1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.07.24. 22:09 HaFr

A törzsi háborúk költsége Magyarországon

Nem ismerek olyan tanulmányt, amely a vagyonok egymást követő átrendezése kapcsán tekintette volna át Magyarország utóbbi százéves történetét: Trianont, a zsidóságnak a vagyonának konfiskálásában végződő jogfosztását, a kitelepítéseket és az államosítási hullámot, a '70-es évek közepe óta tartó vagyonkiáramlást offshore számlákra, a másodlagos gazdaságban évtizedekig folyó mutyit, a spontán privatizációt, majd 25 év vagyonfelélését és a közpénzekkel kapcsolatos korrupciót, az államháztartás eladósítását és az inflációt. Csak az Orbán-kormány 2010 óta tartó elitcseréje legalább 5-8000 milliárd forint veszteséget okozott eddig a nemzetgazdaságnak, de az összveszteség a száz év alatt ennek nyilvánvalóan a sokszorosára rúg (csupán azt számítva, amennyi a gazdát cserélt -- adóként beszedett, legálisan kisajátított vagy ellopott -- forrásokból végül nem fordult termőre, nem számítva a háborúk okozta rombolást, de ideértve az etatizmusok tombolását és értékrombolását). Rossz belegondolni, mennyi alkotó energia ment veszendőbe száz év alatt csak a rossz intézményrendszerek, a társadalmi képességek aláásása, a bizalmatlanság stb. miatt!

A magyar állam legfontosabb funkciója ebben a száz évben a központi gazdasági erőszak érvényesítése volt, fontosabb, mint a diktatúrák és az autokráciák idején gyakorolt egyéb -- ideológiai, igazgatási stb. -- funkciói vagy a demokrácia üzemeltetése. A magyar állam tradiconálisan erőszakosan működik, összesen talán tizenöt évet számolhatnánk össze az évszázad alatt, amelyben a társadalom valamennyire kontroll alatt tudta tartani az államát, és ennek nagy része nyilvánvalóan 1990 és 2000 közé esik. 

Ez a belföldi erőszakhullám generációk élménye, amelybe bele is rokkant ez a nép. A folyamatos vagyoni átrendeződés közepette az értékteremtés kultúrája és becsülete sem fejlődhetett ki, amelynek eredménye Magyarország folyamatos lemaradása Közép-Európától 1914-től fogva, úgyhogy mára a polgári mentalitás hiánya és a nemzeti vagyon elvesztegetésének hatásaként az ország lecsúszott a Balkánra. Magyarország ma a civilizációs és GDP-kilátásait  illetően közelebb van Romániához, Szerbiához és Albániához, mint Szlovákiához. 

Míg a 20. századi kataklizmáink nagy része a nemzeten túlról eredt (bár, ahogy a mostani kutatások egyre inkább alátámasztják, az első világháború kirobbanásához vezető úton és az ehhez fűződő érdekeiben a Monarchia és Magyarország akár veri is Németországot), a rájuk való belső reakció ugyanazon szerkezetben és keretek között fogalmazódott meg, akár 1988-89-et, akár 1918-1920-at, akár 1944-49-et, akár 2006-2014-et nézzük: a rettenetes bal-jobb (zsidó-keresztény, kommunista-náci, európai-magyar stb.) törésvonal mentén. Ez a törésvonal és az ennek mentén folyó törzsi háború maga, megkockáztatom, nagyobb kárt okozott a 20. századi magyar történelemben és a magyar társadalmi képességekben, mint sok százezer háborús halott, területvesztés és a magyar nép etatista hajlamai. 

Fontos látnunk: a 20. századunk még nem ért véget. Akkor fog, ha lesz olyan erő, amely ezt a törésvonalat képes elhalványítani és meghaladni -- ha nem is feledtetni. A jelenlegi autoriter kurzus és baloldali ellenzéke ebben a törésvonalban él. Amikor végre elkezdődhet a 21. század Magyarországon, olyasmivel fog, ami az ő képzelőerejüket -- és egyelőre az enyémet is -- meghaladja. De azon dolgozunk, hogy ez az új erő és az új logika előbb kibújjon a talajból, majd szárba szökkenhessen. Azok lesznek az ország újjászületésének első lépései. Micsoda nagyszerű ország lesz az!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr826542143

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

almodhi 2014.07.24. 22:21:18

Vö.

Brit iskolai matekfeladat:

Johnny dédapja 1890-ben betett 100 fontot a bankba, évi 2% kamatra, azzal hogy száz év múlva a dédunoökája veheti fel a pénzt. Mennyi pénze lesz a kis Johnnynak?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.07.24. 22:22:14

@almodhi: ..és mennyi lesz Kovács Pistinek, aki itt rakta be az ezer koronáját.

egyetmondok 2014.07.24. 23:16:04

Tényleg. Büdi materialista szag lengi be ezt az országot, miközben ilyen-olyan ideológiák és eszmék elkötelezett harcosaiként szeretjük feltüntetni magunkat,minimum az európai közönség,de tán az egész világ előtt.
Lényeges gondolat, hogy a magyar állam gazdasági erőszaktevései viszik a prímet más erőszaktevések előtt, s az is fontos, és nagyon is egyetértek vele,hogy fel kell hívni a figyelmet arra, hogy a 90-2010 közötti idő,lehet mondani majdnem, hogy üdítő kivétel ebben --- már csak azért is, mert a a létező konszenzusok egyike a jelenkori jobb és bal oldalak között az, hogy a 90-2010 közötti idő a fő romlások ideje.

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.07.25. 02:26:29

Fontos, alapvető poszt.
A mentalitás, az emberek reakciói évszados elmaradásban vannak. A feudalizmust tükrözik. (l. Kertész Ákos) Az a rövid polgári fejlődés szinte semmilyen nyomott nem hagyott a nemzet gondolkodási mintázatán.
Az egymást követő generációk szocializációs mintái átöröklődnek, ezért voilt naivitás azt gondolni 1990-ben, hogy majd a most felnövők mások lesznek. Francokat! Ugyanaz az alattvalói, jobbágymentalitás megy tovább, ami a Horthy-feudalizmusban is volt, súlyosbítva a kommunista-ázsiai gondolkodással, ehhez társult az ún. "elit" gátlástalan kapzsisága, melyet a soviniszta nacionalizmussal próbál kompenzálni.
Az emberek nem a tényeknek hisznek, hanem emberek, politikai kuruzslók mézesmadzagjainak. Minden téren ez van. Az egészségügy kivéreztetésével a kuruzslók és sarlatánok semmilyen Nyugati országban soha nem tapasztalt mértékben elszaporodtak, hatósági kontroll nélkül.
Csak ma, az MKB megvételének bejelentésével többszáz milliárd forintos adófizetői megszorítás rémképét festették fel, aminek semmilyen visszhangja nem volt. Ma van az egyetemi ponthatásrok bejelentése is. A 10-20 évig az állam rabszolgájának nevelődő fiatalok pedig felhőtlenül örülnek, pedig, ha majd külföldre mehetnek, agymosott, jobbágymentalitású narancsbirkák lesznek. Tisztelet a kivételnek.
A poszt is alátámasztja a legpesszimistább jóslatokat: itt semmilyen változás soha nem lesz. Ebből a masszából? Miközben egy Nyugati, legyen az etatista vagy konz.lib. állam soha nem közelíthető már meg.
Annyira mindegy és elméleti szőrszálhasogatás a konz.lib. és szoc.lib. kormányzás közti különbségek fejtegetése, mert Nyugat az úgy, ahogy van éppen, elérhetetlenül demokratikus és jóléti a magyar szegénységhez és rendőrállami autokratikus mentalitáshoz képest - maguk az emberek azok.
Napi tapasztalaból mondom, aki nem észlelte a saját bőrén, fel sem foghatja a finom részleteket, egy-egy reakciót, mosolyt, mondatot. A hatóságok intézkedéseit. Azt, hogy egy email-re azonnal válaszolnak szinte minden esetben, míg Mo-n gyakran soha, kivétel szerencsére kis százalékban, de van.
Figyeljük csak a következő hónapokat: a multik ezrével bocsátják el az embereket, hála a szabadságharcos, unortodox gazdaságpolitikának és pökheni, a realitásokat rosszul észlelő politikának. A káderpolitika egyenesen tragikus, mint minden diktatúrában a személyes függőség és hűség vezérli a kinevezéseket, a totális hozzá nem értés csak a hab a tortán. Ilyen, minden szempontból dilettáns kormánya még nem volt Mo-nak. A kár, amit okoztak-okoznak évszázadokig fog tartani.
Oylan ördögi kört sikerült Orbánnak kialakítani, amit megtörni szinte lehetetlen.
Főleg ellenzék hiányában.

