1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.09.21. 21:19 HaFr

És hol vannak a kommunisták?

Az egész mai jobboldal a (nemzetellenes) kommunistákra alapozta az identitását, ez volt a legnagyobb közös osztó a budai keresztény polgárok, a debreceni cívis hagyomány, a soproni nyugatos régió, az alföldi paraszti leszármazottak, a szoci klientúrából kimaradt ügyeskedők, a szélsőjobb későbbi hívei, a politikai identitásukat kereső, ennek során adott esetben a balos szüleikkel is szembeforduló fiatalok, és a heterogén politikai osztály gumigerincű karrieristái között. Orbán megcsinálta a bázisát ezen az alapon, jelentős politikai érzékkel, agresszívan, gátlástalanul. A hivatkozott kommunisták persze nem léteztek, és nem léteznek, legalábbis nem azzal az arcéllel és abban a számban, ahogy a fideszes doktrína mondja. Kétségtelenül vannak az így jelzett kontingensnek hithű keményvonalas gyilkosai, mint Biszku, a sűrűjében kezdő, majd utána is ritka ellenszenves pályát befutott alakjai, mint Paul Lendvai, akik sokszor és sokat ártottak... De a Kádár-rendszerben a hit túlnyomó részben átadta helyét a karrierizmusnak, a megfelelés vágyának és a gyávaságnak, olyan politikai karrieristák kerültek előtérbe, mint az MSZMP-t később a rendszerváltáson átsegítő bürokraták, Horn, Kovács László, Szűrös, Pozsgay, a nyolcvanas évek végére nyugatossá és demokratává átvedlő pártállami sajtómunkások és értelmiségiek, a politikai pozíciójukat gazdasági hatalommá konvertáló Nagy Imrék stb., akik pályájuk (túl) nagy részében kiszolgálták az önkényuralmi rendszert, de a szolgálatuk legitimnek volt nevezhető Kádár országában, ahol majdnem egymilliós volt a kommunista párt tagsága. Nehéz lenne megállapítani, ki nevezhető ez összes közül kommunistának, és ki nem. Igaz, az "elit" a magyar átmenet sajátosságait kihasználva aztán nyert vagy legalább feloldozást kapott a rendszerváltozással, miközben tagjai a legtöbb esetben nehezen körülírható bűneiket azóta sem bánták meg, a demokráciában is részei maradtak az elitnek, sőt adott esetben szívesen oktatnak a demokráciáról. Lehet-e velük szemben erkölcsi fenntartásunk? Vastagon. De mi legyen a szélesebb körrel?

Ráadásul némileg zavarja a képet, hogy jó néhányukat a Fidesz a keblére ölelte, nem számított sem titkosszolgálati múlt, se MSZMP KB-titkárság, se a spontán privatizációban (magyarul közrablásban) való részvétel. Ettől kezdve az egyszeri polgár joggal gondolhatja, hogy az antikommunizmus erkölcsi világa enyhén szólva töredezett.

A helyzet feldolgozását nem segíti "a szocialista terror szellemi örököseiről" és "mai támogatóiról" beszélő Kövér házelnök (ideértve lassan mindenkit, aki nem Fidesz-szavazó), amiben a legkevésbé fontos momentum, hogy az úr maga is KISZ-titkárként kezdte (és talán máig ezért kompenzál). Sokkal lényegesebb, hogy ezzel az avítt, egyre nyilvánvalóbban manipulatív, értelmetlenül kiterjesztett jelzővel egyaránt elejét veszi annak, hogy kialakuljon valamiféle tartható normarendszer a kommunizmus és a kommunisták megítélésében (és megtudjuk végre, kit tarthatunk valóban bűnösnek mi, az egyébként túlnyomórészt gyáva, kollaboráns társadalom), illetve létrejöjjön a hazai jobboldalnak egy komolyan vehető, a nacionalizmuson, a manipuláción és a populizmuson túllépő pozitív társadalmi doktrínája, amelyre vevő lehetne az ország (nem pedig csak a negyede). Az illiberalizmus (bármit jelentsen ez) ugyanis nem társadalmi doktrína, hanem ahogy a propagandistái leplezetlenül meg is mondják, az autokráciába hajló állami centralizációnak a hatalomért végzett önszorgalma.

