1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.10.02. 11:03 HaFr

Megjegyzések Kis János írásához

Révész Sándor korszakalkotónak nevezi a filozófus Kis Jánosnak, az SZDSZ első, korán leköszönt elnökének írását a pártról. A "korszakalkotó" elég erős jelző, és újra elolvasva az írást váltig nem látom, miért lenne az. Viszont leírom, mit látok.

Kis dicséretesen őszintén ír arról, hogy az SZDSZ stratégiai hibát követett el, amikor ahelyett, hogy az Antall-kormány konzekvens liberális ellenzékeként politizált volna, radikális rendszer-ellenzéki alapra helyezkedett. "Az MDF-kormány alatt zajló folyamatoknak az a túlfeszített értelmezése, mely szerint az alkotmányos demokrácia kulisszái közt a pártállamihoz hasonló hatalmi piramis kiépítése zajlik, azért volt különösen veszélyes, mert ideológiai hátszelet adott a – körvonalazatlan tartalmú – radikális cselekvés iránti vágynak, melyet a demokratikus jogállam mellett elkötelezett, liberális párt nem elégíthetett ki. (...) A mi akkori kritikánk befejezett tényként kezelte a horthysta tradíció felülkerekedését. Ezért volt túlfeszített, és ezért volt összeegyeztethetetlen a szabad demokraták jogállam melletti elkötelezettségével." Kisnek igaza van természetesen abban is, hogy a Fidesz mai gyakorlata visszamenőleg sem igazolja az Antall-kormány rendszerellenzéki alapról történő megítélésének helyességét, sőt -- teszem hozzá már én -- még baljósabb színben tünteti fel az akkori hibákat.

Ezt követi az SZDSZ karrierjének hosszú történeti rekonstrukciója, ami az én szempontból kevésbé fontos, sokkal fontosabbak nála a Kis által pontokba szedett tanulságok. E tanulságokat azonban az én olvasatomban tálalom, hogy bebizonyítsam, Kis mondatai nem támasztják alá a diagnózisát, sőt kifejezetten elkerülik a valódi tanulság levonását.

Az SZDSZ-t valójában a teljes politikai impotencia jellemezte. Kis szerint (a kiemelések a sajátjaim) "[Az MDF és az MSZP által képviselt] ]kétféle anakronizmussal szemben valóban mi voltunk a modern, európai Magyarország legkövetkezetesebb képviselői. A közép azonban, melyet el akartunk foglalni, már a kezdetekkor sem létezett. (...) Bár a szocialista baloldal sem érezte magáénak a köztársaság alkotmányos berendezkedését, s bár részt vett az alapok lerontásában, a rendszerrel nem fordult szembe; nem lépett föl azzal az igénnyel, hogy egyedül ő képviseli a nemzetet, és nem próbálta meg az államot a maga számára kisajátítani. Ez a különbség a baloldalt – minden következetlenségével, hibájával és bűnével együtt – a köztársaság oldalára tolta, és a liberálisok aligha tehették volna meg, hogy egyszerre védik a liberális demokráciát és a liberális piacgazdaságot a jobboldallal szemben, mely őket magukat is nemzetidegen tényezőkként bélyegezte meg, és tesznek egyenlőségjelet a jobboldal és a baloldal közé. Jól döntöttek, amikor oda konkludáltak, hogy az SZDSZ helye nem középen van, hanem a balközépen." Már Kis mondataiból is kitűnik, hogy az SZDSZ folyamatosan spekulatív, reaktív, helykitöltő politikát folytatott, a politikai gyakorlathoz nem értett, képtelen volt megszervezni a társadalmat a saját liberális elvei szerint. Ezért lehet, hogy Kis is sikerként élheti meg pl. a Magyar Bálint-i oktatási reformokat, holott azok formálisak voltak, túlnyomórészt az oktatás szervezeti rendszerére vonatkoztak, és csak a lényegre nem voltak alkalmasak: nem neveltek szabadságra és demokráciára. 

Szoros összefüggésben van ezzel a szabad demokrata politizálás intellektualizmusa, amely kiviláglik a halovány politikai produktum Kis János-i magyarázatából, és teljesen elvéti a mai helyzetben megfogalmazható liberális program jellegét: "A kudarcot azonban nem önmagában az okozta, hogy a liberális párt a balközépre helyzete magát, hanem az, hogy nem sikerült összhangban tartania politikai identitását a magyar politikában elfoglalt helyével. (...) Az új magyar liberalizmus jövője azon múlik, hogy sikerülni fog-e a liberális közösségnek újraintegrálnia a széttartó liberális gondolatot. (..) A köztársaság helyreállítása nem lehetséges a köztársaság idején felgyülemlett problémahalmaz megoldása nélkül. De az egyre mérgeződő problémák megoldása sem lehetséges a köztársaság helyreállítása nélkül." Kérdezhetnénk: hogyan gondolja ezt megtenni Kis János? Tehát mi volna az a politikai implementációs mechanizmus? Mert ez így roppant gyér.

A pártot majd' minden lélegzetében a szakszerűtlenség és a hozzá nem értés jellemezte, amely Kis írásából kiviláglóan viszont bőven kompenzálódott a szakszerűség mítoszával. "A végsőkig népszerűtlen – bár ugyanakkor indokolt és nagyon is időszerű – reform rendíthetetlen akarása olyan attitűd felé terelhette a pártot, melyet az idő tájt „jozefinista arrogancia”-ként emlegettek a kritikusai." -- legyezgeti magát Kis János. Ehelyett: szakmai és politikai hibák sorozata, a reform implementációjára való képtelenség volt az, ami az általa kiemelt egészségügyi kormányzást jellemezte. Jozefinizmus -- a végső kudarc értelmében.

Állítólag a szocikhoz való ambivalens viszonynak is megvolt a maga káros hatása a szabad demokrata identitásra. "Az 19941998 közti kormányzati ciklus második fele (nagyjából Bokros Lajos lemondatása) óta a szabad demokraták viselkedése szüntelenül ingadozott a Fidesztől és az MSZP-től való egyenlő távolságtartás tökéletesen illuzórikus stratégiája (19982002, 20082010) és a szocialista kurzus melletti, a lényegi kérdésekben kritikátlan felsorakozás (20022006, valamint a 2006-os őszi válság) között. Hogy az egyenlő távolságtartás kísérletei kedveztek a jobbra tolódásnak, ez nem meglepő. Kevésbé magától értetődő, de láttuk, hogy így volt: a felsorakozás is ösztönözhette a jobbfelé való elmozdulást. Minél kétségesebbé vált ugyanis a párt politikai önállósága, annál fontosabb lett a szabad demokraták számára, hogy megkülönböztessék magukat a szocialistáktól. Amikor Gyurcsány Ferenc a liberális retorika jó részét importálta az MSZP nyelvezetébe, az önmegkülönböztetés különösen sürgetővé vált – és ez is jobb felé tolta a szabad demokratákat." Ezzel szemben a tények: valójában az SZDSZ mindig bent maradt a szoci kormányban, amikor választania lehetett (Tocsik-ügy, D-209-es ügy, Őszöd), ami nem kényszer volt, hanem az erkölcsi és a legpőrébb anyagi korrupció jele. Kis János paradoxonban kelt magyarázata, hogy az SZDSZ azért sodródott jobb felé, mert (szegénynek) közben élnie is kellett valamiből, enyhén szólva nem hatol le a gyökérokig, ami az értékelvű politizálás egyidejű feladása a gyakorlati politikára való képtelenséggel.   