DrGehaeuse 2014.07.25. 06:27:44

@egyetmondok:

Lehet, hogy az 1990-2000 közötti időt üdítő kivételnek látjátok, de szerintem nem az:

1. Akkor volt az összefoglaló néven "olajozás"-nak nevezett fosztogatás sorozat amely az állami szervek asszisztálása mellett zajlott (drazsé,donalejandro) és kb. 8-10 ezer milliárd Ft értékben apasztotta az adóbevételeket. Ugyanakkor hozzájárult a maffiahálózatok felmérhetetlen megerősödéséhez és a maffiacsaládok és a politikai elitcsoportok összefonódásához.
2. ekkor ment végbe a sommásan "privatizáció" nak becézett szabadrablás amely hatékonyan tüntette el a 89-előtt állami tulajdonként felhalmozott nemzeti fagyon nagy részét.
3. Ekkor szökkent szárba és mélyült el a törzsi háború (amit meggyőződésem szerint a (80-as évek eleje óta tudatosan gerjesztett fel a 3T eszközeivel az Aczél-os politika) az akkoria médiamunkások (pl.NapTv vs. Vasárnapi újság) kőkemény agit-prop munkásságát sem nélkülöző folyamat során.
4. Akkor voltak a legnagyobb bankkonszolidációk és profitgarantáló szerződéskötések a már privatizált energiaszolgáltatókkal (netto pénzszivattyúzás külföldi államkasszákba).

soroljam még?

DrGehaeuse 2014.07.25. 06:40:56

@Jedburgh, Darius R.:

"soviniszta nacionalizmussal próbál kompenzálni."

kompenzálni helyett a palástolni kifejezést javaslom.

Egyébként a pesszimista végkövetkeztetésedtől eltekintve egyetértek.

Ha a magyar nép kicsit is felszabadultnak érezheti magát és tudatosul benne, hogy a saját kezébe kell vennie a sorsát miután a rombolásnak vége van, akkor csodákra lesz képes ezt már bizonyította 1945-47 között az ujjáépítésbena háború és a nyilas rémuralom elmultával.

toportyánzsóti 2014.07.25. 07:22:42

Ballerek magasan jobbak mindenben a jobber szocio és pszichopata tüneteggyüttest tisztán produkáló elmekörtani eseteknél akik jelenleg is ezerszám irtják a magyar embereket.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.07.25. 07:24:54

@toportyánzsóti: Jól van, Zsóti. Néha jobb napod van. de az nem a mai.

32FNewYork 2014.07.25. 08:03:53

Én a helyzetet messze nem látom ilyen reménytelennek. Egyrészt a poszt úgy tesz, mintha törzsi háborúk csak itt folynának. Az összehasonlításban nem az elvesztegetett sok ezer magyar milliárd kontra máshol nulla szerepel, hanem nyilvánvalóan a mi sok ezer milliárdunkkal szemben más országok sok ezer milliárdja áll.

Másrészt az ennyivel magasabb rendűnek tekintett nyugat is elérhet arra a szintre, amikor a kelet-európai, különösen a magyar bennszülöttek országát nem kizárólag valamiféle háttérraktárnak tekinti, hanem fejlettségében elér odáig, hogy nem használ ki minden keleti elmaradást arra, hogy üveggyöngyöt az aranyukra cseréljen.

Harmadrészt az első két szempontot is figyelembe véve szerintem nem kellhet a posztban sugallt reménytelenül sok idő egy gyökeres szemléletváltáshoz. Az ugyanis a mélyben érőfélben van. Ezt talán megláthatjuk például abban is, hogy szaporodnak a még ennél is optimistább elemzések...

Moin Moin 2014.07.25. 08:46:35

A magyar 20. század a 28. században ért véget.

Üdv:

MZ/X

Moin Moin 2014.07.25. 08:50:13

@32FNewYork: "üveggyöngyöt az aranyukra cseréljen" - Konkrétan milyen "aranya" is van Magyarországnak?:-)

Én úgy tudom, hogy az efféle "aranyat" éppen a társadalmi mentalitás szokta megtermelni - ám a magyarok mentalitása egyszerűen alkalmatlan az aranytermelésre...

(Amikor itt "a magyarok mentalitásáról" írok, akkor az értékorientáció-vizsgálatokkal többszörösen igazolt "átlagmentalitásra" gondolok, mely történeti okok következtében alakult ki és uralja a terepet-fejeket.)

egyetmondok 2014.07.25. 08:53:15

@DrGehaeuse:
Át kéne gondolni a 90-2010 közötti időről alkotott véleményed. Én egyetértek a poszttal, nagyon is.

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.07.25. 09:16:30

@DrGehaeuse: Igen, pontosabb így, illetve nem is próbálja palástolni sem. Ezt adja kenyér helyett. És - mint mindig - működik.

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.07.25. 09:18:16

@Moin Moin: Erről van szó, és a távozó százezrekkel a jövő még kérdésesebb.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.07.25. 09:22:33

@Moin Moin: Figyusz, MZ/X, nálad még Orbán - kép függ a falon vagy azt a 24. században már lecserélték egy szőrös kiber terroristára?

high up! 2014.07.25. 09:53:13

@DrGehaeuse: "Ha a magyar nép kicsit is felszabadultnak érezheti magát és tudatosul benne, hogy a saját kezébe kell vennie a sorsát miután a rombolásnak vége van, akkor csodákra lesz képes"

Jaj barátom, hogy ez nem így van, azt 1990-ben is megértük!
Nagyokos nép felszabadult, majd 4 év múlva (!!) visszaszavazta magára 70%-kal a komcsikat.

Majd 2002-ben visszaszavazta magának a kádári ingyenvilágot.
Majd 2014-ben visszaszavazta a 12. századi uradalmi-jobbágy világot.

Nincs itt mese, ez a nép egyszerüen IQ alapon alkalmatlan a világ megértésére. IQ alapon alkalmatlan a fejlődésre. És IQ alapon kurva jól érzi magát akkor, ha a kedvenc vezére kúrja el az életét.

