezni, csak szóljatok, és nem zavarok!

Üdv:
b

panelburzsuj 2014.10.11. 18:19:59

@nevetőharmadik:
Na most képzeld el azt a helyzetet, amikor nem a PKP akar összefogni, hanem mások vele.

Mert kell az 6,57 százaléknyi mandátuma egy többségi kormányhoz.

És az egyik kérő Orbán, a másik meg Gyurcsány névre hallgat. És mindkettőnek van 45-45 százaléknyi embere.

borzimorzi 2014.10.11. 18:24:09

@Jolka40: Az értelemig és tovább is hálás köszönet a korrekcióért! Tökéletesen igazad van, hülye voltam.
Üdv:
b

borzimorzi 2014.10.11. 18:26:37

@explanatus: Örülök, hogy van, amiben egyetértünk. És remélem, időben kapcsolunk / kapcsol a PKP.

Félreértés ne essék, a konstruktív kritika piszkosul kell. De az nem a más pártokról és azok politikusairól szól, hanem arról, hogy mit és hogyan kell a PKP-nak elvégeznie ahhoz, hogy küszöb feletti eredményre legyen esélye 2018-ban.

Üdv:
b

FehérB (törölt) 2014.10.11. 18:32:17

Eszembe jutott a Centrum Párt esete. Ők 2002-ben, fele ekkoránál is kisebb társadalmi csalódottság mellett érték el majdnem az 5%-ot. Utolsó pillanatban, pénz nélkül, kampány nélkül. És ami nekik Kupa volt, az a PKP-nak lehet bárki, akit meghívnak, ismert arc biztosan lesz. Nota bene, a centrumos sztorinál is ugyanúgy kavart az MSZP, Kupa meg is bánta.

nevetőharmadik 2014.10.11. 18:33:35

@FehérB: Hogyne érteném. Csak nem fogadom el. Ugyanis a kommentedből az sejlik, hogy még mindig 2010. előtti sémákban gondolkodsz. Választási győzelem, aztán koalíciós kormányzás. Holott az a világ már nincs, egyáltalán nem az a feladat, mert a feladat a Fidesz rendszerének a lebontása, a Fideszmaffia kipicsázása és az állam újraindítása.

Természetesen vannak távlati feladatok, és ezeknek az elképzeléseknek, programoknak minél hamarabb el kell készülniük, mert bár sokaknak elég hívószó lehet Orbán seggberúgása, a megcélzott, tudatos, polgári szavazóbázis azt is szeretné tudni, hogy utána mi lesz. Az általad említett etatizmus-ellenesség már ebbe tartozik, de nem is ehhez lehet szükség összefogásra. Ez tényleg nem menne.

Hurka Kolbász 2014.10.11. 18:35:09

"az egész kártékony baloldali bagázs"
Ilyet is csak egy jobbcigány komcsi mondhat...
.
"Bokros úr még mindig nem értette meg, hogy addig nem lesz ebben az országban a Fidesznek ellenereje, ameddig ez a baloldal nem tűnik el végleg"
Meg te se hogy nem ezen múlik, ahogy 2010-ben se a fidesz nyert, hanem az MSZP veztett. Saját maguknak kúrták el, a fidesznek köze nem volt az események alakulásához, leginkább Orsós Viktor lemondatásán törték épp a fejüket, amikor véletlenül rájuk mosolygott a szerencse: a 100 milkás végkielégítések miatt felháborodott emberek változást akartak, amit aztán félig meg is kaptak: ezentúl nem 100 milkákat lopnak el az elvtársak, hanem 1000 milliárdokat. Megérte? Egy hülyének biztosan. Aki ezeket újraválasztja az nem is csak szimplán hülye, hanem hazaáruló.
.
"viszont pont olyan technokrata, mint Bokros"
Mintha a technokrata valami szitokszó lenne... Sok ilyen ember kéne ebbe az országba, nem ilyen kommunista köpönyegforgatók, mint az orbán-rogán-lázár bűnbanda, akkor lenne esély felzárkózni Európához. Ezekkel az akasztófavirágokkal nincs.
.
Gyurcsány minden lejáratási kísérlet ellenére a baloldal egyik leghitelesebb és legértelmesebb embere. Távolról se tökéletes, de a többi még ezt a szintet se üti meg. A jobboldalról nem is beszélve, a fidesz = hazaárulók, kdnp = élősködők.