Abba kéne végre hagyni ezt az ostoba, parttalan kommunistázást, és a politikai kultúránk maradékának szándékos rombolását, amely miatt momentán a legelviselhetetlenebb, legnívótlanabb közéleti csehó vagyunk az EU-ban.

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr116717733

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ördöngös pepecselés 2014.09.21. 21:31:50

A Fidesz nem kommunista párt, hanem fasiszta.
Antikommunizmus, antiliberalizmus (a liberalizmus = erkölcstelen jellegű kommunikáció), vezérelv, populizmus, tömegmegmozdulások a Párt oldalán, a "régmúlt" ápolása, erős egyházi befolyás. Csak egy pár fasiszta dolog ami tökéletesen illik a Fideszre és a KDNP-re. Habár a párt tele van kommunistákkal (pl. Varga Mihály, Kövér Laca, vagy maga Orbán V.), de attól még a vezetés az inkább fasiszta és nem kommunista.

ördöngös pepecselés 2014.09.21. 21:41:38

@HaFr:

Márpedig muszáj behatárolni magát a Pártot, hogy hova is tartozik, különben minden elemzés értelmét veszti. Ez az összes kérdésnek a talaja.
A Fidesz nem véletlenül mossa össze a kommunistákat a liberálisokkal, pedig a kettő nagyon messze áll egymástól, de nekik és a szavazóiknak mégis ugyanaz a kettő. Ha ezeket a dolgokat nem tisztázzuk akkor nem lehet erről tárgyalni.

explanatus 2014.09.21. 22:32:42

Azt meg végképp „Abba kéne végre hagyni” már, hogy újra meg újra be nem látható végeredményű kísérletekbe hajszoljanak bennünket. A túlnyomó többség nem volt tűzközelben közrabláskor, s nem adott felhatalmazást a kétharmadra, mégis fizeti az árát.

Meg azt is „Abba kéne végre hagyni” már, hogy mi építjük a mentőcsónakokat, a bent ülők látván, hogy már csak az utolsó szalmaszálba kapaszkodunk, kiverik kezünkből az utolsó reményt is. (Szabadon) választottaink eddig valahogy nem érezték szükségét annak, hogy emberibb, élhetőbb, szerethetőbb, tervezhetőbb országot, hazát teremtsenek nekünk.

Meg azt is „Abba kéne végre hagyni” már, hogy hagyjuk, hogy olyanok kerekedjenek fölénk, kik részesei a közrablásnak, megalkotói a közmunkának.

Titimataifaaaro 2014.09.22. 00:05:54

"Horn, Kovács László, Szűrös, Pozsgay, a nyugatossá és demokratává átvedlő pártállami sajtómunkások és értelmiségiek, a politikai pozíciójukat gazdasági hatalommá konvertáló Nagy Imrék stb. ...
Nehéz lenne megállapítani, ki nevezhető ezek közül kommunistának"

:D Vajon a katolikus püspököket nevezhetjük római katolikusoknak? Annyiféle ember megfordul ott, karrieristák, miegymás, ki tudja melyikük hisz tényleg.
Végül is Göringet sem hívhatjuk nácinak, mert Nürnbergben mindent tagadott. Méltánytalan lenne lenácizni.

Szúrófény 2014.09.22. 05:05:16

Oly bolond korban éltem
Kommunizmus fénylett az égen!
Buta libák győzelmük kora volt!
Legyőzték a kapitalista disznót!
Uralkodott a sötét, a jelentéktelen
Mindenütt a buta tömegeken!
Agyon citált vezérlő eszme!
Nem értette tán, egy se!
Ők az urak, ennyi elég!
Ezért buzgón, vakon hitték!
Pártjuk minden szavát!
A megvesztegetett ostobák!
Abba leltek értelmet
Üldözzék az értelmet!
Ellenségük nekik: érezték,
Ha feltámad, az nekik vég!
Úgy is lett, valóban!
Hazug világuk, mára hol van!
Vergődik még, legyőzött sárkány!
Pusztult vörös szivárvány!
Könnyektől ázott földön
Újra a disznók kora jön!
Átrendezett a kirakat:
Kövérre hízott urak!
Uralják újra a terepet
Mondják meg: mi a jó neked!
Ismét a vagyon szolgája légy!
Szédelegj, repülj, mint a légy!
Esetleg szívhatsz, ha hagyom,
Gazdag, vastag szaron!
2014-09-22