Ez a nép beteg, ennyi "Átlaghülyemagyarja" egy másik társadalomnak sincs. Ezekkel nem lehet semmit kezdeni.

gyúrtcsány meg Orbanescu felismerte: ezeket be kell fogni mindenféle néphülyítő mesékkel, be kell őket hiszterizálnod a másik ellen, oszt megvan a hatalmad több cikluson át.
Az ország akár bóvliba is mehet, a családoddal akár a tönk szélére is kerülhetsz - Átlaghülyemagyart nem ez érdekli, hanem az, hogy a vezére fényes jövőt ígér neki.

FOLYTASSUK!

Pan Modry 2014.07.25. 09:58:45

A poszt nagyjabol igaz, es en nem is varok ebben valtozast.
Az un. mutyiellenzok soha nem ertek el a kritikus tomeget ebben az orszagban, rajuk nem lehetett politikat epiteni, az EU csatlakozas ota pedig az ilyen emberek nem elhanyagolhato resze el is hagyta az orszagot, mert mindenkinek csak egy elete van es nem akar egesz eleteben az arral szemben uszni, legfokepp nem akarja hogy a gyermeke is igy szocializalodjon.
Ez latszik is a politikai skalan, lenyegeben a masik oldal sem tud jo alternativat a fidesszel szemben felallitani.

Rive 2014.07.25. 09:59:31

Jó. Ez a poszt így korrekt volt. Meg őszinte is. Ezzel így ~ lehet dolgozni.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2014.07.25. 10:01:08

A problémahalmaz igen terjedelmes, amit meg kell oldani, viszont számos módon tovább lehet rontani a helyzeten. A megoldás? liberatorium.blog.hu/2013/06/27/hogyan_es_hogyan_ne_epitsuk_le_a_szocializmust

randomuser1 2014.07.25. 10:02:39

nem értek egyet, hiszem és bízom benne, h románia pár éven belül jobb hely lesz, figyelgetem őket egy ideje, jóravaló, dolgos népek, sokat bratyiznak a franciákkal, próbálják behozni a történelmi lemaradást :)

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.07.25. 10:03:36

@Moin Moin: Vannak a környezetemben tartósan Magyarországon élő külföldiek. Érdekes dolgokat lehet megfigyelni rajtuk. Néhány hónap akklimatizálódás után adoptálódnak a magyar viszonyokhoz. Hat rájuk a magyar mentalitás? Egész biztosan hat, de ezzel nem lehet teljes mértékben megmagyarázni a viselkedésük változását. Szerintem inkább a hazai törvényi szabályozás ösztönzi őket arra, hogy néhány hónap után már pénzügyi és jogi kiskapukról érdeklődnek, számlát vesznek, nem jelentik be az alkalmazottaikat, azaz elkezdenek úgy viselkedni, ahogy azt otthon sosem tennék.
Hat rájuk az ország torz jogrendje, nem csupán a magyar mentalitás.

Moin Moin 2014.07.25. 10:11:06

@bölcsészmérnök: ...És szerinted az a torz jogrend nem épp a mentalitást képezi le?:-)

Moin Moin 2014.07.25. 10:11:48

@HaFr: Nálam tükör függ a falon...

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.07.25. 10:12:30

@HaFr: A törzsi háborúk miatt kialakult bizalmatlanság következményeként, 1980-2010 között 242 milliárd dollár hagyta el az országot.

image.guardian.co.uk/sys-images/Observer/Pix/pictures/2012/07/21/gu_wealth-offshore-01.jpg

ParaZita2 2014.07.25. 10:14:28

@HaFr: "...Magyarország ma a civilizációs és GDP-kilátásait illetően közelebb van Romániához, Szerbiához és Albániához, mint Szlovákiához...."
Adalék (sok egyéb lehetséges forrás mellett): en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_Human_Development_Index

hátmármindennicknévfoglalt 2014.07.25. 10:17:40

A poszt jó, kimond olyan dolgokat, amiket tudunk ugyan, csak nem szokás szépen sorban megfogalmazni és áttekinteni. Mifelénk e tárgyban az járja, hogy a magyarság nem alkalmas manapság önálló állam létrehozására és fenntartására. Antallnak élni kellett volna még vagy tíz évet, hogy valami elinduljon.

ParaZita2 2014.07.25. 10:17:46

@Moin Moin:
@HaFr: Nálam tükör függ a falon...

:)
(kibontakozó narcisszizmus? de remélhetőleg még nem fáj...)
:)

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.07.25. 10:25:12

@Moin Moin: Biztosan van összefüggés, de szerintem fordítva is működne a dolog. Ha a torz magyar jogrendszer helyett, sikerülne átültetni az - általam nagyon szimpatikusnak tartott - angol jogot, az viharos gyorsasággal képes lenne megváltoztatni a „magyar mentalitást”.

MEDVE1978 2014.07.25. 10:27:50

Bizony, a XX. század még mindig tart nekünk, abban élünk. John Lukacs fogalmaz meg olyan tételeket, hogy a XIX. század és az arra jellemző társadalmi, világpolitikai stb. berendezkedések elsősorban a napóleoni háborúktól 1914-ig tartottak. Ez tehát a XIX. század, mint korszak. A XX. század Lukacs szerint rövid volt és erőszakos 1914-1989 között. Magyarország esetében ez sajnos nem így van, mialatt a világ elrohan mellettünk, mi még mindig a XX. századi fogalmak szerint élünk.
Orbán és versenytársai is XX. századi témákkal foglalkoznak (szobor, ügynök stb.).

ParaZita2 2014.07.25. 10:31:49

Megoldás: Új OKTATÁSi paradigma (természetesen vadonatúj alkotmány után!)

Nem szakértőként feltűnt nekem: jó szónok jogi végzettségűek (bizonyára bábok csupán) ártanak rengeteget hazánknak: pl. Kossuth. (Ha 1848 körüli idők óta Kárpát medence népei mind németül beszélnének -ok, osztrákul-, és a mai osztrák életminőségben és alkotói tevékenységben élnének, egy elenyészően szűk értelmiségi csoporton túl vajon bánnák azt az emberek?)
Válaszolja már meg nekem valaki, miért nem egységes a felső oktatásunkban a dr cím?
(jogászképzést jómagam megszüntetném, az érettségi kötelező tantárgy lenne, s csak kutatóként lehetnének jog-dr-ok)Továbbá, miért nem tagdíjat fizetnek az akadémikusok, szemben a kiemelkedő tiszteletdíjukkal? Mikor lesz már végre felvilágosodás hazánkban is? Mik az ahhoz teendő lépések? Mik az akadályok, milyen érdekcsoportok léteznek?
Mi ebben az EU szerepe?
(tudom, pénz beszél, kutya ugat, a karaván meg halad...)

Rive 2014.07.25. 10:48:50

@bölcsészmérnök: szkeptikus vagyok. Némi reményre adhat okot, hogy a külföldre költözőink is alkalmazkodnak (többnyire): de aztán ahogy a fentebbi példa az ide költöző külföldiekről sejteti, inkább csak a többség élő gyakorlatához való alkalmazkodásról van szó.

A többség beállítódása meg csak a törvények megváltoztatásától nem fog megváltozni.

Valahol mélyebb, általánosabb szinten lehet ezt elkezdeni - pl. valahol ott, hogy a begyökeresedett, ma már mesterségesen fenn/szűken tartott politikai/nyelvi sablonkészletet eldobva/megújítva egyáltalán visszanyerjük a politikáról való értelmes beszélgetés képességét. Úgy egészében, nemzetileg.

