1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.05.13. 18:37 HaFr

Orbán beszédéről baloldali barátaimnak

Mióta megírtam a kettővel ezelőtti posztot elveszítettem húsz barátot (khm), és nyertem negyvenet (khm), ilyen könnyen megy a barátkozás, és bár a nettó nyereség hízelgő, az elveszített húszat bánom. Ezért nézzük újra a dolgot magát.

1. Az Orbán-rezsim 2014-ig alig védhető.

2. A szombati székfoglaló beszéd irányváltást mutat, viszont nyilvánvalóan semmilyen garanciát nem tartalmaz a majdani gyakorlatra vonatkozóan.

3. Az irányváltás ígéretének joggal nem vagy nehezen hisznek azok, akik végigélték az elmúlt négy évet.

4. Legalább ilyen nehéz azonban többségüknek akár megérteniük is az ígéretet, és részrehajlás nélkül elbírálni azt -- ami érthető, hiszen a politikában sem lehet véleményt formálni az előítéletek, a keretezés és a tapasztalatok kiiktatásával. Ezért leírom, miben áll szerintem a változás.

-- Egyértelmű, többszöri elköteleződés a konföderális mintájú Unió mellett. (Nem emlékeznek már a kedves barátaim arra, hogy mennyit aggódtak az utóbbi időben ennek lebegtetése miatt?) 

-- Elköteleződés a keleti energiafüggőség csökkentése mellett, az európai energiaunió támogatása. (Nem emlékeznek már a kedves barátaim, mennyit aggódtak Paks kapcsán az orosz függőség miatt? Az aggodalom még most is jogos, de van valami, ami ellensúlyozza.)

-- Elköteleződés az emberi méltóság védelme, a szabadságot és a felelősséget összekapcsoló rend, valamint az igazságosság és a versenyképesség egyensúlya mellett. Ezek valóban nem baloldali hívószavak, de nem is jobboldaliak: hanem konzervatívok. És újak az orbáni nyelvezetben -- különösen a globális versenyre való figyelmeztetés, és az ország békéjének függővé tétele a versenyképességétől. Meglátjuk, mi lesz a sorsuk a gyakorlatban, mert Orbán beszédének a legnagyobb negatívuma a szememben éppen az elmúlt ciklusának értékelése volt. Ez a ciklus hosszú időre aláásta szerintem a a versenyképességünket -- szerinte éppen ellenkezőleg --, amit nem lehet visszafordítani máról holnapra, és radikális változásokat igényelne az eddigi gyakorlatban. (Szkeptikus vagyok.)

-- Jelek a korrupció visszaszorításának szándékára vonatkozóan -- voltak ilyen, a sajátjai felé tett figyelmeztetések a beszédben. Orbán kialakította, felsorakoztatta, megvásárolta és bezsarolta a hátországát (sőt talán a baloldalt is) abba a helyzetbe, hogy támogatniuk kell az ő politikáját, és most talán úgy gondolja, hogy miután alkalmuk volt megszedni magukat és a kincstár üres, talán el lehet kezdeni "dolgozni is" (ti. a közjóért). Meglátjuk.

-- "Eleget vitáztunk az alapkérdésekről, a meddő viták korszakát lezártuk." Valóban nehéz belátni a baloldalon, hogy a kb. egyenlő felek küzdelmeként folyó politika 20 év alatt a sok szempontból legjobb helyzetből induló posztszovjet államot a régió sereghajtójává tette. Ebben mindenkinek megvolt a része, de általában elmondható, hogy a liberális demokrácia politikai rendszere botrányosan teljesített. Orbán ebben a kérdésben természetesen maga sem ártatlan, még ha úgy is próbálja magát eladni, de -- ismétlem -- kétségtelen, hogy alulteljesítettünk. Ilyen értelemben további meddő vitákra (politikai kultúrharcra) valóban nincs szükség. "A vita, az egyetértés és a cselekvés egyensúlyára" van szükség. És rossz lehet tudnia a baloldalnak, hogy ezt nem ők fogják alakítani. De amit Orbán ígért ("európai közép") az önmagában nem elvetendő, még ha nem is felel meg (miért kellene megfelelnie?) a liberális demokrácia követelményeinek. "Csak" a realitásokat tükrözi. "Csak" demokratikus. Olyan demokratikus, amilyen, de ki az, aki jogosult felülbírálni a nép döntését? Sajnálni lehet, a létrejöttének körülményeit kritizálni lehet és kell, az okait boncolgatni kell, de felülbírálni nem lehet.

