1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.08.20. 08:40 HaFr

Így tett téged is magáévá az illiberalizmus, avagy nincs okod félni

Vagyunk mi, Európa második legcselekvőképtelenebb, polgárosulatlan, társadalmi kompetenciáiban gyenge, viszont győzelemre, sikerekre és elismerésre áhítozó népe. Van ő, Orbán, aki ezt pontosan felmérte, és biztosítja nekünk a karakterünkhöz illő sikereket: a társadalmat zárójelbe tévő, állami vezérlettel megvalósuló fél- és látszatsikereket.

Orbán ezt a legegységesebb, de bőven kisebbségben lévő szavazótáborral a háta mögött, ötödik éve, adott esetben radikális fordulatokkal, de jobbára már csak radikális szavakkal teszi. Mi volt jellemző a jogállam leépítésének éveire? Meglepő módon a konzervatív államépítés.

1. Először is, Orbán Viktor mindig bejelenti jó előre, mit fog csinálni -- Kötcse óta így van ez. Kezdetben nem vette komolyan senki, most viszont már a bejelentéseit is a legradikálisabban értelmezzük, ítéljük el, de az értelmezést nem követi ellenprogram. Orbán mindjárt a szavak szintjén győz.

2. Orbán környezetében -- ami nem annyira nyilvános -- rendre elvégzik a bejelentések visszhangjának roppant precíz vizsgálatát fókuszcsoportos kutatásokkal stb. Azt látjuk, hogy Orbán tábora a közvéleménykutatások szerint sem fogy (a trend legalábbis nem szignifikáns), illetve ha fogyni vagy visszaesni látszik, azt mindig követi valamilyen politikai kompenzáció.

3. Orbán csak ezt követően, jelentős rátartással viszi át a gyakorlatba a döntését. Így volt ez az alaptörvénytől kezdve az oktatási rendszer átszervezésén át minden jelentősebb intézkedésénél, amelyek esetében számolni lehetett volna társadalmi ellenállással.

4. A legfontosabb: Orbán felfogása szerint ahol nem bontakozik ki jelentősebb ellenállás, ott lehet lépni, ott a társadalom nem nagyon bánja az intézkedést, az az intézkedés a társadalom értékrendszerével (lásd a poszt kezdőmondatait) találkozik, legitim, demokratikus. (És igaza van, meglehet kihasználja egy anómikus társadalom cselekvőképtelenségét.) Emiatt mondtam korábban, hogy valójában egy konzervatív társadalomszervező programmal van dolgunk, amely tapasztalati, trial and error alapon halad előre. Emlékezzünk: ahol jelentősebb szakmai vagy civil ellenállás bontakozott ki az elgondolásokkal szemben (Brüsszel, HaHa, Vígszínház, Emlékmű, Szilágyi Gimnázium, Tusványos egy bizonyos értelemben), ott Orbán rendre visszalépett. Meghátrált. Előzékenyebben fogalmazva: belátta, hogy "konzervatív" módon nem tudna tovább lépni.

Röviden: Orbán rendszere a félelmeinkből és az ellenzék minősíthetetlenül gyenge szerepléséből táplálkozik. Ami az utóbbit illeti, ez a társaság a liberális demokrácia első számú ellensége. Orbánnak van legalább alternatív elképzelése, amelyet lehet bírálni, de akik ezzel az elképzeléssel képtelenek szembeszegezni egy másikat -- konkrétan képtelenek elmagyarázni, miért nincs alternatívája egy fejlett országban a liberális demokráciának --, azok megteszik a liberális demokráciával, amit Orbán nem tud: lejáratják, és legalább annyira becsapják a választóikat, mint -- másképp -- Orbán. Nem a (csak foltokban létező) polgári demokratikus, hanem a törzsi érzelmeikre építenek, de ennek a manővernek is képtelenek -- nem azért mert Orbán akadályozza őket ebben, hanem tisztán a saját tehetségtelenségük, korruptságuk és civilizálatlanságuk okán -- érvényt szerezni. Ilyen ellenzékkel lehetetlen harcba indulni a liberális demokrácia visszaállításért. Ne féljetek tehát elutasítani mind a kettőt, kormányt és hivatalos ellenzékét, mert a polgár nem fél. Se oka nincs rá, se lehetősége, mert ezt az országot nekünk kell visszaszerezni egyrészt Orbántól, aki a nép cselekvőképtelenségére, polgárosulatlanságára és félelmeire építi a populizmusát, másrészt a posztkommmer ellenzéktől, amelytől sosem fogjuk megtudni, milyen lenne a működő liberális demokrácia.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr436618751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unionista. (törölt) 2014.08.20. 09:03:07

az elmúlt 20-25 évben az etnikai viszonyok megváltoztak. két eredetcsoport pozíciója, vagy ha úgy tetszik rangja felcserélődött. a balkáni cigányok számbeli fölényben vannak a zsidó-kereszténységgel szemben. a társadalom új egyensúlyi állapotot keres. és erre az elitnek nincs válasza. az ortodox liberálisok hegemóniát hirdetnek. az illiberális unortodox nacionalist tábor pedig szupremáciát. külpolitikában előbbiek, belpolitikában utóbbiak állnak nyerésre. a társadalom többsége érti (racionálisan belátja), hogy orbán viktornak előbb-utóbb mennie kell. de azt is látja (érzi), hogy ebből jelenleg könnyen kialakulhat káosz.

Vitalea 2014.08.20. 09:38:55

Az orbáni rendszer antidemokratikus működésében annyira hibás a (mára gyakorlatilag nem is létező) ellenzék, mint a miniszoknyát viselő nő a megerőszakolásában! Nem kell elkenni a fidesz felelősségét, mert egyedül ők vannak pozícióban, semmilyen valós kényszet nem tolja őket oda ahova tartanak. Minden orbánrendszert kritizáló poszt azt sulykolja, hogy az ellenzék is borzalmas, így állandóan elveszi a konzervatív rendszerkritika élét, sőt még meg is erősíti a rendszer alapját: a veszélyes baloldali ellenségképet.
Holott pillanatnyilag nincs baloldal és nincs ellenzék, őket ugyanis már elzavarta a hajdani saját bázisuk!

Lexa56 2014.08.20. 09:39:27

@unionista.: "az elmúlt 20-25 évben az etnikai viszonyok megváltoztak. két eredetcsoport pozíciója, vagy ha úgy tetszik rangja felcserélődött. a balkáni cigányok számbeli fölényben vannak a zsidó-kereszténységgel szemben. " Kéretik számokkal alátámasztani, mint természettudományos hátterű ember.

toportyánzsóti 2014.08.20. 10:03:23

Ballereket a világgazdasági válság buktatta meg jórészt,ráadásul voltak olyan hülyék hogy teli kincstárat hagytak az orálmuzsikra,felesleges ekézned őket ezzel csak magadat járatod le és tőlük ezerszer hitványab illegitim aljanép szekerét lendíted.

