1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.05.27. 19:20 HaFr

Formálódó európai koalíció Orbán ellen?

A brüsszeli liberálisok frakcióvezetője még egy esetleges nagykoalícióba is beszállna, ha ezzel el lehetne kerülni, hogy az európai parlamenti többség a Fidesz vagy az olasz Forza Italia támogatásától függjön – írják a Euronews oldalán. Guy Verhofstadt azt mondta: pártja hajlandó szavazataival támogatni az Európai Néppárt és az Európai Szocialisták nagykoalícióját Jean-Claude Juncker bizottsági elnökké választásához. (hvg.hu)

Nem tudom, érzékeli-e a tisztelt olvasó ennek a mondatnak a hozzávetőleges értelmét. Verhofstadt szerint stabil többségre, vagyis legalább 400 képviselőre van szükség ahhoz,  hogy a többség ne függjön Orbán vagy Berlusconi pártjától, és ezt a többséget a mai állás szerint Európa létre is akarja hozni. Nem Vona Gábor és katonái ellen. Az ún. középutas Orbán ellen. A szélsőjobb kevésbé látszik fenyegetni Európát, mint Felcsút szülötte. A szélsőség kvázi európai, Felcsút nem az. A szocdemek és a liberálisok szerint legalábbis.

Egyelőre elhamarkodott lenne ítélkezni arról, hogy mi van Orbán Juncker-ellenes pozíciója mögött, de reméljük nem az, hogy a tényleges hazai helyzet ellensúlyozására és a Fidesz-tábor lemorzsolódásának visszafordítása érdekében kell más léptékbe váltania a szabadságharcunknak. Ennél még a puszta ellenszenv vagy a bosszú is jobb lenne.

De egy halk sóhajtást megér az ügy: úgy tűnik, Magyarország tényező lett. A szabadságharc folytatódik.

Frissítés: Az Egyesült Királyság velünk van! Juncker mellett újabb nevek kerültek terítékre.

Frissítés 2: A kérdés európai módon elnapolva. Esetleg június végén lesz elnök. Vagy akkor se.

Frissítés 3. Bemásolom a Mandinerről bini nick kommentjét, amit fontosnak tartok az összkép szempontjából (a helyesírást hagytam, nem számít):

Itt azért többről van szó. Junker a föderativ unio hive és több jogot akar a Bizotságnak, vagyis az uniokormányának. Ez azt jelenti, hogy megszegve az eredeti szerzödést lopakodvaelvonja a tagállamok döntési és törvényalkotási jogát, ami már Barosso ídejében beindult.

Na most több ország már korábban is fellépett ez ellen. A Briteg belengették a kilépést és a népszavazást, mások is kritizálták a Brüszeli bürokráciát Orbán is többször, hogy senki által meg nem választott testület legitimáciodemokráca deficittel rendelkezve országok sorsát döntiti el és beavatkozik szuverin államok belügyeibe. Többen egyre hangosabban osztották ezt a véleményt.

Most még egy csavart is tettek bele és álszenten kvázi jelöltekket inditottak a pártcsaládok, hogy úgy nézen ki, hogy az ep választáson a polgárok tudták, hogy kire szavaznak és "legimitálják" azt. Egy probléma Volt ezzel, hogy a Bizottság Elnőkének jelőlése szerződésben rögzitve az eredmények fígyelembe vételével az ET minősitett többségének a joga, és a Parlament szavaza meg.

Ez teljesen azonos az országokban alkotmányosan, demokratikus berendezkedéssel és megfelel a ME választással.

A másik probléma az, hogy mindenki tisztában azzal, hogy az uniot meg kell reformálni és azt a régi vezetőkkel nem lehet akik lényegileg részesei voltak az elmúlt húsz év politikájának.Junker nyakig benne Volt a mostani katasztrofális helyzet kialakulásának és a sikertelen válságkezelésnek. Schulczról már nem is beszélve.

Orbán és a többiek akik a megujitás hivei nem a személyi kérdést tárgyalnák elöszőr(gomhoz a kabátot), hanem az uj stratégiai kérdéseket fektetnék le és ennek végrehajtásához a legmefelöbb embert delegálnák.