-- Valóban nehéz belátni a baloldalon (én se örülök neki felhőtlenül), hogy a politikai centrum hollétét definiálta, az Alaptörvényt pedig végleg legitimálta a választás, sőt legitimálták a rá felesküdő (és a mandátumuk vissza nem utasító és utcai ellenállásba nem vonuló) ellenzékiek is. A főleg nemzeti jellegű "alapkérdések" stb. részleteiről azonban lesz és kell vita, mondta Orbán.

-- Nehéz belátni a baloldalon, hogy a szélsőség meghatározását ahhoz kapcsolni, hogy "fenyegeti a magyarokat", érvényes kulturális alapállás, ha másmilyen is, mint a szélsőséget a jogállamhoz való viszonyuláshoz kapcsolni. A baloldalnak azt kellene felfedeznie, hogy meg kell tanulnia végre érvelni a saját kulturális krédója mellett, és nem abból szélsőségeseznie a másik krédó képviselőit. A baloldal ezzel ugyanis nem csak az inkompetenciájáról és a politika meg nem értéséről, hanem az intoleranciájáról is árulkodik. Ja, bizony.   

-- Nehéz belátni a baloldalon, hogy miért elégséges folytatást ígérni ahelyett, hogy pontokba szedett kormányprogramot adna a kormány feje. Nem elegáns talán, nem biztosítja a szándékok átláthatóságát, de tökéletesen elfogadható -- és ebben a kérdésben szintén kulturális törésvonal van a két tábor között. A konzervatív kormányzás nem technokrata, tervező-szervező jellegű, hanem alkalmazkodó, reaktív, óvatosan proaktív (még egyszer, ez nem volt jellemző a második Orbán-kormányra sem). Konzervatív szempontból folytatást ígérni untig elég, főleg, hogy a székfoglaló ennek a kereteit fel is vázolta. A jó kormányzás vagy a hiánya nem ezen fog múlni. (Az meg, hogy ezért nincs-e kormányprogram, el fog válni.)

Tehát az Orbán-beszéd szerintem a legjobb volt, amit eddig hallottam tőle, mert beszédként -- különösen a második fele -- is jó volt, és olyan irányba tett elmozdulásról tanúskodik, ami akár lehetővé teheti, hogy Magyarország kitörjön az elmúlt tíz év kudarcos politikájából -- amelynek kudarcosságát áttételesen Orbán is elismerte, amikor feltette a kérdés: a magyarok közül jó néhány személyes sikerei után "miért nem sikerült eddig együtt, nemzetként sikeressé válni". A beszédnek ezt a fájdalmas felismerését kár figyelmen kívül hagyni. Kár figyelmen kívül hagyni, hogy Orbán messze nem volt annyira magabiztos a saját lehetőségeit illetően, mint az elmúlt négy évben bármikor. Kár figyelmen kívül hagyni, hogy együtt kell megtalálnunk a kiutat a saját magunk ásta gödörből -- és ez valami más út lesz, mint amin Orbán eddig járt. És más, mint amin a baloldal jár.

 

komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr466160401

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Orbán, a diplomatikus 2014.05.14. 10:39:09

Avagy random képernyőkép a 444-ről. Most komolyan: Mekkora ész kell ahhoz, hogy egy miniszterelnök pont akkor fogalmazzon úgy, hogy harcolni fog a határon túli magyarság autonómiájáért, amikor a nagytestvére ugyanezzel a retorikával (és persze nem kev...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 12:03:22

@32FNewYork: most akkor nem értem, milyennek kéne lennem, Sír Káhnnak? vagy a dzsungelnek?

Bitang Inas 2014.05.14. 12:04:36

@elwood: sajnos nem, a meddő vita az virtuális politikai térben a nem fontos, szimbolikus ügyeken történő évtizedes lovaglás
pl. népi-urbánus

conchita wurst 2014.05.14. 12:08:37

@DrGehaeuse: Ezt messzemenően bizonyítja a hatáon túli szavazók között aratott szoclib sikersztori.

