1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.05.20. 18:52 HaFr

Szisztematikus leépülés

Meghallgatám Varga és Cséfalvay szakértő urakat, amint megfúják a fanfárokat a gazdasági adatok láttán, és ki tudja, hanyadszor az utóbbi 12 esztendőben, szembesülém a szisztematikus valóságtorzításnak az érzékekre gyakorolt kegyes hatásaival. Engedék ugyanis a kísértésnek, és rövid időre bódultba kerülék az olyan kijelentésektől, hogy "Európa leg..." meg a "régió leg..." meg a "nyolc év leg..." -- hát, jó vala. Ha rövid es vala.

Mert kénytelen voltam felébredni, na mire?

1,1%-os negyedéves GDP növekedés (ezt is milyen forrásokból? és hol van ezek között a versenyképes magyar tulajdon? és hol van ehhez képest a régió?), 84,6%-os bruttó államadósság (picit vegyük elő újra harcos és definitív miniszterelnöki tódításokat az államadósságnak egy nemzet életében betöltött végzetszerű szerepéről, mintegy három évvel ezelőttről!), ezermilliárdok szabályos eltűnése a rendszerből, a versenyképességi, szegénységi, PISA- stb. ranglistákon való konzekvens lecsúszás, a sajtószabadság- és a korrupciós indexünk kitartó romlása, beruházási ráta a béka feneke alatt, magyarán a társadalmi kompetenciák újratermelése már a tegnapelőtti szinten sem működik ... igen, hallak, olvasó, hogy mi van az ezeket felülütni hivatott deficittartással, deflációval (rendes 3% közeli maginfláció mellett), és külkereskedelmi többlettel... na, mi? Hát semmi. Ezek nem eredmények úgy, ahogy nekünk volt szerencsénk elérni őket. Ellenben mind sokba kerülnek valakinek, társadalomnak és magántőkének, miközben a halk sóhajtással kísért kiskereskedelmi eszmélkedést pedig az ellenkező értelmű jelek eluralkodásig a külhonban kalandozó magyarok hazautalt pénzeinek tudom be, ha nem haragszik a T. Gazdasági Misztérium. Ugyanis nem lehet másnak. A valóság az, hogy szisztematikus leépülés folyik az egész társadalomban.

Elképesztő felelőtlenséggel folyik a valóság átértelmezése. Dilettáns, a gazdasági mélyvalóságot hírből sem ismerő miniszter, földrajztanár államtitkára, és a miniszterelnök fantaszta jobbkeze szolgálják ki a valóság megerőszakolásának jellegzetes, radikális programját -- és vajon meddig mehet még ez? Ha ők nem látják, hogy a tüdővészes, gennyes sebhelyekkel borított, üszkösödő gazdaságunk lassú megindulása a pincéből a derengő napfény felé nem a kormány zsenialitása miatt, hanem éppen a kormány agresszív dilettantizmusa ellenében történik, vajon miért nem látja ezt a szaksajtó, az ellenzék, a média? Mi ez a folyamatos, alélt picsogás a pillanatnyi gazdasági kép értelmezései körül? Mintha senkinek sem lenne fogalma itt az éppenséggel egymást erősítő negatív tendenciákról, a big picture szükségképpen egyre szomorúbb voltáról! Várják a csodát?! Ez valami új közgazdasági fogalom?

A kormány mindenütt gyatrán teljesít, amit mérni lehet, és mindenütt égbekiáltóan sikeres, ahonnan a mutatószámok észveszejtve menekülnének. Emlékezetpolitika, szabadságharc, folyamatos meghurcoltatás majd ökölrázás az EU-intézményekben, pálinka, akác, életfogyt, "üzenetek" Brüsszelnek, folyamatos élcsapat-komplexus és hadiüzem-feeling. Hogy meddig mehet még a valóság ilyen elképesztő, irracionális meghágása, csak a jó ég tudja. Milyen örvendetes is volna, ha a nép érzelmeinek meghekkelése az értelmének jobbítása érdekében (vagy legalább az értelem titkos akciói mellett) történne! De nem.

Az egész egy robusztus ostobaság, úgy, ahogy van.

47 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr706185229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

integrans 2014.05.20. 21:41:44

Ha szabad a tőke áramlása, akkor a társadalom alapvető javakhoz való hozzáférése vajon, hogy - hogy nem (védett) biztosított ugyanezen az elven?