Mivel tudják azt, hogy csak a néppárt jogosult jelőlni ezért a ballibbantok és a zöldek akik között többségben van a föderativ és a változás nélkül ahogy eddig Volt dagonyázna megtesznek mindent, hogy megakadályozzák az eu reformokat és új alapokra tételét a szövetségnek, ahol a nemzetállamok visszakapnák az ídőközben "törvénytelenől, túlterjeszkedés" elvont jogaikat.

Frissítés 4. Merkel elkötelezte magát Juncker mellett. Vesztésre áll a "nemzetek Európájának" hősies kis csapata.

31 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr116220628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

unionista (törölt) 2014.05.27. 19:34:43

ezt a kormányt a külföld fogja megbuktatni. nem feltétlen "ejrópa". mert "egy kócerájt se tudnak elvezetni". de a külföld.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.27. 19:39:39

@unionista: látod az amerikai bozótharcost a lépen, ugye? Na?

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.05.27. 19:46:52

A szocik és a néppártiak között eleve nincs valódi ellentét, csak egy cirkusz a köztük lévő harc. Szinte mindenben ugyanazt mondják. Ugyanez igaz a kis liberó frakcióra is.

Az igazi ellentét e 3 frakció és a többi között van.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.27. 19:48:58

@maxval a gondolkodó birca: meglátjuk, csinál-e Orbán ellenkoalát -- ahogy írám

unionista (törölt) 2014.05.27. 20:13:05

@HaFr:
azt nem tudom, hogy konkrétan ki fogja megbuktatni. (ha tudnám se mondanám el.) de hogy nem magyar politikai erő lesz, abban majdnem biztos vagyok (látva a felhozatalt).

lehet, hogy merkel nagykoalíciós elképzelése dominálja majd az európai közéletet. mert hogy félni kell a brit szabadságpárttól és a francia nemzeti fronttól. ebben az esetben berlusconi és orbán nyilván repülnek az európai néppártból.

ezzel azért nem bukna meg automatikusan orbán, de majdnem. mert marischka néni és joschka bácsi az utolsó magyar faluban is tudja, hogy a németekkel jóban kell lenni. ez valamiért kollektíven bele van vésődve az agyakba. orbán nem véletlen küldi a "kedves angéla" típusú videoüzeneteket berlinbe. és ha ez nem jön be, akkor a b-terv cameron. a fidesz valószínűleg a konzervatív frakcióba kérezkedne be.

ezek után valószínűleg francia mintára államfő lenne. nem akar bukott politikusként távozni a közéletből. de lázár ügyvezető kormányát az ellenzék alighanem lenyomná. mert valamilyen ellenkoalíció valahogy csak verbuválódna. és ott ülnének a demokraták úgy, hogy nincs elképzelésük.

ezért mondom azt, hogy középtávon valamilyen önkormányzati politikában gondolkozzon mindenki. mert másképp nem nagyon lehet majd az országot vezetni. nagykoalícióval, vagy független önkormányzatokkal.

unionista (törölt) 2014.05.27. 20:34:27

@maxval a gondolkodó birca:
ha európában nagykoalíció lesz, akkor a fidesz és a forza italia repül az európai néppártból. nem kell a 12 illetve 13 a szavazak. orbán és berlusconi emberei valószínűleg a konzervatív (ecr) frakcióba ülnének át. a kaczynski vezette pis tagjai mellé. de ha cameron benne akar lenni a merkel által szervezett buliban, akkor nem tudni, hogy mi lesz. akkor lehet, hogy ezek a csoportok esetleg az euroszkeptikus (ecr) frakcióba ülhetnek, amit az ukip és farage vezetnek. csak ugye ha az egyesült királyság kilépne az unióból az megtakarítással járna a szigetországban. magyarországon a kilépés (farage mellett mi mást hirdethetnének): gebasz. szóval valamilyen ellenkoalíciót kell szervezni. csakhogy kacznski haragszik orbánra. az orosz közeledés miatt. a fidesz európában könnyen elszigetelődhet. ami azért befolyásolja a magyar választókat.