explanatus 2014.10.11. 18:42:29

@borzimorzi: Ez a lényeg, legyünk minnél többen, akik minnél több dologban egyetértenek

FehérB (törölt) 2014.10.11. 18:47:31

@nevetőharmadik: "nem az a feladat, mert a feladat a Fidesz rendszerének a lebontása, a Fideszmaffia kipicsázása és az állam újraindítása." - kivéve, hogy nem ez a feladat. Ez a klasszikus ballib kánon, ebből azt hiszem elegen nem kérünk már ahhoz, hogy létjogosultsága legyen. Ha csak ez lenne a feladat, akkor Bajnai mégis nyert volna ezzel a szövetséggel, mert erre biztosan felhatalmazást adtak volna a választók. Itt jönnek egyébként elő az ellentmondások szép számmal a vitapartnereim érvelésében: kell az együttműködést nyitva hagyni, de közben program is kell, amit MAJD később megvalósít a PKP ha már elpi..ta Orbánt és persze alapul véve - mintha ez olyan könnyen menne - hogy majd jól elintézi ez a jó kis párt a szövetségeseket is később kisujjból. Na ez a baromi naivitás, nem az, amit én gondolok a megszólítható tömegekről.

borzimorzi 2014.10.11. 18:53:51

@panelburzsuj: Az SZDSZ történetéből már minden épeszű ember megtanulta, hogyan kell erre reagálni. Bármelyik 45%-os tömörüléshez csatlakozik is a PKP a maga 6,7%-ával, annak az eredménye a PKP számára csakis a teljes arcvesztés lehet, majd a párt felmorzsolódása. Az SZDSZ esetén konkrétan az történt, hogy a párt pár vezetője mocskosul meggazdagodott a mérleg nyelve helyzetből adódóan szerzett pozíciókban. A 16 vagy 17 fős Medgyessy-kormányban az alig több, mint 5%-ot hozó SZDSZ-nek 4 minisztere volt. 5%-os támogatottságot konvertáltak 25%-os kormányzati súlyra! Amikor mondtam nagyobb plénum előtt, hogy ebből baj lesz, mert az ilyen mohóság ellenszenves a választóknak, és inkább legyen csak 2 minisztere az SZDSZ-nek (1 arányosan és 1 a mérleg nyelve szerepért), de az a két miniszter aztán kiválóan dolgozzon és szerezzen a pártnak hatalmas renomét, ami majd 10+%-ot fialhat 4 év múlva, akkor én voltam a mesüge, pontosabban inkább a hülye goj, aki "nem érti ezt a dolgot". A mohóságuknak, majd az azt követő pocsék szereplésüknek meglett a következménye a párt sorsára nézve.

Tehát a válasz a dilemmádra az, hogy először is baromi kevés az esély arra, hogy fej-fej mellett fussanak be. Ha van egy 46%-os párt meg egy 45%-os párt, akkor a 6,7%-os PKP sehová sem áll, hanem majd kormányoz az, akinek a kettő közül 1%-kal többje van. A PKP viszont blokkolja az összes olyan törvényjavaslatot, amelyik nem egyeztethető össze a programjával. Slussz. Gyakorlatilag vétójoga van. Mit akar még 6,7%-kal? Ha pedig előáll az a hiperritka állapot, hogy 45-45%, akkor döntsék el, hogy új választás lesz, vagy pedig párhuzamosan lesz szíves mindkét nagy tömb elkészíteni minden témában a törvényjavaslatát, aztán a PKP majd oda szavaz, ahová a programjának megfelelően kell, mert ott érvényesül jobban az ő választóinak az érdeke.

Itt jön megint képbe a Keresztapa vonatkozó jelenete. Ha bárki is kibeszél a pártból, és a belső viták nem maradnak meg belül, akkor a két nagy elkezdi levadászni azokat, akikről úgy gondolja, hogy nem hajlanak feléjük. Majd egyesült erővel lekaraktergyilkolásznak végül mindenkit a PKP-ból. Ezért kellene piszok jó, összetartó csapatot szervezni azokból, akik komolyan gondolják. Ez az, amire a Fidesz jelenlegi vezérkarának volt 4 éve a kollégiumban. A PKP-nak is van, ha megérti, hogy most kell megkezdeni a munkát.

