1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.07.21. 07:32 HaFr

Tóbiás úr, állott víz, gyávaság

tobias_jozsef

Tóbiás úr, akit valaki némi malíciával (vagy jövőbe látással) az MSZP Retkes Attilájának nevezett, balos fordulatot hirdetett szombati beszédében, ami egy logikus lépés annak fényében, hogy ott még nem járt az MSZP. A balos fordulat, ha a szónak még bármilyen értelme van, a szegények, a cigányok, legfeljebb az alsó-középosztály (és nem annyira az LMBTQ és a zsidó identitás, a városi liberális értelmiség, a KKV-k, a határon túli magyarok, a jogállam és a demokrácia stb.) képviseletét jelenti. A balos fordulat ma Magyarországon szociális érdekű kormányzást jelent. De az elnyomottak (ami egy jogos címke itt) összességében a politikailag leginkább passzív fele a társadalomnak, tehát (ellenzékből) szavazatokra váltani a képviseletüket nem lesz éppen fáklyás menet. Nem tudom, erre gondolt-e a pártelnök, amikor a szivárványosság kizárásáról beszélt, mert ha igen, az dicséretes, de a néppártiság végét jelentené az MSZP számára, és annak a feladását -- amire Tóbiás úr rezignáltan utalt is --, hogy a Fidesz leváltható a maga által létrehozott rendszerben.

Az MSZP-t most egy muszáj Herkules és a Vacilacinak elkeresztelt Botka vezetik, a kormánnyal nem okvetlenül ellenséges Leisztinger-élettárs Tüttő Kata, az agráriumban a 70-es évek "visszavételét" kitűző Gőgös Zoltán, a budapesti elnökségétől most már egyre nyilvánvalóbban a hármas metró üzemvezetői posztjára aspiráló Kunhalmi Ágnes támogatásával, és egy csapat teljesen ismeretlen, súlytalan embertől övezve, viszont lényegesen súlyosabb belső ellenzékkel megáldva a sértődött Gúrtól és Szanyitól, a frakciót kézben tartó Mesterházyn át a saját napirendet követő Deák Körig. És akkor még semmit sem tudni a vidéki középvezetésről, amely nagy átlagban nyilván kevésbé hisz a saját pártjában, mint az UFÓ-k létezésében.

Ahogy azonban a frissen kinevezett pártelnök beszéde egyszerre akart bátor lenni és sikerült végül bizonytalanra és langyosra, tele lózungokkal, balos bikkfanyelvű fordulatokkal, úgy vált nyilvánvalóvá még az előtt, hogy kitette volna a pontot, hogy ebből sem lesz semmi. Az MSZP en bloc képtelen felfogni, hogy nincs már rá szükség. Nem kell saját jogán a fenének sem. Most az a helyzet, hogy a személyek közötti kiegyezést, a tipródást és a tehetetlenséget éppen egy "új iránnyal" akarják feledtetni, de magának az új iránynak a tartalma is -- mint minden látszatmegoldásé -- kétségbeesett inkoherenciát tartalmaz: azokra épít, akik nem csak nem szavaznak, de akik Magyarország versenyképessége szempontjából sajnos csak hosszú távú tartaléknak tekinthetők. Mindeközben az irány meghirdetésének és várható lejátszásának módja súlyosan kontraproduktív, politikailag vak.

Miért az? Mert ebben az autokráciában tesz úgy, mintha a balos-jobbos törésvonalak klasszikusan léteznének, tehát az MSZP-ből lehetne klasszikusan baloldali párt (nem lehet, nem csak mert nem alkalmas rá, és maga sem gondolja komolyan, hanem mert a Fidesz lenyúlta és átírta a baloldali napirendet is, illetve semmilyen forrást nem fog kímélni a jövőben sem, ha éppen az osztogatásban -- ami nálunk a baloldaliságot jelenti -- látja a hatalma megőrzésének kulcsát). Kontraproduktív és vak stratégia a Tóbiásé azért is, mert úgy tesz, mintha lehetne parlamentáris körülmények között bármit elérni ebben az országban -- tehát mindent összevetve úgy tesz, mintha a baloldaliság járható volna radikalizmus nélkül. És miért tesz úgy? Mert -- ahogy már jeleztem -- gyáva, korrupt, és felelőtlen. 