brodsky 2014.05.27. 21:12:54

És a slusszpoén, hogy új jelöltként Christine Lagarde-ról is pletykálnak: index.hu/kulfold/eurologus/2014/05/27/az_ep_junckert_ajanlja_az_allam-_es_kormanyfoknek/ hát akkor jól megcsinálta magának Orbán :)

Hidvégi Mihály 2014.05.27. 21:43:20

Szomorú lenne, ha ez a kisember-nagygazember Orbán ellenkoalíciót tudna létrehozni. Kétlem, Európa nem olyan sötét, hogy értelmes ember mellé álljon.

brodsky 2014.05.27. 22:32:33

Ellenkoalíciót maximum 1-1 konkrét kérdésben lehetne összehozni, extrémen heterogén a "maradék"...

És szerintem a Néppártban is maradni fognak, mindkét félnek rossz lenne a szakítás (a Néppártnak mondjuk nem konkrétan a Fidesz, hanem a további következmények miatt).

panelburzsuj 2014.05.27. 22:40:38

@unionista:
Difficult to cure

www.youtube.com/watch?v=8yzvZAtC5h4

De amint hallod - a gyógyszer ugyanaz marad.... :)

marko11 2014.05.28. 13:33:36

T. Szerző, nem kellene az ostoba Orbán-fóbiásokkal egy követ fújnia! Akkor aztán, akár "frissítések" ellenére is érvényes maradna a mondandó.
Aki pedig (nem a Szerző) OV külföld által történő megbuktatásáról álmodozik - miközben OV éppen és nyilvánvalóan tényezővé válik az EU-ban is! -, annak.....inkább nem mondok semmit!

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.28. 13:38:37

@marko11: Érvényes az, azt gondolom, amíg az ellenkezője ki nem derül. Igyekeztem méltányos lenni minden lehetőséggel.

___________________________ (törölt) 2014.05.28. 17:14:51

Ezt ismerjük. Az lesz, mint anno a Schüssel-Haider koalával. Vagy Berlusconival. Európa hangos lesz, viszont igazából és valójában nem sokat tudnak vagy akarnak tenni, csak hang. A különbség ott van, hogy míg az átlag osztrák kb. úgy állt hozzá, hogy "letojom a véleményeteket: belügy", szerintem a ballib média nálunk óriási rettegésparádét fog megint rendezni, hogy mennyire tragédia ha elszigetelődik az ország. Aztán jó kérdés, hogy ezt beveszik-e még az emberek, vagy már orientálódtunk annyira a világban, hogy észrevegyük, hogy ez kamu - mert annak idején se sok síutat és virslimegrendelést mondtak le mondjuk a Schlüssel-Haider miatt, mert a politikusokon és a médián kívül mindenki másnak ez körülbelül mindegy volt.

abdul hackeem 2014.05.28. 18:22:58

@Shenpen: "annak idején se sok síutat és virslimegrendelést mondtak le mondjuk a Schlüssel-Haider miatt" => eredeti tőkefelhalmozás :-D

explanatus 2014.05.28. 18:35:51

Azért ha a gazdaságilag legerősebb EU ország közszolgálati rádiója nemzetközi sajtószemlézéskor olyan magyar sajtótermék cikkére hívja fel a figyelmet, mint a Népszava, akkor nem lehet csodálkozni azon, hogy a mieink az EU bicikliküllői közé akarják dobni a pumpát.

Úgyhogy, az EU meg legerősebb országa lecserélhetné a Népszavát "tényezőnek" beállító sajtófigyelőjét. Talán ha ott, ők is naprakészek lennének belőlünk, és nem riogatnák velünk a saját választópolgáraikat más lehetne a hangnem.

Ehhez persze itthon is tenni kéne ezt meg azt. Durcás gyerek még az oviban sem éri el célját, bár mindenki ráfigyel (egy rövid ideig).

___________________________ (törölt) 2014.05.28. 20:24:15

@explanatus: Jogos, de tisztes balos lapot nemigen tudunk ajánlani, azt meg ők sose hinnék el, hogy minden balos lapot kerüljenek, mert az ő baluk nem ennyire gáz.

