1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.09.23. 15:57 HaFr

Biztató fejlemények a költségvetési politikában?

A hallgatás falát ma törte át Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, aki ugyan a Napi Gazdaság konferenciáján egyetlen számot árult el a kormány terveiből - ám ezzel a részletek ismertetése nélkül is sokkal többet mondott, mint bárki várta volna. A miniszter felszólalásának két lényegi pontja volt, eszerint fokozatosan csökkenteni kell - a GDP arányában 45 százalékra - az államháztartás kiadási oldalát, valamint szűkíteni az újraelosztás mértékét. Márpedig egy, a GDP 5,5 százalékára rúgó kiadáscsökkentés mintegy 1700 milliárd forintos kiigazítást, megszorítást jelent három év alatt, ami nem kevés. Varga itt nem a hiány csökkentéséről beszélt - vagyis adóemelések valószínűleg kizárva -, hanem egyenesen a kiadások csökkentéséről, ami a leginkább piacbaráti lépés.Változatlan deficit mellett ez az adóztatás csökkentését is jelentheti - ezáltal viszont plusz stimulust kaphat a gazdaság a további növekedéshez. A nagyságrendek jelzik, hogy a kabinet nagyon komoly költségvetési átrendezésre készül - viszont mindezt titokban előkészítve, érdemi társadalmi vita nélkül.(napi.hu alapján).

Mire számíthatunk tehát? Bürokrácia és közszolgáltatás-csökkentésre (mindkettőre utalt a miniszterelnök az utóbbi napokban), ami nagyobb részt megint csak a szegényeken fog csattanni, esetleg a nyugdíjak megadóztatására -- de változatlanul nincs hír (egyelőre) az állami elosztórendszerek szerkezetének reformjáról, illetve a hiány és a pazarlás kettős dinamikájának felszámolásáról. Ez utóbbi garantálná az államháztartás szolgáltatási minőségének javulását. Ezek egyébként is évtizedes feladatok volnának, de érdemes volna elindulni végre ebben az irányban. A költséghatékonyság növekedésének ki kell egészülnie az üzemi hatékonyság és a szolgáltatási minőség növekedésével, ami még csak tervfázisban sincs. Aztán a bevételi oldal meghúzásával (mielőtt kézen-közön el nem tűnik a megtakarítás). De e -- megkésett -- első lépéseket üdvözlöm.

U.i: Ahhoz képest, hogy nem rég még a 300 Ft-os vizitdíj ellen vezette a Fidesz a népet, finoman szólva ironikus, ami itt zajlik.

27 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr246724551

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kiir 2014.09.23. 16:55:39

Hát senki sem olvasta (a sajtó szerint) a tusványosi beszéd alapját képező Tellér Gyula-esszét? Komolyan, egyszer már csinálok ide egy összefoglalót.

Sokat megmagyaráz - persze, nem mindent. Például megmagyarázza a 2011-es első Széll Kálmán-terv (és feltehetően a mostani tervezet) lépéseit - de nem magyarázza meg, hogy végül miért nem sikerül egyik sem.

Saga 2014.09.23. 17:20:42

A mostani hozzáértési szint mellett ilyen mértékű megszorítás csak a munkanélküliség növekedésével és GDP csökkenéssel megvalósítható. Az utóbbi miatt az államadósság nem csökkenthető a nevező hatás miatt, hacsak nem durván sufficites költségvetést terveznek.

Csak miheztartás végett 2012-ben(www.amipenzunk.hu/):

Egészségügy: 1357 md
Oktatás: 1348 md
Gazdasági szerepvállalás: 1877 md
Kormányzat: 3032 md
Szociális juttatások: 4686 md
A rendvédelem 516, kultúra 412, lakás és kommunális 231, védelem 193, környezet 183.