Így aztán nem véletlen, hogy akkurátusan pontokba szedett tanulságok között még véletlenül sem találkozunk a korrupcióval: egy szó sem esik róla. Sőt a szerző úgy tesz, mintha a párt szellemi hátországától, emberjogi-egalitárius tradíciójától és a hatalomgyakorlás erkölcsi maximumától való rapid távolodásnak semmi köze nem volna a szabad demokraták prominens vezetőihez, akiknek -- Kunczénak, Magyarnak, Hornnak, Kókának, Eörsinek -- az államigazgatási gyakorlatát (köztudomásúan) finoman szólva a legjobb liberális gyakorlat iránti szkepszis jellemezte. Kevésbé finoman: (köztudomásúan) dúlt a korrupció a környezetükben. Nem szisztematikusan ugyan, mint a "maffiacsaládokban" (Magyar), csak amúgy individualiter, per necessitatem.

Ezzel elérünk a Kis János írását belengő legfőbb problémához: az önreflexió elhibázott voltához. Kis János rendkívül okos ember, magam is világ életemben sokat tanultam az írásaiból, de ha ő nem látja pontosan a saját szellemi és politikai közegének problémáit, és hozzá még a politika természetét sem ismeri, akkor mit reméljünk az utódoktól, akik felnéznek rá? Véletlen-e akkor, hogy a kiváló Révész Sándor sem tud egyebet, mint lelkesedni? Véletlen-e, hogy nincs a liberalizmusnak képviselete? Egy pillanatra felrémlett, hogy Kisnél már csak a választók lehetnek okosabbak, akik -- noha egy részük liberális -- elég könyörtelenül leselejtezték az SZDSZ-t, és azóta sem kapkodnak a túlélői után.

Összefoglalva a -- szerintem -- helyes diagnózist: értékelvűség feladása, gyakorlati politikára való alkalmatlanság, önreflexió erős pontatlansága. Maradt: a hataloméhség és a korrupció. Ezeket így együtt nem véletlenül nem bírta ki az SZDSZ nevű párt.

93 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr526752287

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.02. 11:28:30

Az SZDSZ története a lassú züllés története. Kezdte antikommunista radikális pártként. Aztán képtelenek voltak feldolgozni a választási vereséget, erre elkezdtek mindenkit antiszemitának, nácinak, de minimum múltba révedő
horthystának minősíteni. Mindezzel megalapozták a ballib néven futó emberellenes, rendkívül káros szellemiséget.

Amikor Tölgyessy megpróbálta a pártot stabil, értékelvű, hosszú távon is fenntartható szervezetté alakítani, a ballib szellemi háttér ezt megpuccsolta, helyette jött az MSZP feltámasztásának szakadékba vezető stratégiai programja. Az 1994-es totális nyerés után pedig jött a demagógia és a hazudozás. Ennek eredményeképpen sikerült az SZDSZ-nek mindenkivel megutáltatnia magát: mind baloldalon, mind jobboldalon.

Mára az SZDSZ szerencsére egy holttest, de szelleme sajnos még időnként kísért a ballib megmondóemberek köntösében.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.10.02. 11:31:57

Mára az SZDSZ letisztult verziója a DK. Sikerült lenyesni a legidegesítőbb hajtásokat, de maradt a ballib alapeszme, mely szerint az igazi baloldal az, ha az ember jobboldali gazdaságpolitikát folytat, ezt balos jelszavakkal leplezi, s közben igyekszik ultraliberó társadalmi elveket erőltetni, ezzel bizonyítva a baloldaliságot, mindezt keverve a lakosság mély megvetésével, mert nem szavaz erre az eszmeiségre.

unionista... (törölt) 2014.10.02. 11:52:20

ez a szocialita-liberális kiegyezés hallgatólagosan 68 után végbement. azzal szemben formálódott a hazafias népfront. amelyik maga mellé állította a klérust. egyszerűen beszervezték őket. már akkor formálódott a "népnemzeti" tábor.

a rendszerváltás az szdsz politikai magját a iii/i (hírszerzés) adta. oda mindenkit beszerveztek, aki a nyugattal kapcsolatot tartott, és nem lépett be a pártba vagy nem rendelődött másik főcsoportfőnökség alá. lakitelek és az mdf kis túlzással egy iii/iii gyűlés volt. az mszp úgy jött létre, hogy a iii/ii leváltotta kádárt. miután bejelentette (megerősítette) a szovjet csapatkivonást.
videa.hu/videok/hirek-politika/kadar-janos-csapatkivonas-haza-mszmp-oroszok-Bh3CNKLT4hFQK6P5
a kettes és a hármas ügyosztály között elég sok volt az átfedés. mert a "külső" és a "belső elhárítás" egymás ellen is dolgozott. de ez a politikai bizottság és a hazafias népfront csatája volt. és az iii/i balra állt. a iii/iv (a katonai elhárítás) jobbra. amelyik a rendszerváltás idején is beszervezte a bevonuló rendszerváltó fiatalokat. akik először ellenálltak, de aztán belátták, hogy nem árt ha mindenkinek van titkosszolgálati kapcsolata. egy esetleges visszarendeződéstől a szovjetunió széteséséig lehetett tartani. magyarország katonai megszállás alatt állt. na most mindenki rakja össze, hogy a fidesz miért került át jobbra. miért állt a népnemzeti oldalra. orbán viktor hogyan "államjogot tanítani akarni zsidóból" "balkáni cigány" politikus. a iii/v (a technikai főcsoportfőnökség) egyes emberei meg el lehet képzelni, hogy mit csináltak. ők bármilyen igazolványt ki tudtak állítani, bármihez hozzá tudtak férni. akkora volt a káosz, hogy pesti laci és a fekete doboz is be tudott menni az irattárba. a külföldi titkosszolgálatok közül kettőnek szabad bejárása volt. az oroszok mindent lemásoltak. és volt akik kiemelték a kulcs aktákat. ebben a helyzetben nem nagyon lehetett mást csinálni, mint a népet törzsi alapon megvezetni. így bukott el a rendszerváltás. ki fog derülni, hogy egy pontig igaza volt csurkának. és az is, hogy majdnem mindenben igaza volt krassó györgynek.

unionista... (törölt) 2014.10.02. 11:59:23

@maxval a bircaman:
gyurcsány azért van a porondon, mert a színpadra kényszerítik. a fideszben ugyanis azt gondolják, hogy "addig jó, míg gyurcsány él". amíg ő vezeti a baloldalt addig orbán viktornak a belpolitikában nincs félnivalója. az szdsz gazdasági érdekeinek és a kulturális értékeinek szétverése folyik. és ez sikeres lesz midaddig, amíg a németek ehhez assisztálnak.

