1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.10.01. 08:21 HaFr

Magyarország rosszul teljesít: az erős és a gyenge gazdaságról röviden

A gazdasági hatékonyság egyetlen legfontosabb mérőszáma, hogy milyen a felhasznált erőforrások megtérülése. Az államot azért tartjuk tipikusan rossz gazdának, mert pazarlóan bánik a forrásokkal, azaz az általa használt álló- és forgóeszközök (pénz), emberi kreativitás és információ értékteremtő képessége (=hozzáadott értéke) alacsony. Ezt a tapasztalatot a társadalmak úgy védik ki, hogy csökkentik az államok méretét (a GDP arányos elvonást) vagy/és emelik az államok hatékonyságát (a hozzáadott értékük és az önmagukra fordított költség arányát). Az előbbire a távol-keleti országok (Taiwan, Szingapúr, Dél-Korea jellemzők, átlagosan 20% alatti újraelosztással), az utóbbira tipikusan a nyugat-európai (még mindig) jóléti társadalmak.

Ami Magyarországot illeti, a mienk átláthatatlan, pazarló, nagy állam, amely ráadásul fokozottan korrupt is (a forráskonverzió hatékonysága rendkívül alacsony, veszteséges forráskiáramlás, folyamatosan romló pálya, eltolt beruházások és költségek mellett) -- nagy és/vagy fejletlen belső piac híján (Oroszország, Kína, Törökország, India) a növekedési lehetőségeink kizárólag az exporthoz kötődnek. (Az előbbi három sorból is látszik a miniszterelnök -- finoman szólva -- mélységes tájékozatlansága a példaadó rezsimek kiszemelésében, illetve képtelensége arra, hogy szembenézzen a reális helyzetünkkel.) A magyar gazdaságot jelenleg (1) az állami és EU-beruházások, (2) a döntően külföldi tőke feldolgozó (export) tevékenysége, és két további kisebb tényező -- (3) az energiacégektől és a bankoktól behajtott, illetve (4) a külföldről hazautalt, majd részben fogyasztásra fordított keresmények -- hajtják.

A magyar állam a magyar gazdaság parazitája, minden ellenkező híreszteléssel szemben a magyar társadalom versenyképességének legnagyobb tehertétele, az államot a saját patrimóniumának tekintő politikai osztály kártékonysága a párját ritkítja a civilizált világban.

101 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr106749171

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kov_vacs 2014.10.01. 08:58:48

Jó példa erre a KLIK.
Sokakkal ellentétben azt gondolom, hogy lehetett volna az iskolák _beszerzési_ szisztémáját ésszerűen központosítani. Mint egy áruházlánc logisztikai központja: lehetett volna egy központi raktár, ahova beszállítják - a mérhetetlenül nagy mennyiség miatt jóval olcsóbbra lealkudott áru - krétát, bútort, papírt, számítógépet stb,
amit az iskolák igénye szerint naprakészen lecsomagolnak kis tételekre és viszik ki heti 1-2 alkalommal kocsival, házhoz.
(Most olyan részletekbe ne menjünk bele, hogy az áruházláncnál is többféle párizsiból válogatsz, a tanszerekből is sokféle lehetett volna kategóriánként stb stb)
Ha ez megvalósult volna, a kezdeti kiadások mellett is hatalmas költséget spórolhatott volna az oktatás, és hatékony tanszerellátás valósulhatott volna meg.

Elvileg meg lehetett volna csinálni, nem tilos, hogy egy állami intézmény jól működjön.

Ehelyett a KLIK veszteséges, milliárdokkal bélelik ki utólag, a hatékonyságról pedig ööö nem egységesek a vélemények.

egyetmondok 2014.10.01. 09:21:40

Milyen jó posztok !
Összevetem az előzővel, konzervatív/liberális,s jól látszik,hogy abból,amit szerintem olyan jól elbeszélsz a konzervatív/liberális ügyben ,azonnal semmi sem lesz érvényes,ha megpróbálunk azzal kezdeni valamit,amit ebben a posztban,helyesen és nem először rögzítesz (és amit abba sem szabad hagyni): az állam áll az útban itt és most ebben az országban,a magyar állam útonállásához semmi sem fogható,mint hátráltató tényező.

S aki ehhez hozzá akarna nyúlni,az itt nem lehet konzervatív,csak és kizárólag társadalom - mérnökösködő liberális,sőt és fujj-fujj: neoliberális.

A két poszt így együtt maga a nagy magyar dilemma.

ParaZita2 2014.10.01. 11:05:45

Ezen poszt: pontosan így van.
Kommentem: ideje volna egyszer és mindenkorra kijelenteni: orbán és a fidesz egy vallási SZEKTA, kétmillió követővel. OV nem államférfi, nem politikus, egyszerűen egy élősködő szektavezér!
P A R A Z I T A!!!
Minél több magyar nyelven gondolkodó embernek ezt meg kell érteni, fel kell fogni. Azután megoldást kell találni. (sajnos mi célból is jó a KLIK ineffetivitása? Miért is jó az értelmiség ellehetetlenítése? Miért is jó a nép totális elbutítása?)

belll 2014.10.01. 11:08:19

@egyetmondok: Az a konzervativizmus, amiről Péter beszél, nagyon nem szereti a ráterpeszkedő államot. Nem hiszem el, hogy ez eddig nem jött le.

egyetmondok 2014.10.01. 11:13:41

@belll:
Persze,ez világos.
Csakhogy amikor úgy konkrétan arra fordulnánk, hogy akkor mi lenne itt a feladat,például egy új politikai pártnak, akkor bármi,amit konzervativizmusról hiszünk,fontosnak gondolunk,mind megy a levesbe,mert nem tudunk más politikai programmal előállni,mint ami ennek az államnak a gyökeres (radikális, hűha: forradalmi ?)átalakításáról szól.
Akkor pedig többé nem konzervatívok vagyunk,hanem a legveszedelmesebb magyar politikai állatfajta: a liberális,sőt inkább a neoliberális.

almodhi 2014.10.01. 11:15:50

@kov_vacs:

"Mint egy áruházlánc logisztikai központja: lehetett volna egy központi raktár, ahova beszállítják ... amit az iskolák igénye szerint naprakészen lecsomagolnak kis tételekre és viszik ki heti 1-2 alkalommal kocsival, házhoz."

