1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.09.16. 10:19 HaFr

A Fidesz magába építi az ellenzékiséget

Mostanában Simicska sajtója, L. Simon, Schmitt, Kövér, és Gulyás Gergely is meg tudja örvendeztetni az ellenzéki szíveket, ha jelentéktelen ügyekben ugyan, de az előző négy év monolitikus propagandáját felülírva szembemegy Orbánnal vagy a hivatalosnak vélt kormányzati állásponttal. Szeretném jelezni, ez újabb jele annak, hogy a baloldalnak már nem csak jegye, de bérlete is van a fideszes cirkuszba, és úgy látszik, nem is szándékozik ott hagyni a helyét már, amíg ebben a formában fennmarad. A fideszes "belső ellenzékiség", "törésvonalak", ki- és beszólások boldog hozzásegítése a nyilvánossághoz, amelyet a baloldal sose kap meg, legföljebb valamilyen látványos leszereplés (legutóbb Falus produkciói) okán, semmi mást nem szolgál, mint a kormánypárt érdekeit. Ha a balos média és pártközeg asszisztál ahhoz, hogy a Fidesz ravasz látványpolitizálással megszerezze önmaga ellenzékének pozícióját is, azzal természetesen a saját ellenzéki szerepét lehetetleníti el, és félő, hogy ha ilyen bölcsességgel és politikai rátermettséggel halad előre, valóban megszűnik előbb érzékelhető, aztán bármilyen ellenzéknek lenni.

A Fidesz bebiztosítja az önkormányzati győzelmét. A bankok elleni hadjárat radikalizálódása, illetve a virtuális vagy látványellenzékiség győzelme a hivatalos vagy parlamentáris ellenzékkel szemben két olyan újabb innováció a politikai térben, amelyre a baloldalnak semmilyen válasza nincs -- azaz dehogynem! Mindkettőben a Fideszt erősíti. Az előbbi esetben az MSZP lenyúlni gondolja a napirendet a forintosítás előbbre hozásával (senkit sem érdekelt), az utóbbi esetben -- ahogy kifejtettem -- segít felszámolni önmagát mint ellenzéket. De nem is csoda. Az olyan párt, amelynek nincs elnöke, minden szempontból szánalmas, értékelhetetlen a politikai produktuma, és csak az tartja fenn a víz fölött, hogy száztizennyolc ember még mindig beszél róla a nyilvánosságban, az ne számítson másra, mint eltűnésre.

A balvilág visszavonult a Facebookra, és onnan lájkol vagy rázza az öklét. A szerencsétlenkedése nagyobb részének semmi köze az autokratikus környezethez, sőt ez a környezet inkább megtette azt a szolgálatot a társadalomnak, hogy felmutatta a "demokraták" inkompetenciáját. Már egy ideje a lehető legostobább, legterméketlenebb közeg az övék, amit a politikában el lehet képzelni.

36 komment · 2 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr876702469

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Fidesz magába építi az ellenzékiséget 2014.09.16. 12:13:02

Ha a balos média és pártközeg asszisztál ahhoz, hogy a Fidesz ravasz látványpolitizálással megszerezze önmaga ellenzékének pozícióját is, azzal természetesen a saját ellenzéki szerepét lehetetleníti el.

Trackback: A balliberális ellenzék vaksága 2014.09.16. 11:32:34

Örülnek a balliberális oldalon, hogy Orbán összerúgta a port Simicskával. Nehéz elhinni, hogy tényleg ennyire rövidlátó emberek vannak az ellenzék soraiban, akik nem képesek tovább látni a saját orruknál. A kommunista gyökerű elle...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.09.16. 10:40:17

A balliba megy virtuálisan gágogni. Jobb ez így mindenkinek.

quendelapo 2014.09.16. 11:17:55

@HaFr

Azt gondolod, hogy a baloldali ellenzék megsemmisülése neked előnyös / az ország számára hasznos lehet?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.09.16. 11:23:49

@quendelapo: Másodlagos, hogy mit gondolok erről, ha ez történik -- a blogom csak látlelet

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.09.16. 11:31:58

@quendelapo: A jelenlegi baloldali ellenzék megsemmisülése mindenkinek csak javára válhat.