Moin Moin 2014.08.20. 10:12:12

Olyan, hogy "az ellenzék" (amely a poszt szerint a leghibásabb) nincs. Az ellenzékben benne van a Jobbik, benne van a Munkáspárt, benne van az MSZP és benne van az LMP, stb. Benne vagy te is. "Közös hibát" ezek között (közöttetek?) csupán abban látok, hogy egyik szereplő/csoport sem veszi komolyan a meritokráciát: mindenki és mindegyik valami "személyeset" visz bele a játékába: ki Marxot, ki Hitlert, ki Hajeket - és a saját, önmaga által "magától értetődőnek vett", ám a társadalom felé kellően meg nem indokolt, visszaellenőrzött teljesítmánnyel alá nem támasztott "vezető szerepét".*

Egyik sem adekvát az ország és a magyar ársadalom jelen helyzetében!

Nota bene: miközben "az ellenzék" tehetségtelenségét emlegeted, a posztod alapját egy közismert ellenzéki, Csepeli György (ex-államtitár!!!) tanulmányával támasztod alá. Az ellenzék (egyes személyeinek és csoportjainak) tehetségtelensége ezek szerint nem gondolati, hanem cselekvési téren áll fenn.

*Ami valahol természetes is - azzal a feltétellel, ha valóban ő a vezetésre a legalkalmasabb!

Moin Moin 2014.08.20. 10:15:28

@toportyánzsóti: Nem: a saját felkészületlenségük, hiteltelenné és eredménytelenné válásuk és az emiatti cselekvésképtelenségük buktatta meg őket. Ami pedig a "teli kincstárat" illeti, ezen gondolkodj még egy kicsit!:-)))

(Teli kincstárat tudtommal legutóbb I. Frigyes Vilmos hagyott utódjára, II. Frigyesre - aki gyorsan el is háborúzta azt...)

unionista. (törölt) 2014.08.20. 10:18:01

@Lexa56:
mérésekkel, illetve mintavételezésen alapuló becslésekkel nem lehet ezt alátámasztani. sajnálatos módon nincsenek ilyen idősorok. de ez a tapasztalat.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.08.20. 10:22:18

Nyilván oka van annak, hogy a jelenlegi ellenzék impotenciába és pótcselekvésbe menekült, valódi ellenzéki politizálás helyett, de ezzel gyakorlatilag Orbán támaszává váltak.
Vajon miért nem képes felnőni egy új és potens ellenzék?

tnsnames.ora 2014.08.20. 10:22:19

Érdekes poszt. :)

Látszólag két távoleső dolgot (cselekvőképtelenség, kormányzási mechanizmus) próbál meg szintetizálni.

El kéne olvasni alaposan a poszt elején linkelt tanulmányt, de ez irgalmatlan hosszú, de érdekessége okán én például lehet, hogy megpróbálom elolvasni.

1.
A "cselekvőképtelenség" maga viszont mintha felvetne egy tyúk-tojás problémát. Anyagi biztonságban nyugaton, skandinávoknál könnyebb szabadnak lenni, saját utat járni, autonómnak lenni. Könyörtelen létharcban, mint sokszor itthon is, meg szenvedni és/vagy lázadni lehet csak, nem? A nagy kérdés, hogy a másik irány is működik-e, vagyis az autonóm emberből következik-e anyagi létbiztonságban élő ember avagy-e van-e más erő (pl.: "érettség"?), ami az összeképet determinálja?
Én egy korábbi posztnál felvetettem egy idevágó mutató-lehetőséget és én a magam számára a jövedelemmel való súlyozást ott is fontosnak tartottam.

2.
Ahogy én látom a körmányzati tevékenységet (szigorőan csak azt ami előtérben van, hiszen nincsenek háttérinfóim),
- nem feltétlen "előre" történnek a dolgok: lásd Paks2! Ez már kész tény volt mire megtudtuk, ahogy én emlékszem. És azért ez nem kicsit komoly döntés a jövőt illetően.
- páratlanul agresszívek (számomra), lásd devizahiteles mentőöv, pár évvel ezelött, amit Lázár János pénteken bejelentett, hétfőn meg megszavazta a parlament, bármiféle hatásanalizis nélkül, amiről aztán maga Orbán is azt nyilatkozta később, hogy elkapkodott rossz döntéssorozat volt.
- nagyon sokszor komoly beképzeltség is fűti a döntéseket, hiszen egy komplex-rendszerbe nyúlnak sokszor felelőtlenül, szuboptimálisan, végiggondolatlanul, társadalmi vita nélkül. (Csak a beképzelt ember gondolhatja, hogy nála vagy szűk körében van a bölcsek köve)
- az igazán nagy baj, hogy a gyors döntés/reagálás minden esetleges előnye anullálódik a fentiekkel, hiszen nem tud vagy nem ott tud érvényesülni, ahol kéne.

A posztban említett döntést követő korrekció értelmezésemben már csak kármentő akció, egy speciális iteráció keretében.

A jó hír, hogy komplex rendszerbe (társadalom mélyrétegeinek működése), nem csak beavatkozni lehet (rosszul akár), hanem érdemben előrejelezhetetlen is. Magyarán nincs "kőbevésve" jelenleg érzékelhető minden sikeressége ellenére sem a fentebb vesézett kormányzati intellektuális erőszak.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.20. 10:26:12

@tnsnames.ora: Éppen ezért gondolom, hogy a paksi döntés valamilyen szorult helyzetben jött létre, erre utalnak a körülmények (zsarolás stb.). Köszi

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.08.20. 10:27:40

@Moin Moin: Az a CSepeli érv nem állja meg a helyét, ellenzékként pedig kevesen értenek mást, mint a balos parlamenti ellenzéket

Lexa56 2014.08.20. 10:32:56

@unionista.: pedig ha azt mondod, hogy biosz és nem filosz, az bizony megköveteli a statisztikai analízist. Különben az is csak "érzés", "filosz" ahogy Te mondanád. Különben biztosan vannak kvantitatív szociológiai tanulmányok, de vagy nincs időnk megkeresni őket, vagy tudatosan elrejtik őket előlünk. A Nagyfőnök is utálja a matematikát. (Leszámítva a szavazat-számlálást és manipulációt).

Moin Moin 2014.08.20. 10:35:33

@HaFr: Csepeli jó kórboncnok - gyógyítani persze nem tud!:-)

A balos parlamenti ellenzék is nagyon heterogén (még az egyes pártokon belül is - elég scakaz ún. "Együtt"-re gondolni!). Ráadásul az sem a saját akaratukból történt-történik, hogy választásról választásra közös kondába verik egymást. Az persze igaz, hogy tehetnének ennél okosabbat is.

De számomra az ellenzék azért sem korlátozódik rájuk, mert nyilvánvaló, hogy onnan igazi ellenzéki cselekvőképességet nemigen lehet várni. Így szükségképpen kell léteznie másféle ellenzéknek is - vagy marad a Fidesz.