Szúrófény 2014.09.22. 06:48:33

@Guestenye: „a nácizmus jellegzetes példa az olyan politikai mozgalomra, amelyben alapvető ellentmondás volt a mozgalom (kispolgári) osztálybázisa, valamint (a (Ma a nemzetközi) nagytőke érdekeit szolgáló) programja és tevékenysége között” Jerzy J. Wiatr: A politikai viszonyok szociológiája Kossuth Könyv Kiad. ÖNÖK JÓL ÉRZIK MAGUKAT A „NÁCI” PÁRTTAL KOALICIÓBAN? Kérdeztem az SZDSZ-től. Fasizmus az, amikor a milliárdosok, gyárosok hirdetnek szocializmust a tömegeknek! (lásd Gyurcsány Ferike) Tehát: fasisztáznak a fasiszták? Szabó Dezsői „történelmi humor! A politikai műveletlenség, vagy szemérmetlenség, fényes példája?

egyetmondok 2014.09.22. 07:45:40

Olyan ez talán Hafr,mint a struktúrális antiszemitizmus: struktúrális antikommunizmus.
Nincsen hozzá szükség kommunistákra.
Működni látszik.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.22. 07:53:43

A kommununisták szeretnek részekre osztódni, ezért nincs szinte semmi súlyuk a mai magyar közéletben. Vannak ugyanis kádárista kommunisták, leninista-sztálinista kommunisták, s modern kommunisták, meg ősmarxisták.

A kommunistázás meg nevetséges. Mindkét oldal csak a másik kommunistáit nehezteli, a sajátjait nem. A ballibeknél Horn nagyszerű ember, s nem rohadt komcsi. A fideszeseknél meg Pozsgai a nagyszerű ember. S fordítva. Nevetséges.

Pali papa és a negyven rab ló 2014.09.22. 07:55:28

@Szúrófény:

"milliárdosok, gyárosok hirdetnek szocializmust"

? ? ?
Mikor? Hol? Ki?

Lehet, hogy nem is itt élsz?

Thürmertől esetleg kitelne, de nem teszi, és nem is milliárdos.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.22. 07:56:09

@Guestenye:

Mo-n a nacionalizmus szempontjából azonos a komcsi és a liberó, mert mindkettő magyarellenes, antinacionalista.

Bár ezen változás állt be. ma már a liberó számít a nagyobb veszélynek. A nemzeti oldal számára nem gond a nemzeti elkötelezettségű kommunista, pl. Nagy Imre, Pozsgay, vagy mostanában Thürmer.

s.g.l. 2014.09.22. 08:02:28

Nekem nagyon bejön a fidesz kommcsizása, pláne Ocsmány Vigyoré, aki a kormányát úgy állította össze 2010-ben, hogy csak a volt komcsipárt funkcoionáriusa lehettt benne. Megspékelte 3 ügynökkel, is!

És akkor hajdani kisztitkát, aki komcsipárt bölcsőben nevelkedett még otthon is ez a csótány komcsizik?

Mint amikor Kocsis Máté kéri ki magának, ne hazudjanak, mikor neki már két bírósági itéletet van: hazudott! Tehát megfelel a dfideszben kommunikációs igazgatónak, mert alapfeltételt lejesített, pappérja van arról: hazudós.

Pali papa és a negyven rab ló 2014.09.22. 08:05:35

@Szúrófény:
Legyen már végre valami fogalmad egy marxista gondolkodásáról, idézek neked egy kis kedv csinálót, a többit olvasd el magad:

"A marxisták egy másmilyen osztályálláspontot foglalnak el. Az a kilátás, hogy az UK, az Egyesült Királyság felrobban, és hogy az angol munkásosztály nacionalista alapon kettészakad – nagymértékben kontraproduktív lenne a szocializmusért folytatott harc szempontjából. Mi elsőbbséget adunk a munkásosztály egységének, Britanniában éppúgy, mint nemzetközileg a társadalom szocialista átalakításáért folytatott harcban.