Üdv:
b

FehérB (törölt) 2014.10.11. 18:58:34

@nevetőharmadik: ÉN koalíciós kormányzásban??? Már megbocsáss, kinek a kommentjeit olvasod te? Egyébként ellentmondás még mindig sok van, tán a legszembetűnőbb ez: azt állítjátok, hogy a realitás valahol az 5-15% körül van a PKP számára. Meg azt is, hogy alkalmilag összeállhat a ballal, aztán majdcsak lerázza. Hát az 5-15%-ával biztosan nem fogja. El kell dönteni: van támogatottsága és játszhat a balosokkal, vagy nincs, mert rétegpárt, akkor viszont egy koala esetén nem vár rá más, mint Bajnaira (aki pont ezért lett 5%-os).

panelburzsuj 2014.10.11. 19:07:43

@borzimorzi:
Általánosabban is megfogalmazhatom: mire kér a PKP felhatalmazást a (potenciális) választóitól?

A. Hogy ammennyi hatalma lehet, azt mind érvényesítse kormányzati részvétel - (vagy épp vétó...) formájában;

B. vagy hogy egy "elvi irányt" addig melengessen, míg váltópárti méretűvé nem hizlalódik?

A. eset LEHETŐSÉGÉÉRT is kutyául meg kell küzdeni - B elérése meg tán "elvben" is kizárható.

FehérB (törölt) 2014.10.11. 19:12:28

@panelburzsuj: Bocs hogy beleszólok, de már az első is olyan sótlannak tűnik, hogy nekem sincs kedvem rá szavazni. Pedig én aztán PKP-szimp. vagyok.

Inkább legyen a kamikáze-politika: a választó kössön kompromisszumot, ne a PKP! Utóbbit úgyse fogják honorálni, hiába ábrándozik mindenki az ellenkezőjéről. Ha komolyan akarnak egy jobb világot, szavazzanak a PKP-ra. Még Fletóból is kinézem, hogy félreáll, ha úgyis 5%-a lesz. Pont akkor nem fog, ha egyszer megérzi a vérszagot és az újabb útját a hatalomba.

zsoltix 2014.10.11. 19:17:49

@Blogger Géza: Vagyis a legmagasabb termékenységi ráta nem az Orbán-kormányok nyócévében volt, hanem a szocikéban.

Zoltán Lukács 2014.10.11. 19:18:23

Gyerekek, fantáziálás helyett meg kellene próbálni pártot szervezni a Béndek úr exkluzív klubjából. Úgy dobálóztok itt a százalékokkal meg az alternatívákkal, mintha bármiféle politikai teljesítmény lenne a hátatok mögött. Először dolgozni kéne, aztán tervezni a hatalomátvételt. Mellesleg, miközben megpróbáltok majd egy "5-15%-os párt" lenni, érdekes változásokat dolgokat fogtok észrevenni magatokon (meg főleg egymáson), közben a világ is alaposan meg fog változni körülöttetek, úgyhogy szerintem most le kellene higgadni.

profilo 2014.10.11. 19:31:11

@Zoltán Lukács:

Volt a közelmúltban HaFr-nek egy írása a szadeszos Kis Jánosról. Akkor nem akartam megbántani azzal,hogy az ő politikai pályája,ha valaha komolyan vehető párttá válik a PKP,megegyezik majd a Kis Janoséval.

FehérB (törölt) 2014.10.11. 19:36:54

@Zoltán Lukács: Nem dobálózunk kedves ellendrukker barátom (de sokat változtunk a mély, zsigeri gyűlölet óta, mintha ez rád lenne már jellemző), hanem felmerülnek utak, azokról mondjuk el a véleményünket, ami nem is releváns, mert nem mi döntünk. Viszont az aprómunkát tudjuk, ismerjük, magam már jelentkeztem is a pártközpontban (:DDD), hogy részt veszek benne szívesen.

panelburzsuj 2014.10.11. 19:38:26

@FehérB:
Konzervatív kamikaze: ez jó.

Dilis országnak dilis pártot!