Lexa56 2014.08.20. 10:37:55

A poszthoz: köszönöm a belinkelt tanulmányt, valóban érdekes. De a már kialakult beteges állapot miatt épp azok nem olvassák, akiken segíthetne. Csak szembe kellene nézni önmagunkkal, karakterünkkel, történelmünkkel, ami ide vezetett, mint a krónikus iszákosnak. De ahhoz jellem kellene, annak meg híjával vagyunk. Mennyivel egyszerűbb az egész világot okolni és vagdalkozni.

Gunboat-Diplomat 2014.08.20. 11:03:38

"konkrétan képtelenek elmagyarázni, miért nincs alternatívája egy fejlett országban a liberális demokráciának"

Talán azért, mert van. Az ellenzék hitelességnek nem igazán tesz jót, hogy az általa követendőnek tartott liberális demokratikus út komparatív előnyeinek és az alternatívák hátrányainak hangsúlyozása helyett egyszerűen tagadja az alternatíva puszta létét és lehetőségét, mint a viccbeli lókupec a ló vakságát.

Ugyanz vontakozik a diktatúraordibálásra, a hetenkénti államcsődvárásra, de még az ilyen egészen perifériális hisztériákra is, mint az emlékmű-mizéria. Mindig még öt, hat, tíz lapáttal rá akarnak pakolni mindenre, de abszurd túlzásaikkal csak azt érik el, hogy az emberek már a legkisebb dologban sem hisznek nekik - alkalmasint azokban sem, amiben netán igazuk van.

explanatus 2014.08.20. 11:16:42

@bölcsészmérnök: A mai ünnep kapcsán. Ünnepi beszédeink elmondói, hallgatói az utóbbi négy ciklusban (leszámítva a természetes szaporodást, fogyást) szinte mindig ugyanazok, amit a választási statisztika is alátámaszt, a hatvan százalék körüli a választási hajlandósággal. Mondhatnánk azt is szinte mindig ugyanaz a kétmilliónyi ember mondja meg ki uralja a tízmilliót. Az mdf, mszp-szdsz és most a fidesz nekik köszönheti az uralkodást, majd a rákövetkező csúfos bukást. A magyar választó türelme két egymást követő ciklusra van kalibrálva. Persze vannak otthonmaradók, de a szavazókörök látogatói, törzsközönség. A magyar választó eddig mindig büntetett. Ugye nehéz elképzelni, hogy mára „elfogyott” a baloldal. Dehogy fogyott el, csak a baloldali választó a saját vezetőit nem tartja alkalmasnak érdekeik képviseletére. Mivel saját maga nem tudja kiütni őket a nyeregből, ezért rábízta ezt a feladatot a fideszre, aki egyelőre megkegyelmezett nekik, sőt felhasználja őket, mert felismerte, amennyiben eltűnnek a zemútnyolcévre való hivatkozás arcai, a baloldali szavazó előáll a maga új arcaival, ezért nem érdeke a maiak lenullázása.

„Orbán rendszere a félelmeinkből és az ellenzék minősíthetetlenül gyenge szerepléséből táplálkozik. Ami az utóbbit illeti, ez a társaság a liberális demokrácia első számú ellensége.” Az értékelés jogosságát nem kifogásolva annyival egészíteném ki, hogy az ellenzék vezetőinek minősíthetetlenül gyenge teljesítménye miatt vagyunk ott, ahol vagyunk.

„Vajon miért nem képes felnőni egy új és potens ellenzék?” , mert egyelőre a fentebb részletezett szavazóbázis nincs „büntető” hangulatban, még elhiszi, el akarja hinni, hogy a békemenet, a multiellenesség, a rezsiharc megoldja bajainkat. Ha nem igazolódik be várakozása, akkor jön a torgyáni, mélységű süllyesztő.

Aki ekkor színre lép, kap kétciklusnyi esélyt.

unionista. (törölt) 2014.08.20. 11:24:30

@Lexa56:
kis mintás mérések, és azon alapuló becslések vannak: ez alapján: J csoport 9.5%, E csoport: 8%. de van olyan közlés, ahol J csoport 2%, E csoport 9.4%. erre igazolás és cáfolat egyaránt található. szerintem egész egyszerűen az történt, hogy a cigányság demográfiai értelemben egyet előre lépett a rangsorban. és így az ország egészét tekintve már semmi sem indokolja a zsidó-keresztény hegemóniát.

almodhi 2014.08.20. 11:25:13

@Moin Moin: "Csepeli jó kórboncnok - gyógyítani persze nem tud!:-)"

Erről eszembe jut a régi orvosos vicc, miszerint:

Négyféle orvos van:
1. amelyik mindent tud, de semmit sem mer - ez a belgyógyász
2. amelyik mindent mer, de semmit sem tud - ez a sebész
3. amelyik semmit sem tud, és semmit sem mer - ez a pszichiáter
4. és amelyik mindent tud és mindent mer - na, ez a kórboncnok.

A fentiek fényében vajon kire van szüksége az országnak? Belgyógyászra, sebészre vagy esetleg pszichiáterre...? :-)

toportyánzsóti 2014.08.20. 11:26:31

@Moin Moin: Jegybanki tartalék feltöltése úgy látom elkerülte a figyelmed.

egyetmondok 2014.08.20. 11:34:19

Szent István ünnepére indokoltabb írás aligha létezhet. Úgy van Hafr, szerintem újra pontos a látleleted. És szerintem még jó ideig ismét és ismét rögzített látleletek nélkül nem jutunk előbbre.

Orbán Viktor egyelőre mozdíthatatlan,mert

1. Közgazdasági értelemben csinál egy hibátlan ortodox ellenreformációt,valójában ott folytatja,hol 2002-ben abbahagyta,valamint,ahol Medgyessy Péter 2004 körül abbahagyta : Orbán bebetonozza a gazdaság legrosszabb jellemzőit,a hatalmas adóterheket (újraelosztást),a mára szó szerint elképesztő méretűvé duzzadt duális gazdaságot,a (bizony Bokrosnak igaza van) posztkádári jóléti állam szociális ellátó rendszereit,a hatalmas (és növekvő) államigazgatást,tehát mindent,ami a magyar,de tényleg magyar gazdaság szereplőit kizsákmányolja, elnyomja;

2. Közjogi értelemben,az alkotmányosságot tekintve pedig séta vissza az 1990 előtti,és igen érdekes módon egyszerre a háború előtti állapotokhoz. (Lásd: Appony-idézet jobbra fenn.)

Az 1.pontban írottak megfelelnek a baloldali ellenzék elképzeléseinek (Gyurcsánynak ezért volt azon az oldalon is keményen a " Takarodj!"),a 2.pontban írottak megfelelnek a jobboldali nemzeti/népi szocializmus pozsgayista részének (az 1990 előtti közjogi állapotok),míg a jobboldal kemény nemzetkeresztény (sziogorúan etnicista) híveit kielégíti az,ahogyan a két háború közötti rendszer is benne muzsikál a NER-ben.