Na igen, csakhát ezt az áruházláncok jobban csinálják. Szóval az iskolák vásárolhattak volna egyből az áruházláncoktól oszt jónapot...

"nem tilos, hogy egy állami intézmény jól működjön." Nem tilos. Lehetetlen. :-)

belll 2014.10.01. 11:28:30

@egyetmondok: Nincs azért itt, a legfontosabb lépésekben semmi ellentmondás, mert az állam visszaszorítása liberális és konzervatív is egyben. Csak azért tűnik ellentmondásosnak mert egy ilyen konzervatív lépés jelenleg roppant forradalmi tett lenne, ami elvileg távol áll a konzervtől.:-)
Az igazi felforgató forradalom nálunk a meritokrácia bevezetése lenne.

egyetmondok 2014.10.01. 11:33:05

@belll:
Neked,meg nekem nincsen is "valódi" ellentmondás; valódi ellentmondás csak akkor kerekedik,de akkor aztán nagyon, ha valaki az állam visszaszorításáról szóló politikai programmal áll elő.

Persze én gyakorlatilag is támogatnék forradalmi konzervatív programot,vagy inkább legalább olyan programot,amely elvezethetne valami olyan államisághoz,amelyhez aztán érdemes lesz konzervatívan ragaszkodni.

almodhi 2014.10.01. 11:34:10

"Az igazi felforgató forradalom nálunk a meritokrácia bevezetése lenne."

Csakhát a meritokráciát nem lehet _bevezetni_. Az olyan, mint az angol gyep titka: nem kell mást tenni vele mint öntözni, trágyázni, nyírni. 500 évig. :-).

belll 2014.10.01. 12:05:42

@almodhi: Annyiban egyetértek, hogy nem is kell bevezetni. Az ugyanis bevezetődik magától, ha -hasonlatoddal élve- az állam nevű gyomot rendszeresen visszavágjuk. :-)

panelburzsuj 2014.10.01. 12:08:49

@belll:
Na ez a liberális tévedés - (aze rekölcsi nemesedésről...): hogy az állam nevű gyomtenger helyébe valami nemesebb nől majd.

Fenét: másféle gyomok, másféle konstellációban.

panelburzsuj 2014.10.01. 12:26:38

@ParaZita2:
Ez elegrémisztőbb dogma, ami Orbánnal kapcsolatban terjed széltében hosszában: hogy ő tenyésztette kia ezet kétmilliós szektát.

Nem. Fordítva történt: a kétmilliónál jóval több parazita talált magának Orbánban sokkal hatékonyabb vezért a korábbiaknál.

ParaZita2 2014.10.01. 12:46:09

@panelburzsuj: igen, sajnos szégyen, hogy a magyarok génjeiben ez a gerinctelen, élősködő, benyaló tudlajdonság domináns (ami persze a szent-istván-efftársi népirtásokig visszavezethető - kik is maradtak életben, a gerinces, jellemes egyének?)
Szóval ov egy szektavezér, aki gerinc nélkül észleli a széljárást minden időben.
Szerencse a szerencsétlenségben a maffia-metódus: hogyan is szokták végezni pályafutásukat/életüket a maffiavezérek? (vagy akár a római császárok)
Igaz, ez már csak a gyerekeink életében következik be...

belll 2014.10.01. 12:46:13

@panelburzsuj: Szó sincs erkölcsi nemesedésről, hanem arról, hogy az államot a piactorzító tevékenységéből visszaszorítjuk a versenyszabályok betartásáért felelős futballbíró szerepébe, akkor a piac magától kitermeli a meritokratív szép zöld gyepet.

explanatus 2014.10.01. 12:47:37

Ez, (meg az előző, és még jónéhány) már nem is egyszerű poszt, hanem tudományos konferencia, jelenünkről, jövőnkről.

belll 2014.10.01. 12:48:52

@panelburzsuj: "..kétmilliónál jóval több parazita talált magának Orbánban sokkal hatékonyabb vezért a korábbiaknál."
Ezzel egyetértek. Ez van sajnos, de a parazita életmódról úgy lehet leszokni, ha nincs gazdatest, vagy nagyon kicsi és csak kevés paraziták képes etetni.

belll 2014.10.01. 12:50:42

@ParaZita2: A vezérkultuszban mindig ott van a vezéráldozat opciója. :-)

panelburzsuj 2014.10.01. 12:55:25

@belll:
Na de teljesen hülye az az állam?

Mit fizetsz te neki a futballbírósgért - és mit fizet a kétmilliónál is több parazita? ...

panelburzsuj 2014.10.01. 13:00:18

@belll:
Még egyszer: miért akarna "leszokni", ha ez a természete, ráadásul újra és újra be is jön neki?

Lexa56 2014.10.01. 13:15:32

@panelburzsuj: azért maradjunk annyiban hogy egymásra találtak. Rezonancia-effektus. Zsák és foltja. Az egyik nem létezhetne a másik nélkül.

panelburzsuj 2014.10.01. 13:33:27

@ParaZita2: @belll:
Hú de nehéz - pedig milyen könnyű...

Magyarországon a huszadik század közepéig összeségében elég brutálisan le volt nyomva mindenféle "társadalmi mobilitás". A téma szempontjából: azok a rendszerek se voltak "meritokratikusak". "Európai értelemben" sem voltak azok, amerikaiban meg pláne - durván reakciósok voltak. Két háború söpörte csak el a megcsontosodott, zárt; békében és háborúban egyaránt versenyképtelen uralkodó osztályokat.

A szovjet érával nem egyszerűen "elmúlt" a korábbi felállás, hanem fenekestül felfordult: nem középre állt be az inga, hanem durván a másik irányba kezdett - ugyancsak kontraszelektálni. A tényleges irányító posztokon ott sem valamiféle "objektív mérce", hanem kizárólag a lojalitás, sőt kutyahűség számított.

Csöbörből vödörbe - parancsuralomból parancsuralomba. Szolgálattétel rulez. És ez alig változott a "rendszerváltással": politika über alles. Csak most tarkább, egymással versengőbb, és ezért még parazitább hatalmasokkal. De olyat nem igen tudok felidézni a legutóbbi hét kormányunktól, hogy "felejtsük el a "gazdaságfejlesztést" (=pénzszórást) - koncentráljunk a játékszabályokra"...