Egyébként érteni vélem az indulataidat - csak azt nem tudodm, miért látsz a PKP-be egy betűvel is többet, mint ami: egy érdekes (műkedvelő) kezdeményezés, egyetlen ember személyiségére (és gyakran hangulataira... ) építve.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.10.11. 19:39:16

@Zoltán Lukács: " a libsibolsi MSZP-SZDSZ katyvasz "

Gyurcsány maga ez a libsibolsi katyvasz. A teljes életművével együtt. A baloldalnak őt kell meghaladnia.

panelburzsuj 2014.10.11. 19:42:30

@profilo:
Arról azért már lemaradt: csak az első 15-20 év hiányzik. Amikor Kist éppen kiebrudalták még a filozófusságból is, akkor Béndek éppen kormánytanácsadott. Már életkorilag ugyanakkor...

borzimorzi 2014.10.11. 19:45:08

@profilo: Nem feltétlenül. A Kis János által alapított párt ugyanis ronggyá korrumpálódott, majd szétzüllött.. A PKP-t meg lehet szervezni úgy, hogy ne ez legyen a sorsa. De ehhez elkötelezett emberek kellenek, akik úgy gondolják, hogy a párt fontosabb, mint ők. Az SZDSZ vezetői, elnökei közt egyetlen egy ilyen ember sem volt.

Üdv:
b

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.10.11. 19:46:54

@Moin Moin: "A „létező baloldal” pártjaival nem a demokráciáért kell szövetkezni, hanem az autokratikus rendszer lebontása érdekében."
Konkrétan ez most ez önkormányzati választás. Annak kell nyernie aki jobban vezeti az adott települést. Másrészt meg nem egyesek által autoriternek nevezett rendszereket kell lebontani, nem rendszerváltani kell, hanem valós alternatívát felmutatni a választóknak az Orbánkormánnyal szemben.
A gyurcsányi demokrácián, meg hogy ő mekkora demokrata, csak az ember röhögni tud kínjában. Olyan ez mint a szépemlékű Mezőbank, aki úgy reklámozta magát, hogy "tradíció és szakértelem". Nos e kettő pont nem volt neki.

FehérB (törölt) 2014.10.11. 19:53:03

@panelburzsuj: Épp ellenkezőleg (imádom, mikor valaki érvelése a saját farkába harap). Kamikáze pont az, ha évekig hajtogatod, hogy antietatista vagy, meg kell haladni a jelenlegi politikai rendszert, majd annak egyik képviselőjével szövetségre lépsz.

Az én kamikázém szelídebb: azt teszed, amit mondasz és azt mondod, amit teszel. És megvárod, amíg hozzá érik a választó.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2014.10.11. 19:54:55

@Zoltán Lukács: "Csak éppen a hatalomba segítesz egy antidemokratikus és nemzetrohasztó pártot."

Még jó hogy a DK-Együtt-1/2MSZP oldalnak nincs szüksége ellenségképre.

panelburzsuj 2014.10.11. 19:55:29

@borzimorzi:
"Kis János által alapított párt"

Egynél talán több bába volt ott. Néha tán túl sok is. Azér olyan soká találták meg a pártgyereket.

panelburzsuj 2014.10.11. 19:59:48

@FehérB:
Akkor talán más szót kéne keresni.

Kamikaze azért mégse egyszerűen csak: csökönyös. Vagy szebb szóval: kitartóan a maga útját járó. Hanem: öngyilkos merénylő.

FehérB (törölt) 2014.10.11. 20:03:55

@panelburzsuj: Egy menekülés ez. Út azoknak, akik már nem hisznek a másik két oldalban. Én őszintén mondom neked, hogy nem hiszek benne. Nekem tényleg FULL mindegy, hogy ki nyer legközelebb, ha a fidesz vagy a szocik azok.

panelburzsuj 2014.10.11. 20:13:20

@FehérB:
Későn érő típus vagy. (Vagy csak későn - jövő? ... :)

Én kábé akkor döntöttem a "legkisebb rossz" elve mellet, amikor Orbán-I. elkezdte férretolgatnia polgárkodást, kioldogatni a kötségvetési fékeket, és befűtögetni a gicsnacinalista gőzhajókázást.

panelburzsuj 2014.10.11. 20:16:18

@panelburzsuj:
"legkisebb rossz" elve = minden voksolásra elmentem, és mindig a legbénábbnak tűnő csetlőbotlóra szavaztam

Keszthelyi.Aron 2014.10.11. 20:16:54

@Blogger Géza: Igazad lehet. Viszont ez - véleményem szerint - a legtöbb politikusra igaz pártállástól függetlenül.

Keszthelyi.Aron 2014.10.11. 20:18:25

@Blogger Géza: A többi országnál is növekedési pálya kezdődött vagy csak nálunk?