Moin Moin 2014.10.02. 16:38:35

A liberális politikával az a baj, hogy maga a (politikai) liberalizmus (intézményes szinten) megvalósult, egyéni szinten liberálisnak lenni pedig k. nehéz dolog.:-)

A szadeszesek szobatudósok voltak, akik ebből a tulajdonságukból következően nem lehettek képesek az elveiknek tömeges napi politikai támogatást szerezni. Emiatt frusztrálódtak, ami sokukról lekoptatta az elviseéget - s (mivel a hatalom megvolt) elkezdett működni (az individualistákra amúgy is erősen jellemző) önzés, amiből egyenes út vezetett a korrumpálódáshoz. Ezzel pedig a kör bezárult: egy amúgy sem népszerű (mert a népre valódi vonzerőt gyakorolni képtelen emberek vezette) párt a korruptsága miatt utálttá vált. És mivel nem voltak elszánt hívei tömegesen, afféle "maradványtömege" sem lehetett, mint az MSZP-nek.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.02. 16:45:53

@Moin Moin: Szóval, akkor ,most kivonatoltad, amit írtam?

unionista... (törölt) 2014.10.02. 18:54:32

@Moin Moin:
az szdsz ott bukott el, hogy egy nyitott liberálisból egy zsidó liberális pártot csináltak. amit elfoglalt a maffia. zsidó maffia is van természetesen.

itt "árkádiában" az első két ciklusban az szdsz nyerte meg a választást. egy fizikus volt a helyi szdsz vezetője. aki 56-ban részt vett a helyi felkelésben. bebörtönözték, egy ideig szakmunkásként dolgozott. ő tényleg antikommunista, szociálisan érzékeny és liberális volt (már meghalt). csak ugye az szdsz vezetése nem ilyen volt. ők egy zsidó pártot akartak.

nem a szakszerűtlenség miatt buktak el. az összes párt szakszerűtlen. hanem azért, mert ez a csoport törzsi alapon szerveződött. és a nép törzsi módon taposta el őket. azért, mert hiányzik belőlük a hazafiasság. a magyarok döntő többségének nemzeti liberalizmus kell. az északi-germán és a finnugor kultúrának sajátos keverékén alapuló szociáldemokrácia.

unionista... (törölt) 2014.10.02. 19:29:51

@HaFr:
de. csak az mekkora hülyeség az, hogy az szdsz azért bukott el, mert "szakszerűtlen" volt. melyik párt nem volt "szakszerűtlen". azért buktak el, mert hazátlanok. és ilyen emberek nem kellenek a többségi magyaroknak.

ha a cohen zsidóságot egy kicsit is érdekelné a magyar történelem (mondjuk az általános iskolások szintjén, mert ehhez tényleg nem kell több), akkor értenék, hogy itt a szabadságvágy mindig a nemzetieskedéssel kapcsolódott össze. itt a jobboldali nem ortodox liberalizmus a leitkultur. ha hegemóniát akarnak, akkor ezeknek az embereknek másik hazát kell választaniuk.

még egyszer. nem az összes zsidóval van a probléma. azt sem gondolom, hogy ezek az emberek gonoszak lennének. egyszerűen nem klappol a gondolkodásuk a többségi magyarokéval. a munkásokkal és a parasztokkal nem jár egy rugóra az agyuk. és ugye értelmiségi létnek ez az előfeltétele. feltéve, hogy tényleg demokráciát akarunk. nekik kell távozniuk. ez teljesen egyértelmű.

zenonküp 2014.10.02. 19:55:44

@unionista...:
Köztudott, hogy a magyar törzsszövetséghez csatlakozott három kabar törzs nemcsak a köztörök nyelvet beszélte, hanem a csuvas törököt is. Iráni jövevényszavaink, no meg Anna Widmer egy kiváló tanulmánya feltételezhetővé teszik egy igen korai iráni-ugor érintkezést, mondjuk úgy i.e. 3000 körül, s ehhez járul az alán (oszét) beköltözés a 13 században, s akkor a török nyelvű kunokról nem is beszéltünk.
A zsidó vallást felvett kazár birodalomból kiválva, nem egy zsidó vallású kereskedőt magunkkal hozva érkezünk a Kárpát-medencébe, a többi etnikumot most hadd ne számoljam elő.
Mi közünk lenne nekünk holmi északi-germánokhoz. Az etnogenézisünknek legalábbis semmi.
Lehet, hogy valami nehezet ettél lefekvés előtt, állítólag ez rémálmokat okoz.)

unionista... (törölt) 2014.10.02. 20:46:53

@zenonküp:
te kizárólag a történelem könyvekből olvasod az etnogenezist. elemi biológia is kell hozzá.

a magyar eredet-rangsorban az I csoport a második legfontosabb. persze nem az északi-germán népekkel vagyunk közeli kapcsolatban, hanem a délszlávokkal. akik ebbe a félig nyitott medencébe szép számmal telepedtek be. és hozták magukkal I2 jelű "nemzetieskedő" kultúrát. csakhogy ennek párja az I1 jelű skandináv szociabilitás. ezek a történelem előtti időkben váltak szét. és mindkettő bejön a magyaroknak. erre érzett rá kádár. a balkáni típusú nemzetieskedés helyettesíthető klasszikus szociáldemokráciával. a késő kádár kor bevallottan ezt a világképet másolta. ide tartozott a garzon bútor, vagy az iskola-számítógép. kis jánosék úgy képzelték, hogy az I típusú nemzetieskedést J típusú szociabilitással lehet helyettesíteni. nem lehet.

zenonküp 2014.10.02. 21:36:32

@unionista...:
Genes, Peoples and Languages
Luigi Luca Cavalli-Sforza
Penguin Books, 2001. 151 o. és passim

Jó olvasást!)

unionista... (törölt) 2014.10.02. 22:10:39

@zenonküp:
erre a bekezdésre gondolsz? "in europe, for example, hungarian spoken in the geographic center of many indo-european branches: ..." ez nem magyarázza meg, hogy az szdsz szocializációs kisérlete miért bukott el. és azt sem, hogy a kádár kor ebből a szempontból miért volt viszonylag sikeres.

zenonküp 2014.10.02. 23:04:27

"Legelőbb a farka hegye tűnt el s utoljára a vigyorgása. De ez még azután is látszott egy darabig, amikor a Fakutya már sehol se volt. "Nahát - gondolta Alice -, kutyát már láttam vigyorgás nélkül, de vigyorgást kutya nélkül most láttam legelőször. Ilyet még életemben nem pipáltam." "
Arra gondoltam, hogy Kis János írása ez a mosoly lehet.)
No meg a Macskabölcső jutott eszembe. Hol itt a macska, hol itt a bölcső?
Végül a Pekingi ősz, mely köztudottan a Szaharában játszódik nyáron.