A mára így kialakult "nemzeti kockázat" nem az, hogy megbukik-egy-egy vezér (könnyen akad másik...), hanem hogy a "kétmillió+" annyira igénytelen, annyira megelégszik az önbecsapással, hogy legfeljebb egy tömeges éhínség tudná kilökni erről a parazita pályáról.

panelburzsuj 2014.10.01. 13:35:16

@Lexa56:
Ettől erősebb, mint a "szociális rendszerváltás". Nem csupán megveszteget, még meg is dícsér, hogy elfogadod.

panelburzsuj 2014.10.01. 13:41:52

@Lexa56:
Mindenki (?) a náculáson meg a diktátorkodáson rugózik.

Hogy a középrétegek (meg az öregek...) közköltségen orrba-szájba "konszolidálása" a csórók (meg a gyerekek...) továbbnyomorításának árán milyen fölmérhetetlen "mentális károkat" okoz, arról szinte pisszenés sincs.

panelburzsuj 2014.10.01. 13:44:14

@panelburzsuj:
És nem a "szegényekben" okozott torzulás a veszedelmesebb - hanem a "nekünk megjár"-mentalitás vég nélküli hizlalása hatalmi erővel.

almodhi 2014.10.01. 14:04:40

@Lexa56: @panelburzsuj:

Szerintem mindkettőtöknek igaza van. Az államból élő réteg nem teljesen homogén. A rendszerváltás után egy részük tényleg elkezdett fokozatosan "leszokni", a többiek meg nem. A baj az, hogy a folyamat megállt, mostanra sokan a friss leszokottak közül kezdenek "visszaszokni".

Azaz az aktuális politika (és a gazdasági helyzet) képes befolyásolni az államból élők arányát, csak a folyamat lassú, és nem visszafordíthatatlan, bármikor eltéríthető teszőleges irányba.

Argentína példája mutatja, hogy előállhat olyan helyzet is, amikor egy ország gyakorlatilag örökre beleragadhat a "sok államfüggő él a kevés produktívból és kölcsönökből" helyzetbe.

Észtországé meg azt, hogy különösebb "csoda" nélkül, következetes aprómunkával ki lehet mászni az ilyen helyzetből.

panelburzsuj 2014.10.01. 14:10:15

@almodhi:
Az észt példa sajnos egyzseri és máshol "érvénytelen": ott az orosz kolonizátorok (=adminisztáció, nómenkaltúra, bürokrácia) ) ellehetetlenítése volt az elsődleges, ki nem mondott, de mindeki által tudott célja a "modernizációnak". (Döntően: a hivatalok teljes gépesítése = komputerizálása.)

Nálunk pont fordított a helyzet: a bürokrácia a "nemzettudat" legfőbb fészke.

nevetőharmadik 2014.10.01. 14:31:55

@panelburzsuj: Annyiban talán mégis alkalmazható az észt példának általad felvetett megközelítése, hogy a magyar minden államfüggősége ellenére eléggé ambivalensen viszonyul a bürokráciához/államhatalomhoz. Függ tőle, de egyúttal gyűlöli is. Alighanem azért a zsigereiben érzi, hogy valójában itt is kolonizáció, csak épp belső kolonizáció zajlik (v.ö. hivatali packázás, a beleszólásból, érdekérvényesítésből való kirekesztettség érzése).

Na most ha valahogy el lehetne különíteni ezt a zsigeri ellenérzést attól a felemás kulimászérzelemtől és önálló szempontként megjeleníteni a politikai térben, azzal akár még érzelmi/indulati alapot is lehetne teremteni a bürokrácia átalakításának.

aszterixagall 2014.10.01. 14:32:39

Annyit szerintem hozzá kellene tenni, hogy az állam nem csak azért rossz gazda, mert pazarló és korrupt, hanem azért is (szerintem főleg azért), mert egyszerűen nem rendelkezik olyan információval, ami alapján eldönthetné, hogy miből mennyit is kellene létrehozni. Ezt az információt csak az árrendszer adhatja meg. Ha létezne egy végtelenül tisztességes, minden korrupciótól mentes, a legfelkészültebb szakemberekből álló központi irányítás, az is hasonlóan káros lenne a gazdaságra.

ParaZita2 2014.10.01. 14:41:27

@panelburzsuj: @nevetőharmadik: @almodhi: Minimális állam, maximális individualizmus!
(Ez a megoldás? Ezt kellene már az anyatejjel is magunkba szívni?)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.01. 14:42:05

@aszterixagall: "Az államot azért tartjuk tipikusan rossz gazdának, mert pazarlóan bánik a forrásokkal, azaz az általa használt álló- és forgóeszközök (pénz), emberi kreativitás és információ értékteremtő képessége (=hozzáadott értéke) alacsony."

almodhi 2014.10.01. 15:17:09

@ParaZita2: A minimális államban biztos vagyok. A maximális individualizmus szerintem nem szükségszerű...

almodhi 2014.10.01. 15:18:41

@panelburzsuj: az észt példa kirívó, de kevésbé markánsan itt van a cseh, a szlovák, akár a román..., vagy chilei (amit most rombolnak éppen...)

panelburzsuj 2014.10.01. 15:41:41

Többeknek:

(Sőt! MINDENKIHEZ! ... :)

Prasktikus lenne tudni, hogy

1. A magyar családok mekkora hányada kap

- járadékot

- munkajövedelmet

- megrendelést

az államtól teljesen "jogtiszta" formában;

2. Mennyien és miylen mértékben kötődnek a korrupció/feketegazdaság néven összefoglalható formálisan illegális jövedelemforrásokhoz.

3. Mennyi a "tisztán piaci" és "hatóságilag kikezdhetetlen" vállalkozásokhoz kötődő tulajok és alkamazottak száma.

3.a. És mi van, ha a hatóság mégis kikezd? ... Kihez szaladhatsz, milyen eséllyel?

Nem "demotiválni" szándékozom a t. olvasókat - sokkal inkább szembesíteni a tényleges helyzettel és feladat-dzsungellel.

Álmodozni-zúgolódni-ötletelni ugyanis sokkal könnyebb...

almodhi 2014.10.01. 15:48:09

@panelburzsuj: "hatóságilag kikezdhetetlen"

Ezt megválaszoltad a 3a-ban. :-)

A NER-ben nincs hatóságilag kikezdhetetlen vállakozás. Ez a lényege. Hogy az egyébként normális körülmény között teljesen "fehér" vállakozásoknak is mindig legyen valami a fülük mögött.

panelburzsuj 2014.10.01. 16:00:33

@HaFr:
Valami olyasmi, hogy legalább nagyjából be lehessen lőni: létezik-e egyáltalán olyan méretű "szabadpiac" Magyarországon, amelyre reálisan lehet alapozni egy "piaci fordulat" tervezgetésekor.