Keszthelyi.Aron 2014.10.11. 20:21:03

@borzimorzi: Azt hiszem Thomas Mann erről írt érintőlegesen a Mario és a varázslóban. Igazad lehet :)

Keszthelyi.Aron 2014.10.11. 20:30:39

@panelburzsuj: Gondolom a sulibulikban is mindig a szégyellősen sarokban bujkáló "futottak még" kategóriásokat vitted táncolni :D

panelburzsuj 2014.10.11. 20:33:36

@Keszthelyi.Aron:
"Középkategóriásként" ott lényegesen nagyobb a nyerési esélyem, mint a körüldongott dámák körül, nem? :)

Keszthelyi.Aron 2014.10.11. 20:34:54

@panelburzsuj: naná. Ráadásul a dámák nem szerették ha a jellegtelen barátnőiknek sikerük van és azonnal felbukkantak, hogy adjanak a lovagnak egy esélyt :D

Jolka40 2014.10.11. 20:38:16

@borzimorzi: Csak tévedtél, mindenkivel előfordul. Bárcsak legalább néha hallgathatnánk, nézhetnénk előadókat Adyt és József Attilát interpretálni.

nevetőharmadik 2014.10.11. 20:49:05

@FehérB: Az, hogy volt ilyen szólam a baloldalon, nem jelent semmit, mert TARTALOM nem volt mögötte egy pillanatig sem, sem oda vezető terv. Ennek a feladatnak a tagadása két okból fordulhat elő: vagy vak vagy a realitásokra, vagy a Fidesznek dolgozol. Az, hogy a fidesztelenítést azzal próbálod elütni, hogy ez ballib kánon, az utóbbira utal, végül is az ő taktikájuk mindennek az összegyurcsányozása és bukottbaloldalazása.

Azt már csak mellékesen jegyzem meg, hogy de, igenis koalíciós kormányzásban gondolkodsz, mert az, hogy szavaid tanúsága szerint EZT nem akarod, ETTŐL tartasz, mutatja, hogy EZ van a figyelmed középpontjában.

quendelapo 2014.10.11. 20:49:33

@Blogger Géza:
@FehérB:

KSH fidesz propagandától megtisztítva. Nincs érdemi változás.

2014. január 1-jén az ország népességének lélekszáma 9 millió 879 ezer
fő volt, 30,1 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban. A fontosabb
népmozgalmi folyamatok közül csökkent a születések és halálozások
száma, több házasságkötés és kevesebb válás történt, és számottevően
csökkent a terhességmegszakítások száma is. 1. tábla
Fontosabb népmozgalmi események
Népmozgalmi
esemény 1990 2011 2012 2013+ 2013+/2012
2012=100,0
Élveszületés 125 679 88 049 90 269 88 700 98,3

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/nepmozg/nepmoz13.pdf

FehérB (törölt) 2014.10.11. 21:08:42

@nevetőharmadik: Értelmetlen két olyan állítással megpróbálni meggyőzni magad, melyeknek épp az ellenkezője igaz. Ha a fidesznek dolgoznék, továbbra is a baloldalt támogatnám. Elveszítettek 5 választást eddig ellene, most fogják a hatodikat. Aligha kívánhat magának jobb ellenzéket egy ilyen kormány, ami az elmúlt 25 év leggyengébb politikai teljesítményét mutatta és mégis győzni tudott - az én intelmeim nélkül.

Koalíciós kormányzásban pedig nem gondolkodom, mert még kormányzásban sem biztosan, mint fentebb le is írtam. Ehhez szükséges feltételnek éppen a koalíció elkerülését tartom, de ezzel nem vagyok egyedül, a PKP elnöke is hasonlóról értekezett nem csak ezen posztban Bokros, hanem a korábbiak során is számos történés fényében. Biztos Péter is fideszes, ki tudja...

quendelapo 2014.10.11. 21:08:59

@borzimorzi:
Végre valami konstruktív.

Zoltán Lukács 2014.10.11. 21:22:29

@greatwideopen:
"@Zoltán Lukács: " a libsibolsi MSZP-SZDSZ katyvasz "

Gyurcsány maga ez a libsibolsi katyvasz. A teljes életművével együtt. A baloldalnak őt kell meghaladnia."

Ez kb. úgy hangzik, mintha azt írnád, hogy "Gyurcsány maga az ördog". Nem vagy te beteg?

Zoltán Lukács 2014.10.11. 21:33:42

@FehérB:

" Na ez a baromi naivitás, nem az, amit én gondolok a megszólítható tömegekről. "

Mit is gondolsz Te a megszólítható tömegekről?