Avagy történhetnek-e egyáltalán jogszerűen a tőkerámalások gyarapító/felhalmozó hatásai, az általános alapszükségletek kielégítéseinek rovására?

Illetve, mi a teendő, amikor egy demokratikus jogállam láthatólag nem a közjót szolgálja, hanem egyre jobban kiszolgáltatja a lakosságot a haszonszerzési erőfölényeknek?

Jedburgh, Darius R. (törölt) 2014.05.20. 21:56:28

Nem egészen az a hangvétel, ami az Orbán beiktatási beszédét értékelte...

DE: itt van egy link, érdemes elolvasni:

www.stratfor.com/weekly/borderlands-hungary-maneuvers

Geopolitikai és történelmi kontextusba helyezi az eseményeket, folyamatokat, párhuzamba helyezve Orbán és Horthy manővereit Mo. szuverenitásának megőrzéséért. Nem beszél az irredentizmusról, mint a Horthy éra fő motívumáról, és főleg arról, hogy a Horthy-féle pávatánc (az ország szuverenitásának megőrzése, és a vesztes háborúból való kisomfordálás, ellentétben a románokkal, tragédiába fordult).
A Horthy-korszak vállalható részei, főleg a Bethlen-konszolidáció, súlyosan hiányzik napjainkból. De hol van a mai gr. Bethlen István? (Megsúgom: sehol, és nem is lesz.)
A mai elit erre képes, korrupció, inkompetencia, rövidlátás, monkey business.
Kompország lehorgonyzott a keleti-parton.

egyetmondok 2014.05.20. 22:34:00

Olvasom Oblath nagyszerű írását " Az árfelzárkózás és a bérelmaradás illúziója " címmel, gondolok egy nagyot,és hétvégén sporttársi,bő társaságban, sörözés közben, politika és nők, mi más,felvetem, hogy kinek mi a véleménye arról, hogy itt bizony masszívan nyugati árak,viszont szar bérek vannak.

Nem reprezentatív közvéleménykutatásom eredménye lesújtó: hibátlanul mondta fel mindenki,egy-két kivételtől eltekintve,akit lehurrogtak udvariasan, az új magyar idők új hamis-tudatát: itt bizony azért tulajdonképpen nyugati árak vannak, és nagyon szar,nem nyugati bérek.

A megkérdezettek szinte kivétel nélkül egyetemet végzett emberek...

Oblath külön meg is említi,hogy az,hogy ilyen sületlenséggel a Jobbik jön,hát najó,de hogy az EGYÜTT - PM, az rémes.

egyetmondok 2014.05.20. 22:37:43

@integrans:
A tőke szabad áramlásáról tudjuk, hogy micsoda.
A társadalom alapvető javakhoz való hozzáféréséről lehet,Te meg én sose fogunk megegyezni.
Ennyi csak a különbség,de ez akkora,hogy tán soha sem lesz a kettő együtt egyáltalán csak említhető se.

nevetőharmadik 2014.05.20. 23:36:50

@egyetmondok: Hol lehet hozzáférni ehhez az íráshoz? Nagyon érdekelne.

abdul hackeem 2014.05.21. 00:03:39

Nagyon jó írás. Sajnos. Szisztematikus leépülés helyett én leépítést látok. A bajos az, hogy ennek a levét mindenki inni fogja. Az egymás tökét szorongató, egymást az orránál fogva vezető elitünk azért mert egyszer valaki túlszorít vagy koppan. A középosztály azért mert hagyta magát korrumpálni és vagy az apanázs fogy el, vagy jön valaki aki nem őket pénzeli. A többi mindig szívni fog.
"Milyen örvendetes is volna, ha a nép érzelmeinek meghekkelése az értelmének jobbítása érdekében (vagy legalább az értelem titkos akciói mellett) történne!" De akkor nem lehetne Rezsicsökkentő Gólemből Kémügyi Szellem.

abdul hackeem 2014.05.21. 00:07:09

@egyetmondok: Az mégis elgondolkodtató, hogy ugyanazt a munkát, ha egy transznacionális cég magyarországi fióktelepe fizeti, akkor csak feleannyiba kerül, mintha a németországi vagy angliai fióktelepe fizetné ugyanannak a jól képzett magyar munkavállalónak úgy, hogy esetleg a munka tárgya harmadik országban van. Egyébként egyetemi végzettséggel el lehet helyezkedni freelancerként, máris a piac határozza meg a fizetést a tudás, mobilitás, végzettségek, tapasztalat és mentalitás alapján.
A kicsinyesség más kérdés, mármint, hogy olcsón venni mindent és az én hihetetlen teljesítményemet itt nem fizetik meg.