Az egész egy darab marha nagy katyvasznak tűnik,elsősorban azért, mert tényleg adhoc módon alakult (a véletlenek szerepe óriási, 2010-ben semmiféle terv, program nem létezett, pl.óriási szerepe van annak,hogy 2010-ben Brüsszel kirúgja az új kormányt a hiány növelésével kapcsolatos tervei miatt, lehet,ha akkor Brüsszel nem ilyen szigorú,ez az egész ma nincsen is,ami önmagában is a szánalmasság óceánja), ám attól, hogy katyvaszos - és az is marad,nem tud más lenni - olyan beton biztosan áll benne a "zsákutcás magyar történelemben", mint a pinty.

Gunboat-Diplomat 2014.08.20. 11:42:58

@explanatus:

" Ugye nehéz elképzelni, hogy mára „elfogyott” a baloldal. Dehogy fogyott el, csak a baloldali választó a saját vezetőit nem tartja alkalmasnak érdekeik képviseletére."

Nem egészen értem, mitől lenne baloldali az a választó, aki nem választja a baloldalt.

Én például nem vagyok sem jobboldali, sem baloldali, de még csak jelző nélküli választó sem, egyszerűen azért, mert nem választok, nem szavazok.

Mégis minden balos mikiegér engem akar "megszólítani", azt képzeli, én "bizonytalan" vagyok, és legfeljebb azért nem szavazok rá, mert ő nem elég hatásosas szólít meg, netán az ő nagy megszólítása a gonosz cenzúra/médiadominancia/bármi miatt nem jut el hozzám.

Eljut, és egyeáltalán nem vagyok bizonytalan, hanem nagyon is bizonyos abban, hogy a büdös életben nem fogok semmiféle pártra szavazni, amelyiknek akár a legkisebb gyanítható köze is van az egykori MSZP-SZDSZ konglomerátumhoz, amely romba döntötte a magyar államot.

Ettől még nem vagyok kormánypárti választó sem, mert őket sem választom, viszont aki azt képzeli, hogy én hajlandó leszek segítséget nyújtani Orbán "elkergetéséhez", hogy a helyére visszaültessem Gyurcsányt, Bajnait, vagy akármelyik sameszüket, annak nagyon súlyos valóságzavarai vannak.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.08.20. 11:47:24

@explanatus: Az elméletedből az is következik, hogy az ellenzék kiváró taktikája akár sikeres is lehet. Szerintem ez nem lehetséges.

Gunboat-Diplomat 2014.08.20. 11:49:51

@HaFr:

Az anarchiától a fasizmusig a teljes hagyományos ideológiai skála, plusz egy rakás olyan társadalomszervező elképzelés, amelyet még senki nem próbált településszintű méreteken túl a gyakorlatba ültetni.

És például alternatívája az a populizmus is, ami most van.

nevetőharmadik 2014.08.20. 11:51:07

@tnsnames.ora: A cselekvőképtelenség/autonómia/anyagi helyzet csak látszólag tyúk-tojás probléma. A cselekvőképesség ugyanis két dologból adódik össze: a belső képességekből (gondolkodásmód, mentalitás, hozzáállás, ambíció, stb) és a külső/fizikai lehetőségekből (anyagi biztonság vagy függetlenség, egészségi állapot, stb). A belső képességek hiánya esetén a külső lehetőségek hiába adottak, ugyanakkor a hiányos külső lehetőségeket csak a megfelelő belső képességekkel lehet elérni. Úgy is mondhatnám, hogy fejben kell először autonómnak lenni, hogy az ember anyagilag is autonóm és cselekvőképes lehessen.

nevetőharmadik 2014.08.20. 11:52:50

@nevetőharmadik: jav.: hiányzó külső lehetőségeket csak megfelelő belső képességekkel lehet megteremteni.

Moin Moin 2014.08.20. 11:56:20

@toportyánzsóti: Az MSZP-kormány az IMF-hitellel töltötte fel a jegybanki tartalékot.:-)
Viszont volt egy 80%-os államháztartási hiány - ezt nevezed te "teli kinmcstárnak"?:-)

Van egy régi épület a Fővám tér közelében a pesti rakparton... Ha van érettségid és még nem múltál el 35, akkor van sanszod oda bejutni!:-)

toportyánzsóti 2014.08.20. 12:04:36

@Moin Moin: 80 % hiány nagyrészt a narancsidiótáknak köszönhető,most pedig 86% pedig siker siker hátán,11500 milliárdocska pedig lassan eltünik,ha Paksi baromságot is beleszámoljuk.Manyup-különadók-sárgacsekkadó-tranzakció....

tamas11 2014.08.20. 12:10:06

@bölcsészmérnök:
az egyik ok nyíilván, hogy a kivándorlókkal exportáljuk az elégedetlenséget, és a változtatás kényszerét.
Hangsúlyozom: ez csak az egyik ok, de eléggé jellegzetes. Elmenni - ez egyeseknél a kétségbeesés szindrómája, nem csupán a magasabb kereset iránti vágy.
A kétmilliónyi maradós, így-úgy motivált kormánypártos szavazójával pedig választást lehetett és lehet nyerni Orbánnak.
A kritikus oldal szanaszét szavazza magát, néhányan pedig a kinti magánmegoldás fedezékéből figyelik az elmaradó eseményeket.

Gunboat-Diplomat 2014.08.20. 12:10:59

"80 % hiány nagyrészt a narancsidiótáknak köszönhető"

Lószart, mama. Egyébként ez az egyik legsúlyosabb érv a baloldal ellen. Ha még az elkúrást is tagadják, marha nehéz elképzelni róluk, hogy ne ott folytassák, ahol abbahagyták.

Gunboat-Diplomat 2014.08.20. 12:13:11

@tamas11:

"Elmenni - ez egyeseknél a kétségbeesés szindrómája, nem csupán a magasabb kereset iránti vágy."

Mondjuk jellegzetesen ők is azok, akik néhány hónap mosogatás után hazaszivárognak, mert rájönnek, hogy itthon sem külső körülmények miatt kudarcosak.

tamas11 2014.08.20. 12:19:00

@Gunboat-Diplomat:
Nincs statisztikám errről, neked sincs.
De ebben a folyamatban nem a hazajövés a jellemző, súlyos momentum.
És itthon mit csinálna, aki hazatért? Már mosogatni sem várja a haza.

almodhi 2014.08.20. 12:23:49

@toportyánzsóti:

"80 % hiány"

Az államadósságot butaság hiánynak nevezni. Rontja az érthetőséget.

toportyánzsóti 2014.08.20. 12:27:42

@almodhi: Küldjed moin moinnak,én csak nem akartam őt összekuszálni egyből,hátha valami értelmes kisül a fejéből.