Sem Eötvös, sem Deák, sem Kossuth, sem Trefort sem Szalay nem tehető meg a magyar újliberalizmus előzményének. Különösen nem a progresszív liberalizmusénak nem. Egy kommentben nincs elegendő tér ezt kifejteni.

És végül mintha Kis János ajánlott volna az MDF-nek nagykoalíciót anno valamikor. (autopsia)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.03. 07:17:59

@zenonküp: Igen, a magyar liberalizmus nem ott lesz, ahol az szdsz volt

explanatus 2014.10.03. 10:31:28

Az elfuserált rendszerváltás nagyjai, most épp a megszólított „...Régi rongyát mossa, mossa ...”

tamas11 2014.10.03. 11:08:23

@unionista...:
Szerintem azért bukott el, mert a szabadelvűség - bár mindenkiben jelen van a vágya - a létező liberalizmusok alanyaiként, közönségeként nem akarnának a hitvallással járó versenyhelyzeteknek elébe állni a szellemiségek piacán.
Megint mások azért nem térdelnének a szabad elvek harcában rajthoz, mert kiváltságuk hagyomány és/vagy látványosan ehhez a csoporthoz szeretnének csatlakozni-tartozni. (Ez ma a kvázijobboldal, átellenben a vesztős baloldallal).
Végül pedig a szabadelvű eleve potenciálisan elvtelen a túlsó partról nézve..
E deklasszálódás utolsó ütemében a vezető személyiségek hitelvesztése felülírta még a megalapozatlanságot is.
Kis J, Tölgyessy, Konrád, a korai Demszky, TGM, Kuncze, Magyar Bálint stb más világ, mint a pártvezetői castingokon forgolódó pl Fodor, Kóka.
Az alapítókra nevetséges azt mondani, hogy hazátlanok, és "ezért nem szerették őket a magyarok". Hiszen szerették...
Te azt írod e nevekről, hogy "ha egy kicsit is érdekelné őket a magyar történelem..."
Viccelsz, unionista!?

☉ ☾ 2014.10.03. 11:37:21

Ebben az írásban nagyon jók az idézetek.
A többi szemét.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.03. 12:05:29

így 2014ben mi az szdsz aktualitása, minek írni róla, foglalkozni vele?

Blogger Géza 2014.10.03. 12:09:34

@doggfather: A mostani ballib oldal ugyanazokat a hibákat követi el, mint annak idején az SZDSZ: Horthyznak, náciznak, fasisztáznak, diktatúráznak, s mivel a választók többsége nem hülye, látja, hogy ez nem így van, ezért hülyének nézi a ballib oldalt és nem szavaz rá.

Tudományos libsizmus 2014.10.03. 12:25:35

Az SZDSZ nem szűnt meg, csak átalakult. Olyanok, mint a piócák. Soha nem lehet megszabadulni tőlük.

Alkibiadesz 2014.10.03. 12:40:02

Intellektualizmus vagy inkább egyfajta hamis realizmus Kis János politikai világlátásának az egyik jellemzője?

Alkibiadesz 2014.10.03. 12:41:52

Ez is érdekes:
“A modern liberális elmélet szerint az ismert és mai tudásunk alapján elgondolható intézményi rendszerek közül mindent egybevetve a kapitalista piacgazdaság és az alkotmányos demokrácia kombinációja teljesít a legjobban. Mind a kapitalizmusnak, mind az alkotmányos demokráciának több változata ismeretes; egyik sem hibátlan, valamennyihez indokolt kritikus szemmel, a jobbítás lehetőségeit kutatva közelíteni. A liberalizmus azonban amellett érvel, hogy a kapitalista demokrácia alapvető intézményeinek elvetésétől összességében csak civilizációs visszaesés várható.
Ezen az alapon tette meg ajánlatát az új magyar liberalizmus Magyarország számára, s ezen az alapon álltak a liberálisok a harmadik köztársaság kísérlete mellé.”
Finoman szólva ez csúsztatás. Kis korábbi írásaiban ugyanis nincs nyoma annak a felismerésnek, hogy „a kapitalizmusnak (...) több változata ismeretes”. Ez a gondolat csak az utóbbi években jelent meg a hazai modernisták kritikusai között, tehát igencsak kétséges, hogy a hazai modernisták krémjét jelentő liberálisok már a kezdetek kezdetétől ezen az állásponton lettek volna. (Az is árulkodó, hogy a szöveg későbbi részeinek szóhasználata – lásd.: „a Nyugat”, „a kapitalsta rendszer” – ellentmond a többes számot használó fentebbi megfogalmazásnak.) A helyesen kifogásolt szakmaitlanságuk egyik oka vélhetően éppen az volt, hogy egységes modellként tekintettek a kapitalista berendezkedésre, azaz nem „szakértették” a kapitalizmust, hanem ideológiát gyártottak belőle.

profilo 2014.10.03. 12:47:06

@Alkibiadesz:

Ugyan már!
Jani bácsi most pont ugyanúgy siránkozik,mint ahogy Virág elvtárs panaszkodott Pelikánnak a villamos lépcsőjén.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.03. 12:47:07

@Blogger Géza: ettől nem lesz aktuális egy 4-5 éve megszűnt párt.

profilo 2014.10.03. 12:49:47

@HaFr:

Ezt kapod,mert nem úgy cselekedtél,mint a Révész Sanya...

:)

Mondj igazat és beverik a fejed.

Tuvalu 2014.10.03. 12:55:33

Nem lehet hogy simán az lett az SZDSZ veszte, hogy 1994-ben nem mérték fel, hogy akár sikeres lesz az MSZP és újraválasztják 1998-ban, akár nem, ők mindenképpen másodhegedűsök lesznek?

Ha 1994-ben kibírják még 4 évig, akkor 1998-ban nem a Fidesz hanem az SZDSZ lehetett volna a szocik fő kihívója.

Persze lehet, hogy akkor megnyerte volna 1998-at is Horn, meg az is lehet, hogy csak koalícióban lett volna kormányzóképes az SZDSZ, meg még az is hogy 1998-2002 közt bebizonyították volna hogy totálisan alkalmatlanok, ha náluk van az elsődleges hatalom.

De ez simán 1994-ben lett elrontva részükről. Igazából nem is értem, hogy nem lehet azt mondani, hogy csak a következő 4 évet néztük, hogy a húsosfazék mellett lehetünk, abba nem is akartunk belegondolni, hogy mi jön utána. amikor persze eljön az utána (2014), akkor lehet magyarázni, hogy ki mit és miért gondolt meg csinált, de ez mind utólagos okoskodás.