Doberdo 2014.05.21. 07:45:04

Orbán felismerte, hogy a robusztusan ostoba magyarokat robusztus ostobaságokkal tudja megnyerni. Ahogyan egykori barátom mondta:
"Ezek mennek, meg a pirított hógolyó"..

s.g.l. 2014.05.21. 07:48:48

A valóság átértelemezése a hülye, impotens, debil baloldali mergszólalók (politikusok, médiások) miatt van, mert képtelenek kezelni a hazugságokat, karaktergyilkosságokat.

A választást is emiatt bukták. A fidesz végighazudta a 4 évet és az ellenzék képtelen volt ezeket visszagyűrni, leleplezni a fideszt.

legalább 90% kommunikáción múlik a választási siker. makogó hülyékkel nem lehet választást nyerni.

Moin Moin 2014.05.21. 09:32:46

"Magyarországot minden évben kifosztják, de nem bírnak vele, mert minden évben újra kezdődik a gazdagsága. A szép, vidám, nevető május előjön és mindent visszahoz megint…” – írja Mikszáth Kálmán...

...Most épp május van!:-)))

egyetmondok 2014.05.21. 09:33:51

@abdul hackeem:
Akár nem feleannyiba,hanem negyedannyiba.
És igen, nagyon is igazad van,ezen kellene elgondolkodni.
Oblath Gábor megtette,a politikusoknak is illene,s tán el lehetne érni,hogy ne jöjjön senki ilyen egetverő butaságokkal.

egyetmondok 2014.05.21. 09:34:31

@nevetőharmadik:
Az ÉS-ben jelent meg, a múlt heti számban.

NotaBene 2014.05.21. 09:47:06

@s.g.l.: Azzal egyetértek, hogy a kommunikációnak jelentős szerepe van a választási sikerben. Szerintem annak van óriási jelentősége, hogy milyen témákról beszél, illetve nem beszél egy politikai erő. Az egyes ember a számára nem minden kérdés egyformán fontos.
A sajtószabadság témakörében bármilyen zseniálisan kommunikál egy politikai erő, a rossz közbiztonságú vidékeken a bűnözés elleni harcról makogó több szavazatot fog gyűjteni.
A baloldal a témaválasztása miatt veszítette el a vidéket és a fiatal férfiakat.
A fidesz hibáinak kommunikálásánál is érdemes lenne átgondolni azt, hogy különböző érdekek vannak. A „pálinkafőzésért vívott szabadságharc” lejáratása, kinevetése például teljesen kontraproduktív azoknál az családoknál, ahol már a dédnagymama is zugfőzéssel foglalkozott. A fidesz ellen sok esetben jogos (Pl.:korrupció, etatizmus) kritikát is sokak szemében hitelteleníti a totális szembenállás.

István Tamasi 2014.05.21. 10:20:14

@integrans: A társadalmi és a korábban mások által megszerzett egyéni javakhoz - lásd földmutyi, trafikmutyi, takarékszövetkezeti mutyi, szerencsejáték mutyi, stb - hozzáférés amutyiviki által plakátokon közzzétett jelszó - csak a fidesz - szerint értendő.

István Tamasi 2014.05.21. 10:22:54

Mutyiviki uralmáról nekem a brezsnyevi pangás jut eszembe.

stoppos76 2014.05.21. 11:33:36

Szerintem kuszaszem kapitány és összes barátja fejjel lefelé nézi a monitoron a diagrammokat, így ami csökken, nő, ami nő, csökken.

kiir 2014.05.21. 22:40:34

Amúgy nem szeretem, ha az indulatok elmossák az érvek körvonalait. Szögezzük le, hogy Varga Mihály nem dilettáns és Cséfalvay lényegesen több (volt), mint földrajztanár. Oké, értem én: bűnük, hogy nevüket adják a kurzushoz, mint ahogy Heim Péter is.