Lexa56 2014.07.25. 11:07:30

Szép ország lesz - csak talán nem Magyarországnak fogják nevezni ...

csárlszbrunzol 2014.07.25. 11:13:27

"Ez a törésvonal és az ennek mentén folyó törzsi háború maga, megkockáztatom, nagyobb kárt okozott a 20. századi magyar történelemben és a magyar társadalmi képességekben, mint sok százezer háborús halott, területvesztés és a magyar nép etatista hajlamai. "

Ez mondjuk nyilván kicsit Kolumbusz tojása, de a mostani viszonyainkra talán igaz lehet:
Az etatista hajlamunk szerintem sok minden jónak elrontója. A törzsalkodás (bocs!) azért is mehet - már szigorúan szerintem! - mert a nép jobbára a jóságos megváltótól (állam, vezér, akárki) várja a megváltást, azaz a saját rossz sorsa jobbra fordulását. Innen már csak egy elegáns lóugrás, hogy kétosztatú legyen a dolog (a kétosztatúság miértjét persze szociológusok, társadalomtudósok biztosan értik). A lényeg, hogy mindig legyen kit szidni. Belsőleg ugye a politikusainkat. Hogy ők mi vagyunk, közülünk választódnak ki, ez a granitúra "ér oda", rájuk szavazunk MI, az már kevesebbeket érdekel valahogy. Tehát a törzsalkodás szerintem az etatizmusból jön, az meg a 45 évből, talán. Amíg az egyéni sors jobbrafordulását a politikától várjuk, addig nem is fog változni. Vajon miért hiszünk abban, hogy a megfelelő szavazat megváltást hozhat, mást nem is kell tenni? És egyszer csak ránk mosolyog a szerencse (nameg a bölcsességünk szavazáskor) és jön egy olyan politikai garnitúra, aki végre ÉRTÜNK tesz mindent, remekül csinálja és még ha mi nem is teszünk érte semmit, végre odaérünk a hőn vágyott, méltó helyünkre: az osztrákok mellé; legalábbis gazdaságilag. Szóval én az etatizmust okolom a rendszerváltás utáni törésvonalért.

csárlszbrunzol 2014.07.25. 11:17:52

@bölcsészmérnök: Attól tartok, a kolléga fontos pontra mutatott: bármit is csinálunk MI, az miattunk ilyen. Hozhatnánk ide bármliyen jogot, berendezkedést. Ha nekünk kell működtetni, az olyan lesz, mint MI. Fölösleges a jogot szidni, a körülöttünk lévő dolgok miattunk olyanok, amilyenek. A hivatalokban is mi, magyarok dolgozunk. Nem is tudunk szolgáltatni. Az miattunk ilyen, nem a törvényeink miatt.
Másrészt pedig szép dolog a szabály, a törvény. De jobbára annyit ér, amennyit betartunk belőle. Nézd meg a közlekedést, az adózást, ezer más dolgot.
A KRESZ-t is állandóan, mindenki szidja. pedig nem lenne az rossz, ha betartanánk. Igen, MI, magyarok.

DrGehaeuse 2014.07.25. 11:22:48

@high up!:

Nem feltétlenül.

90-ben egyrészt nem volt akkora felszabadultság élmény mert az átmenet szinte észrevétlen volt a többség számára (lásd gorenje túrizmus).

Másrészt a rombolás csak 90 után pörgött fel és még ma sincs teljesen vége.

Blogger Géza 2014.07.25. 11:36:00

"Csak az Orbán-kormány 2010 óta tartó elitcseréje legalább 5-8000 milliárd forint veszteséget okozott eddig a nemzetgazdaságnak"

Erre várnék valami hiteles (!) forrást...

Blogger Géza 2014.07.25. 11:41:33

"Magyarország ma a civilizációs és GDP-kilátásait illetően közelebb van Romániához, Szerbiához és Albániához, mint Szlovákiához. "

Na ja, borúlátásban valóban világbajnokok vagyunk.

Moin Moin 2014.07.25. 11:43:30

@ParaZita2: Nem narcisszizmus: prakticizmus!

Moin Moin 2014.07.25. 11:49:34

@bölcsészmérnök: A nagyfokú állampolgári és közösségi önállóságon alapuló és csak olyan közegben működőképes angolszász jog rászabadítása az egyrészt önállótlan, másrészt önző magyarokra hatásait tekintve valószínűleg rosszabb lenne, mint a tatárjárás…:-)

Én őrizkednék attól, hogy csupán azért, mert egy komplex társadalmi rendszer egyik eleme „általam nagyon szimpatikusnak tartott”, azt átültessem egy másik, egészen más jellegű és egészen más mentalitáson alapuló társadalmi rendszerbe. Minden rendszer akkor alakítható át, ha a saját belső logikáját használjuk erre és nem egy teljesen más viszonylatrendszerét.

Ha már jól teljesítő és a magyar mentalitást a kívánatos, polgári irányba fejlődni segítő jogrendszert akarunk, akkor talán nem is magát a jogot kell átformálni, hanem annak alkalmazását és az alkalmazás következetességét, kibúvómentessé tételét. Ez viszont csak a törvényhozó és a végrehajtó hatalom birtokában lesz lehetséges.

Moin Moin 2014.07.25. 11:58:23

@Blogger Géza:

Lesüllyedtünk már a Balkánra

A Concorde-VM Alap kezelője, Faragó Ferenc (internetes nevén Vakmajom) ezt írta a kötvénykibocsátás után szintén az Alapblogon (a szerző nem archivál, rendszeresen lecseréli a régi írását újra):

„Kelet-Európában nagyon rákaptak az államok idén a kötvénykibocsátásra. Nos, ha az árazásokat nézzük a tervezett és a már lezajott kibocsátásokból:

Lengyelország, 6 éves euró, 1,7 százalék

Törökország, 10 éves dollár, 3,47 százalék

Románia, 10 éves dollár, 4,5 százalék

Szerbia, 7 éves dollár, 5,2 százalék (terv)*

Magyarország, 10 éves dollár, 5,37 százalék”

(*A végeredmény 5,15 százalék lett. Hozamok éves szinten, százalékban – a szerk.)

„Magyarország most már tartósan kiesett a visegrádi régióból és a balkáni országcsoporthoz van árazva. Az ex társak közül a csehekről már nem is érdemes beszélni, ők teljesen beágyazódtak a Nyugatba, úgy vannak árazva, mint Ausztria vagy Svédország, 2 százalék körüli 10 éves hozammal.”

(Forrás: privatbankar.hu/kotveny/kiszamoltak-nem-is-lett-volna-olyan-olcso-az-imf-hitel-255454 )

32FNewYork 2014.07.25. 12:06:40

@Moin Moin: "Konkrétan milyen "aranya" is van Magyarországnak?:-"

Erről is szólt a poszt: A törzsi háborúk költségei. Számold át aranyba.

Aztán például mindjárt itt vagyok én. A cégeimet folyamatosan rombolják a multinacionális összefonódások, a devizahitellel megszívatva 90 000 helyett 190 000-et fizetek, a hálózati szolgáltatók ott kérik a nyugat-európainak a többszörösét, ahol tudják/tudták, a bankok szolgáltatásai konkrétan különböznek a nyugat-európaitól, mind kínálatban, mind árban stb. És akkor még nem beszéltem az engem nem közvetlenül érintőkről: Magyarország jelentős mértékben ki van szolgáltatva a keleti-európai maffiáknak és a nyugat-európai befektetők és cégek akaratának. A keleti maffiáknak és a nyugati befektetőknek tett engedmények hasznai kikerülnek a társadalom látóköréből. A polgárok e mechanizmusba nem látnak bele, csak annyit látnak, hogy túlzottan kizsákmányolják őket. Ez meg az ő aranyuk.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.07.25. 12:12:37

@Moin Moin: Természetesen nem a teljes jogrendszer átültetéséről van szó, hanem a magyar jogrend és igazságszolgáltatás radikális átalakításáról, nyugati minták alapján. Egyébként több százezer magyarnak nem okozott tatárjárást, amikor rászabadult az angolszász, vagy éppen a német jogrend.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.07.25. 12:17:21

@bölcsészmérnök: 'a magyar jogrend és igazságszolgáltatás radikális átalakításáról, nyugati minták alapján.'