BB 89 2014.10.03. 13:01:06

@profilo: "Ugyan már!
Jani bácsi most pont ugyanúgy siránkozik,mint ahogy Virág elvtárs panaszkodott Pelikánnak a villamos lépcsőjén."

Touché!

bölcsbagoly 2014.10.03. 13:06:20

Az szdsz hívei elfelejtették, hogy a "nép" nem felejt könnyen és túl sok volt a párhuzam köztük meg a Kún elvtársék és tanácsköztársaságuk közt! Származásukon kívül nem volt okuk rá, hogy folyvást a horthyzmussal ijesztgessenek.

Fejesrob 2014.10.03. 13:07:27

Az SZDSZ-t természetesen valóban le kell szarni jó magasról, viszont az elszámoltatás MÉG hiányzik. Beleértve a megszűnéskor az adófizetőkre hárított rezsidíjakat is.

nu pagagyí 2014.10.03. 13:18:39

Én nem hibáztatnám Kis Jánost az SZDSZ politikájának kudarcáért. Ő ideológus és nem pártember. Az SZDSZ nem abba bukott bele, hogy liberális eszméket képviselt, hanem a gyakorlati politika, a pártépítés nem ment, végül pedig túl sok kóklert beengedtek a pártba (szerintem a Fidesz vásárolta be magát), akik gyakorlatilag felszámolták a pártot.

Egy komoly liberális pártra ma is szükség lenne, mert nálunk nem természetes az egyéni jogok tiszteletben tartása, a szabad önszerveződés, az autonómiák igénye. A liberális értékek nem épültek be a többi párt értékrendszerébe úgy, mint Nyugaton. Ezért is tombol a hülyeség manapság, nincs komolyan vehető erő, aki populizmus veszélyeire figyelmeztetne. A hatalom kénye-kedve szerint gázol át mindenen, fittyet hány azokra az elvekre, amelyek egy polgári társadalom ismérvei.

A társadalmi feltételek pedig meglennének. Elvileg kapitalizmus és demokrácia van és mindenki polgár (saját sorsát irányító ember) szeretne lenni.

nu pagagyí 2014.10.03. 13:21:31

@bölcsbagoly: Ez most zsidózás volt? Nyomoronc ostoba. Nem is érdemelsz te szabadságot, nyald ki vályút, amíg lehet.

nnnnnnnn 2014.10.03. 13:21:55

a liberalizmus egy természettől elrugaszkodott kitalált elméleti alapokon nyugvó gyökér eszmerendszer, éles helyzetben rögtön kudarcot is vall, semmire se jó az egész.

WLaci 2014.10.03. 13:26:14

Olvastam a cikket, és egészen félelmetes, hogy valaki (aki láthatóan okos) ennyire nem ismeri a magyar valóságot. Nem a liberalizmussal volt és van itt baja senkinek, hanem ezzel a totálisan életidegen intellektualizmussal, ami Kis írásából is árad. Aki ezt értékeli, akinek a problémáira ez választ ad, az Budapesten, de még a körúton belül is egy erős kisebbség, és tényleg elfér egy kávéházban.

A polgári radikalizmusra hajazó liberalizmusnak kábé ennyi híve lehet Magyarországon. Persze lehet nemzeti liberális pártot csinálni, a nemzeti érdekekhez és szimbólumokhoz való gyökeresen más hozzáállással, a siker reményében. De ez alighanem elkésett. Hogy miért? Mert a Fidesz minden retorikája ellenére sem fenyegeti komolyan a liberális értékeket (szólásszabadság, de még az abortusz-szabályok sem szigorodnak, mert tudják, hogy azonnal bukta lenne). Tehát a Fidesz pragmatikusan tudomásul vette, hogy a magyar emberek nagy része liberális (anélkül, hogy tudna róla), és nem is megy bele felesleges harcokba. Amikbe meg igen (civilek, drogügy, stb.) az meg valljuk be, hogy a kutyát sem érdekli.

bölcsbagoly 2014.10.03. 13:30:22

@nu pagagyí: érintve érzed magad? Horthyzzál egyet te is, mást sem tudtok.

bölcsbagoly 2014.10.03. 13:31:07

@bölcsbagoly: a mai liberalizmus az infantilisek vallása! Ahogy a kommunizmus is az.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.10.03. 13:33:22

@profilo: jah, az más. :D
ha van rá gusztus. :D

Rizling, Sorvégia fejedelme 2014.10.03. 13:34:15

@nu pagagyí: Nem, ez csak ténymegállapítás volt. De látom annyira belesajdult a mimóza lelked, hogy rögtön meg is mondod, ki érdemel szabadságot, és ki nem. Ejnye, te kis judeonáci!

bölcsbagoly 2014.10.03. 13:35:05

@nu pagagyí: látszik, hogy mennyire tökhülye vagy! A "komoly liberális" kifejezés egy non sens! Hogy lehetne egy infantilis komoly ember? legfeljebb komor. ne keverd a szezont a fazonnal.

nu pagagyí 2014.10.03. 13:35:25

@$$$=$$$: Nem hinném hogy az angolszász országok története kudarc lenne. Ellenben az illiberális államszervezés csodáit élvező egykori és mostani országok buktái nem sok jóval kecsegtetnek Magyarország jövőbeni sorsát illetően.

Sem a náci Németország, sem a fasiszta Olaszország, sem a Horthy-Magyarország, sem Líbia, sem Egyiptom tekintélyuralmi rendszere, de a spanyol, portugál fasisztoid rendszerek sem voltak sikertörténetek, a szocialista armageddont már nem is említem.

nu pagagyí 2014.10.03. 13:36:41

@bölcsbagoly: Járasd le magad még jobban. Bár, azt hiszem észre sem veszed.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2014.10.03. 13:39:25

@$$$=$$$:

A hazai liberalizmus képviselőinek semmi köze nem volt a liberalizmushoz magához.

Inkább hasonlítottak a nácikhoz. Mindent és mindenkit elvetettek, intellektuálisan megsemmisítettek aki kritizálta őket, ellentmondott a terveiknek.

Diktatúrának állíották be azt, ami nem volt azt, fasisztának, nácinak azt, aki mást gondolt.