Kössünk kompromisszumot: a nevezett úriembereknek szakértői jelenük nincs, de szakértő múltjuk azért van. A jövőjük még ismeretlen.

panelburzsuj 2014.05.21. 23:16:17

@kiir:
Na, két lépésben matt lesz itten...

1. Szóval Varga, Cséfalvay meg a többi tótumfaktum nem a múltjával kurválkodik, hanem ennen testével torlaszolja el a megromlásba - (=azaz a helyükbe) - törekvő gyanútlanok útját. Varga, Cséfalvya & al. - áldozatok.

2. Varga, Cséfalvay meg a többi tótumfaktum azért kapaszkodik a karfába, nehogy arra méltatlanok, sőt direkte gonoszok telepedjenek a székükbe. Varga, Cséfalvay & al. nem csupán áldozatok, hanem egyenesen - hősök.

+ Wunderwaffe: belülről bomlasztás...

Fiatalodtam harminc évet.

kiir 2014.05.22. 00:19:42

@panelburzsuj:

Állításom csak arra vonatkozott, hogy nem dilettánsok. (Ha megfigyelted, Kuszaszemet nem is soroltam föl közöttük.)

Az erkölcsi megítélés más tészta, azt rád hagyom :)

panelburzsuj 2014.05.22. 00:29:35

@kiir:
Mondjuk ki a határozatot! :)

Egyetértünk abban, hogy nem ügyefogyottan bénáznak, hanem hozzáértően rombolnak.

integrans 2014.05.22. 01:48:09

@egyetmondok: Akkor azt mondod, hogy a neobarbár igazságtalanságok szerinti meghatározottságokat kellene elfogadni törvényességnek?

integrans 2014.05.22. 01:52:29

@István Tamasi: Hinni a templomban szokás inkább, persze ha a politikusok is papok, akkor tessék csak tessék hinni és közben fizetni a ministrálók költségeit újra meg újra meg újra?

integrans 2014.05.22. 01:55:06

" Az egész egy robusztus ostobaság, úgy, ahogy van."

Igen, de akkor mégis kik fogadják mindezt el helytálló közjogi állapotnak, és hogy-hogy?

Szúrófény 2014.05.22. 06:08:48

@Jedburgh, Darius R.: Valóban a Tanácskormány újra tudja mozgósítani a tömegeket a haza védelmére és katonai sikereket ér el! De ha a munkások a parasztok megvédik az ország integritását, akkor továbbra is övék kell maradjon a hatalom, mert a katonai siker legitimálja őket az ország további vezetésére is! Tehát a magyar uralkodó osztály inkább lesz a honvédő háború árulója (Julier Ferenc, Horthy Miklós, Bethlen István, Teleki Pál grófok) mint saját osztályérdekeinek ellensége. Nemeskürthy: Édes Erdély 116. lap
A számszerűen és stratégiailag fölényes helyzetben támadó Vörös Hadsereget a vezérkar főnöke, Julier Ferenc gonosz árulása kergette vesztébe. A hadrendet, az "ordre de bataille"-t Julier a bécsi Pokorny csoport útján eladta Bethlenéknek. Hírvivő Gömbös Gyula vezérkari százados

Szúrófény 2014.05.22. 06:20:30

@egyetmondok: Úgy növekszünk, mint a viccbéli Pál Marci farka! Szétment rajta a nadrág, és örült, hogy megnőtt "tegnap még csak fele lógott ki"!

egyetmondok 2014.05.22. 07:54:50

@integrans:
Én nem tartom neobarbár igazságtalanságnak azt,amennyi bért a magyar gazdaság munkaadói a gazdaság fejlettségéhez képest kifizetnek a magyar munkavállalóknak.
Ez sem nem igazságos,sem nem igazságtalan,sem nem jó,sem nem rossz, ez nem egy erkölcsi ügy: erre képes jelenleg a magyar gazdaság.