Mert az gondolom előtted is világos, hogy itt még mindig birkózik a két "kiválasztási elv" - a piaci alapú "meritokrácia" és az állam/nemzet/uralkodó kegyéből osztott "meritokrácia". Mi több - átmeneti megingás után keményen az utóbbi áll nyerésre.

És nem a NER, hanem a "nép" akaratából.

panelburzsuj 2014.10.01. 16:08:08

@HaFr:
(Talán olvastad a Bede Márton(444) Latin-Amerika lamentációit - no most megpendíti ő is, de én külön kihangsúlyozom, hogy a "valódi" periférián - persze kényszerűségből - sokkal inkább működik az "élni hagyni", a "szegények vállalkozása", mint a brutálisan agyonszabályozott/fenyegetett magyarban.)

ParaZita2 2014.10.01. 16:30:23

@almodhi: Valószínűleg igazad van: " A maximális individualizmus szerintem nem szükségszerű..."

Viszont a szlogen "Minimális állam, maximális individualizmus!" egészen populáris lehetne.

(Mikro-állam, maxi-nép! = giga-siker... stb., mindenkinek világos, jól sulykolható)

panelburzsuj 2014.10.01. 16:39:24

@ParaZita2:
Ez megint egy súlyosan babona-szagú dolog. (Értsd: sokan mondják, de senki sem látta, pláne nem mérte meg.)

Hiszen még azt se árulod el, hogy kinek az individualizmusára alapoznád a "fellendülést": a vevőére vagy az eladóéra?

ParaZita2 2014.10.01. 16:46:38

@panelburzsuj:
Nem értek a szociál-pszichológiához (sem), csak arra gondoltam, valamiféle lózungok kellenek az embereknek, amit sulykolni lehet beléjük, mint a "hiszekegyet", "miatyánkkivagyamennyekben"-t, ""éljenaszobafestő-mázolósegéd"", "hajrámagyarország, hajrámagyarok"... ennek évezredes hagyományai vannak, és -lám (sajnos)- működik is.
Nosza, akkor használjuk ki mi is ezt a taktikát!
(tartalommal megtölteni pedig ráérünk, először legyen meg a megfelelőan nagy kórus)

panelburzsuj 2014.10.01. 17:04:01

@ParaZita2:
öhmmm.... hányadikba jársz?

(Ez egy ún. kitérő kérdés, a funkciója pedig ugyanaz, mint Malackának a csakis tizenkettő és fél tizenhárom között elvégezhető halaszthatatlan teendője: kibújni a kínos szituból... )

belll 2014.10.01. 17:24:54

@panelburzsuj: Azt ne mondd, hogy az észteknek azért sikerült egy prudens kis piacgazdaságot csinálni mert a nyakukon maradt egy rakás orosz kisebbség.
Ha így van, akkor talán importáljunk magunknak oroszokat! :-D

panelburzsuj 2014.10.01. 17:32:31

@belll:
Megígérem - nem mondom.

Egyúttal megragadom az alkalmat annak jelzésére, hogy rengeteg olyn baromság létezhet még a világban, amit kisebb-nagyobb kiforgatással a számba lehet adni, aztán kifogásolni, hogy ugyanmá!... - de ezekre nem fogok egyenként megesküdni.

OK?

Gábor2000 2014.10.01. 17:38:35

Sok szép elfogult hozzászólás, kb. mint amikor drukkerek beszélgetnek a csapatukról meg az ellenfél csapatáról.
Véleményem szerint mindössze gerincesnek és objektívnek kellene lenni, legalább az un. értelmiségnek.
Csak néhány példa Orbán uralkodásából, amit szinte mindenkinek üdvözölni kellett volna a fenti megszólalások (megszólalók) alapján:
- a nyugdíjas potyautasok kiszűrésének a kisérlete, a mindenféle jogcímű nyugdíjkorkedvezmények felülvizsgálata és újragondolása
- a rokkantnyugdíjas rendszer kitisztítása
- a rokikártyás rendszer felülvizsgálata
- az elburjánzott uram-bátyám-elkötelezettem felsőoktatási rendszer átalakítási próbálkozása a hatékonyság és hasznosság irányába (tízezer kommunikációszakos, kontra 2 azaz kettő fizikaszakos tanár)
- a feketegazdaság elleni kisérletek (pld. online pénztárgép)
- valamiféle egyenletesebb teherviselés kialakítása
stb...stb...

S mi a vélemény, a reakció minderről ?

Legyen progresszív az adórendszer (mert az ugye rettenetesen hatékony konzervatívnak és liberálisnak egyaránt)
Hagyják békén a nyugdíjasokat, jár nekik ami jár ( persze, hiszen a 45 éves nyugdíjba vonult belügyi dolgozónak jár a nyugdíj, már hogyne járna)
Szégyeljék magukat, hogy a rokkantakat is birizgálják ( igen, nagyon csúnya dolog, hiszen csak háromszor annyian vannak ők arányaiban mint a szomszédos országokban)
Szétverik a felsőoktatást, meg egyáltalán az egész oktatást (igen szétverik, ha lenne rajta mit szétverni még és nem csak összerakni kellene, de azért az se lenne baj ha egy felsőfokú gazdasági intézménybe felvett hallgató legalább a törteket biztonsággal össze tudná adni)
stb...stb...stb.

Aztán azon is el lehetne töprengeni, hogy hányan is fizetnek vajon kicsiny hazánkban a takarítónőjük, a kertészük, a fogorvosuk, az állatorvosuk, a magánóráik, a kiadott ingatlanaik, a hentesük, a zöldségesük, a cipészük, a varrónőjük.....után/által bármiféle adót is.
Vagyis tulajdonképpen azt sem tudhatjuk, hogy mekkora az állami újraelosztás. Nem lehet tudni mert rendetlenség és káosz van.
Azt sem kell szégyenleni ha csalsz és meglopod a társadalmat (mindannyiunkat), sőt te vagy akkor az ügyes.
Tátott szájjal bámuljuk a svindlerek gátlástalan gazdasági és pénzügyi manővereit és drukkolunk nekik hiszen az Orbánt verik át. Pedig hát átverték a Bajnait meg Gyurcsányt is ( az orbánhívők nagy örömére), pedig tulajdonképpen minket csapnak be, nekünk kerül ez nagyon sokba.
Fel kellene végre ébredni és kimászni a liberális, konzervatív meg mindenféle bunkerekből. Kimászni és valahogy felelősségteljesen közösen rendet teremteni, vagy különben elveszünk.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.01. 17:47:45

@Gábor2000: azt hiszem, félreértetted, hol húzódnak a törésvonalak és milyen csapatok állják körül

abdul hackeem 2014.10.01. 17:49:08

@Gábor2000: Igy van. Erre valo a ketharmad, ketszer egymas utan.
Ugye?

panelburzsuj 2014.10.01. 17:52:17

@Gábor2000:
Na mit tippelsz, miért mondtam olyat, hogy az Ángyán, Hadházy, Horváth páriává vált?