Husz_János_Puszita 2014.08.20. 12:28:19

Orbán legnagyobb erőssége nem a retorika, hanem a határozott -sokszor erőszakos- cselekvés, szemben a "baloldal" tehetetlenségével kormányon és/vagy ellenzékben. A cselekvés önmagában feltétlenül szükséges volt már. A tábora ellenére simán leváltható lenne, ha a többség felemelné a fenekét és elmenne szavazni...itt a kígyó a saját farkába harapott. Ezért látom reménytelennek a jövőt, többek között ezért távoztam az országból.

Moin Moin 2014.08.20. 12:31:01

@toportyánzsóti: A 80% feletti hiányt a Gyurcsány-kormány "állította elő" - a Medgyessy-kormány által 2002-ben lerakott alapokon építkezve. (A linkben találsz erről egy jó diagramot: index.hu/gazdasag/2014/08/18/soha_nem_latott_85_szazalekos_az_allamadossag/ )

Ide vezet az, ha valaki úgy csinál "jóléti rendszerváltást" és úgy tartja fenn a maga politikai elfogadottságát, hogy azt nem a gazdaságban megtermelt erőforrásokra, hanem a szociális szférába pumpált hitelekre alapozza.

A bruttó államadósság abszolút csúcsa 2010 februárra esik, amikor is 85,6%-on állt. Jelenleg 85,1%.

A Fidesz-kormány bűne az, hogy egyrészt képtelen volt, másrészt pedig nem is akart igazán olyan kompetens és prudens gazdaságpolitikát folytatni, amelynek közvetett hatásai erőforrás-bővülést hozhattak volna a versenyszférában és amely hatékonyan csökentette volna az állami újraelosztást és pazarlást. Ehelyett egy, a versenyszférát ellehetetlenítő, az állami pénzekre alapozott korrupciót pedig "csúcsra járató" rendszert működtet.

Gunboat-Diplomat 2014.08.20. 12:35:01

@Husz_János_Puszita:

" A tábora ellenére simán leváltható lenne, ha a többség felemelné a fenekét és elmenne szavazni."

Kire? A böszmére meg a haverjaira? Még Orbánra is előbb szavaznék, mint rájuk!

Gunboat-Diplomat 2014.08.20. 12:40:21

@tamas11:

"Nincs statisztikám errről, neked sincs."

Aha, értem. Szóval akkor te tehetsz róla kategórikus kijenentéseket, de én nem.

Husz_János_Puszita 2014.08.20. 12:42:05

@Gunboat-Diplomat:

Hát igen, az ellenzéki politizálás nem kellene hogy kimerüljön a hisztiben és a patásorbánban. :) Kontraproduktiv.

Husz_János_Puszita 2014.08.20. 12:48:58

@explanatus:

A tisztelt publikum egyetlen egyszer nem volt büntető hangulatba na ciklus második évére, Medgyessy osztogatása idején. Másodszor a rezsiharc idején. Voltam olyan elvetemült átböngészni az ide vonatkozó statisztikákat. :)

Husz_János_Puszita 2014.08.20. 12:56:03

@Moin Moin:

Jó az 95%-nak is, nyugodtan add hozzá a manyup vagyont.

panelburzsuj 2014.08.20. 12:56:38

@Moin Moin:
Aha - meritokrácia meg vezérambíciók...

A "potenciális vetélytársakat" - (vagy: potens diverzánsokat) - meg ennek szellemében úgy lőjük hátba rögtön az első öt percben, mint Madarast a "Szegénylegények"-ben... :)

Gunboat-Diplomat 2014.08.20. 13:05:22

@Husz_János_Puszita:

"Szavazz a Péterre. :)"

Ha ő lenne az egyetlen, akire lehetne, akkor se.

tamas11 2014.08.20. 13:09:03

@Gunboat-Diplomat:
Nem. Mindketten tehettünk kijelentéseket. Te azt, hogy hazajönnek (szivárognak)"úgyis", és akkor kiderül, hogy "alkalmatlanok", én pedig, hogy a problémát látom ebben, és torzította a szavazási arányokat a távozás. mindezen nem változtat a kint is sikertelenek sora.

Álláspontod közvetlen előzménye a min. elnök azon mondása, hogy jó dolog, ha hazánkfiai tapasztalatot szereznek szerencsét próbálnak a világban, s aztán hazatérnek. Akkor tehát mosogató nagyhatalom leszünk, és itthon már halmozzuk hozzá a szennyest.Te is tárolgatod, tologatod.
Summázva: reexportáljuk azokat, akik mosogatni se tudtak itthon, és bizonyíttékként szolgálnak ahhoz, hogy
a foglalkoztatáspolitika jó, Elégedetlenségforrásként személyiségekben kutakodjunk.

explanatus 2014.08.20. 13:17:51

@Husz_János_Puszita: Valami félreértés van. Én ezt írtam: „A magyar választó türelme két egymást követő ciklusra van kalibrálva”. Hogy jött ki neked ebből „ciklus második évére”

tnsnames.ora 2014.08.20. 13:19:45

@nevetőharmadik:
Pont az implicit iteráció lehetősége miatt tyúk-tojás a probléma számomra. Akinek van lehetősége tanulni, tanul és megteremtheti esélyét a személyes autonómiájára.
Egy gépsor mellett szenvedő embertől hogy várjon el az ember mentális előrébbjutást? Míg megfotdítva akinek megvan az anyagi biztonsága, az lehet úgy autónom, hogy parlagon hagyja fejlődési lehetőségeit. Azaz kölcsönösen oda-visszahat a két minőség egymásra, szvsz, legfeljebb nem egyforma súllyal.

A cselekvéshez kell valai kontextus amiben cselekdni lehet. Morbid és extrém extrapolált példa: a pénzköltéshez is kell pénz meg tárgy. Míg ha van valami dolog meg pénz, abból önmagában nem lesz pénzköltés.

panelburzsuj 2014.08.20. 13:30:44

@nevetőharmadik:
Sajnos elég vén vagyok ahhoz, hogy három "felnőtt generációt" is "bensőségesen" ismerjek: a szüleimét (erősen a kihalás felé tart), a magamét (a "delelőn, vagy azon picit már túl), a gyerekeimét ("átlagosan" közelebb a harminchoz, mint húszhoz).

Az "öregek" szinte utolsó szálig "alkalmazásban állók" voltak - de éppen emiatt a "leszűkítetett esélyegyenlőség" miatt meglepően sokan voltak képesek valamiféle "belső autónómiát" kifejleszteni és fenntartani. És ez elég széles skála volt: a templombajárástól a "renitens" tanácselnökösködésig bezárólag.

A magam nemzedékét most inkább kihagynám - mi vagyunk a "rendszerváltás kudarcának" gyakorlati kivitelezői.