(Az már inkább lehet morális kérdés,hogy a fejlettségünkhöz képest itthon létező béreket az állam mekkora közteherrel suhintja meg...)

egyetmondok 2014.05.22. 08:22:29

@integrans:
Úgy tűnik, hogy a társadalom politikailag tudatos részének döntő többsége ezt szó szerint helytálló közjogi állapotnak fogadja el.

unionista (törölt) 2014.05.22. 14:31:39

@panelburzsuj:
feudális építkezés ez. és sajnos nincs másik útja a polgárosodásnak. az a feudalizmusból való átmenet a kapitalizmusba. csakhogy ez országosan egyidejűleg valószínűleg nem mehet végbe. azért, mert a magyar társadalom eredendően nem nyugatos. a nagyobb városoknak a feudalizmus keményebb nemzetieskedő változatát kell megtörniük. 18-ban talán lesznek független képviselőtestületek. a kisebbek ezután az ismétlő szocialista kormányokkal viaskodva vívhatják ki a sikert.

unionista (törölt) 2014.05.22. 14:33:58

@Jedburgh, Darius R.:
amit orbán csinál az leginkább titoizmus.

unionista (törölt) 2014.05.22. 14:40:26

@integrans:
4,8M választópolgár (60%) szavazott ezekre a pártokra. ezeknek az embereknek nagyjából fele támogatja a kormányt. ez nem túl erős legitimáció. de azt sem lehet mondani, hogy gyenge.

panelburzsuj 2014.05.22. 15:28:14

@unionista:
Az orbáni építkezés - az echt orbanizmus.

De az alkotó a geometriához nem/sem ért.

Maximum a (ki)forgatáshoz.

Ebből lesznek aztán ilyenek:

organizmus - (Szörnyen Szervilis Szervülés Rencere)

[forgatás civilből cirillbe: CCCP]

orqanizmus - (mindenféle szélnek vitorlája lennék...)

Talpasbetű meg monnyonle. Sans talp sokkal szebb... :((

panelburzsuj 2014.05.22. 15:40:22

@panelburzsuj:

De nem tud lemondani a harciaskodásról se, pedig már az öreg dakota Laboda is figyelmeztetett:

"Hogy minden baj, inség háborúból ered:
Döghalál, sok vén lyány, sok rossz vers... hiába!"

Így fordul aztán az orbanizmus előbb ordenarizmusba, majd orfanizmusba ...

(Cassandra puszil mindenkit)

Attitude Adjuster · http://atta.blog.hu 2014.05.22. 23:28:38

"és hol van ehhez képest a régió?"

Nem is tudom, nézzük, mit tud erről a Financial Times?

blogs.ft.com/beyond-brics/files/2014/05/CEE-growth-e1400149548970.png

Ó, a mocskos orbánbérenc sajtólakájok!

Szúrófény 2014.05.24. 04:38:05

@integrans:Gyökerek 1. Törvényszerűen mondhatjuk ki: hitvány idősebb nemzedékek mellett felnőtt ifjúság még hitványabb. Csak: ha az élet kényszerei az idősebb nemzedékekben már megindították az erkölcsi tisztulás, a közösséghez tartozás folyamatait: csak akkor lehetnek úrrá az ifjúságon az egészséges erkölcsi erők s a szolidaritás mély indításai.Szabó Dezső
gyökerek 2 Apám zsidó származású református!
Gyökerek 3 , a zsidó fajiság acélos merevséggel szegül ellene minden változásnak és megmarad olyannak, amilyennek kétezer év alatt kialakult. Egyéb¬iránt ezen nincsen semmi csodálni való: a zsidó évezredek óta él tökéletesen zárt faji életet, vérkeresztezéseken nem esett át, szociális helyzete, parazita életmódja temérdek idők óta változatlan volt: nem volt hát semmi alkalma a variálódásra. Kiss Sándor

bz249 2014.05.26. 15:02:03

@Szúrófény: "A számszerűen és stratégiailag fölényes helyzetben támadó Vörös Hadsereget a vezérkar főnöke, Julier Ferenc gonosz árulása kergette vesztébe."

Ebböl csak az nem igaz, hogy a Voros Hadsereg szamszeru folenyben (enyhe roman foleny volt letszamban es jelentosebb felszerelesben) es strategialag folyenyes helyzetben lettek volna (a szolnoki hid nagyjabol kijelolte, hogy a merre lehetett tamadni es a romanok aprilis ota, amikor megszereztek a Nagykaroly-Bekescsaba vasutvonalat belso vonalakat hasznalhattak).