Én tisztes balost ma csak bloggerban ismerek (fent és lent, fotelforradalmár). Újságban nem.

Régen még talán a HVG (lib, nem bal) de sikerült elkúrniuk azt is. Index? Hmm. Határeset.

Mit kéne _reálisan_ csinálniuk?

___________________________ (törölt) 2014.05.28. 20:29:46

@unionista: egy dolgot fogjon fel már mindenki, hogy az emberi viszonyok ultima ratio-ja az erőszak. Háború, polgárháború, forradalom, akármi. Minden más annak elkerüléséről szól kb. civilizált alternatívákról. De ezt FOLYAMATOSAN észben kell tartani, hogy minden civilizált politika végső soron arról szól, hogy "mert különben lövünk". A civilizáció annyi, hogy igyekszünk ez előtt megállni.

Maga szerint a magyar közhangulatban egy ilyen húzás növelné vagy csökkentené a vérontás esélyét és mennyivel?

Szerintem növelné és sokkal.

Szóval - ha jót akarnak nekünk és van egy csöpp eszük, nem akarják. Különben lényegében átmegy a Jobbik Arafatba - HAMASZba kb. És ha valamit nem akarunk, az ez.

NEM SZABAD feltételezni, hogy mindig minden forgatókönyv békésen megy végbe. Ezt baszták el a nyugati hatalmak többször és folyamatosan a közel-keleten. Nem hitték, hogy Szaddam után pl. nem lesz békés megoldás. Nem lett.

egyetmondok 2014.05.28. 22:01:46

@Shenpen:
A jó öreg Brelus-papa,vagy Haider a Fideszhez képest rendes liberális demokrata politikai figurák.
Eszükbe se jutott volna vadiúj közjogi rendszert - ráadásul, ahogyan bloggerünk is mondja, illegtimet - csinálni a saját hazájuknak.

nevetőharmadik 2014.05.28. 22:53:09

@Shenpen: Igaz, viszont Chamberlain is azt hitte, hogy ha szépen eteti a kisgömböcöt, az majd megszelídül és nem borítja lángba Európát :P

___________________________ (törölt) 2014.05.29. 00:11:53

@egyetmondok: na akkó' most tisztázzuk már, hogy azért rossz-e új közjogi rendszert csinálni, mert új és rendes konzi mindig a régi mellett van, vagy pedig azért, mert tök feudális meg ilyenek, szóval régies és rendes haladó nem lép vissza :)

Lehet kúrogatni a fideszt, én se vagyok szerelmes bele, csak tisztázza már mindenki, hogy pontosan melyik szemszögből teszi már.

Viszont az illegitim érvet leszarom. Már bocsánat. Ennél százszor jobb érvek vannak, akár a fidesz ellen, akár mellette. Ez pont nem jó?

Magának is vannak ilyen jogpozitivista hajlamai, mint HaFr-nek?

A helyzet a következő: a legitimitásnak, jogosságnak pont annyi értéke van, mint az adott rendszernek, amelyen belül jogos. A rendszerváltásnak lényegében legfőbb célja az életszínvonal volt. 20 év alatt az EU fizetéseinek 25%-át bírta elérni. Innen kezdve ki a túrót érdekel, hogy ezen sikertelen rendszer szabályain belül mi legitim?

Ismétlem, lehet a fideszt ekézni. Megérdemli. Csak ne pont azzal már, hogy egy sikertelen, bukott rendszeren belül pont nem legitimnek számító dolgokat csinál. Miért kéne ennek megfelelni?

Ekézzük a fideszt inkább pl. azzal hogy nem hozott létre sok kisbirtokot, azaz vidéki paraszt polgárságot, ennek több értelme van.

Értsük már meg hogy a konzervativizmus mint megőrzés nem bármi megőrzése, hanem akkor érvényes, ha funkcionális a rendszer és megőrzésre érdemes. Ahol organikusan fejlődött, olyan országban egyszerű, de ahol szétdúlták, ott először megteremteni, visszaépíteni kell, aztán őrizni. Nem mondom, hogy a fidesz ezt csinálja - de ebben a szétdúlt helyzetben nyilván nem a szar megőrzését, hanem a megfelelően újraépítést követeljük tőle!