Ezt az örökséget viszi tovább ma az MSZP és testvérpártjai.
Csak ma már ezzel nem lehet választást nyerni, mitöbb ezzel a programmal szinte csak kiesni lehet.
Csak idő kérdése.

bölcsbagoly 2014.10.03. 13:39:29

@WLaci: ha a normalitást liberalizmusnak tekinted, akkor igazad van. Csak hát a mai oliberalizmus nem az, pláne szdsz-es értelmezésben. csak olvasgasd a blogokon ajvékoló libsiket, az ÉS-t, meg a többi szennylapot..

bölcsbagoly 2014.10.03. 13:40:38

@nu pagagyí: kuss libsije, a pofád bőrét megvenné a NASA űrhajóborításnak. Szabadalmaztasd.

panelburzsuj 2014.10.03. 13:42:23

@nu pagagyí:
"ideológus és nem pártember"

Legalábbis elég hamar kirakták arról a posztról, amelynél pártemberebbet elég nehéz elképzelni: a párt első embere tisztségből...

nu pagagyí 2014.10.03. 13:42:56

@Trompf: Szerintem igaza volt a liberálisoknak. Most pont az van, amitől féltek. Diktatúra, mutyivilág, pöffeszkedő urak, szolganép. Helyes volt a kritika, sajnos a társadalmi feltételek egyelőre nem kedveznek a liberális eszméknek. Túl sok a hülye.

nu pagagyí 2014.10.03. 13:44:17

@bölcsbagoly: Ennyit a nevedről, képmutató pojáca. Legalább megéri?

nu pagagyí 2014.10.03. 13:46:21

@panelburzsuj: 1991-ig volt az. Nem rakták ki, csak belátta, hogy nem egy mozgalmár típus. Utána csak tiszteletbeli feladatai voltak.

panelburzsuj 2014.10.03. 13:49:08

@nu pagagyí:
Szinte minden máig húzódó bajunk abban az egy évben gyökerezik.

És ebben Kisnek is megvan a maga része.

bölcsbagoly 2014.10.03. 13:54:05

@panelburzsuj: főleg az szdsz kezdeti összetételében és hitvallásában!

Conchobar 2014.10.03. 13:54:46

@nu pagagyí: "Nem hinném hogy az angolszász országok története kudarc lenne." - Valóban nem kudarc. De nagy hiba lenne azt hinni, hogy a sikerük a társadalmi berendezkedésüknek, a 'liberalizmus'-nak köszönhető. Ami meg az autoriter rendszereket illeti, igenis meg van nekik is a helyük és a szerepük, és igenis értek el sikert. Csakhát a higgadt értékelés manapság még e rendszerek melletti politikai állásfoglalásnak, propagandának hat

látens liberális 2014.10.03. 14:07:27

Az SZDSZ nem vész el, csak átalakul.

Fejesrob 2014.10.03. 14:16:13

@nu pagagyí:
Elmondanám, hogy nem azért vagytok állandóan 300-an egy Orbán ellenes tüntetésen, mert diktatúra van és a többi fél Orbántól.

rasztaszív 2014.10.03. 14:25:18

az szdsz-t a hitgyülis kapcsolat nyírta ki.ők hozták az 5%-ot,az szdsz-nek nem kellett képviselnie senkit,nem is tették.ezért egy idő után senki más nem is szavazott rájuk.amikor pedig a hitgyüli is kilépett mögülük,végük lett,mint a botnak.
ha képviselték volna a liberalizmust,lettek volna szavazóik.

dr. mesterséges színezék 2014.10.03. 14:25:34

@unionista...: " elemi biológia is kell hozzá."

Mint pl. ránézni a laktóz-intolerancia térképre?

dr. mesterséges színezék 2014.10.03. 14:34:06

@bölcsbagoly: 'a "nép" nem felejt könnyen'

Ja, 2.5m fideszbircaman dörgöli nap mint nap Orbán Viktor orra alá a Nagy Magyar Márciusi Szocialista Népszavazás pontjait, elsősorban is a tandíjmentességre, de erősen készülve az eüprivatizációs pontra is.

És persze a kordonbontás ma is nemzeti hőstett volna bárhol, mert a "nép", az nem felejt.

- o -

"A tévé szerintem egy nagy radír."
/egy köcsög humanista/

dr. mesterséges színezék 2014.10.03. 14:42:07

@Fejesrob: Nagyjából ugyanazért, amiért az aktuális ellenfél stadionjának szétverésére is könnyebb izomagyakat találni, mint a mindenkori szétverők szétverésére.

Addi is, amíg ezt felfogjuk, hallgassunk egy kis zenét!

www.youtube.com/watch?v=KqWYlb7_t7U

Kiemelném a halványnarancs bőrszínt.

bölcsbagoly 2014.10.03. 14:46:04

@dr. mesterseges szinezek: jól van hűlyegyerek, ajvékolj csak...a kutyaugatás nem hallatszik...

nu pagagyí 2014.10.03. 15:05:28

@Fejesrob: Kádár ellen sem sokan tüntettek és elég kevesen voltak, akik egzisztenciájukat is feláldozva tettek ellene. Leginkább a későbbi SZDSZ alapítók voltak azok az elvetemültek.

Azt hiszem, pont e miatt nem szerették őket a későbbi "hősök", akik akkor és most is megtalálják a számításukat. Mindegy nekik, csak diktatúra legyen, mert kevés melóval, csekély tudással baromi jól élni csak egy teljhatalmú vezér körüli sündörgéssel lehet.

profilo 2014.10.03. 15:08:47

@dr. mesterseges szinezek:

Odin rogyassza rád az eget ezért a youtube linkért!
Csak az avatarodon látható dobos iránt érzett tisztelet miatt nem küldelek el melegebb éghajlatra.

dr. mesterséges színezék 2014.10.03. 15:13:00

@profilo: Most mondd, mi a gond? Nem elég jellemző, vagy túlságosan jellemző?

Ha volnék egy szervezett ellenzék, ezt hallgatnám csutkára tekert megafonnal minden békemenet-féleség mellett.

bölcsbagoly 2014.10.03. 15:19:06

@nu pagagyí: persze, ők voltak a csali a naivoknak akik hűlyegyerekként csatlakoztak a tüntetésekhez! már amennyi volt belőlük...S persze ők szívták meg, nem a szadeszesek..

profilo 2014.10.03. 15:19:24

@nu pagagyí:

"Kádár ellen sem sokan tüntettek és elég kevesen voltak, akik egzisztenciájukat is feláldozva tettek ellene. Leginkább a későbbi SZDSZ alapítók voltak azok az elvetemültek."

Városi legendák...
Mindig ez jut eszembe,amikor ezeket hallom:
"A nyugati országokat a leghangosabban az onnan hozatott drága autókból lehet szidni."...azaz hős ellenállóink azért élték túl és lettek párttagok vagy besúgók,mert az némi függetlenséget biztosított a párt és a rendszer önkényével szemben. Röhej az egész...

nu pagagyí 2014.10.03. 15:24:46

@panelburzsuj: Mi is volt abban az egy évben? Az SZDSZ szociálliberális pártként alakult meg a SZETA és a Szabad Kezdeményezések Hálózatából. A pártalapításban részt vett, de a napi politizálásban nem sokáig. Addig volt aktív, amíg a rendszerváltás alapjai létrejöttek. Kis János filozófus, nem forradalmár. A tudományos írásai a lényegesek és remélem, eljön még az idő, amikor újra olvassák, egy szabadságon alapuló rendszer megteremtéséhez. Nem lopott, nem akart pozíciókat az érdemeiért.