Na honnan lehet elvenni 1700-at anélkül, hogy az ne legyen észrevehető?

toportyánzsóti 2014.09.23. 17:41:36

Vargától annál többet várna az ember hogy osztani szorozni %-ot számolni sem tudjon.Laza 60%-os az ujraelosztás manapság,mivel 15000 milliárd körül van az állami költségvetés bevételi oldala és 25 000 csilliárd körül van a nemzeti jövedelem.Mondjuk ki fizetésből él az is tudja hogy az állam kap 1 forintot minden neki kifizetett forint után amiből 27 fillér áfa megint csak az állam lyukas zsebét dagasztaná ha nem volna ennyi narancsoffshorkkja.

toportyánzsóti 2014.09.23. 17:50:03

400 Forint feletti gázolajár a növekedés motorja negatívba,ezek az észkombájnok ennyit sem tudnak a való világról hatalmon.Ellenzékben már rájöttek hogy a kevesebb több lenne,csak hatalmon jobb a teli zseb mint az üvegzseb.

egyetmondok 2014.09.23. 18:02:06

Erre magam is kíváncsi leszek,a hírek szerint valami 1500milliárddal akarják a kiadási oldalt csökkenteni. (A fotó igen találó, ezt másként, mint az el-,és kiátkozott bokrosista,gyurcsányista államtalanító nemzet,-és hazaárulók, nem lehet megcsinálni, vizitdíj, kórházi napididj, állami felsőoktatásban mindenkire kötelező tandíj, magántőke kemény beengedése az állami eü. finanszírozásba-ellátásba, és még lehetne sorolni.)

Nálam van egy igen tábla erre,csak azt nem tudom, hogy a hívek,azok a lelkesek mit szólnak majd a sokkal kisebb államhoz...

___________________________ (törölt) 2014.09.23. 18:03:24

Megint a megfogalmazás.

"Piacbarát" = jófejkedni a Wall Streeten államkötvényt vásárló zsíros köcsögökkel. NEM menő.

Helyette:

- Adózóbarát. MENŐ, mert aki nem adózik, általában szavazni sem szokott, meg izé, ők tartják el a nagyit, satöbbi.

- Vállalkozóbarát. Nem népszerűek, de mindenki tudja, hogy szükségesek.

- Nemzeti függetlenséget növelő, külföld felé kiszolgáltatottságot csökkentő (kisebb szükség az államadósságra). Mert ha már valaki konzervatív pártot akar csinálni, legalább érintőlegesen legyen már köze a "nemzeti oldal" fogalmához, egyszóval, egy halvány kuruc-érzés (sznoboknak: George Washington-érzés) minden megnyilvánulásában legyen már.

egyetmondok 2014.09.23. 18:04:07

@kiir:
Miért nem sikerül ? Hát mert eddig elő sem mertek jönni ilyen tervekkel komolyan. Ne feledjük, az ilyen tervek görcsös és hisztis tagadása repítette őket a hatalomba.

egyetmondok 2014.09.23. 18:38:36

@Shenpen:
Itt az első Széll-terv.
82.oldal "Table 2" , " 7. Total expenditure ":
2014-re 41%, 2015-re 40% GDP arányos kiadási oldallal.

ec.europa.eu/europe2020/pdf/nrp/cp_hungary_en.pdf

(Nem tilos nekifogni.)

almodhi 2014.09.23. 18:45:19

Nos én nagyon óvatosan lelkesednék...

Mibe fogadjunk, hogy a kiadáscsökkentés döntő része azt két területet fogja érinteni, amelyeket nem szabadna neki: az oktatást és az egészségügyet...

Evoke 2014.09.23. 19:07:21

Ha a GDP változatlan nagyságú, akkor a költségvetési kiadások csökkentése úgy hozhat növekedési faktort, ha az állam egyúttal a bevételeit is csökkenti, vagy változatlan bevétel mellett a megtakarítást, gazdaságfejlesztésre fordítja. Pozitív lehet a költségvetési hiány (ma évi 600-900 Mrd. forint) mérséklése, így a kamatterhek csökkentése. A kiadáscsökkentés egyúttal fogyasztást és állami bevételcsökkenést is indukál. Csak merem remélni, hogy képesek lesznek optimális döntést hozni, növekedést generálni.

quendelapo 2014.09.23. 19:57:34

@HaFr
nem ironikus, hanem cinikus.

Mit jelent vajon a központosítás és miért jelentene megtakarítást?