___________________________ (törölt) 2014.05.26. 16:51:11

Igazság szerint ha lenne egy 300%-ig Igazmondó Juhászokból álló kormányat, aki mindent tökéletesen csinál, az sem tudná megállítani a leépülést, mert nem tudja a semmiből a négyszeresére emelni a fizetéseket, azaz a nyugati átlagra, innen kezdve meg az van, hogy a legproduktívabbak, eltartók lelépnek, eltartottak (nyugger, iskolázatlan falusi roma) maradnak, és innen csak lefele van. (Sajnos, nekem sem egészen tiszta a lelkiismeretem ezen a téren, bár nem mentem túl messze és váltig ígérgetem magamnak, hogy ez csak átmeneti.)

És ez csak erősödni fog, mert ha egy tiroli kisvárosban van tíz magyar takarító, akkor lesz még harminc mert azokat már akár nyelvtudás nélkül is elnavigálja az a tíz.

Ez ellen a legjobb kormány sem tudna semmit tenni. Nem lesz, egyszerűen vudumágia nélkül nem lehet képzetlen munkáért bruttó 400 plusz jatt és aztán a képzett munka onnan felfele.

Azt lehetne tenni, hogy ezt az egészet nagyon őszintén bevallani - hogy ez objektíve megoldhatatlan történelmi helyzet.

Beszélgethetünk arról, hogy mi dilettantizmus, mi nem, de ha minden tökéletes lenne, akkor is így működne, kicsit olyan ez, hogy ha van egy sufni bétéd és a Google le akarja nyúlni egy alkalmazottadat, akkor tud annyit kínálni, hogy le is nyúlja és ha tökéletesen csinálod, dilettantizmus nélkül, akkor sem tehetsz ellene semmit, mert ehhez csóró vagy.

Tehát max. ezt lehetne beismerni.

De ugye tudjuk, hogy működik a választó - nem kifogást akar, hanem sikert. Úgy működik, mint a geci főnök, akit nem érdekel, hogy objektíven lehetetlenség, amit akar: oldd meg, vagy keres másikat, aki megígéri, hogy megoldja. És ígérgető, az mindig akad!

Innen kezdve az őszinteség nem nyerő.

Úgyhogy nem tudom, hogy én mi tennék a helyükben.

___________________________ (törölt) 2014.05.26. 16:56:43

@egyetmondok: "Olvasom Oblath nagyszerű írását " Az árfelzárkózás és a bérelmaradás illúziója " címmel"

Ez hol olvasható? 0 gugli eredmény. Cellulóz alapú adathordozón? :)

Azért kérdezem, mert vitatkoznék vele, hogy ez illúzió-e. Ez szerintem tény. A bér tény (EU átlag 25%-a), az árakkal az a kérdés, hogy mit néz az ember. Sok fejlett műszaki cikk még drágább is. Sok IKEA termék drágább is, mint a bécsiben. Mások meg nem. Vegyes, van ami jobb. Használt autó drágább, mert nyugaton annak már alig van értéke. Élelmiszer - erről az a véleményem, hogy ha mindenki a SPAR-ban venné rég éhenhalt volna az ország, szerintem a szomszédtól-komától kéz alatt vett fél disznó, az ordítozós teherautóstól vett tíz zsák krumpli, ÁFÁt nem látott élelmiszer tartja életben az ország felét. Cigi olcsóbb, még. Pia olcsóbb.

egyetmondok 2014.05.26. 17:02:13

@Shenpen:
Cellulózon is,meg ha van előfizu az ÉS-re.(2014.05.16.)
Érdemes elolvasni,szerintem a számai rendben vannak.

___________________________ (törölt) 2014.05.26. 17:05:30

@egyetmondok: én ott nem értem az egész matekot, hogy még a nagyon alacsony pincérfizetések mellett sem bassza fel a pénz az étteremtulajdonosokat, sőt elég sok bedől. Tehát nem egyszerűe kizsákmányolásról van szó, az osztrák étteremnek helyből bevételből is több van - miközben pont az éttermi árak nem annyival magasabbak (mondjuk 50%-kal magasabb árak főleg pia, 400%-kal magasabb pincérfizetés). És ez láthatóan nem azért van, mert a magyar tulaj olyan marha jól keres, tehát, mi hiányzik a képletből? A vendég, szerintem. Igen, de vendég meg azért nincs, mert alacsonyak a fizetéseket, alacsony tehát a kereslet.