Zoltán Lukács 2014.10.11. 21:34:06

@greatwideopen:
"Nem, nem úgy hangzik."

Ja, akkor jó.

quendelapo 2014.10.11. 21:37:01

@FehérB:
Bajnai ugyanazt a hibát követte el, mint a PKP. Folyamatosan arról beszélt, hogykivel, meg kivel nem fogna össze, ahelyett, hogy a saját pártját építette volna fel. Programmal. szervezeti háttérrel, aktivistákkal és főleg vezérkarral.
Már az elején elcseszte, amikor végigkampányolta a maszopos nyugdíjasklubokat.
Béndek is valami hasonlót csinál most, csak a nyugdíjas szocik helyett - az állítólag - kiábrándult fidezseseknek udvarol. (Bár Bajnai legalább odament, nem csak postokat irogatott.)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.11. 21:42:51

@quendelapo: ne nyugtalankodj annyit, megárt

feketeesfeher 2014.10.11. 21:48:00

@FehérB:
"az elmúlt 25 év leggyengébb politikai teljesítményét mutatta"

Elképesztően téves megállapítás.
Hatalomtechnikai értelemben az elmúlt 25 év legerősebb politikai teljesítményét mutatta fel a fidesz 2010-2014 között.

quendelapo 2014.10.11. 21:51:20

@HaFr:
csak miattad izgulok..:)

feketeesfeher 2014.10.11. 21:59:10

Egyet-kettőt mindenképpen javasolnék a komolyabban gondolkodóknak megfontolásra.

1, 2010 a magyar belpolitikában olyan paradigmaváltás volt, ami mindent érvénytelenné tesz, ami 1990-2010 között a magyar politikai mozgalmakat befolyásolta. Rgyszerűen mindent el kell felejteni. Nem érvényes, nincs valós üzenete. Puszta köldöknézegetés.
2, A fidesz által hatalomtechnikai szempontból bombabiztosan felépített rendszert a korábbi technológiákkal nem lehet lebontani. Egyszerűen nincs meg hozzá semmi olyan környezet, ami ezt segítené.

Lehet azt játszani, hogy majd új pártok így meg úgy befolyást szereznek a rendszerben, és váltópárttá növik ki magukat, csak felesleges.
A NER azon alapul, hogy nincs középtávon váltópárt, csak a demokrácia díszletei.
És ezt nem a puszta politikai manipuláció biztosítja, hanem egy rendkívül erős, befolyásos hatalmi centrum, amelyik az állam minden erejét be tudja vetni, ha a hatalma érdekében ez szükséges.
Béndek Péteren -ha nem változtat taktikát- úgy fognak átgázolni ha kell, hogy gyakorlatilag nyoma sem marad. Ez itt nem egy bécsi kávézó, hanem a balkán.
Ezt azért szerintem jó tudni.

tamas11 2014.10.11. 22:13:17

@Moin Moin:
neked is igazad van.
Azt kell tenni, amit borzimorzi mond, azaz ír (több részletben).
Remélem Hafr is képes lesz arra, hogy egy külső elképzelést hasznosítson, igénybe vegyen, sőt, közvetlenül kövessen. Valamit, amit más tanácsol. Szóval, átmenetileg alázatos üzemmódra vált. Nem általában, hanem egyetlen, arra érdemes elgondolás és logika hatására. Kvázi, egy személy "kedvéért".
Egy filozófustól ez nem várható, de egy sikeres (párt)vezetőnél elengedhetetlen. Tudom, hogy mindig több út lehetséges, de szűk a variációk az igazi lehetőségek száma.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.11. 22:29:28

@feketeesfeher: yes, akkor keresztül leszek gázolva .. más nem csinálja, kérem

feketeesfeher 2014.10.11. 22:31:55

Béndek Péter tévedése

A szerző legnagyobb tévedése, hogy egy olyan koordináta rendszerben értékeli az ellenzéki pártok/mozgalmak lépéseit, tevékenységét, amely koordináta rendszer ma már egyszerűen nem létezik.
Ezzel a szerző persze nincs egyedül, hisz az ellenzéki pártok maguk sem nagyon tudtak kilépni ebből a ma már nemlétező rendszerből.

Abban az új rendszerben, ami 2010 óta kiépült, gyakorlatilag semmi nem igaz, ami korábban igaznak gondolódott.
Fullstop, lejárt, felejtsük el.