DFK 2014.09.16. 12:13:32

Arról aztán nem tehet a saját magukon kívűl senki, hogy a baloldalon csak impotensek ülnek.
Látta valaki valamiben megnyilvánulni Tóbiást, amióta az MSZP elnöke? Vagy csak elvállalta, mert valakinek el kellett vállalni a posztot?

tarackos 2014.09.16. 12:52:59

Ugyan, egy fecske nem csinál nyarat de még egy tucat sem. Eddig is volt elvétve kritika, pl Pokorni vs Rózsa, Ángyán a földmutyit, a 3/2 ügynök kinevezése, Sittpali etc.

Az ellenzék ettől még béna.

egyetmondok 2014.09.16. 13:01:31

Mi értelme lenne egyébként annak, hogy "centrális erőtér" ? Utólag könnyű okosnak lenni,de legyen ez már legalább olykor kötelező. Nem tilos,ha jól gondolom.

Hát ja, mi a fene lehetne logikusabb,mint ez,a kormányzó hatalomban van benne a kormányzó hatalom ellenzékisége, ha egyszer egy egész politikai közösség - benne a létező ellenzéki pártokkal - elhitte komolyan, hogy ilyen: centrális erőtér egyáltalán létezhet.

És úgy csinálunk,mintha valami parlamentáris váltógazdaság lehetne,vagy lenne a magyar demokrácia,miközben már nem az, a 2010 utáni állam erre már egyszerűen képtelen,a Fideszen kívüli ellenzék (erre logikusan) meg is szűnik, tisztára infantilizálódik, mi a fene szükség lenne rá,mint nem infantilis együttesre; majd erre a Fidesz magán belül jól rájön, hogy jé...,hát ez mégse jó így,akkor nosza,csináljunk a Fideszen belül ellenzéket, mert olyanra azért mégis szükség van,mert mintha tényleg egy kicsit ( no,csak egy kicsit) elszállt a kollegista srácokkal a laó...

A NER ilyen,szerintem kb.ilyennek is álmodták meg Orbán Viktorék.

egyetmondok 2014.09.16. 13:16:05

@HaFr:
A cégalapítás se kis dolog,na,akkor most képzeljük el,ha páran leülnek és kitalálnak egy tök új államot,majd valami csudás történelmi eset okán "be is jegyzik nekik"...,mindenre ők se gondolhattak,az világos.
Például erre, hogy "ellenzék".

panelburzsuj 2014.09.16. 13:25:22

@egyetmondok:
Hát akkor tényleg minden várakozáson alul míveletlenek, és éppen politikából - mer hát mióta is mutogatom én itt az udvari bolond szerepkört - és mikor is "találták" azt fel? :)

panelburzsuj 2014.09.16. 13:28:24

@egyetmondok:
De mondhatom a selmeci hagyományok szakesti kontrapunktját is - és az se tegnapelőtti innováció.

egyetmondok 2014.09.16. 13:48:46

@panelburzsuj:
Hát ja, nem könnyű eset...,mert végül is azoknak lett igaza,akik jó régen, jómegmondták, dejóelőre, hogy a centrális erőtér mi is valójában, vagy mi lehet belőle.
Ha jól emlékszem, ők voltak a bérrettegők,a hülye, Tölgyessy-féle toronyértelmiségiek, a marha Sólyom - isták (mint én is biztosan), a társadalom és a magyar gazdaság tönkretevői, nem ritkán ballib (zsidó) ajvekolók, hazaárulók szükség szerint, ésatöbbi.

No,nem olyan rossz társaság ez,de nem ám.

panelburzsuj 2014.09.16. 14:01:27

@egyetmondok:
Néha ijesztően nem érted (vagy nem érdekel?), hogy mire válaszolsz.