Ezen az alapon mi a „Nem” szavazást támogatjuk a függetlenségi referendumban, miközben világosan elvetjük a „Jobb Együtt” kampányt és a fennálló rend támogatását. A „Szocialista Kiáltvány” egy alternatív munkáspárti „Nem” kampány-mozgalmat támogat. Ez a kampány támogatja a „Nem” szavazást, és mert az megőrizné a munkásosztály egységét és egy szocialista politikáért folyó küzdelmet, mint a kapitalista válságra adott egyetlen alternatívát."

transform.hu/index.php/elemzesek/elemzesek-kulfold/377-igen-vagy-nem-egy-marxista-elemzes-a-skot-fuggetlensegrol

Arthur Bloch 2014.09.22. 09:05:57

"...minden folyik..."-mondták a néhai görögök.Mi magyarnak születtünk:vagy sosem elemezzük a múltunkat,vagy állandóan a múlt "eszméit" élesztgetjük. Helybenjárunk,emiatt a constans tanácstalanság, és a gyűlölködés.-"Aki nem tud zongorázni,rendszerint nem is zongorázik.Milyen jó lenne,ha ez így volna a politikában is!"- A múlt legyen a tudomásul vett "tapasztalat: hiba vagy siker..." - a jelen legyen a tapasztalatokra épített terv,hogy lehessen jövő !

Geo_ 2014.09.22. 09:09:52

@Titimataifaaaro: jó a felvetésed.
Lehet-e kereszténynek/keresztyénnek nevezni az indiánokat leöldösőket, a rabszolga-kereskedőket/tartókat, a gyarmatosítókat?

dr. jenőke (jenőke) 2014.09.22. 10:08:51

@Geo_:
Erről elsőként Diego de Landa adott ki állásfoglalást.

Geo_ 2014.09.22. 11:03:27

@dr. jenőke (jenőke): ő legalább megtanulta a mayák nyelvét - mi viszont nem találjuk a közös nyelvet...

PAPÓ38 2014.09.22. 11:36:22

@Guestenye: Te egy hülye vagy. Még néhány ezer oldalt kellene olvasnod ahhoz, hogy értelmesen megnyilvánulj.

PAPÓ38 2014.09.22. 11:44:09

Mindannyiunkat megfertőzött a múlt rendszer. Aki ezt tagadja, hazudik. Kell 2-3 generáció a megújuláshoz. Egyébként politika-gazdaság-hatalom elválaszthatatlan egymástól. A mai magyar társadalom az utópisztikus szocializmusban hisz és reménykedik annak eljövetelében. A Bibliában is meg van írva: a földi élet szenvedés, ott is a jövőbe helyezik az élet szép, gondtalan oldalát.
Fel kell ébredni: nincs a Földön mindenkinek megfelelő politikai-gazdasági hatalom.

bolondok közt viktor a király 2014.09.22. 11:59:53

@Szúrófény: Mi ez a zagyva szöveg. Háromszor átolvastam, de egy értelmetlen szöveg, SZDSZ, Gyurcsány meg náci. Azon az oldalon??? Noooooormális??? Ehhez már tényleg nagy hülyének kell lenni.

bolondok közt viktor a király 2014.09.22. 12:01:33

@maxval a bircaman: Öcsém végre olyat is írtál, amivel egyet lehet veled érteni. Na végre.

max val bir ca · http://maxval.co.nr 2014.09.22. 12:31:24

@Geo_:

Keresztény az, akit megkereszteltek. Lehet valaki jó vagy rossz keresztény.

Geo_ 2014.09.22. 13:00:53

@max val bir ca: lehet ez is egy értelmezés. Ekkor viszont kommunista az, aki egy kommunista párt tagja.

a gondolkodni próbáló maxval birca · http://maxval.co.nr 2014.09.22. 14:00:13

@Geo_:

Alapvetően igaz. De nem egy állampárt esetében.