Az "ifjúság" az igazán érdekes: számomra megdöbbentő, hogy a "vagyonilag polgárosult" családokban milyen általános a "teszetosza örökös"-szindróma. A szülőknél (is) gyengébb iskolai pályafutás, majd ebből következően a "családi vállalatban" tengés-lengés. Tipikusan sofőrködés, üzenethordás, lányoknál a fénymásolás-kávéfőzés kultúrkör. És az örökös torzsalkodás: a gyerek folyamatosan pumpol - a szülő meg próbál "teljesítményt" kicsikarni. És még ugyanabban a családban is igencsak hullámzó, hogy ebben a "birkózásban" mikor kerekedik felül a következetesség, mikor az elvtelen majomszeretet.

panelburzsuj 2014.08.20. 13:39:43

@panelburzsuj:
És hogy "tételt" el ne feledjem kimondani: milyen "autonómia" fejlődik ki a ezekben a fiúkban-lányokban - leszámítva a "mi a menő"? ellenszegülést "kifelé", de föloldódást a "bandában"?

explanatus 2014.08.20. 13:50:57

@Husz_János_Puszita: @Gunboat-Diplomat: „Nem egészen értem, mitől lenne baloldali az a választó, aki nem választja a baloldalt.” Ismered a mondást? Mondom a lányomnak, hogy a menyem is értse.

az mszp
2004-ben 49%
2006-ban 48%
2010-ben 15%
2014-ben 19% -ot kapott

ez olyan 30-35 százaléknyi szavazathiány a korábbiakhoz képest. Ha a szavazók száma lényegesen nem változott, akkor feltételezhetjük, hogy a baloldali szavazók nem baloldali jelöltekre szavaztak. Az nem életszerű, hogy 30-35 százaléknyi „új” szavazó jelent volna meg és ugyanennyi távol is maradt volna. Az sokkal inkább, hogy hozzád hasonlóan a nem szavazók soha senkire nem szavaznak, amihez persze joguk van.

unionista. (törölt) 2014.08.20. 13:57:54

@explanatus:
azért, mert a lakosság relatív többségét kitevő lakosság nem "országlásra", hanem "önkormányzatiságra" termett. akárhogy csűrjük-csavarjuk: ezt elsősorban a "baloldal" szorította háttérbe. ők szinte teljes egészében egy felülről vezérelt társadalomban gondolkodtak. és nem nagyon értem, hogy miért ne lehetne ez ügyben megemlíteni a zsidóságot. akár csepeli györgyöt, és az elvbarátait. szerintem volt egyébként teljesen békés és haladó szándékú szocializációs projekt, ami politikai értelemben elbukott. a jelenlegi kormányfő ezzel szemben épített ki egy feudális világot. de csak ebből lehet úgy polgárosodni vidéken. úgy, hogy azt ne csepeli györgy diktálja. ennek persze ára van. az, hogy magyarország a régióban sereghajtóvá vált. de ebben a "balliberális" tábor tevékeny módon részt vett. csepeli györgy is. most én értem persze, hogy a közéleti elit kapcsán nem szerencsés kiemelni a származást. de lássuk már be, hogy magyarországon nincs elit. a politika környékén mindenki megbukott. magyarországon egyszerűen nem lehet úgy beszélni, hogy az mindenkinek tessék. legfeljebb csak úgy, ha nem mondunk semmit. vagy úgy sem.

unionista. (törölt) 2014.08.20. 14:06:37

@explanatus:
vidéki városokban sokan a fideszre, a kisebb településeken a jobbikra szavaztak. az mszp egy - nem nagyon értem, hogy miért nem szabad kimondani - egy budapesti zsidó és zsidóbarát értelmiségi csoporttal próbált véghez vinni egy reform-szocialista kísérletet. szerintem ezt kifejezetten jó szándékkal tették. de ez elbukott. a szakpolitikai reformok (régiós, megyei) önkormányzati keretek között vihetők keresztül. ezek ugyebár nem léteznek. régió csak statisztikai céllal működik. a megye és a megyei jogú város külön van választva. nincs megyegyűlés. a zsidó-keresztény elit a legfontosabb tradíciót kidobta a kukába. (ebben benne van a jobboldal.) szóval ez a csoport esélyt nem adott arra, hogy a vidék a maga fejlődési logikáját kövesse. ezt a hegemóniát a cigányok törik meg. a balkáni cigány kultúra uralkodott el a magyar nyelvű közéletben.

unionista. (törölt) 2014.08.20. 14:15:12

@panelburzsuj:
az egyik vállalkozó ismerősöm jön egy rossz autóval. kérdezem tőle: hol a másik? szervizben, vagy összetörted? dehogy. a gyereknél van. azzal ment iskolába. hármast kapott nyelvtanból. meg kell mutatni a tanárnak, hogy ki az úr. úgy kell viselkedni, mintha cigányok lennénk. ez a helyzet.

unionista. (törölt) 2014.08.20. 14:36:06

@Moin Moin:
nem lehet ezt az országot demokratikusan elvezetni. erre nemcsak csepeli györgy alkalmatlan, hanem nagyjából mindenki.

a központi agglomerációt össze lehet tartani. de annak a gazdasági érdekei és a kulturális értékei alapjaiban térnek el a vidéktől. budapest az ellátási lánc végére szeretne beállni. azért, hogy lefölözze a hasznot. és ezért a versenyképesség a fontos. de a vidék nem versenyképes, hanem önellátó, önfenntartó akar lenni. kulturálisan autonóm, gazdasági döntéseiben szuverén. nem egy teljesen nyitott gazdaságot, hanem egy viszonylag zárt ökoszisztémát képzel el szinte mindenki. és lehet mondani, hogy ez nem a mainstream nyugati fejlődési minta. de ez a társadalom nem nyugatos. sohasem volt az. és erre játszik rá orbán viktor.

explanatus 2014.08.20. 14:39:55

@unionista.: Hogy „Magyarország a régióban sereghajtóvá vált” abban az összes eddigi kormányzó és ellenzékiséget játszó magyar értelmiség ludas. Ezért fontos, hogy legyenek helyek (mint ez itt) ahol merőben új gondolatok jelenhetnek meg, mert a zsákutcás bolyongások után meg kell végre találnunk a magunk útját, vagy „elveszünk egy szálig”

panelburzsuj 2014.08.20. 14:49:30

@explanatus:
Teljesen átmegyek ezotérikusba. A kedvedér. (Kárpótlásként, hogy eddig elmaradtak a példázataim - előzetesként, hogy milyenek lesznek, ha mégis előbújnak... :)

Az út az, hogy nincsen "az út".

explanatus 2014.08.20. 14:55:27

De hát valami csak kell legyen! Ötlet?

Husz_János_Puszita 2014.08.20. 14:58:31

@explanatus:

Úgy jött ki, hogy aki a ciklus második évére elégedetlen a kormánnyal, az biztosan nem szavaz meg neki 8 évet.