Tárgyszerűbben: és ki a partnerem ebben a "felelősségteljes közös rendteremtésben"?

Gábor2000 2014.10.01. 18:03:10

@HaFr: nem igazán érdekelnek a törésvonalak. Sem az elméleti eszmefuttatások. Konkrét dolgokra konkrét válaszok, vélemények kellenek.
Pld. ha az öngondoskodást preferálod, akkor ne jajgass a KÖTELEZŐ magánnyugdíjpénztár után, mert az nem az volt, még akkor sem ha ezt véletlenül az Orbán szüntette meg ! De számtalan hasonlót lehetne mondani.

Gábor2000 2014.10.01. 18:04:55

@HaFr: Egy értelmiségi egyszerűen nem engedhetné azt meg magának, hogy elfogult és ne objektív legyen.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.01. 18:09:27

@Gábor2000: azért az érdekelhetne viszont, amit leírtam, különben nem értem, miért ide kommentelsz

Gábor2000 2014.10.01. 18:09:51

@abdul hackeem: Igen, erre lenne való. Az értelmiségnek meg nem egymásra kellene lövöldözni prostituáltként, hanem józanul megszólalni mindkét oldalról. Valakinek el kellene kezdenie. Hogy a "nagyok" nem teszik, azt valahogy megértem, de kicsiknek miért kell beállni a sorba, azt nem tudom megemészteni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.01. 18:10:39

@Gábor2000: Nem ismerem az objektivitás kritériumait -- ilyen ugyanis nincs - minden interpretáció

Gábor2000 2014.10.01. 18:13:38

@HaFr: A hozzászólásokra reagáltam, szinte mindenkiről leolvasható, hogy melyik szurkolótáborba tartozik. S ez elég szomorú. A végén majd az lesz, hogy a metróban összeverekednek, vagy csak egyszerűen felgyújtják, mert nem az ő csapatuk nyert.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.01. 18:16:48

@Gábor2000: nem hiszem, jól elvagyunk itt majd' két éve, ráadásul elég vegyes a társaság, kb 8 oldal van, ezért sem értem, mire gondolsz

Gábor2000 2014.10.01. 18:18:49

@HaFr: Le lehet menni (vagy fel) alfába és filozófust játszani, de szerintem nagyon jól érted amiről írtam.

abdul hackeem 2014.10.01. 18:20:19

@Gábor2000: Igen, erre lenne való. - akkor miert hagytak ki a törtenelmi lehetöseget?

Az értelmiségnek meg nem egymásra kellene lövöldözni prostituáltként, hanem józanul megszólalni mindkét oldalról. - konkurrencia a beferközesben, masreszt a rendszer szempontjabol idegen.

Valakinek el kellene kezdenie. - lsd 2*2/3-ad

Hogy a "nagyok" nem teszik, azt valahogy megértem, de kicsiknek miért kell beállni a sorba, azt nem tudom megemészteni. - rossz az emesztesed. :-)

belll 2014.10.01. 18:20:32

@Gábor2000: Felsoroltál egy sor problémát, amihez hozzá kellett nyúlni. A Fidesz hozzá is nyúlt mindegyikhez és egyiket sem oldotta meg jól.

belll 2014.10.01. 18:20:40

@Gábor2000: Felsoroltál egy sor problémát, amihez hozzá kellett nyúlni. A Fidesz hozzá is nyúlt mindegyikhez és egyiket sem oldotta meg jól.

Gábor2000 2014.10.01. 18:21:04

@HaFr: Ok, akkor bocs, hogy megszólaltam, csak így tovább, s ha elég ügyesen csináljátok, akkor lehet még harmadik kétharmad is.

almodhi 2014.10.01. 18:25:58

"Pld. ha az öngondoskodást preferálod, akkor ne jajgass a KÖTELEZŐ magánnyugdíjpénztár után, mert az nem az volt"

Wie bitte? (Mi van?)

panelburzsuj 2014.10.01. 18:30:14

@almodhi:
Megsajdult a kognitív disszonanciája.

Látja - tudja - érti, hogy a "liberális választók" vagy húsz éve kínlódnak hasonló tünetekkel - és most meg van sértve, hogy amin eddig kajánul röhögött, az csak-csak utolérte őt is.

Gábor2000 2014.10.01. 18:35:43

@belll: Látod erről lehetne vitatkozni. Lehetne konkrét problémákról konkrét elképzeléseket elővezetni. De ilyesmiről szó sincs.
Itt se.
Hozzáértők és hozzá nem értők diskurálnak elvi eszmefuttatásokról többnyire elfogultan. Egyetlen közös eredő van ami kb. annyit takar, hogy az Orbán mindig ostoba.
Ez rettenetesen kevés és tulajdonképpen nem is igaz.
A legnagyobb baj pedig ez, mert így válik szinte minden hiteltelenné.
S ez nem is az Orbán műve, ez saját termék. Egy olyan termék, ami kiváló építőanyag a kétharmadokban.

Gábor2000 2014.10.01. 18:43:37

@almodhi: Ha ezt nem (sem) érted, akkor sajnálom, passz. Esetleg ha a "kötelező" és az "öngondoskodás" szavakban így egymás mellett látsz valami fura össze nem illőt, akkor talán...van remény.
A közgazdasági vonzatokról akár el is lehet tekinteni.

ParaZita2 2014.10.01. 18:57:13

Azt írja itt valaki, hogy "az Orbán mindig ostoba".