Béndek Péter azon elképzelése, hogy személyeket illetve pártokat kell meghaladni, de a rendszer változatlan, az szerintem egy teljes tévedés.

Pont ebből kifolyólag szerintem a meghirdetett stratégia is egy teljes tévedés, nem vitatva amúgy a PKP elvi létezésének jogosultságát, sőt hasznosságát.
Csak nem fog működni.

- az állam túlsúlya jelentős határokat lépett át. Nagyon erősen közelít a pártállami rendszerhez. A hatalmi centrumból gyakorlatilag kisebb erőfeszítések mentén, de bármely zavaró csoportosulást el lehet lehetetleníteni. Erre azért mostanság erős példák vannak
- a politikában nélkülözhetetlen anyagi és emberi erőforrásokat egy sima populista demagógiával le lehet nullázni, mint ahogy a fidesz ezt megtette. Nem azért csökkentették az önkormányzati képviselők számát, mert az drága volt, hanem azért, hogy ne legyen gyakorló terepe a politika iránt érdeklődőknek. Ezért nullázták az önkormányzatiságot, ezért nullázzák ma a civil társadalom országos hatású részét. 1 nap alatt indul el egy KEHI vizsgálat, ha valaki nagyon akarja. És abban biztos lehet mindenki, hogy fognak találni valamit.
- Jelen pillanatban nulla a társadalmi ellenállás a fent leírt jelenségek ellen. És ez még inkább arra bátorítja a hatalmat, hogy a lépései politikai stratégia szempontjából helyesek. (mindenképpen hatékonyak)
- a regnáló hatalom a maximális mértékben használja ki a fragmentált ellenzék kooperációképtelenségét. És amíg a változást akarók nem képesek kitörni a régi -ám de már nem érvényes- struktúrákból, amíg nem képesek egy kooperatív, valódi alternatívát kínálni a választóknak -nem kizárva az együttműködésből azokat, akikkel nem értenek egyet- addig itt nem lesz semmi, csak ami van.

feketeesfeher 2014.10.11. 22:33:30

@HaFr:
"más nem csinálja, kérem "

Ha veled valami bajom volt, akkor pusztán csak az, hogy nem vetted soha tudomásul, hogy más is csinálja, nem csak te. Csak nem pont ugyanúgy.

feketeesfeher 2014.10.11. 22:51:18

@HaFr:

Ha nem akarsz mondani semmit, akkor ne írj feleslegesen. :)
Tök jó szándékból mondom.

Blogger Géza 2014.10.11. 23:19:33

@quendelapo: A termékenységi ráta mintegy 10%-os növekedése nagyon is érdemi változás. Mivel a kialakult helyzet miatt már eleve kevés a szülőképes korú nő, ezért az nem várható, hogy rövid távon a népesség fogyása megálljon, csak a lassulása. A szülőképes korú nőket kell vizsgálni, ha a valódi trendekre vagy kíváncsi.

Blogger Géza 2014.10.11. 23:24:17

@zsoltix: Hát az Orbán-kormánynak még nem is volt összefüggő 8 éve. De már ebben a pár évben is sikerült az MSZP alatt zuhanó rátát megállítani és növekedésbe átfordítani. Ez nagy eredmény.

2014.10.11. 23:34:09

@feketeesfeher: "az ellenzéki pártok maguk sem nagyon tudtak kilépni ebből a ma már nemlétező rendszerből." -- én úgy gondolom, hogy nagyon is kiléptek, aztán rögvest a NER szerves részei lettek - inkább ezt nem akarják/tudják megérteni.

Ebben "az új rendszerben, ami 2010 óta kiépült, gyakorlatilag semmi nem igaz..." -- még az ellenzéki pártok szerepköre sem.

"Személyeket, pártokat" szerintem azért lenne jó meghaladni, mert így társadalmilag megalapozódik az egész párt -- fentebb már írták, hogy Béndek Péter álljon neki megszervezni a pártját. Ezt úgy is lehet, hogy a pártja tagjai közül néhányan önként ráállnak a feladatra, stb... --, ami által kicsit könnyebb lehet kiépülni a megfelelő méretekre.

2014.10.11. 23:40:03

@megamind: *"nem akarják/tudják megérteni.", vagy nem vállalják fel...

FehérB (törölt) 2014.10.11. 23:50:25

@quendelapo: @Zoltán Lukács: "Mit is gondolsz Te a megszólítható tömegekről? " - például azt, hogy vannak. Elég sokan.