Ma a baloldaliság csakis radikális, parlamenten kívüli, mozgósító -- összességében innovatív -- lehet, ha el akar érni valami emlékezeteset. De az MSZP nem akar. Ami pontosan látszott Tóbiás arcán, miközben a beszédét mondta. Ő sem hitt el semmit abból, amit mondott, sem azt, hogy bármi is megváltozhat tőle.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr46528369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

savanyujóska 2014.07.21. 08:33:02

A baloldali fordulat, ahogy ezek értelmezik, szerintem egyszerűen csak felpörgetett szociális demagógiát jelent. Lesz itt majd megint 14 havi nyugdíj, feltétel nélküli alapjövedelem, 150 ezer forintos minimálbér/minimálnyugdíj, meg ilyesmik. Alig hinném, hogy ennél többre futja tőlük.

Conchobar 2014.07.21. 08:50:10

"A balos fordulat, ha a szónak még bármilyen értelme van, a szegények, a cigányok, legfeljebb az alsó-középosztály (és nem annyira az LMBTQ és a zsidó identitás, a városi liberális értelmiség, a KKV-k, a határon túli magyarok, a jogállam és a demokrácia stb.) képviseletét jelenti." - Vélhetően a kényszeredettség vitte rá a poszt íróját arra, hogy valamiféle értelmet keressen Tóbiás szavai mögött, ezért vélte felfedezni mögötte a cigányokat (és általában véve a szegényeket). Nyilvánvalóan az a cél, megtartsa a választóit, erősítve bennük a hitet. Meg aztán valahogy reagálnia kell az MSZP-nek is riválisai lépéseire (pl.a DK romabűnözésére), valahogy hatástalanítania kell azokat

Uni1002 2014.07.21. 09:00:09

@savanyujóska: Csak megjegyezném, a 14-ik havi nyugdíj a Fidesz kampányígérete volt.

Pali papa és a negyven rab ló 2014.07.21. 09:11:52

Bal oldal - baloldali - Tóbiás - Thürmer.

Ennyi lenne most a hozzászólásom, és egy idézet Thürmer 2014. július 5.-i beszédéből.

"Magyarország függetlenségét óvnunk kell, mint szemünk fényét. Használjuk ki nemzeti lehetőségeinket! Ne feküdjünk le se az amerikaiaknak, se a németeknek! Támogatjuk a kormány javaslatát: kerüljön sor átfogó EU-Oroszország konferenciára! Oroszországnak és Magyarországnak együtt kell élni."

Na, ezzel mit lehet kezdeni?

nevetőharmadik 2014.07.21. 09:26:23

Elég különös érzés úgy drukkolni a baloldal értelmes megújulásának, hogy közben úgy gondolom, a baloldalon nincsen megoldás Magyarország problémáira (pontosabban a megoldás nem a baloldaliságban van).

Carmichael 2014.07.21. 11:21:03

@nevetőharmadik:
Ne feledd, hogy az is a barátod, aki megóv a ballépésektől azáltal, hogy elköveti/képviseli azokat, eljátsza az ördög ügyvédjét.
Kevésbe fennkölten: mindenki jó valamire, legrosszabb esetben elrettentő példának...

Értelmes emberekre pedig minden oldalon szükség lenne, azokkal érdemes lenne beszélgetni, vitázni, az ember - ha akar - így tanul. :)

program készítő 2014.07.21. 12:53:23

Akik eddig is benne voltak,nem tudnak megújulni,mentik ami menthető.A szöveget valaki megírta ennyi,saját terv,gondolat nulla.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2014.07.21. 14:38:13

Az MSzP-re vagy szükség van, vagy nem, innen jobboldalról nézve nincs. Viszont amire az országnak szüksége lenne, azzal még öt százalék szavazatot se lehet összekapalozni, és ez is megoszlik vagy öt erő között. Szép álmokat!

DrGehaeuse 2014.07.21. 14:57:08

Most már az E14PM-nek áll a zászló innentől kezdve BP-en.
A körúti értelmiség kezdhet örülni. A szocik is mennek a lecsóba.

DrGehaeuse 2014.07.21. 14:58:49

Talán most végre eléri azt az állapotot ez a társaság, hogy csak a körúton belül marad hatalmuk.