Hadd írjam én meg azt, hogy ez nem releváns, ő egyszerűen korunk legkártékonyabb közalkalmazottja.
Egyetlen elv, amit követ az a leghatékonyabb magánosítása a közvagyonnak. (a maga nemében Hitler, Sztálin, stb is zseni volt, na jó: anti-ostoba) MSZMP-s párttitkár elkényeztetett gyerekeként nőtt fel, lett belőle egy a mások-kárából-hasznot-húzó jogász, aki ténylegesen élősködő szekta- és maffiavezér.
Valaki azt is írta, hogy a vezérkultuszok jellemzője szokott lenni a vezérek "te is fiam Brutus?" típusú végzete... Tehát mire kell ov-nek készülnie/számítania (pl. ljani szeret vadászni...)

panelburzsuj 2014.10.01. 19:05:26

@Gábor2000:
Biztosítós ügynök vagy? Vagy nyomozó, ügyész?

Mert ha nem, akkor minek abszolút elvi köröket futni egy elejétől bizonytalan, a közepén csúnyán megcsapolt, a legvégén pedig mohó és ordenáré zsarolással kivégzett "konstrukcióról"?

Szerinted van menthető részvevője ennek a bulinak?

Már - "oldalfüggetlenül" ...

Ha meg nincs, akkor brutálisan oldalfüggő vicsorgáson meg szerecsenmosdatáson kívűl még mire számítasz?

panelburzsuj 2014.10.01. 19:16:26

@ParaZita2:
Maradjunk a medvék táján: ismered azta viccet, aminek a poénja valahogy úgy szól, hogy "kivel vagy? velem vagy medvével?

(ÉRTELME: ennél szebben nem illusztrálhattad volna, ahogy egy szövegnek szánt karakterhalomból csakis "oldalnyál" fröcsög és folyik.)

NotaBene 2014.10.01. 19:18:14

Zsiday Viktor, (az egyik legsikeresebb magyar befektető) egyik posztjában (
zsiday.hu/blog/ner-buk%C3%A1sa ) a magyar gazdaság helyzetéről ezt írja:

Az ellenzéki véleményformáló értelmiség perverz vágyálma, hogy a jelenlegi rendszer annyira elrontja a gazdaságot, hogy nem lesz semmiféle fejlődés, és ebbe belebukik...
Én úgy látom, hogy - hála az Eu-s támogatásoknak - a magyar gazdaság a következő években tud nőni éves 1-3%-kal, ami nem túl sok, de ahhoz pont elég, hogy egy kicsit jobb legyen az embereknek. Természetesen el lehet rontani, és a legnagyobb kockázat talán most éppen a monetáris politika felől néz ki, de miután megszűnőben a hitelundor, nem lesz több költségvetési megszorítás, jó a külső egyensúlyunk, rohamosan csökken a külső adósság, így nem nagyon látom, hogy mitől lenne olyan sokk, ami megállítaná a lassú, csendes növekedést... Arra persze, hogy magasabb fokozatra kapcsoljon a magyar gazdaság a jelenlegi rendszer nem alkalmas, de a következő pár évben inkább a nyugalom, és csendes növögetés látszik...

@Gábor2000:-nak igaza van: Fel kellene végre ébredni és kimászni a liberális, konzervatív meg mindenféle bunkerekből... Egy értelmiségi egyszerűen nem engedhetné azt meg magának, hogy elfogult és ne objektív legyen...

panelburzsuj 2014.10.01. 19:37:59

@NotaBene:
Zsiday azt írja, hogy a magyar gazdaság ugyan egy roggyant Trabi, de a várhatólag szerencsés körülmények között el fog pöförögni a következő pár évben is.

Ehhez képest melyik értelmiségi miben nem objektív?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.01. 19:44:02

@panelburzsuj: én sem értem ezt az objektivitás mantrát.. senki nem képviselheti az objektivitást, ellenben a közelítő objektivitás a vitákban alakul ki, tessék mindenkinek vitatkozni.. akár azzal, amit én írok, akár mással.. de mivel ezt csináljuk jó ideje itt, nem értem, mi a probléma

abdul hackeem 2014.10.01. 19:51:29

@NotaBene: Innen kintröl ugy latszik, hogy az a bunker, amibe viktator zarja az orszagot.

panelburzsuj 2014.10.01. 19:54:33

@HaFr:
Nem ELÉGGÉ örülsz a Trabinak.

Az lehet a baj.

Objektíve, persze.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.01. 20:08:47

@panelburzsuj: persze, szubjektíve örülnék, de hogy jövök én ahhoz..?

panelburzsuj 2014.10.01. 20:09:21

@HaFr:
Na, nem lenne értelme hazudnom:

"Bárhogyan csűrjük-csavarjuk, a versenypártibb, jogállamibb, liberálisabb demokrácia a választók többsége számára rövid távon rosszabb életszínvonalat jelentene a mainál."

(Reggel írta a Véleményvezér Panyi - én most olvasom, de annyira rímelni érzem a napközbeni mondókámra, hogy muszáj megosztanom - a bánatomat. Hogy a fene egye meg, hogy egy negyedszázad alatt odáig sikerült eljutni, hogy egy paternalista pojácába csimpaszkodjanak a magyarok... )

Lexa56 2014.10.01. 20:23:04

@HaFr: nagyon röviden megpróbálom elmondani, amit az objektivitásról gondolok. Objektív gondolat az, amit megpróbálok függetleníteni az értékítéleteimtől és olyan általános premisszákra építeni, amelyek értékítéletektől (majdnem)függetlenül el lehet fogadni. Az objektív nem azt jelenti, hogy föltétlenül igaz. Az objektív gondolat lehet igaz vagy hamis, ezek mentén lehet fokozatosan előrehaladni, modelleket építeni, javítani rajta. Az értékítélet viszont nem lehet igaz vagy hamis, hanem csak hazug vagy őszinte, az ugyanis nem a dologról mond valamit, hanem rólam, pontosabban arról, hogy én az adott dologgal szemben milyen érzelmeket táplálok. Ha másik nem ilyen táplál, az nem azt jelenti, hogy logikai ellentmondás van, hanem csak azt, hogy ő más, mint én.

almodhi 2014.10.01. 20:26:51

@Gábor2000:
Nos a kötelező két dologban volt kötelező:
1. nyugdíjalapokba kellett tenni a pénzt (azaz valamennyire ellenőrizhető volt a befektetés)
2. volt egy minimuma

Viszont lehetett választani biztosítót és kockázatot bizonyos keretek között. Valóban nem a legszabadabb rendszer, ízlésem szerint én mindenkinek szabad kezet adnék nyugdíjügyben. De azt is tudom, hogy ebben az esetben honfitársaink egy jelentős hányada egy kanyi vasat sem tett volna félre, hanem a nála maradó nyugdíjjárulékot azonnal elköltötte volna.