Abban nyilvánvalóan tévedett, hogy elég megteremteni a kereteket, a nép majd belenő. Nem nőtt bele.

panelburzsuj 2014.10.03. 15:28:19

@nu pagagyí:
Te is filozófus vagy, nem politikus - olvassgass Kisst.

nu pagagyí 2014.10.03. 15:28:59

@profilo: Tanulmányozd a korszakot, különös tekintettel a mai hősök múltbeli ténykedésére. Okosabb leszel.

nu pagagyí 2014.10.03. 15:30:56

@panelburzsuj: Te sem vagy politikus (bár ezt azért nem tudhatom biztosan), ezért neked sem árt, ha olvasol ezt-azt.

nu pagagyí 2014.10.03. 15:33:59

@bölcsbagoly: A bölcsek persze nem csináltak semmit, kiszolgálták a rendszert zsíros állásokban. Aztán, amikor megbukott, hirtelen ellenállók lettek. Ma meg felejtenék, mert már Petőfi is a nem ajánlott költők közé tartozik. Nyilván ő is provokátor lehetett.

profilo 2014.10.03. 15:38:03

@nu pagagyí:

Ne röhögtesd ki magad.
A Kádár-rendszer megalkuvó,lapító társadalma nem termelt ki ilyenféle hősőket.
Ha te a Demszky és Deutsch féléket annak tartod,annak tekinted,az a te bajod.

profilo 2014.10.03. 15:42:15

@nu pagagyí:

"A bölcsek persze nem csináltak semmit, kiszolgálták a rendszert zsíros állásokban. Aztán, amikor megbukott, hirtelen ellenállók lettek."

Majd hirtelen különböző pártok vezető pozícióiban találták magukat. Némelyek hirtelen földterületek és privatizált cégek és eszközök vezető és tulajdonosai lettek.
Mások pedig csak lestek,hogy lehetőség és munka nélkül maradtak.Nesze neked módszerváltás.
Hősies idők voltak ezek is...

dr. mesterséges színezék 2014.10.03. 15:43:40

@nu pagagyí: Léteznek azok a keretek, amelyekbe nem is érdemes belenőni.

(( Valahányszor a szadi szóba kerül, a polfórumos pindiy kartács ugrik be, aki több alappal, rálátással és szellemmel tudta ekézni az SZDSZ-t, mint bármelyik liberálbolsizásban fogant féleszű. Hiába no, egy igazi liberális demokrata egyre kevésbé bírhatta az a stichet, ami akkor is letagadhatatlan volt, amikor Orbánt manifeszt nárcsisztikus mitugrásznak lehetett diagnosztizálni. ))

Fejesrob 2014.10.03. 16:22:19

@nu pagagyí: Ne örülj, mert Orbánt 4 évente választják. Azaz Kádárral ellentétben alapból legitim. Egy demokratának nem kellene ezt magyaráznom, de neked elmondom, azért fullad kudarcba a balliberálisok összes olyan kísérlete, amely Orbánék lehetetlenné válását célozza, mert élvezi a többség bizalmát.

Elhiheted, a nép nem fél Orbánéktól, mögötte nincsenek ott az oroszok mint Kádáréknál és ha Orbánék ugyanazt csinálják mint a ballibsik, ők is repülnek. De ezt nyilván nem a balliberális oldal hiteltelenné vált politikusainak fogják elhinni.

Szerintem ezt Kádározás helyett gondold át, ez ugyanis ez általánosság, csak most éppen Orbánékra igaz.

Geo_ 2014.10.03. 17:34:24

@Moin Moin:
Kis jól írja le: többé-kevésbé helyes/magyarázható/érthető TAKTIKAI lépések stratégiai időtávban pusztuláshoz vezethetnek.
Az SZDSZ legnagyobb hibája a nem-hálózatban gondolkodás, pesti értelmiségi pártra szűkült a bázisuk, a vidéki vállalkozók, értelmiségiek, gazdák bázisára IS kellett volna építeniük, a Fidesz még a "polgár" szót is ellopta előlük.

Az egy külön kérdés, hogy más mentalitással tovább húzhatták volna. Pl. Tocsik ügy? Bezzeg a Fidesz! Várjuk meg a bíróság ítéletét! stb, tán érthető - helyette Pethő lemondott.
D-209? Pintér, Martonyi!!!!

Geo_ 2014.10.03. 17:39:30

@dr. mesterseges szinezek:

Az SZDSZ azonnal cincálni kezdte a saját vezetését, a szocik kampányban összezártak, s utána cincálták a saját programjukat - a Fideszesek pedig cincálják a lábtörlőt, azt a kommunikációs csontot, amit a vezér elébük dob :-)

borzimorzi 2014.10.03. 17:59:55

@HaFr: Sőt, egész jól kivonatolta!

Sajnos, Kis János pontosan ugyanaz a szobatudós, aki volt, a valóságot soha nem engedte magához. Politikusnak lenni azonban nem lehet enélkül. Nem sikeres politikusnak, egyáltalán semmilyen politikusnak sem jó az ilyen, reménytelenül elvont gondolkodó.

A korrupción kívül az is elundorította a népet az SZDSZ-től, hogy elképesztően belterjes, törzsies volt. Már talán mondtam korábban, de nem győzöm hangsúlyozni, hogy képesek voltak még a saját párttagtársaikat is lenézni, ha azok vidékiek voltak. Amikor sorra szűntek meg az SZDSZ vidéki szervezetei, a párt vezetői csak a vállukat vonogatták. Aztán már a budapestiek sem voltak elég jók, ha csak "kültelkiek" voltak. Végül a párt összezsugorodott Budán egy kis XII. kerületi csoportra, Pesten meg egy kis V. kerületi csoportra. És még akkor sem értették. :-)))

A szűkkeblűség nem pártszervezési elv. Igaz, az sem jó, ha tárva-nyitva vannak a kapuk, mert akkor a konkurencia beépíti az embereit. A jó az, ha van egy kis "Vének Tanácsa" jellegű testület egy pártban. Állhat 7, 9 vagy akár 13 főből is, a lényeg, hogy a párt legstabilabb oszlopai legyenek benne. Ennek a testületnek a dolga dönteni a tagfelvétel és a párt által adott dicséretek, jutalmak tárgyában éppúgy, mint a fegyelmik, büntetések, kizárások és más kellemetlenségek ügyében is.

Ha ez a testület jól végzi a dolgát, akkor mindig lesz elég új ember, de sose lesz annyi, hogy a pártot elárasztva átvegyék a hatalmat és valamelyik másik párt szolgálólányává tegyék a szervezetet. Plusz a meritokráciát is képes garantálni, hiszen innentől kezdve nem az urambátyámkodás dönti el, hogy ki milyen poziba kerül, hol indul választáson stb. Hanem ki lehet dolgozni objektív feltételeket az előmenetelhez.