Nulla logikai kapocs. Úgyhogy nem folytatom - mert nincs mit.

panelburzsuj 2014.09.16. 14:21:25

@egyetmondok:
Hát ha te a Júdea Nemzeti Front stástuszát kívánod megcélozni...

Alkibiadesz 2014.09.16. 15:18:19

Mit adott nekünk a Fidesz?
Utakat? Csatornákat? Vízvezetéket? Iskolákat? Civilizációt? :)

almodhi 2014.09.16. 15:39:51

Szomorú, de nem találom a neten, elektronikus formában az egyetemi tudszoc jegyzetünket. Pedig abban (tisztán emlékszem) fehéren feketén benne van, hogy a szocializmusban azért nincs szükség ellenzékre, mert a marxista-leninista párt egyszerre tölti be a kormánypárt és az ellenzék szerepét.

Ami volt, az már nincs.
Ami van, az majd nem lesz!
Ami lesz, az már ... volt.

quendelapo 2014.09.16. 18:41:39

@bölcsészmérnök:
A fidesznek biztos jó lesz, ha nem marad ellenzék. Mindenki más veszíteni fog, az is aki, utálta őket. és akkor is, ha többségükért személy szerint nem kár.

quendelapo 2014.09.16. 18:45:50

@HaFr:
"A fidesz kétharmadtól félnetek nem kell!+
mondta Babarczy Eszter 2010- elején.

Ő hasznos idióta volt? vagy nem is volt hasznos?

Az ellenzék eltünésétől félnetek nem kell, jó lesz! - hát majd meglátjuk.....

gekk 2014.09.16. 19:29:10

@almodhi: köbö nekem is ez a korszak jutott eszembe: anno amikor ENGEDTÉK a kettős jelölést a választásokon, (MSZMP vs. HNF) ezt a demokrácia maximális kiteljesedésének mondták-éreztették! Várom (várja a franc!) az időt amikor a szavazólapon csak két név fog szerepelni:
1. Fidesz
2. Kdnp
3. Örüjjé, hogy válogathacc vazze'!!

egyetmondok 2014.09.16. 19:29:56

@HaFr:
Mit adott nekünk a Fidesz ? Neked,nekem valszeg annak a riasztó élményét,hogy az állami hatalom mennyire könnyen terjeszkedhet olyan "helyen",mint mi is vagyunk.
Ámde: sokaknak a hatalomból(ban) való részesülés átélhető élményét adja,és ezt ne becsüljük le.

Az azonosulás élményét,amikor egy (nem is ok nélkül utálható) bankot szó szerint megsarcolnak, amikor a szart a magyarok torkára nyomó RTL Klubot adóval befenyítik...,és még lehetne sorolni.

Nem kis dolog ezt örömmel átélni.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.09.16. 20:36:34

@quendelapo: meg szeretném veled értetni, hogy lehet, hogy kockázatos, de szükséges

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.09.16. 20:41:15

@quendelapo: Senkinek sem jó, hogy nincs ellenzék.
A jelenlegi ellenzék elhúzódó agóniája, késlelteti egy új ellenzék megszületését.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2014.09.16. 21:06:14

Bal(lib) ellenzékre a Fidesznek is szüksége van. Fügefalevélként. Hogy nézne ki az EU-ban egy olyan parlament, ahol (mondjuk) 75% fideszes és 23% jobbikos (= "náci") mellett van 2% LMP-s, ballibek meg sehol? A ballib szerintem belátta, hogy a 20%-os ellenzék szerepénél többet nem érhet el, azt viszont megkaphatja - és akkor még marad némi egzisztencia. Így lesz abszolút NER-kompatibilis ellenzék, sőt, NER-kellék.

egyetmondok 2014.09.16. 21:33:33

@bölcsészmérnök:
Egy új ellenzék ?
Az jó eséllyel polgárháború,és nem verbális.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.09.16. 22:15:22