Ceterum censeo: a kötelező magyánnyudíj-rendszer fényévekkel közelebb állt az öngondoskodáshoz mint a mostani...

ParaZita2 2014.10.01. 20:41:28

@panelburzsuj:"... csakis "oldalnyál" fröcsög és folyik..."
(tudod, hogy a testnedvek nélkül nincs élet :), s ha valaki szólásra nyitja száját, még "oldalnyál" is odakerülhet. Lényeg, ne te ülj az első sorban!)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.01. 20:47:59

@Lexa56: jó, tudom én ezt, de egy érv sosem attól lesz sikeres, hogy az alkalmazója objektívnek állítja be, hanem hogy meg tudja védeni egy vitában -- köszönöm, én nem akarok objektívebb lenni, mint eddig voltam, figyelembe vettem minden korábbi tényezőz, és úgy alakítottam ki a SZUBJEKTÍV álláspontomat, de kész vagyok ezt megvédeni ... egyébként a tudományfilozófiai objektivitás, mint tudjuk, maga is egy szubjektivista paradigma, a kísérletezés nyomán előálló tudás nem szükségképpen objektívabb, mint bármi más, és ha már nem szükségképpen az, akkor maga a kísérletezés is igazolandó, végtelen regresszus stb.

NotaBene 2014.10.01. 21:11:24

@panelburzsuj:kérdezi: melyik értelmiségi miben nem objektív?
@Lexa56: szerintem jól határozta meg az "objektív gondolat" és az "értékítélet" közötti kölönbséget.

Kevés objektív gondolatot és sok értékitélet található ebben a blogban is. (Más vitafórumokban sajnos még rosszabb az arány...)

panelburzsuj 2014.10.01. 21:35:58

@NotaBene:
Örülök, hogy sikerült az értelmező olvasás.

Szóval akár jöhet is válasz.

ParaZita2 2014.10.01. 21:49:11

@NotaBene: "...objektív gondolatot és sok értékitélet található ebben a blogban is..."
(csak kvázi szerényen szabadjon figyelmedbe ajánlani gondolataimat az egy szál posztomban: parazita2.blog.hu/ Ott objektív gondolatok fellelhetőek.)

NotaBene 2014.10.01. 21:50:26

@panelburzsuj: Azt várod, hogy gyűjtsem össze pl. ebben a posztban, hogy melyek voltak kellően meg nem indokolt, alapvetően érzelmi alapon megfogalmazott értékitéletek?

ParaZita2 2014.10.01. 21:52:09

@panelburzsuj: bocsi, elkéstem és lehet, hogy túlságosan lihegve igyekszem tolni Mr. HaFr szekerét
- igaz nem kért meg, de talán nincs is ellenére.
leszármazottaim egyike-másika szokta mondani: Jo8!
:)

egyetmondok 2014.10.01. 22:05:22

@HaFr:
Na ja,tudom én,Hollandiában, Oslo,Boston,Brüsszel,London,stb. szép helyein tökre elég lenne az előző poszt, a konzervatív/liberális...egy jól menő konzervatív klub alapításához,de olyan igazihoz,amit hű,de csípnék, tagnak lenni min.10 év várakozás,és nem akármilyen ajánlók...,zárt kör,persze szivar,és minden egyéb,ami a szűvcsücsköm leglényege. No plebejusság,at all.

No,de itten az van ami. Ami ez a poszt,a mai magyar államról. Nem klubozhatunk hát,itt párt kell és törvényhozói hatalom.

panelburzsuj 2014.10.01. 22:20:02

@NotaBene:
Nem létszükséglet.

Csak akkor fölösleges finomra szőtt általánosságokba burkolni a pőre, szerintem-szövegeket a sokkal energiatakarékosabb "anyád!"-"tied" - eljárás helyett.

zenonküp 2014.10.01. 23:59:10

@Gábor2000:
Talán, ha gondolod, meg kellene vizsgálnod az általad használt fogalmakat. Konkrét, objektív, filozófia, értelmiségi, stb.
Nos ha ez megtörtént, s rájöttél, hogy nincs elmédtől független vonatkoztatási rendszered, s belátod, hogy a gerinc és az objektivitás nem adja meg egyértelműen az értelmiség fogalmát, s így tovább, lépésről lépésre ... akkor majd, nos ez az amit nem lehet megjósolni.)
Ceterum censeo, ne sajnáld az időt az elmélyült gondolkodásra.

kiazmarmegint 2014.10.02. 01:28:57

@almodhi: Ugy van. Szerintem a maganpenztarak lenyulasa tortenelmi buntett volt (nem buntetojogi ertelemben),mert egy generaciora elvette az emberek bizalmat az ilyen jellegu, az allamtol kevesbe fuggo rendszerektol.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.10.02. 06:53:47

@egyetmondok: ez jutott, köszönjük meg eleinknek és kortársainknak

NotaBene 2014.10.02. 08:20:59

Úgy tűnik, nem tudom leírni, hogy mi nem tetszik a posztok és a hozzászólások jelentős részében. „Elemző” és „szurkoló” szempontból is lehet egy témáról írni. Természetesen a szurkolói mentalitásnak is van létjogosultsága, de a „csapathoz” érzelmileg nem kötődők számára ezek az értékítéletek nem kezelhetők.
Nem az a probléma, ha egy vélemény szubjektív, hanem az, ha alapos érvelés nélkül értékítéletet tartalmaz. Egy példa az aktuális posztból:
„Ami Magyarországot illeti, a mienk átláthatatlan, pazarló, nagy állam, amely ráadásul fokozottan korrupt is (a forráskonverzió hatékonysága rendkívül alacsony, veszteséges forráskiáramlás, folyamatosan romló pálya, eltolt beruházások és költségek mellett) -- nagy és/vagy fejletlen belső piac híján (Oroszország, Kína, Törökország, India) a növekedési lehetőségeink kizárólag az exporthoz kötődnek. (Az előbbi három sorból is látszik a miniszterelnök -- finoman szólva -- mélységes tájékozatlansága a példaadó rezsimek kiszemelésében, illetve képtelensége arra, hogy szembenézzen a reális helyzetünkkel.)”
Ez a szöveg milyen arányban tartalmaz érveket, és milyen arányban értékítéletet?
„folyamatosan romló pálya” – ez érv vagy értékítélet? (Szerintem a „szurkolói” mentalitás jellemző példája a miniszterelnökről elhangzó értékítélet.)