A gazdasági szerepvállaláson, a központi kormányzaton és a szociális juttatásokon bőven lehetne 1.700 milliárdot spórolni, de ez elég távol áll a faluvégi proli világától!

nevetőharmadik 2014.09.23. 20:06:23

Annyi mindenről beszéltek már szépen. És mégis hol tartunk?

ingyenebed 2014.09.23. 21:27:00

kedves Béndek Péter!

nem tudom, feltűnt-e a szabadság a hős védelmezőjének, hogy teljesen nyíltan beszélnek arról, a fidesz azért titkolta ideáig ennek a gigászi nemmexorításnak a tervét (és a részleteket most is), mert meg akarta várni míg az idei 3 választás lemegy.

hogy is volt a rohdt nemzetáruló gyurcsány beszédében? hazudtunk reggel meg éjjel meg este. és ezt ő lebszó jelleggel adta ott elő, mint mély erkölcstelenséget, amivel sürgősen fel kell hagyni.

és ellene orbán gyújtogató fasiszta csürhét volt szíves az utcára szervezni.

mára ez a magatartás tejlesen természetes és elfogadott lett. nem mondom meg az embereknek mit akarok, mert ez még zavarná őket a rámszavazásukban.

erre annyit mondani, hogy "ironikus" ?
- na ezért hányok a keresztényektől...

jah, meg a kognitív disszonancia. teccik tudni mi az?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.09.23. 21:30:10

@ingyenebed: na de hát ez természetes! Meg is tetszik találni a cikkben

Hidvégi Mihály 2014.09.23. 21:36:13

Nem lennék most az imperialisták helyében.

Meg Orbánéban sem.

kiir 2014.09.24. 00:10:15

@Shenpen: bocs, még nem írtam meg.

Ha viszont az eredeti esszé érdekel, az nyilvános már több hónapja. (Mondjuk kezdetnek üsd be a gugliba, hogy "tellér gyula tusványos" , és innen haladj tovább az első találat nyomán. Ha már itt megakadsz, inkább kövesd az alábbi linket:
www.nagyvilag-folyoirat.hu/2014-03_beliv_OK.pdf )

kiir 2014.09.24. 07:15:55

@HaFr: Leginkább arra gondoltam, hogy amíg Orbán (számodra) jónak tűnő lépései olyan gondolkodási keretbe illeszkednek, amilyenbe, addig kár időről időre megörülni ezeknek a lépéseknek. Egy más gondolkodási keret szerint (mondjuk az enyém szerint) ezekből tuti hülyeség jön ki.

Meg egy kicsit arra is gondoltam, hogy vegyük észre: van Orbánnak mesterterve, és nem csak szimplán hatalombebetonozásra tör. (Őrült beszéd, de van benne rendszer. Pl. számára az "illiberális állam" és a "munkaalapú társadalom" konkrét jelentéssel bíró szavak voltak, kétségtelen, ez a jelentés eltér a mainstream jelentéstől.) Sajnos ez a mesterterv rém felületes munka, leginkább konkrétan baromság, ráadásul igen gyakran ütközik a valósággal.

Mindenesetre mikor ütközzék legkevésbé, mint kétharmaddal a hátunk mögött, és évekkel a következő választások előtt? Magyarország tehát egy hülye kísérlet terepe lett, és én úgy gondolom, hogy a középtávon semmi jóra nem számíthatunk.

___________________________ (törölt) 2014.09.25. 11:22:50

@kiir: jóvanna, nem tudtam, hogy tusványos, a név meg guglizáshoz kevés :) Köszi!

Nagyon ismerősnek hangzik. Vagy öt-nyolc éve is hallottam már ezt a dichotómiát: MSZP: "elöl haladók" és legszegényebbek támogatása, Fidesz: középosztály.

Sajnos, a földbérlet-kiosztás óta nemigen hiszem el. Pontosan az lett volna a történelmi lehetőség vidéki középosztály teremtésére, ha akkora darabokban osztják szét, amekkorát kb. egy család alkalmazottak nélkül meg tud művelni - vagy ha nem megy, akkor a minimálisan életképes birtoknagyságban.