"Bajnai ugyanazt a hibát követte el, mint a PKP" - helyesen: mint amit a PKP-ra rá akarnak erőltetni az itt felszólalók, meg néhányan a ballib oldalon. Egyébként megint nem tisztem védeni a pártot, de ha olvasod ezt a blogot, akkor eléggé láthatod a szellemi alapvetéseket. Megismételném, még ne tessék programot várni. Most volt a nyomorult választás.

@feketeesfeher: "Hatalomtechnikai értelemben az elmúlt 25 év legerősebb politikai teljesítményét mutatta fel a fidesz 2010-2014 között. " - de az emberek sz*nak a hatalomtechnikára, a Fidesz meg elég népszerűtlen.

"Béndek Péter azon elképzelése, hogy személyeket illetve pártokat kell meghaladni, de a rendszer változatlan, az szerintem egy teljes tévedés." - ugyan nem vagyok Béndek Péter, de szerényen megjegyezném, hogy a rendszer az maga a pártok és a személyek összessége.

" a korábbi technológiákkal nem lehet lebontani." - jó, akkor azt a korábbi technológiát is vessük el, ami 2009 óta 5, várhatóan azonban 6 egész választást elbukott a Fidesszel szemben. Segítek: mindegyikben benne volt a baloldal valamilyen módon. Együtt is, külön is.

FehérB (törölt) 2014.10.11. 23:55:19

@feketeesfeher: Egyébként - és távol álljon tőlem minden cinizmus - rendkívül viccesnek tartom, hogy egyesek jogot formálnak arra, hogy megmondják, mi helyes és mi nem a mai magyar politikában, milyen A rendszer, ugyanakkor annak legalapvetőbb elemeit (személyek, motivációk, TÉNYEK, választási eredmények, stb) még véletlenül sem hajlandóak figyelembe venni. Lehet itt papolni az összefogás szükségességéről, elvi lehetőségéről, elkerülhetetlenségéről, erkölcsi parancsolatáról, anyámkínjáról bátran, de ettől a tény még tény marad: az úgynevezett választók baromira nem-kérn-nek a mélyen tisztelt baloldali pártokból. Akárki áll melléjük, akármilyen nevet, címkét, médiát, blogot, pénzt, jóindulatot teszel melléjük az összefogás jegyében. Nem kérnek belőle. Nem és nem és nem. Köszönöm a megértésed.

quendelapo 2014.10.12. 00:28:16

@Blogger Géza:
Egyik évben fel, a másikban ugyanannyit le. Az átlag nem változott, az eltérés nem kiugró, tartjuk a trendet.
A születészám nem változott érdemben a 90-es évek közepe óta. A túlméretezett családtámogatás más lehetőségektől, például a megszületett gyerekek magasabb színvonalú oktatásától vonja el a forrásokat.

borzimorzi 2014.10.12. 13:05:01

@tamas11: Örülök, hogy egyetértünk.

De persze nem "kell" semmit se. Viszont akkor, ha nem teszi meg a PKP, akkor nem éri el az 5%-ot, és csak a Fidesz szekerét fogja tolni. Akkor csak egy lesz azon pártocskák sorában, amelyek a Fidesszel elégedetlenek szavazatait gyűjtögetik. Ha pedig 5% alatt marad a PKP, azok a szavazatok elvesznek. Szerintem tisztességtelen dolog a potenciális választókkal szemben az, ha csak van egy párt, de az nem tesz meg mindent a küszöb megugrásáért, és ezzel az őt támogató választói akaratot is lenullázza. (A baloldalon számos ilyen lelkiismeretlen kalandorpártocska van, hadd ne soroljam.)

Üdv:
b

Szúrófény 2014.10.27. 04:13:49

@panelburzsuj: Cicero ezt írta:
"A sidók egy sötét és visszataszító erő részei. Tudjuk, hogy klikkjük számos tagból áll, hogy mennyire összetartanak és szövetségeik milyen, hatalommal bírnak. Csirkefogók és gazemberek népe."
Ahonnan ez az elem beszivárgott, az orosz városok gettóiból, nem hozhatott magával sem tisztaságot sem magasabb erkölcsi színvonalat, sem a testi fáradságnak megbecsülését, sem szociális ösztönt, sem kultúrképességet. (... ) Ami antiszociális és kultúrképtelen elem van e barbár tömegben Barta Miklós Kazárföldön 1910
süti beállítások módosítása