A blogon megjelenő hozzászólók között azért találhatók olyanok is, akiktől nem értékítéleteket, hanem érveket lehet olvasni. ( Alkibiadesz írásait mutatnak jó példát.)

egyetmondok 2014.10.02. 09:15:39

@HaFr:
Ez jutott.Ez bizony,de azért ez sem semmi.

ParaZita2 2014.10.02. 09:59:38

@NotaBene: Úgy vélném, ha szabadna, hogy jó irányba pedzegetsz az érvelés erősítése tekintetében.
Ám, talán nem érett meg rá még az idő. Tekintsünk csak a posztot egyálalán megnyitók számát (jobbra fenn a számláló). (... és vesd össze egy primitív celeb poszttal, amit akár két nagyságrenddel is többen olvasnak el, esetleg értenek is meg, de minimum érzelmileg viszonyulnak hozzá)
Nem tisztem védeni Mr. HaFr-t, de azt hiszem, ő még azt a rögös utat járja végig, amikor is a saját szektáját/nyáját tudja kialakítani és talán növelni.
Ez, még a szellemileg igényesebb közönség esetén is,
könnyebb az értékítéletek mentén, mint rideg érvelés mentén. Én jómagam még ehhez azt is hozzá fűzném, hogy az érvelés lassabb eredményű, továbbá az objektív világban az emberöltőnek nincs kitüntetett szerepe, azaz, politikai, társadalmi és történelmi folyamatok időskálája nagyon fűggetlen attól, hogy egy egyén vagy azok jó nagy csoportja is akár, szenved vagy élvez. Még 'magyarabbul' nyugodtan uralkodhat bármely soft vagy hard-core diktatúra akár évszázadokig is a 'nyája' felett, hiába mond ez ellent a fizika alaptörvényeinek (lásd statisztikus termodinamika főtételei), de a kölcsönhatásban lévő világrész(univerzum) időskálája ennél jóval nagyobb, simán lehet évmilliárd is. Ennyi.

Gábor2000 2014.10.02. 10:32:59

@almodhi: azt nem vitatom, hogy közelebb volt az un. öngondoskodáshoz, de csak éppen hogy.
Fényévekről egyáltalán nem beszélhetünk.
Arról meg nem is szólva, hogy ugyanazt a befizetést osztotta kétfelé, ami a gyakorlatban jelentős hiányt generált a mai kifizetéseknél. Ezt pedig az eu. "nagyvonalúan" nem volt hajlandó az államháztartási hiánynál elismerni. Így hát meg is szűnt mind a két helyen (Mo, Lengyelo) ahol bevezették. Gyakorlatilag egy a nyugati elvárásoknak mindenképpen megfelelni akarás, de egyben öngól volt a bevezetése. Ezt mindkét oldal vezetői tökéletesen tudták, de mégis a "népet" attól függően hergelték, hogy éppen hatalmon vagy ellenzékben vannak. A baj nem is ebben van, hanem ott, hogy az "értelmiség" ehhez asszisztált, vagyis nem értelmiségként hanem prostituáltként viselkedett. Persze ha a nem gondolkodó, hanem érzelmileg és csordahajlamilag cselekvő embert egyáltalán értelmiségnek lehet nevezni.
Ráadásul a szolidaritásra, mint a nyugdíjrendszerek egyik alapvető elemére rendkívül negatív hatással volt ez a rendszer.

Gábor2000 2014.10.02. 10:42:29

@zenonküp: Ó Istenem, hát nem egy párt bimbózása körüli sertepetélés folyna itt hanem egy akadémiai filozófálgatás ?
Azt hittem Béndek Úrnak nem egy alternatív filozófiatudományi intézet megalapítása, hanem egy pártnak a felépítése lenne a célja.
Persze lehet, hogy tévedek.

zenonküp 2014.10.02. 11:31:46

@Gábor2000:
Nem tudom, hogy tévedsz-é. Lehet, hogy nem, mert egyszerre ennyi mindenben tévedni nem életszerű.Ha az akadémiai filozofálgatáson azt érted, hogy mielőtt építkeznénk leásunk az alapokig, az alapokra rárakódott törmelékeket eltakarítjuk, majdan építkezés közben is folytonosan reflektálunk a történtekre, s egyszersmind fogalmaink rendszeres karbantartásával részben ügyelünk építményünk tervszerű felhúzására s okos ésszel reagálunk a változó körülményekre, akkor nem tudok nem egyetérteni veled.

Gábor2000 2014.10.02. 12:55:31

@zenonküp: A tévedés joga természetesen fenntartva.
De ha az életszerűségnél tartunk, akkor az az érzésem, hogy a pártépítés ilyen módon való megvalósítása nagyon nem életszerű.
Mintha a tények is ezt látszanának igazolni, ugyanis már igen hosszú idő óta csak ásás, azaz az alapok tisztogatása történik. Vagy talán nem is a tisztogatása, hanem egy véget nem érő sehová se vezető csoszogás. Hogy maradjunk a példánál, építőipari hasonlattal élve, minden eddigi mester alkotásának a folyamatos lekicsinylése, aki csak a környéken építkezéssel valaha is foglalkozott.
Mindezt úgy, hogy közben konkrét eldöntendő feladatokkal (pld. hogy kinek is kívánunk építkezni, mit is szeretne ez az építtető, milyen lehetőségei és vágyai vannak, mik a gondjai, egyáltalán akar-e és mit akar építtetni stb.) nem is tudunk foglalkozni, hiszen az alapokat kell először letisztítanunk.

zenonküp 2014.10.02. 16:29:19

@Gábor2000:
Hát hogy őszinte legyek, én nem a pártépítésre gondoltam. Ez a filozofálás egy lehetséges módja. Pártépítésről nem tudnék nyilatkozni, valahogy sosem érdekelt. Viszont anarchista vagyok, ha már a politikáról van szó, lehet, hogy ebben rejlik a magyarázat.)

Gábor2000 2014.10.03. 23:09:48

Hát akkor ezt megbeszéltük.
süti beállítások módosítása