150 éve vagyunk nyugati mintájú jogrenden, kivéve a 45 év komcsizmust.

De a jogrendtől semmi sem lesz jobb, a fejekben van a hiba.

Blogger Géza 2014.07.25. 12:25:11

@Moin Moin: Bocsi, ez egyrészt egy másfél éves elavult infó, továbbá ennek semmi köze sem a GDP-hez, se máshoz, ez a magas eladósodottság miatt országkockázat eredménye. Hozzátéve, hogy azóta látványosan javult a helyet, egyrészt a CDS-árazásban is, és már 2% alatt is viszik a rövid, és 3% körül a hosszú magyar állampapírokat.

Blogger Géza 2014.07.25. 12:27:15

@Moin Moin: "a szerző nem archivál, rendszeresen lecseréli a régi írását újra"

Ez amúgy azok száma a legkedvezőbb, akik rendszeresen felsülnek a pesszimista előrejelzéseikkel. :)

tamas11 2014.07.25. 12:28:47

@ParaZita2:
paradigmaváltás volt-van, nálunk a karaván ugat, a kutya meg lement kutyába....

Publius Decius Mus 2014.07.25. 12:35:00

@MEDVE1978: "Orbán és versenytársai is XX. századi témákkal foglalkoznak (szobor, ügynök stb.)."

Ez így igaz. Másrészt szerintem a baloldal egy időben hangoztatta, hogy ne foglalkozzunk a múlttal, de nem lehetett. A szörnyűséges 20-ik századot még nem tudtuk feldolgozni (megjegyzem még a szerencsésebb népek sem teljesen). A szoborügy elő is hozta a két alapkérdést:
1. Kollektív bűnösök e a magyarok?
2. Kinek a halottai érnek többet?
A vita eleve mutatja, hogy ez még nincs tisztázva.

A főtémához: Nagyon jó a cikk, a megállapítások és a vita, így fogunk lassan előrébb jutni. De pont a fő megállapítással csak részben értek egyet, a törzsi háború MO-n. Angliában, Amerikában és sok nyugati országban is durva a két oldal ellentéte. Az USA-ban már a társkeresőkbe is beírják az emberek, hogy a másik oldal szimpatizánsa nem jöhet szóba, szóval ez nem magyar jelenség. Csak annyit mutat, hogy a politika ezt élezi és ahol a világ változik ott természetesen érzik úgy az emberek, hogy nagy a tét.

high up! 2014.07.25. 12:40:21

@Blogger Géza:

Érdekes, hogy te, a hírhedt félkegyelmü fidióta törzshazudozó követelsz be másokon hiteles forrásokat.

high up! 2014.07.25. 12:43:42

@Kón Bandit:

na hoppá, aztán kinek a fejében van a hiba?

Talán csak nem az Orbanescui birkatábor fejében is?

DrGehaeuse 2014.07.25. 12:43:51

@egyetmondok:
A poszttal én is egyetértek csak a 90-00 közti időszak minősítését próbáltam árnyalni.

A KARD-on is ezen vitatkoztunk. Ennek az időnek (a szerintem Sólyom nevével fémjelezhető) alkotmányjogi fejleményeiről. Ez most a társadalm-gazdasági vetülete annak a korszaknak és talán nekem azért sem tünik üditőnek a terminus mert akkor voltam olyan helyzetben, hogy éhenhalni sok, megélni kevés és az se bisztos, hogy a jövőhéten lesz-e állásom stb. Amiket soroltam azok csak a legnyilvánvalóbb tünetek voltak.

Emlékszik-e mnég valaki a 90-es évek skinhead mozgalmára amikor pl. Eger városa de facto cigánytalanná vált mert a most jobbikos PK Sneider Tomi (alias Roy) nevével fémjelzett bakancsos csapatok rettegésben tartották a romákat?

És a dicsőséges 97-es év? Robbantások, maffialeszámolások stb.

high up! 2014.07.25. 12:46:42

@32FNewYork:

Persze, csak Magyaro van mindig kiszolgáltatva a világnak, meg a kizsákmányolóinak.
Cseho nem. Luxemburg nem. Taiwan nem. A Faröer-szigetek nem.
A világ csak Magyaro-ot nem engedi fejlődni meg boldoggá lenni.

Ugorgyunk!

Kakimaki0123456789 2014.07.25. 12:46:56

Minden szava tokeletesen igaz. A magyar nep elelnsege a magyar allamot megszallva tarto rablobandak egymas utanja. Lehet hogy a magyar allamot kellene megvaltoztatni ugy hogy ne legyen erdemes megszallni.
De hat ez ilyen buta, aluliskolazott neppel nem lesz kivitelezheto.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.07.25. 12:47:50

@Publius Decius Mus: Igen, csak nem párosul etatizmussal és ilyen mérvű forrásvesztéssel

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.07.25. 12:56:43

@high up!: Hát, csak jobban fejlődünk idén mint Csehrszág v. Luxemburg.

Nyugi már nem sok vizet zavarnak balfasz vezéreid.

stoppos76 2014.07.25. 13:03:06

@toportyánzsóti: Komolyan mondom te vagy a bástya, meg a bildoló-dilidodó politikai inverze.

A probléma ott kezdődött, hogy kommunizmus bukásakor, a biztonság - ami egy hamis, de megnyugtató biztonság volt - elvesztésekor, a mérleg másik serpenyőjébe alig került valami. Az egymás után jövő kormányok pedig az egy bokros csomag kivételével egyre többet tettek azért, hogy ez így is maradjon. Az emberek pedig a legkézenfekvőbb választ adták a problémára, a visszarendeződésre szavaztak.

Aztán ennek egyenes következménye lett, hogy a lövészárkokat rendszerré fejlesztették és kerültek az egyik oldalra azok, akik az államtól várják a megoldást, és mindenki más a másik oldalra. Vannak páran, akik kívülről nézelődnek, persze csak addig, amíg bele nem szólnak, amikor is az egyik oldal belöki őket a másik oldal árkába.
A törzsi harc folyik tovább, magunkat esszük.

egyetmondok 2014.07.25. 13:06:42

@DrGehaeuse:
Ha most én sorolnám fel pl. az USA-ban az elmúlt mondjuk pár évben történt gyalázatosabbnál gyalázatosabb eseteket, az, ugyi,már hogyan nézne ki? :-))))
Miközben azt gondolom, hogy a magyar társadalomnak még sohase jutott ki az a mértékű, mretű stb.kontroll a saját állama felett, ami az amerikai társadalomnak - a legrosszabb időkben is ! - mindig rendelkezésére állt.

high up! 2014.07.25. 13:11:07

Amúgy meg nincs is törzsi háború, mert a törzs valójában kicsi.

Ugyanis mind a fidióta mind a ballibsi oldalon csak kb. 800 ezer szavazó van, aki az agyhalál árán is kitart a szeretett pártja és gazdája mellett. Ez tehát csupán 1,6 millió reménytelenül primitív ember. Ezeknek Kánaán a Kárpát-medencei pöcegödör, kurva jól érzik magukat attól, hogy a vezérük fürdeti őket benne.