Munchausen 2014.08.20. 15:02:07

@HaFr: Egyeni demokracia, parlament es kepviselok nelkul...

egyetmondok 2014.08.20. 16:29:13

@Gunboat-Diplomat:
És mi lenne az alternatívája a liberális demokráciának ?

unionista. (törölt) 2014.08.20. 16:32:00

@explanatus:
a vidék kisebb-nagyobb részekben az önfenntartásra akar törekedni. nem azt akarja, hogy a fővárosból igazgassák. de az sem jó ha budapestet a kormány igazgatja.

szóval itt valami olyasmit kellene mondani, hogy a gdp 20%-a menjen egy közös szolidaritási alapba. illetve törlesszük az államadósságot. mert ezt a társadalom közösen hozta össze. de ezen felül mindenki a maga ura lehessen. olyan önkormányzati szintbe szerveződve, amilyenben akar. csak nyilván nem lenne szerencsés az országot egy pillanat alatt szétverni. budapestnek függetlenedni kellene, a balatonnak. a nagyobb egyetemi városoknak. kiemelt üdülőövezeteknek. és aztán ebből szerveződik egy heterogén önkormányzati struktúra.

egyébként ausztria is ilyen. látszólag vannak tartományok. burgenland, karintia és a voralbelg megye jellegű. de a határon salzburg kvázi egy városállam. saját parlamenttel, kormánnyal, kormányzóval. szóval ausztria sem úgy fejlődött, hogy egy bécsben egy csoport kitalálta azt: hogyan KELL fejlődni. mert itt ezt próbálják liberalizmus címszó alatt a nép torkán lenyomni. persze lehet egymástól mintákat átvenni. az ukrán-magyar kárpátalja az osztrák-magyar alpokaljától. a szolidaritás mellett működhet ez az eltanulás. ebből a szempontból budapest a kakukktojás.

egyetmondok 2014.08.20. 16:45:06

@Munchausen:
" Egyeni demokracia, parlament es kepviselok nelkul... " ---

ez esetben is pont olyan szükség lenne a liberális demokráciára, mint parlamenttel,választott képviselőkkel.

(Amit mondasz,ma már nem is utópia. Minden este nyolckor szavazás az aznapi törvényjavaslatokról, minden felnőtt magyar állampolgár törvényhozó,leülünk a net elé,és szavazunk. Nekem tetszik,de liberális demokrácia nélkül ebbül is nagy gáz lehet...)

Titimataifaaaro 2014.08.20. 16:56:34

"Először is, Orbán Viktor mindig bejelenti jó előre, mit fog csinálni"

Rendkívül téves felismerés. Orbán sosem jeleni be előre mit fog csinálni, főleg mert ő sem tudja. Nála pragmatikusabb, ideológiamentesebb, pusztán gyakorlati megfontolások által vezérelt politikus nincs a magyar palettán.
Orbán mindig utólag magyarázkodik, soha nem előre. Mindig utólag ideologizálja meg az eseményeket, magyarázza el a választóinak miért is történtek úgy a dolgok, ahogy.
Így volt ez az unortodox gazdaságpolitikával. Először kreatív megoldásokat kellett keresni a hiány csökkentésére, és miután ez megtörtént, látva a reakciókat, kitalálták magyarázatnak az unortodox gazdaságpolitikát.
De így volt a Brüsszel elleni szabadságharccal is, az EU-s támadások hatására, annak megmagyarázására találták ki a szabadságharc dumát.
Most se történt másként. Valahogy meg kellett magyarázni az egyébként csupán Orbán személyes gyakorlati szempontjai miatti hatalmi központosítást, meg kellett magyarázni a híveknek miért hasonlítják Putyinhoz stb. Ezért született meg az illiberális demokrácia fogalma.
Ez mind csak utólagos magyarázkodás, még csak véletlenül sem valami előre legyártott ideológia.

toportyánzsóti 2014.08.20. 17:09:10

@Moin Moin: Ma már tudható a narancsmaffia puccsolta meg az országot,közvetve ők felelnek az államadósságért,minnél rosszab az országnak nekik annál jobb volt a politikájuk,a világválságot ne vard a ballerek nyakába mert kiröhögnek.2010 államadósságból nyugodtan levonhatod a jegybanki tartalék feltöltését,ahogy a mostanihoz simán hozzácsaphatsz 8-8500 milliárdocskát és Paksot,közelebb kerülsz az igazsághoz.

unionista. (törölt) 2014.08.20. 17:36:50

@panelburzsuj:
ezek az utak agglomerációtípusonként eltérőek. nagyjából ezek fejlesztésére kellene kiírni az operatív programokat: a főváros / elővárosok / iparvárosok / mezővárosok / kiemelt üdülőövezetek / leszakadó kistérségek / határmenti együttműködés

panelburzsuj 2014.08.20. 19:00:31

@Titimataifaaaro:
Egybegyúrva a poszt ideájával: Orbán előre fölvázol több, egymástól akár meredek szögben is eltérő "víziót", aztán jön a gyakorlati csetlés-botlás, barkácsolás, és utólag dagadó mellénnyel az erdeményhirdetés, hogy lám-lám, pont itt és így akartunk leszállni a bicigliről.

panelburzsuj 2014.08.20. 19:39:57

@unionista.:
Érdemes lenne utánanézni, hogy Magyarországon volt-e valaha is önálló, tudatos "gazdasági regionalizmus". Vagy a "felvilágosult császári selyemhenyótenyésztéstől" nagyobb hézagok nélkül futottunk-e be a miniszteriális ágazati tervgazdálkodás végállomásra. Ami ugye a Matolcsy-Cséfalvay vonalnak is legszívebb csücske. Meg a "gyógyturizmus országa", meg a "stadionok országa", meg az összes hasonló "direktíva"...

unionista. (törölt) 2014.08.20. 21:26:59

a jelenkori magyarország területén
Buda-Pest, Debrecen, Esztergom, Győr, Komárom, Kőszeg, Pécs, Sopron, Szeged, Székesfehérvár
volt szabad királyi város. ami azért gazdasági-kulturális önállóságot jelentett. ezen túl a hajdú- (székhely: hajdúböszörmény) és jászkun kerület (székhely: jászberény) szerzett kiváltságot katonáskodással.

nevetőharmadik 2014.08.20. 22:31:40

@tnsnames.ora: Abban igazad van, hogy a robotoló gyári melósnak kevesebb kapacitása van elgondolkodni az élet nagy dolgain és új dolgokat megtanulni. Ilyen szempontból az anyagi körülmények tényleg hátráltató tényezőként jelennek meg, de mégsem abszolútak. A belső képességek/készségek hiánya viszont abszolút módon akadályoz.

Ráadásul a (belső) autonómia az nem valami megfelelő műveltségi fokon megjelenő filozófiai absztrakcióból fakad, hanem egy zsigeri belső igényből arra, hogy az ember birtokolja a saját életét. Ez bárkiben meglehet vagy megjelenhet és nincs köze az oktatáshoz (az iskolarendszer mindenre megtanít, kivéve az autonómiára). Nyilván jobb anyagi lehetőségek között könnyebb megvalósítani, de nem feltétel: ha így lenne, sohasem lehetnének szegény emberekből mondjuk gazdag cégtulajdonosok - pedig erre is van példa bőven.