Az nem baj, ha "haveroknak". Azt meg tudnám magyarázni. Ezért nem zavar a trafik-dolog sem, mert tudom, hogy egy-két trafik birtoklása még bőven középosztálybeli kategória.

De a túl nagy birtokok létrehozása, pláne olyanoknak adása, akik nem is ott élnek, számomra az első számú kritikus ügy.

Abszolút nem zavarnak, ha minden havernak koncokat dobálnának, csak ne koncentrálnák a tőkét kevés kézbe.

Mert hosszú távon, generációk alatt, úgyis minden vagyon mögött van simli. Nagyon kevés tényleg független, 100%-ig piaci réteg van a világban. És hát az nem baj, ha olyan lesz vagyonosabb, aki valamennyire patrióta... nem ez a lényeg.

Hogy fogalmazzam meg konkrétan és egyértelműen? Teljesen szakítottam azzal a hagyománnyal, amelyik szerint a piacon gazdagodni jó, az államból élni rossz. Ugyanis már annyira cinikus vagyok, hogy szerintem nincs olyan ország, ahol ne lenne ezernyi - csak sokkal ügyesebb - állami trükk. Ahogy Mises írta, ha kötelező lesz a csónakban a mentőmellény, akkor a mentőmellénygyáros jól jár... ilyen, finomabb trükkökkel osztja az állam a pénzt a fejlett országokban, ennyi a különbség...

Tehát ma már nem a piac vs. állam érdekel, hanem kizárólag a vagyon megoszlása, STRUKTÚRÁJA, széles középosztály (angol, holland, amerikai hagyomány) = jó, kevés oligarcha (latin-amerikai hagyomány, ahogy Bede írta, "14 család") = rossz.

panelburzsuj 2014.09.25. 11:46:51

@Shenpen:
Látod, ezért "vakság" örökké csak a földbirtokon, meg hasonló, fizikailag könnyedén újraszecskázható "vagyontárgyakon" csüggeni. Mert egy-egy újabb "földosztás" végtére is csupán nyers erő kérdése - amint azt éppen a magyar történések ékesen bizonyítják.

Merthogy a fél- és teljes periférián nagyjából ma is a "létszükségleti cikkek" hozzáférhetősége-elosztása körül zajlik purparlé, az nem valami nagy nóvum.

A kérdés az, hogy ott is akarunk-e maradni? Mert ha nem akkor, azokra a "vagyonosodási" lehetőségekre kéne sokkal több figyelmet fordítani, amik a "lelkek fölötti" uralomból fakadnak. Azaz: a fizikai létbiztonság FÖLÖTTI szükségletek, kívánalmak, vágyak világára.

panelburzsuj 2014.09.25. 12:07:21

@Shenpen:
Szóval az olyan kurva egyszerű kérdések körüli ostoba, terméketlen, energiazabáló tipródáson kéne túllépnie már végre ennek a szerencsétlen félperifériai népnek, hogy a pármai sonka az az "éhségre" - vagy a "menőségre", "presztízsre", "ínyencségre" adott válasz-e?

___________________________ (törölt) 2014.09.25. 12:15:38

@panelburzsuj:

Na ezt most megint nem értem. Szellemi tőke, tanulás, magas hozzáadott értékű termelés, emberi erőforrás, ilyenek?

Fene tudja, egyik-másik latin-amerikai országnak 200 éve volt kitanulni magát a nyomorból, mégsem ment.

panelburzsuj 2014.09.25. 12:22:43

@Shenpen:
"200 éve volt kitanulni magát a nyomorból, mégsem ment"

Egy közbülső elem hiányzik: hogy csinálták-e, masszívan, eltökélten, és úgy nem ment - vagy bele se fogtak, csak vakarták a töküket a Chevy lökhárítóján vigyorogva?

panelburzsuj 2014.09.25. 12:29:53

@Shenpen:
Egyébként meg kattanj le a Bedéről: mi volt kétszáz éve Írország vagy Finnország? És melyikhez hasonlítunk jobban? Melyikhez vagyunk fizikailag közelebb? Szarabbul élnek a finnek attól, hogy "kénytelenek" voltak megtanulni angolul?
süti beállítások módosítása