Csaxólok, hogy a Fideszben ilyenről álmodni sem mernek. Ott már régóta azon megy a verseny, hogy ki tud Orbánnak alaposabban benyalni. A többi parlamenti párt vezetésének pocízióféltése szintén nem teszi lehetővé ilyen testület kialakítását. Pusztán egy ilyen testület meglététől is versenyképesebb lehetne egy új párt bárkivel szemben, aki ma kis pártként brusztol. Egyik sem kínál ugyanis tisztességes feltételeket a tagjai számára (sem).

Üdv:
b

laci_52 2014.10.03. 19:06:49

Szegény Csurka Pista megírta:

"Az SZDSZ métely az ország testén!"

Nagyon igaza volt. Ez a métely eltűnt de a "lárvái" - a bukott SZDSZ-es politikusok - sajnos újabban kezdenek előbújni itt-ott.

panelburzsuj 2014.10.03. 19:15:15

@laci_52:
Csurka még igényesen zsidózott: ő még tudta, hogy a métely BELÜLRŐL rág...

Kívül a pióca lóg. Hasonlít: nadály.

Magyar szájba magyar nyelvet, ugye?

Krétagarbó 2014.10.04. 14:38:19

@nu pagagyí: Egyetértek. Pont ezért fontos Kis János írása.
Benne vannak azok a pontok - szakszerűtlenség, inkompetencia, korruciós ügyek - amiket a posztíró hiányol belőle, nyilván Kis - magyarázható elfogultság miatt - ezt talán ennyire sarkosan nem fogalmazza meg, de ha valaki végigolvassa a tanulmányt, ezek megjelennek az írásában. Nem kritikanélküli, mint ahogy azt a posztíró próbálja kihangsúlyozni. A hiányolt önreflexiót én kiéreztem belőle legalább annyira, amennyire az egy - a pártot szinte a kezdeteknél elhagyó, nem politizáló - liberális tudósembertől elvárható.
Az írás szerintem azonban az illiberális államkép népszerűsítése, a liberális értékek teljeskörű tagadása idején egy nagyon fontos dolgot kíván jelezni: vannak még olyanok, akiknek fontosak a liberális alapelvek és nem igaz az a ma az agyakba sújkolni próbált tétel, hogy minden, ami az elmúlt 25 évben kialakításra került a liberális demokrácia keretein belül - alkotmányrendszer, intézményrendszer, stb.. - az a szemétbe való.
Az sem igaz, hogy az egykor progresszív liberálisként induló mára nem létező párt története fekete-fehér lenne, mint ahogy azt ma szinte mindenki - aki a liberalizmus ellen érvel - hirdeti.

Krétagarbó 2014.10.04. 14:45:49

@WLaci: Nem, a Fidesz nem azt vette pragmatikusan figyelembe, hogy az emberek nagy többsége ma liberálisan gondolkozna (esetleg úgy, hogy észre sem venné ezt magán), hanem azt, hogy az emberek nagy többségét a szabadásgjogok nem érdeklik, vagy csak addig foglalkoznak ezekkel a jogokkal, amíg az anyagi érdekeiket azok megvonása, korlátozása esetleg sérti vagy veszélyezteti.
Ma az emebrek nagy többsége csak "kenyéren" él, "igével" kevésbé. Evvan.

Krétagarbó 2014.10.04. 14:49:27

@Trompf: És ugyanezt elmondhatja a jobboldal is magáról, ez az a lövészárok, amiben ismét egy nemzedéknyi idő alatt a fű sem fog nőni.

Krétagarbó 2014.10.04. 14:52:20

@Conchobar: Tartós sikert? Társadalmi, gazdasági szempontból?

panelburzsuj 2014.10.04. 15:38:10

@Krétagarbó:
Aprólékosan nem.

Csak vázlat szintjén: amit Kis olyan szőrmentén ír le a poszt apropóját képező elosztott esszéjében, az rögtön azután teljesen félrevitte a rendszerváltást, hogy az SZDSZ nem került kormányra. A hangsúly villámgyorsan áttolódott a piac-témáról a kultúrkampfos-identitásos (= nyilas-zsidó) mezőkre - a volt állampárti figurák meg összeröhöghettek, hogy "né má, amíg ezek egymást marják a címeren, addig mi vastagon kistafírozzuk magunkat".

Nyilván roppant egyszerű lenne ezt a "szokásos módon" válogatott bibliográfiákkal is aládúcolni - de én nem vesződök ezzel, inkább afféle "memoárt" mondok.

Én így éltem meg azt az októbertől októberig tartó évet.

panelburzsuj 2014.10.04. 15:41:03

@panelburzsuj:
Ja és KIs szerepe csak "annyi", hogy azta bizonyos "harmadik pólus" szerepet nem csikarta kia pártjából. Nem akarta, nem tudta - fogalmam sincs. Hagyta, hogy a fölkerekedett "chartás cunami" fölkapja és sodorja őt is, a pártot is.

jaegtoer 2014.10.05. 15:07:46

@HaFr:

Csak megerősítette.
Mint ahogy az is, hogy a fizetett fideszsuttyók ellepték hsz-eikkel a posztot, mert egy illiberális bűvöletben bégető csorda gazdájának életveszély 1000 tiszta leütés:)

Szúrófény 2014.10.06. 11:39:19

@maxval a bircaman: Felejtsük már el a dizsó értelmesség mitoszát!
. „Miért ne hinnők hát el Bartha Miklósnak, hogy a kazárságban nagy a szellemi züllöttség és sok az erkölcsi meghibbanás? Miért fogadnók kételkedéssel azokat a fejezeteket, amelyek a kazárság ravaszságát, kapzsiságát, üzérkedését, a földdel és pálinkával, a pénzzel és az élelmességgel űzött uzsoráját támadják. Ahonnan ez az elem beszivárgott, az orosz városok gettóiból, nem hozhatott magával sem tisztaságot sem magasabb erkölcsi színvonalat, sem a testi fáradságnak megbecsülését, sem szociális ösztönt, sem kultúrképességet. (... ) Ami antiszociális és kultúrképtelen elem van e barbár tömegben," 1902!
"Csak a főbb vonások kiemelésére szorítkoztunk, azokra, melyeknek különös jelentősége van a faji létküzdelemben. Láttuk, hogy a zsidó fajiság főbb vonásai: erős értelem, befolyásoló ösztön, kriticizmus, faji és egyéni önzés, faji önérzet, faji állhatatosság, bujaság, sikerimádat, szégyentelenség, erkölcsi érzék hiánya, szívós akarat." Kiss Sándor: Zsidó fajiság
süti beállítások módosítása