___________________________ (törölt) 2014.05.29. 00:17:18

@nevetőharmadik:óbasszameg, de unom, hogy az alapoktól kell kezdeni.

Van kétfajta nacionalizmus. Az egyik ezt mondja, hogy mi fasza felsőbbrendűek vagyunk, a mi hatalmunk normális és jó. Másoknak direkt jó, ha mi kifosztjuk őket, mer' mi hozzuk a civilizációt. Ilyen volt a német / nyugati. Az egész a hatalmi helyzet legitimizálása.

A másik azt mondja, hogy mi nem vagyunk felsőbbrendűek. Mi olyanok vagyunk, mint a többi. DE minket alsóbbrendűen kezelnek. Ez ellen lázadni kell. Ez a hatalmi helyzet elleni lázadás. Ilyen a magyar nacionalizmus. (De mondjuk ilyen volt anno a vietnami is. TÉNY, hogy Ho Si Min csak viccből volt kommancs, nem Lenin, hanem George Washington volt az ideálja.)

Hogy lehetne ez a kettő egyforma? Hogyan lehetne a hatalmat legitimáló, és a hatalom ellen lázadó nacionalizmus egyforma?

brodsky 2014.05.29. 01:00:19

@Shenpen: Ha így is tipizálnánk a nacionalizmust(amit minimum leegyszerűsítőnek tartok), akkor sem áll, hogy a magyar tradícionálisan a második kategóriában lenne (pl kisebbségekhez való viszony a kiegyezés korában, 2 világháború közötti elképzelések)

egyetmondok 2014.05.29. 07:50:41

@Shenpen:
Meg kéne már értse a magát szívesen jobboldalinak gondoló,különösen a fiatal magyar gondolkodók és megszólalók (remélhetőleg) egyre nagyobb létszámú együttese, hogy Európában a liberális demokrácia egész államhatalmi konstrukciójával tényleg véget ért a történelem.

Ebből visszafelé nincsen út (mint amivel Orbán most próbálkozik),előre azonban lehet benne menni,ez az egyetlen államhatalmi rendszer,amiben ilyet tenni egyáltalán lehetséges.Ilyen nincsen másik.

(Fukuyama egy marha volt,amikor visszavonta híres tézisét. Lehet,a világ bármely más részét tekintve igaz,hogy a liberális demokrácia exportja nem biztos,hogy működik --- de Európára ? Itt semmi más nem működik.)

A Fideszt ezért kell ekézni. A gazdaságpolitikáját minek ? Azt ismerjük, az pont az,mint amit ő maga elkezdett 2000 körül,majd a szoci/szadesz koalák csináltak tovább 2010-ig (kivéve a Bajnai egy évét).

Ha van,ha lehet az új magyar konzervativizmusnak egyáltalán értelme,akkor az a joguralom helyreállítása iránti szép közösségi igény felkeltésében található meg.

És egyáltalán nem kell szégyenkezni az 1990-2010 közötti magyar államhatalmi berendezkedés (közjogi rendszer)miatt,azt pedig,azt a hibát egy magát konzervatívnak gondoló véletlenül se kövesse el,mint Ön Shenpen, hogy valami vulgármaterialista alapon - csak mert akkora a fizetés itt,amekkora - ítéljen meg majd kukázzon ki egy egész politikai/hatalmi rendszert; hogy itt,tehát a pénz körül keresgélje egy európai társadalom államhatalmának legitimációját.