Ezenkívül van kb. 800 ezer, a világot értő, polgárságra alkalmas szavazó.

Ez eddig akkor 2,4 millió.
Na most a tét nem ez a 2,4 millió hajlíthatatlan szavazó, hanem a fennmaradó, a választáson résztvevő maradék 2,5 millió.

Ez 2,5 millió szavazó az a tömeg, amelyik a kétszer 800 ezres törzstáborral egyetemben alkotják a manipulálható Átlaghülyemagyarok 80%-os táborát. A különbség csak annyi, hogy míg az 1,6 millió röghöz között, addig ők rokkant-mobilok: átlag 10 évenként jönnek rá, hogy átkúrták őket, aztán megmozdíccsák magukat oszt átállnak a másik messiáspárthoz.

Ez a 2,5 milliós rokkant-mobil tábor az, amelyik a világból szintén semmit nem ért, nem is érdekli. És ki se akar kukkantani a világba, hogy hova kellene felzárkózni, mi az objektív siker a világban.

Ez a 2,5 millió (az 1,6 millió törzsmarhával egyetemben) a világból semmi mást nem lát, csak azt, hogy mi van Záhogy meg Hegyeshalom közöt. Azon túl semmit nem lát. Ki se akar tekinteni.
Ez a beszükült tudatú réteg aztán már csak annyit érzékel ebből a szük világból, hogy akkor vagy Orbán vagy Összefosás.
A tudatáig nem jut el, hogy mindenezen két választás FAKE. Ugyanis ennél sokkal több választása van. De ennek a felfogásához IQ-ja nincsen. Meg igénye sem.

Szóval mit akar itt akárki is? 4 millió röghöz között birka egyszerüen nem is akar felszabadulni. Ezeket nyúlja le, meg hiszterizálja be mindegyik nagypárt.

A törzs kicsi: 1,6 millió röghöz kötött agyhalott. Ezeket ki még lehetne vágni a picsába.
Ha. Ha nem lenne melettük ott az a 2,5 milliós utánpótlás.

FOLYTASSUK!

high up! 2014.07.25. 13:12:39

@Kón Bandit:

ha ilyen szenvedélyes seggimádattal folytatod, akkor egy napon még Hol fing Rné-nél is magasabbra fog kiemelni a parasztkirályod.

32FNewYork 2014.07.25. 13:16:17

@Moin Moin: Miután máshol megegyeztünk abban, hogy a nemzetkarakterizálásnak nincs tudományos alapja, az ehelyett előhúzott nemzeti, alias magyarságmentalitás fogalom sem jobb. A nemzetmentalitásra való hivatkozásnak éppen úgy nincs tudományos alapja, mint a nemzetkarakterizálásnak. Ideje lenne abbahagyni ezt a nyíltan rasszista kommunikációt.

Publius Decius Mus 2014.07.25. 13:18:25

@HaFr: "Igen, csak nem párosul etatizmussal és ilyen mérvű forrásvesztéssel."

Ebben is igazad van, de az ördög a részletekben rejlik. Az őskapitalizmus hasonló volt mindenhol. Másrészt mi még KKK Európához képest is többet vesztettünk a korrupcióban, én 3 okot látok:
1. A 80-as évek gulyáskommunizmusában a félkapitalista kisvállalkozóit (taxis, lángosos) az állam "félrenézéssel" segíette, nem kellett szabályokat betartani, számlát adni. Ezzel a hozzáállással indítottuk az új rendszert is.
2. A kótyavetyélős rablóprivatizáció, amit Bokros tömegek előnyugdíjazásával kompenzált, dupla veszteség.
3. A giganitus önkormányzati rendszer óriási költési (lopási) lehetőségekkel. Ennyi önnálló költségvetéssel bíró önkormányzati politikusi testület sehol a világon nincs mint nálunk.

DrGehaeuse 2014.07.25. 13:26:24

@egyetmondok:

Oh igen USA.

A társadalmi kontroll az állam felett a megkérdőjelezhetetlen tekintélyü bíróságok és precedensjog alapján áll ha jól tudom.

Nálunk ez sincs.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.07.25. 13:27:00

@Publius Decius Mus: A bizonylati fegyelem semmivel nem lazább Mo-n mint bárhol máshol a környéken, kivéve Ausztriát, ahol szintén nem adnak számlát mindenről.

Ráadásul ez gazdagjtja a polgárokat, nem kicsit. Sokkal jobban keres az átlag magyar mint azt a KSH gondolja.

Rive 2014.07.25. 13:27:05

@high up!: nem annyira sz@r a helyzet. A törzsmarhák számát minden további nélkül veheted kevesebbnek. Mindkét pártra elég sok protestszavazat érkezett, valamint ugye legalább egyik oldalon kezd kialakulni a 'sikertelenséget igenis büntetjük' hozzáállás.

Sz'al itt nem annyira a törzsmarhák nagy száma a gond, hanem a többi érdektelensége és a valósnak érzékelt alternatívák hiánya.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.07.25. 13:29:15

@DrGehaeuse: A szabad lehallgatás/motozás bírói engedély nélkül, ez lenne a társadalmi kontroll az állam felett?

'megkérdőjelezhetetlen tekintélyü bíróságok' - aki ellen döntenek azonnal megkérdőjelezi

'precedensjog' - és az miért is jó?

Nem kell misztifikálni az USA-t.

egyetmondok 2014.07.25. 13:39:48

@DrGehaeuse:
Hát,én határozottan emlékszem, hogy a magyar alkotmánybíróság döntései megfellebezhetetlen tekintéllyel bírtak akkoriban. Ha csak az Mszp/Szdsz koalíció viselkedését veszem, bőven kétharmaddal a parlamentben, miután pl. az AB a Bokros-csomag számos elemét megsemmisítette, mit is csináltak? Tudomásul vették.
Mit tesz a mai kétharmad ha nem tetszik neki egy AB döntés? Beleírja az alkotmány szövegébe,oszt jót röhög; nemde micsoda brutális romlás ez.

Hogyan lesz itt pl. a bíróságoknak tekintélye, ha pl.a mostani parlament veszi magának a bátorságot,és jogerős bírói ítéleteket semmisít meg? Ha jóba vagyok ezzel a kétharmaddal, mondjuk egy általam elvesztett polgári per jogerős bírói ítéletét a javamra megváltoztatja ? Ezek után miért ne ?

egyetmondok 2014.07.25. 13:41:13

@Kón Bandit:
A bírói engedély nélküli titkosszolgálati eszköz használat az USA-ban brutális romlás.
Csak azt nem értem, hogy ugyanez a magyaroknak Magyarországon (az új TEK praxisában) miért nem tűnik fel, mint botrány ?

Moin Moin 2014.07.25. 13:42:15

@32FNewYork:

1.) Nem egyeztünk meg semmiben: nem vagyok és a három, "demokratikus ellenzéki párt", hogy folyton megegyezgessek!:-)))

2.) Én sem máskor, sem most nem "nemzetkarakterről" írtam, és nem is "nemzetmentalitásról", hanem egy-egy adott társadalomra jellemző értékorientációról és társadalmi stratégiákról. Ezek objektíve mérhető, elemezhető dolgok, amelyek meghatározzák egy adott társadalom alapvető jellegzetességeit, gazdasági életét, normáit és azok követését, stb.