@egyetmondok: A jelenlegi ellenzék agonizál és eközben kizárólag saját magával van elfoglalva, nem tölti be a funkcióját. Senkinek sem jó ez így.
A magyar nagyon jámbor nép. Nem lesz itt polgárháború.

quendelapo 2014.09.16. 22:22:05

@bölcsészmérnök: @HaFr
Totális elnyomás alatt nem születik új ellenzék. A jelenlegi baloldali ellenzék eltűnése egyben a totális állam kiépülését is jelenti. Putyinnak sincs új ellenzéke, ledarálta a régit, oszt jónapot.

Ne higgyetek abban, hogy a baloldal megsemmisülése a polgári konzervativizmus nagy lehetősge lenne. Ha a baloldali ellenzék mellett nem sikerült felépíteni a Polgári konzervatív ellenzéket, akkor utána sem fog.

A racionális beszédnek egyre kisebb tere, közönsége lesz.

Szúrófény 2014.09.17. 04:14:59

@maxval a bircaman: Szabó Dezső: Mit jelent ez a jobb és baloldaliság? Azt, hogy az illetők egy az országot érintő egyetemes, vagy részletkérdésekben nem fizikai és pszihikai adottságok összes ismeretéből s a szóban forgó probléma elképzelhető minden hatásából alkotják meg az ítéletüket: hanem egy híg tudományellenes, elemeiben ellentmondó piszkos frázeológia szerint mely őket jobb- vagy baloldaliakká kötelezi” — aszerint, hogy melytől reméli a maga boldogulását, zsákmányát, mondom hozzá én. Ódal aszerint választva, melyiken lesz a hatalom támogatott állatja! Amúgy meg egyfajta mind2 vedd észre!

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.09.17. 06:48:54

@quendelapo: Azt gondolom, hogy az MSZP eltűnése pozitív változásokat indítana be az ellenzéki oldalon. Egy potens ellenzék megjelenése pedig nagyon jót tenne az országnak.

quendelapo 2014.09.17. 07:12:50

@bölcsészmérnök:
OK, ebben egyetértünk. Akkor nem a baloldali ellenzék eltünéséről beszélsz, hiszen ott a PM és a Dk is. A maszop megszünése valóban jót tenne!

egyetmondok 2014.09.17. 08:29:31

@bölcsészmérnök:
A jelenleg ellenzék agonizál. Jó,egyetértek. És ez egy dolog.
A másik dolog az,amiről írtam. A NER nem képes parlamenti váltógazdálkodással működni, teljes képtelenség azt hinni, hogy ezt az állami hatalmi berendezkedést (úgy,ahogyan van,az egészet,gazdaságpolitikától szociálpolitikán át az oktatásig,stb) egy másik párt akarja majd működtetni. Illetve talán a Jobbik maradna ebben a rendszerben.
-----------------------------
Minél életképesebb, ötletesebb, szorgalmasabb új pártok jönnek létre,akár jobboldali akár baloldali ideák mentén, annál nagyobb veszélyben lesz maga a NER,az egész rendszer. Szó szerint veszélyben,s én nem hinném,hogy Orbán Viktorék azért hozták ezt létre,hogy eltűnjön.

Lexa56 2014.09.18. 13:45:51

Olvasom: két további civil szervezet kilépett a kormánnyal való konzultációból:
www.hvg.hu/itthon/20140918_Szakit_a_kormannyal_ket_emberi_jogi_szerv
Sebaj, gondolják, majd belép a CÖF meg a BÖF meg a RÖF és akkora lesz a pluralizmus, hogy még a norvégok szeme is ketté áll ...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.09.18. 14:16:43

@quendelapo: jut is, marad is, nem akarunk mi senkit eltüntetni, viszont szívesen vennénk, ha annyira meggyengülnének, hogy új baloldali csapatok felállhassanak a Dinamóból, Progresszívből stb.
süti beállítások módosítása