DFK 2014.07.21. 15:05:40

Nagyon ritkán értek egyet Béndek Péterrel, de most igen jól diagnosztizálja a z MSZP állapotát.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.07.21. 15:08:51

@DFK: Hát, most nem tudom, örüljek-e vagy búslakodjak. :)

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.07.21. 15:54:29

Jó a párhuzam, Tóbiás az MSZP Retkes Attilája! Tisztán látszik, hogy az MSZP az SZDSZ által kitaposott úton halad, mert az SZDSZ-hez hasonlóan, sikerült olyan kilátástalan helyzetbe manővereznie magát, ahonnan már nincs igazán jó lépés a számára.

Szúrófény 2014.07.21. 16:29:29

"Éliás, Tóbiás, egy tál dödöle! Ennél belőle?" Későn jöttél! Mind megették, kiszedték, ellopták mit érdemes, vagy lehetett! Üres ígéret maradt neked!

nevetőharmadik 2014.07.21. 17:57:55

@Carmichael: Ó, nem a baloldaliság létjogosultságát vonom kétségbe, hanem azt, hogy Magyarország problémáit (konyhanyelven fogalmazva) egyenlősítéssel lehet orvosolni. Hiszen amíg idehaza nem termelünk radikálisan több erőforrást/anyagi javakat, addig újraosztani sincs mit, ugyanazt a szegénységet pakoljuk egyik zsebből a másikba. A leghatékonyabb módja (ha ugyan van más módja) a többleterőforrás megtermelésének pedig vagy az eszetlen sok energiahordozó fellelése, vagy a lehető legnagyobb fokú gazdasági szabadság biztosítása - ez utóbbi (legalábbis nálunk) nem kifejezetten baloldali program.

Jolka40 2014.07.21. 17:58:22

És a pártok sorban elhalnak, vagy csak úgy tesznek, mintha léteznének még. Mi az, amivé végül M.o. lesz? Mégis, mi a túrót akartunk - akartatok 1989-ben? Mi volt az a nagy felhajtás? Pátállam leszünk, amik voltunk.

Carmichael 2014.07.21. 20:14:49

@nevetőharmadik:
Az nem lenne baj, de (ál)jobboldali program se. Ez a senkiföldje, mert nem hoz szavazatot, "csak" a társadalomnak és az országnak lenne jó. Olyat meg politikus még nem próbált meg nálunk, hogy úgy választassa magát újra, hogy ésszerű és a fejlődést segítő politikai és gazdasági lépéseket tesz. Az túl nagy kockázat lenne...meg/mert ugye akkor érteni is kellene valamihez...

nevetőharmadik 2014.07.21. 20:19:18

@Carmichael: Na igen, valóban ez a legnagyobb baj. Látható erő nem képviseli a gazdasági szabadság programját. Szóval hely van a politikai térben - kérdés, hogy az igény mekkora, illetve az erre való létező igényből (mármint az ezt igénylő emberekkel együttműködve) mit lehet kihozni a politikában.

Carmichael 2014.07.21. 20:56:05

@nevetőharmadik:
Ha jól veszem le a jeleket, Péterék - már-már provokatív - kísérlete ezt (is) hivatott kideríteni...

kócsag 2014.07.26. 19:43:24

Csatlakozom, jó meglátások.
Nem tudott meggyőzni arról engem sem ez az ember, hogy milliomosok tudnak a nélkülözők és elnyomottak nyelvén beszélni.
Kunhalmi, a nélkülöző miniszterelnökségi alkalmazott múltjával, majd ez az ember... Olyan sótlanok, hogy elmehetne mindegyik a fityes második vagy harmadik vonalában, senkinek sem tűnne fel.

Szúrófény 2014.07.27. 18:59:13

@savanyujóska:
“A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára. A kommunista nem ismeri a szégyent, az emberi méltóságot, és fogalma sincs arról, amit a keresztény etika így nevez: lelkiismeret. A kommunista eltorzult lélek! Egészséges szellemű európai ember nem lehet kommunista! Nincs olyan vastag bőrt igénylő hazugság, amit egy kommunista szemrebbenés nélkül ki ne mondana, ha azt a mozgalom érdeke vagy az elvtársak személyes boldogulása így kívánja.”

" Nincs nekem a zsidókkal semmi bajom... csak a szemtelen és tisztességtelen emberekkel van bajom, akik között feltűnően sok a zsidó "
Márai Sándor
süti beállítások módosítása