@panelburzsuj: Nagyon érdekes, amit az ifjú örökösökről mondasz. Ez talán azzal lehet összefüggésben, hogy az autonómia igénye és a kialakításához szükséges készségek lehetnek veleszületettek úgy, hogy az illetőben ez nem is tudatosodik, így hát utódaira nem is hagyományozza azt a gondolkodásmódot. Azok viszont így elkényeztetett kis köcsögök lesznek.

Ehhez szőrmentén kapcsolódva érdekes még az is, hogy a nyugati társadalmakkal kapcsolatban is valami ilyesmit érzek, amit jobb híján a nyugat hanyatlásának neveznék. Nem azok az elvek buktak meg, amik annak idején felemelték a nyugatot, hanem egyszerűen csak az új generációk "beleszülettek a tutiba", és a jóléti államot immár jussnak érzik, nem pedig díjnak, amiért kőkemény munkával meg kell(ett) dolgozni. Így lesznek szép lassan ott is államfüggőek, követelőzők, önérzetesek, de nem éppen autonómok.

panelburzsuj 2014.08.20. 23:02:49

@nevetőharmadik:
Szóval olyat sejte(t)sz, hogy a komfortba születtetek konformak lesznek? :)

(Mert hát végül is mi az autonómia antonímája? ...)

panelburzsuj 2014.08.20. 23:23:39

@nevetőharmadik:
(Persze ez se teljesen saját gondolat: Konrad Lorenz ír valami olyasmit - tartalmilag idézem - hogy Goethe titkos udvari tanácsos megdöbbenne a kényelmi eszközök azon arzenálján, ami egy bécsi külvárosi munkáslakásban eléje tárulna.

És ezt talán úgy a hetvenes évek közepén firkantotta.)

nevetőharmadik 2014.08.20. 23:33:08

@panelburzsuj: :D

Bizonyos szempontból igen. Bár a konformitás nem biztos, hogy azt írja le, amire egy gazdag ficsúr vagy egy követelőző újbalos fiatal kapcsán gondolunk, viszont tényleg együtt járhat az autonómia hiányával.

nevetőharmadik 2014.08.20. 23:37:11

@panelburzsuj: Amúgy önmagában nincs semmi bajom azzal, ha az emberek komfortba születhetnek bele. Én is gazdag akarok lenni, és a gyerekem is legyen az (vagy _tudjon_ az lenni? - ez a különbség!). De ha valaki nem tud a jólétért megdogozni, akkor jó eséllyel fogja veszíteni, társadalmi szinten is.

tnsnames.ora 2014.08.20. 23:44:05

@nevetőharmadik:
Egyetértek a konkrétumban, amit írsz, az arányokon vitatkozunk, hogy ez a tömeg mennyire releváns.

Én azt érzem, hogy az anyagi függetlenség nagyon jó magyarázó változó a személyes autonómiához (tömeges léptékben, hosszú távon), a posztíró által linkelt tanulmány vonatkozó ábrájából is ezt olvasom ki.

Legfeljebb avval megspékelve, hgy a "cselekvőképtelenséget" úgy maximalizáljuk, hogy a kevesünket is herdáljuk, hiszen még az ukránoknál és románoknál is rosszabbat hoz ki számunkra az ábra.

NotaBene 2014.08.21. 00:36:24

A posztban idézett tanulmány számomra meglepő adata az, hogy a vizsgált országok között Magyarországon a legmagasabb az etatizmus iránti igény.
Van magyarázat arra, hogy ebben miért tér el Magyarország a szomszédaitól?

(Egy antietata jelszavakkal induló párt számára különösen éredekes lehet ez a kérdés)

panelburzsuj 2014.08.21. 00:38:40

@tnsnames.ora:
Melyik "nagyobb" autonómia?

Fogorvosnak tanulok, mert a papának már van rendelője.

Fogorvosnak tanulok, mert a fogak Kanadában is csak fogak.

(Mindkettő a "gyermekeim" ismeretségi körből hús-vér példa - de neveket hadd ne írjak má...)

panelburzsuj 2014.08.21. 00:42:39

@NotaBene:
Játéktipp: például azért, mert "Trianonból" az állam nagyobb része ittmaradt, az ország nagyobb része odébb ment...

(ld. még: vagonlakó hivatalnokok (tíz)ezrei...)

panelburzsuj 2014.08.21. 00:46:20

@panelburzsuj:
(Vagy: gigantikus Parlament egy törpülő országnak. De amikor épült, már akkor is vízfejképző volt a "történelmi" testen...)

tnsnames.ora 2014.08.21. 08:02:18

@panelburzsuj:
Méretben egyformák.
Könnyebbséget illetően az első könnyebb (hiszen személyes erőforrásokat tekitnve más beleszületni valamibe, mint kiharcolni valamit)
Cinizmust tekintve a második a "nyerő".

Ennél még izgalmasabb lehet, hogy egy magyar fogorvos vajon hogy gondolkodik (miután erős személyi automómiára tett szert). Érdekli-e más is a magánszféráján kívül, mennyire apatikus nagyobb horderejű társadalmi kérdésekben, mennyire erős az itthoni kötődése/beágyazottsága, etc.

NotaBene 2014.08.21. 08:24:24

„Az el nem múló feudalizmus” tanulmány azt mutatja,a magyar társadalomban jelentős mértékben megmaradt a feudális értékrend.
Én is úgy tapasztalom, hogy nagyon sok terülten (Pl. egészségügy, oktatás) a tekintélyelvűség, a konformitás, a kívülről irányítottság és zárt gondolkodás inkább jellemző mint a toleráns, autonóm, nyitott gondolkodás.

HaFr a az idézett tanulmány alapján liberális demokrácia visszaállításáról ír. Szerintem nem megfelelő „visszaállítás” szó. Nemcsak a szóhasználattal vitatkozom, hanem H a blogon hirdetett program súlypontjaival is. A liberális demokrácia értékeinek felmutatása, feudális hagyományok elleni fellépés ( például oktatás, egészségügy, igazságszolgáltatás terülten) sokkal több szimpatizáns hozhatna, mint az állam működésével kapcslatos elmélkedések.

ingyenebed 2014.08.25. 15:15:41

@HaFr:

még egy pontot hozzátennék:
Orbán mindig úgy halad előre, hogy az adott lépés csak egy körülhatárolt társadalmi csoportot érint.
pl a trafikügy csak a dohányzókat, a pénzárgép csak akinek boltja van, az útdíj csak a fuvarosokat, stb.

így soha nincs általános ellenállás, mindig azt gondolja a többség, hogy hát ez engem nem is érint.

aztán persze mindenki sorra kerül így-úgy-amúgy.
süti beállítások módosítása