Mindez természetesen nem azt jelenti, hogy az adott társadalom minden tagja ezek mentén él és gondolkodik*, de azt igenis, jelenti, hogy egy társadalom nagyobb, a "dolgok menetét" meghatározó csoportja (pl. a legnagyobb szavazóbázis, stb.) e viselkedési trendek mentén mozog és ezek alapján jó közelítésű prognózisok is készülnek az adott társadalom várható viselkedéséről.

* Pl. a magyar társadalmon belül is elég markánsan el lehet különíteni legalább 4 attitűd-csoportot, ám ezek legnépesebbike kétségtelenül az etatista-nem polgári-versenyellenes csoport - és (sajnos) ők az a szavazóbázis is, akik miatt HaFr még nem miniszterelnök.:-)))

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.07.25. 13:42:37

@egyetmondok: Lefokozták az AB-t.

'ha pl.a mostani parlament veszi magának a bátorságot,és jogerős bírói ítéleteket semmisít meg?'

Nem a mostani parlamenttől kell félni hanem attól aki a mostaniról azt mondja hogy mi lesz ha.

Parasztlengő az imperialistáknak 2014.07.25. 13:43:15

@egyetmondok: 'Csak azt nem értem, hogy ugyanez a magyaroknak Magyarországon (az új TEK praxisában) miért nem tűnik fel, mint botrány ?'

mert hazudsz

DrGehaeuse 2014.07.25. 13:43:18

@Kón Bandit:

Ezt HighUp-nak címezd. Én csak lamentáltam a nekem szegezett kommentjén...

DrGehaeuse 2014.07.25. 13:45:28

@egyetmondok:

Érveid előtt meghajolok immár. Az AB akkoriban még nem volt lejáratva.

Ebből a szempontból tényleg kivételes az a 10 év.

egyetmondok 2014.07.25. 13:49:57

@Kón Bandit:
Ezen már túl vagyunk. Nem kell a "ha". A 2010 utáni parlament jogerős bírói ítéleteket semmisített meg.
-----------------
Tisztelettel: Te nem tudod,hogy ha a TEK Téged,vagy engem le akar hallgatni,titkosszolgálati eszközökkel meg akar figyelni,akkor elegendő elsátálni ugyanazon hatalmi ághoz,amihez ő maga is tartozik,a végrehajtó hatalmi ághoz, jelesül a kormány igazsági miniszteréhez, és elég tőle engedélyt kérni. Aki nem mellesleg a magyar jogrend szerint a miniszterelnök beosztottja ? A közelébe se kell mennie senki bíróhoz. Te ezt nem is tudtad ?

Míg ha a magyar rendőrség akar lehallgatni,amely testület szintén a végrehajtó hatalom része,na az el kell fáradjon a másik hatalmi ág emberéhez,egy bíróshoz,és igen alaposan meg kell indokolja neki,hogy miért és hogyan akar titokban megfigyelni.

Nem gáz ez ?

egyetmondok 2014.07.25. 13:51:00

@egyetmondok:
"Igazságügyi minisztert" akartam fentebb írni.

DrGehaeuse 2014.07.25. 13:52:11

@Moin Moin:

alias Öcsi.
Köb-ükonokai fokon egy XXX. század beli rokon.
:)

egyetmondok 2014.07.25. 14:02:12

@Kón Bandit:
Jóvan. Legyen. Ott is, itt is a terrorveszélyre hivatkoznak. Tudod mit,csinálják.
Ilyen értelemben szerintem se Orbántól nem kell féljen egy magyar,se Obamától egy amcsi polgár. De ha valaki mást mondana nagyon erről, az ellen nem nagyon tudnék érvelni.

Viszont: nem kell lehazugozni valakit csuklóból,ha olyanról világosít fel,amit nem tudsz. Ha kérhetem.

32FNewYork 2014.07.25. 15:45:43

@Moin Moin: A magyarság mentalitása a nekem írt kommentben ötször szerepelt. Ezen túl a további kommentjeidben még vagy ennyiszer. Az állításod, hogy nem beszélsz nemzetmentalitásról hamis. Annál is inkább mivel ha valaki ezek után rákérdez a magyarság mentalitásával párhuzamban más nemzetek mentalitásra a válaszod a blogodról való kitiltás. Mentalitása tehát szerinted csak a magyarságnak van, arról is állításaid szerint csupán annyit tudni, hogy nem európai és nem értéket teremtő. A probléma a te rasszizmusoddal van, meg azzal, hogy nem bírsz szembenézni vele.

Mindezt új és új fogalmak mögé bújva próbálod leplezni: most a legújabb az értékorientáció és társadalmi stratégia. Ezek az eddigi fogalomhasználataidban nem szerepeltek. E fogalmak is csak attól válnak legitimmé, mint az eddigiek, melyek mögül sorban kibújsz. Hivatkozz, aztán megvizsgálhatjuk, hogy ezen fogalmak mennyiben vezethetők vissza az általad eddig használtakra.

na4 2014.07.25. 15:59:42

Magyarország = Argentína. Menekülni!

Moin Moin 2014.07.25. 16:20:21

@32FNewYork: Többedszerre - és egyben utoljára: olyan fogalmat nem ismer a tudomány, hogy „nemzetmentalitás”. Pontosan leírtam, - szintén többször -, hogy az egy-egy társadalomra (és nem „nemzetre”*, mert a kettő korántsem ugyanaz!) összességében (értsd: összhatásában) érvényes értékorientációt és társadalmi stratégiákat objektív vizsgálatokkal meg lehet és meg is szokás határozni.

Továbbá: soha, egyetlen szóval sem írtam azt le, hogy „mentalitása csak a magyarságnak van” - azt írtam le (nem ezen a blogon, hanem a sajátunkon), hogy más társadalmak (fentebb definiált tartalmú/értelmű) mentalitásával miért nem foglalkozom e kommentekben (t. i. a magyar társadalomra, azaz jelen témánkra nézvést semmiféle relevanciával nem bír ez a kérdés). Utaltam arra is, hogy korábban, konkrét munkafeladat kapcsán elemeztük pl. az izraeli társadalom ilyen jellegzetességeit is - de mivel ennek semmi köze a magyar társadalom problémáihoz, feleslegesen faggatózol (nyilván antiszemita érzülettől tüzelve éppen) az izraeli/zsidó „nemzetmentalitásról”. Éppen elég feladatot jelent neked az is, hogy felfogd a saját társadalmad problémáit.:-) (Amelynek, ismétlem, semmi köze a zsidókhoz, vagy az ő „aknamunkájukhoz”, stb.!)