ördöngös pepecselés 2014.09.22. 14:09:24

@PAPÓ38:

Márpedig igazam van. Javaslom olvasgass te is egy kicsit a témában. Kezdhetnéd Bartus Lászlónál még mielőtt fujjognál meg hőbörögnél.

Hungry horse 2014.09.22. 14:42:57

Aki összemaszatolja a komancs párttagot a pufajkás pártvezérrel, az iskolai kisz szervezet egyik vezetőjét a kisz országos vezetőjével az egyéb aljasságokra is képes.

A háború után 2-5-10-20-25-30 évvel elképzelhetetlen a náci pártban/gestapóban/propagandaminisztériumban/Ssben stb. vezető tisztséget viselő bárki NSZK politikai szerepvállalása.
Nálunk természetes a vörös mocsok tisztségviselőinek és besúgóinak tündöklése, sőt a poster szerint el is kell felejteni kik voltak ők a vörös gyilkosok, rablók, tolvajok.

A lopott holmi se jár vissza senkinek, kártérítés se jár annak akit a vörös mocsok nyomorított meg.
Más áldozatoknak és közösségeiknek végtelen kártérítés jár, mert a poster és a haverjai számára áldozat és áldozat sosem volt egyenlő.
Ma sem az.
A gyilkosaik megítélése sem volt az, mert persze a majdaneki őrt 99 évesen is bíróságra kell citálnia a posternek és a haverjainak.
A komancs gyilkos haverjaiknak a feledés járna.
A poster szerint.

Szerencsére nem vagyunk ilyen hülyék, mint amilyennek gondol minket.

Nem felejtünk, sem a vörös mocsoknak, sem azoknak, akik végtelen kárpótlásokra jogosultként hetente, kollektívan nácizzák, gyilkosozzák le velünk együtt a szüleinket, nagyszüleinket, gyermekeinket, unokáinkat is.

abdul hackeem 2014.09.22. 14:46:31

Elöször is, az atkost azonositani a kommunistakkal, kicsit vices szamora, egyetertek a katolikus hasonlattal. Magyarorszagon csak akkor fogjak abbahagyni a komcsizast, ha eltünik a Föld szineröl az utolso "komcsi" miniszterelök.
Miert nem komcsiznak Nemetorszagban? Politikai megoldas: A nemet ujraegyesites utan nyilvanossagra hoztak az ügynöklistakat.
(megbizhatatlanokkal ki a poltikabol)Gazdasagi megoldas: Minden vezetö poziciot megpalyaztattak (kompetencia felmerese)
Ma vidam a politika, tiszta a gazdasaguk hozzank kepest.
Mivel a mai Magyarorszagon a politikai es gazdasagi hatalom öszefonodott senkinek sem erdeke, hogy ezek megtörtenjenek.
Söt, lehet, hogy egy uj (akar a klasszikus kommunista alapon is) baloldal indulhatna tiszta lappal a fityesz ellen. :-)
A klasszikus jobboldalon nem kerdes, hogy szürni kell.

quendelapo 2014.09.23. 20:41:08

A Nagy Imre ravatalánál mondott Orbán beszédben két fontos dolog volt: az egyik, hogy kétféle kommunista van jó és rossz. A másik, hogy ő mondja meg, hogy ki melyik csoportba tartozik és ebbe az oroszok se pofázzanak bele.

ingyenebed 2014.09.23. 21:44:49

vannak marxisták pár tíz fős kis körökben. mebal, rednews, marx társaság, balpárt, mittudomén. Krausz Tamás, TGM, Kiss Viktor, Szalai Erzsébet, Szigeti Péter, Artner Annamária, akik így eszembe jutnak.

orbán meg is valósítja a programjuk egyes pontjait: manyupok, közművek államosítása. (90 fokos fordulat programja, guglizd ki)

van amiben igazuk is van egyébként, pl hogy ez egy fasiszta kormány.

becsületes jószándékú emberek ezek egyébként, marxi logikával nézik az eseményeket.
süti beállítások módosítása