Namost ezt lehetne rágni, de mielőtt teljesen belehülyülnénk a demand-sider és supply-sider közgáz négycsillió elméletébe, maradjunk annyiban, hogy a dolog nem megoldott, nincs olyan 100%-ig elfogadott elmélet, amit a Keynes-fanoktól a Hayek-fanokig mindenki elfogadna.

Innen kezdve szerintem egy dolog van. Ha azért nincs az étteremnek pénze pincérre, mert nincs vendég, és azért nincs vendég, mert neki sincs, akkor ebből az következik, hogy talán nem olyan luxusjószágokat kellene erőltetni, mint az étterem, hanem a Maslow-piramis aljából kiindulni: a legtöbb embernek létszükségleti termékeket kellene termelnie, szenet bányászni és búzát aratna, és ez adná meg a szűkebb luxuspiac alapját.

Vagy ha ez elmaradott, akkor az van, hogy a magasabb hozzáadott értékű terméket exportálni kell, ha hazai kereslet nincs.

De az nem működik basszameg, hogy mindenki éttermet és IT konzultációs céget akar belső piacra, és közben nincs meg sem a létszükségleti cikket termelő réteg, sem az exportáló réteg, aki erre más forrásból a keresletet megtermelni.

Így aztán főleg a munkavállalót sikerül exportálni.

egyetmondok 2014.05.26. 17:17:05

@Shenpen:
Oblath "mindössze" arra mutat rá az írásában, hogy hamis az a képzet,amely a magyar bérekről úgy gondolná, hogy azoknak "valójában" magasabbnak,bőven magasabbnak kéne lenni,és hogy ugyancsak hamis, ha azt gondolja bárki,hogy miközben itt nagyon alacsonyak a bérek,az árak viszont szépen felzárkóztak (a fejlett nyugati országok áraihoz).

___________________________ (törölt) 2014.05.26. 17:17:14

@Shenpen: nahogy értelmesebben fogalmazzak - azt én is tudom, hogy a vissza-a-bányába-meg-a-fődre azért félig-meddig egy romantikus illúzió, ami a fizikai munka romantikus becsületét többre tartja a számszerű eredménynél. Ezért is említettem a magas hozzáadott értékű exportot mint alternatívát.

De. Azt akarom ebből kihozni, hogy ahogy én azt látom, hogy a fél ország vagy legalábbis fél Pest nem létszükségleti, hanem félig-meddig luxusterméket akar eladni BELSŐ piacra, az nyilvánvalóan nem működhet, mert valamilyen más forrásból kell annyi fizetést osztogatni az embereknek, hogy legyen rá kereslet, és ez vagy export, vagy létszükségleti cikkek.

kb. 10 éve kb. 30-an végeztünk gazdasági informatika szakon. Mindenki lényegében ERP tanácsadó lett. Most akkor neki lehet állni kiszorozni. Minimum évente száz számlázható nap kell egy alkalmazott tanácsadó eltartásához. Ahhoz, hogy ERP kelljen (pl. SAP) nagy cég kell ügyfélnek mondjuk 10 milliárd árbevétellel. Évig átlagban egy ilyen cégnek 20 nap kell. Öt cég eltart egy tanácsadót. Saccra úgy négyszázan dolgoznak a szakmában. Ez nem sok. De azt jelenti, hogy kétezer darab tízmilliárdos árbevétel fölötti cég kellene, hogy eltartsa, és olyan kétezer darab, akinek jól megy, aki tud befektetni a jövőjébe, aki tervez előre, mert lát perspektívát. Van ennyi? Van a fenét. Magyarországot le tudná lazán fedni 50-100 ERP-s. Innen kezdve mondom azt, hogy a társaság háromnegyede kvázi lemehetne a bányába vagy aratni a földre: ez luxus, amit nyújtunk, ennyi luxus nem kell, több létszükségleti cikk kell, azzal kell megteremteni a keresletet a luxusra. Hát, vagy meg kell tanulni ezeket exportálni. De egyelőre magunkat exportáljuk külföldön munkavállalóként.

egyetmondok 2014.05.26. 19:06:47

@Shenpen:
Oblath nem arról ír,hogy mit kéne tenni,hanem, hogy ezzel az ár/bér üggyel mi a helyzet.
Amit írsz,azzal egyetértek.
Te is illúziókról számolsz be.
süti beállítások módosítása