…Ha a téma mélyebben érdekel, akkor talán hagyd a Kurucinfó-szintű forrásokat!:-)

*A nemzet egyébként nem tudományos kategória, hanem érzelmi és retorikai. Azok, akik ezt a fogalmaz használják, vagy összemosnak a használata során egyébként össze nem tartozó és a társadalmi-gazdasági együttműködésben nem kooperáló csoportokat (pl.: „magyarországi magyarok” + „trianoni magyarok” + „világmagyarság” = „a magyar nemzet”), vagy pedig kizárnak a nemzetből egyébként társadalmi szinten a használó által definiált „nemzettagokkal” a mindennapokban együttműködő csoportokat. (Pl.: „Mi, keresztény-középosztálybeli magyarok vagyunk a magyar nemzet – a zsidók, cigányok, komcsik, libsik, buzik, szegények, européerek, más véleményen lévők, stb. pedig nem magyarok!” Így, ha ezeket a(z egymástól is alapvetően különböző) nemzetfogalmakat akarnánk az objektív valóság leírására használni, akkor káoszba fulladna az elemzőmunka. Mi mindig társadalomról, szocializációs körökről, (érdek- és vélemény-)csoportokról, stb. írunk.

gmihaly 2014.07.25. 16:45:33

Tévedés! A lopás, kifosztás - az országé, az országlakosoké -, az a fő gond, ott van az eb elhantolva. Az "erőszakosság" mellékszál, különben is szerepel az állam meghatározásában az "erőszakszervezet", amely "erőszakmonopóliumokkal" rendelkezik. Az erőszak a török és a Habsburg-korszakhoz képest mérséklődött, szabályoztatott, valamivel kiszámíthatóbbá vált, és ez is eredmény. És akármelyik kocsmahivatalban, vagy egyebütt a lopásokról beszélnek többet, és nem az erőszakról, Zseni Kém! A háborúk pedig nem törzsiek voltak. A 907-es pozsonyi csata tétje pölö az volt, hogy vagy győz a magyarság, vagy "elveszünk egy szálig". Az ellenséges "német" csapatokat papok vezették - mondhatni saját szakállukra, nem pápai jóváhagyással. Az ő hadicéljuk az volt, hogy a magyarokat pacallá verni, húzzanak csak vissza Ázsiába, vagy legalábbis elpusztítani, likvidálni őket. Európa máig nem tudta megemészteni, hogy a magyarság elfoglalta kárpát-medencei honát. Nincs igazán tudatában atavisztikus előítéleteinek, de zsigerből tart be. Most pölö Orbánnak, azelőtt Gyurcsánynak, stb....1914 "előérzete" Világos, Arad, az önkényuralom évei és a kiegyezés előtti provizórium idején is ismert volt a felelős magyar politikusok körében, akiknek a Habsburgok kevés beleszólást hagytak a hazai országos ügyek intézésében. A későbbiekben bekövetkező események bekódoltattak. Csak elodázni lehetett a véget, és addig is gyarapodni, felzárkózni, amennyire csak lehetséges. A "megismételt" háborúban negyedik Sztálin megvalósította az internacionalizmus álnéven deklarált pánszláv terjeszkedés célkitűzéseit, kellett hozzá négy évtized, hogy kivergődjünk belőle. A pánszlávizmus, mint a nem szlávok - főleg a magyarok és németek ellen irányuló - "uralkodó eszme" - nagyjából 1999-2000 körül fuccsolt be igazán, amikor a NATO égisze alatt az amerikaiak megbombázták Milosevic Szerbiáját. Jugoszlávia, Csehszlovákia, a Szovjetunió már korábban szétesett. A többi ördögi körről "fortélyos félelmekről", amelyek erősen befolyásolták az élés, túlélés, boldogulás lehetőségeit, most nem is szólok.

polgári kór 2014.07.25. 17:30:46

Nincs törzsi háború, NER van.

Az egyesült ellenzék fényévekre van, a váltógazdálkodás pedig a múlt.

Ezt a tábornok Úrnak köszönhetjük, vivát!

toportyánzsóti 2014.07.25. 18:11:26

@HaFr: Borítékoltam a válaszod,kár hogy a jobberek nem tudnak felmutatni ép elmét,csak pszichopata-szociopata köztörvényes bűnöző kádereket,vagy tudatmódosítók hatása alatt álló orálmuzsikokat.

toportyánzsóti 2014.07.25. 18:18:54

@stoppos76: Fussál neki ujra a posztnak figyelmesen.Szerintem ez lesz mindaddíg míg az adószint ajrópában nem csökken a jelenlegi harmadára.Magyarországon jön ki igazán ahol félázsiaiak nyúlják le az ajrópai adószint felé tupírozott adóinkat,értelmetlen ma itt adót fizetni,sőt magadnak okozol kárt vele mert a pénzeden mossák az agyadat hülyére.

explanatus 2014.07.25. 19:21:34

A posztban felsorakoztatott ciklusok világosan mutatják, az alattvalókat az ellehetetlenülésig lehet az éppen aktuális ciklusban tartani, amíg van mit osztogatni a „mieinknek” és a „mieink” elhiszik, hogy hatalmon maradnak. Miután elfogyott a (fosztogatással) megszerzett osztogatni való, ciklusváltás jön (lásd legutolsó) és a régi ciklus emberei sorban állnak a köpönyegvarró szabónál. Ha kész a kaméleonköpeny, lásd rendszerváltás, ugyanazok (gyerekeik, az általuk kiképzettek, stb.) ugyanazt, ugyanott folytatják és megy tovább a kész átverés show.

Néha néha megmutatkozik a valódi tehetség, a valódi munka, de a következő ciklus leamortizálja az addig létrehozott értéket, lásd a téeszeszítésig úgy ahogy talpra állt mezőgazdaság. De jön a elveszünk kocsit, lovat szekeret, és be a közösbe ciklus. Amikor minden ott van szétosztogatjuk ezt a közöst a „mieinknek”.

Ahogy már fogpiszkálót se gyártunk, úgy a pörkölt és a halászé fűszere is a chil lesz, mert akik megkapták a földalapú támogatásokat, ők, meg őseik, soha a büdös életbe el nem ültettek el egy tő paprikát sem, így meglepődve látják, hogy amit a paraszt jó két évszázadon át meg tudott csinálni, az nekik „nem éri meg”.

Oda jutottunk, hogy egy leendő/gyakorló vállalkozó kis számolgatás után (üzleti terv) belátja, ha nem a „nem-a-mi-emberünk”, nem éri meg. Gyalázat, hogy se a demokratikus, se a nemzeti kézben lévő vállalkozások, se nem demokratikusak munkavállalóikhoz, és semmilyen nemzeti ipart, szolgáltatást, stb. nem tudnak teremteni. Egyvalamiben látható következesség az említett időintervallumban, a programozott elszegényesítésben. Gyalázat.

Nem-éri-meg ország lettünk. Gyalázat.

polgári kór 2014.07.25. 20:50:19

@explanatus: milyen lehet egy demokratikus vállalkozás?

Kékes 2014.07.25. 21:22:56

Kis tétel lehet, de 100, vagy 1000 ember dolgozik azon a pártoknál, hogy találjon valami kivetnivalót a rivális pártnál?? No és nem minimálbéren!! A jó munka jutalma egy zsiros állás, jó fizuval, neki vagy rokonának.A hozzánemértést tényleg milliárdokban lehet mérni.

Szúrófény 2014.07.26. 05:59:02

@DrGehaeuse: Az 1 szakadt kaftánban cári Oroszországból menekülő, kiválasztott nép fia, magyarok elárvereztetésén 80 év alatt milliomos lett! Az elárverezés ma is tart, azért nem ájvékol senki! Csak az ellenlépés volt megengedhetetlen?

kócsag 2014.07.26. 19:48:22

@almodhi: 724 font és egy kis apró :)

32FNewYork 2014.07.27. 13:38:25

@Moin Moin: "Többedszerre - és egyben utoljára: olyan fogalmat nem ismer a tudomány, hogy „nemzetmentalitás”"

Kicsit nehéz a felfogásod, hiszen én vádollak a mentalitás fogalom illegitim használatával és nem te engem. A kurucinfos és antiszemitázó beszólásaid egyrészt pofátlanok, másrészt éppen e kérdésben a te szélsőséges mentalitásodra jellemzőek. De mint már írtam, ezzel neked kell megküzdened, egészségedre.
süti beállítások módosítása