A konzervatív tartózkodjék,ha lehet a materializmustól,annak nemzeti és nem nemzeti verziói ippeg ölég pusztítást csináltak már ebben az országban.

tamas11 2014.05.29. 20:30:51

@brodsky:
Miként hat napjainkban egy 150 éve állítólagos hagyomány? Mi lesz azok sorsa, akik ahhoz akarnak "tudnak" igazodni?

tamas11 2014.05.29. 20:41:40

@explanatus:
melyik Népszava-cikkre hívták fel a figyelmet?

explanatus 2014.05.29. 21:50:04

Ne haragudj, nem tudom. Amikor említették az újság nevét, pár másodperc után megnyomtam a keres gombot. A héten volt a 12:50-es Presseschau-n a DLF-en. Visszakeresheted itt : www.deutschlandradio.de/podcasts.226.de.html

brodsky 2014.05.29. 23:15:25

@tamas11: Szerénytelen lennék, ha azt mondanám hogy tudom a választ, de szerintem ez a hagyomány erősen benne van a jelenlegi kormány "majd mi utat mutatunk Európának" attitűdjében is. Meg az is látszik hogy pl a történelmük nagyobb részében elnyomott országokban (pl balti államok) "konstruktívabb" erő tudott lenni a nacionalizmus (sikeresebb volt az átalakulás, mondjuk az orosz kisebbségek helyzete meg árnyoldal).

wowerman 2014.05.31. 18:53:03

Ez a blog (meg párt... nevetséges) is csak Orbán szekerét tolja, ennyi. Veletek is csak sűrűbben vagyunk.

Egyébként segítek értelmezni a dolgot.
Nem azt mondták hogy a szélsőjobb európai, Orbán meg nem.
De most Orbán jobban fenyegeti Európát mint bármilyen Vona Gábor. Miért?
Mert Orbánnak hívják a miniszterelnököt, ő irányítja az országot, és ő fogja olyan csődbe vinni hogy ahhoz képest Görögország és Ukrajna gazdasági-pénzügyi állapota álom lesz.

explanatus 2014.06.01. 11:19:55

Eldőlt. Támogatja Jean-Claude Juncker kinevezését az Európai Bizottság élére Angela Merkel.
ttp://mno.hu/hirtvkulfold/merkel-kiallt-juncker-mellett-1229631

Újabb „szabadságharcot” vesztettünk el. Pedig „jók” voltak a kilátásaink. Bár egyik kéretlen szövetségesünk gátat akar vetni a munkaerő szabad áramlásának, beleértve ebbe bennünket magyarokat is, de mi szövetkezünk vele. Pedig ezzel kimondta, elég volt belőletek, de mi azért vele vagyunk.

Az EU választás győztese az Európai Néppárt. Listavezetője egy nálunknál is kisebb ország polgára. Ahogy már győztes választás esetén az (még nálunk is) lenni szokott, a listavezető jogot formál vezető szerepre.

Könnyű lenne most azon élcelődni, milyen eredményre jutnánk a tízmilliónkkal az ötszázmillió ellenében. Inkább az érdemel figyelmet, hogy nem akarjuk elismeri egy választás eredményét. Olyan ez, mintha mondjuk egy „kamupárt” azzal állna elő, a kétharmad listavezetője helyett, mert minket a listavezető leszólt egyszer valamiért, nem kell, de biztosan van a győztes táborban valaki helyette, ki nekünk is megfelel.

Egyet nagyon időszerű lenne bevallani, még ha nehezünkre esik is. Az EU (pénzei meg az eu multik beruházásai) nélkül nem sok mindent tudnánk felmutatni. Olyannyira, hogy mára, a majd két évtizedes folyamat eredményeképpen, több mint félmillió (nemzetközi szinten is teljesíteni tudó) magyar munkavállaló, „idegenben” fizeti adóját, nyugdíj- és egészségügyi hozzájárulását. (Itthon ez nem hiányzik? Még nem?)

EU pénzekből próbáljuk megteremteni a magyar munkaadót (nagyon helyesen), de már túl vagyunk a hetedik napon is és az Istennek se akar megszületni az a magyar munkaadó, aki a magyarokat európai szintű bérekkel csalogatná magához, (azaz vissza a hazába), hogy itt, együtt, a kint szerzett tapasztalatokkal kirángassuk a kátyúba ragadt szekeret.

Ehelyett szabadság-harcolunk. És elbukunk, mint annyiszor. Már csak az hiányzik, hogy Arany Jánossal szólván odakiáltsuk az EU-nak:

”Volna puskaporunk, ... megbánnátok!”
süti beállítások módosítása