DrGehaeuse 2014.05.14. 12:11:57

@HaFr:

Jól megmondtad batyunak.
És még nem is vagy kemény vele.. :)

DrGehaeuse 2014.05.14. 12:17:08

@conchita wurst:

WTH? Én csak Kazincziskodtam egy kicsit. Nem kő mingyán nekemgyünni.. :)
Vagy nincs humorérzékem vagy nem az én kommentemre reagáltál vagy mivaaaan?

Blogger Géza 2014.05.14. 13:11:37

Na, vége egy jó kis írás ezen a blogon.

Persze a számadatok nem igazán tükrözik azt, hogy az elmúlt 4 évben romlott volna versenyképességünk, épp ellenkezőleg. Hatalmas mértékben fejlődött a bruttó és a nettó (importtal csökkentett) exportunk is. Mikor tekintünk egy vállalatot versenyképesnek? Ha helyt tud állni a versenyben, és a termékeit növekvő értékben el tudja adni. Pont ezt tette Magyarország az elmúlt 4 évben.

Ráadásul mindezt visszaszerzett pénzügyi függetlenség, csökkenő eladósodás, megszüntetett túlzottdeficit-eljárás, történelmileg is rendkívül alacsony állampapír-kamatlábak mellett. Ezek a sikerek a szélesebb néptömegek felé persze leginkább csak 2014-től, kisebb résben 2013-tól áramlottak, van ennek a dolognak egy átfutása. (csökkenő munkanélküliség, növekvő foglalkoztatottság - versenyszférában is, alacsony infláció, növekvő reálbérek, extra béremelések oktatásban és egészségügyben, növekvő lakossági fogyasztás, csökkentett rezsi, javuló lakossági pénzügyi pozíció stb.)

Természetesen versenyképesség egy ködös dolog, mindenki azt ért rajta, amit akar, de a megfogható gazdasági adatok alapján hatalmas fejlődés volt ebben az elmúlt 4 évben.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 13:13:47

@Blogger Géza: jó ,hogy nem mentél messzire, Géza, és mindig meghozod a jó híreket

Blogger Géza 2014.05.14. 13:14:31

@DrGehaeuse: Ezt a hülyeséget. Ezek teljesen normális magyar szavak, amelyeket szaknyelvben, de a mindennapi beszédben is gyakran használunk. Szoktasd magad a magyar nyelvhez, majd belejössz... Ha ez túl bonyolult, olvass Dörmögő Dömötört.

navan 2014.05.14. 13:15:18

@Blogger Géza: visszaszerzett ? penzugyi ? fuggetlenseg??? - meg csokkeno eladosodas??

:-) - hol??

Blogger Géza 2014.05.14. 13:16:05

@HaFr: Ja, hát a sok sopánkodást ellensúlyozni kell. A magyarokkal amúgy sem az a baj, hogy hurráoptimisták lennének. Épp ellenkezőleg...

DrGehaeuse 2014.05.14. 13:16:06

@32FNewYork:

Ezt most nagyon nemjól látod.
orv-bán és a hozzá hasonló megélhetési politikusok (ő maga mondta egyszer, hogy ez a szakmája, máshoz nem ért. ebből én megengedem magamnak levonni a következtetést) csak azért látszanak ekkora nagy embernek mert akkora mocsok nagy háttérhatalmi hátszél segíti őket (hol egyiket, hol másikat). De ne hidd, hogy adott esetben amikor a mögötte álló és őt(is) irányító hatalomnak egyszer majd terhessé válik nem fogják sokkal rondábban falra kenni mint akogy megtették azt furcsány pletyóval.
Mondhatod erre, hogy ez egy ConTeo, de fekete lyukat se látott még egy fizikus se mégis minden valamirevaló tudós elfogadja létezésüket tényként. A magyar politikában tapasztalható abszurditások és szürreális fejlemények szépen kirajzolják a háttérhatalmi erővonalakat mint a vasreszelék a mágneses erőteret.

Blogger Géza 2014.05.14. 13:18:17

@navan: Nem vagyunk már IMF-pórázon. A 2010 közepi 85%-os eladósodottságunk pedig 2013 végére 79%-ra csökkent, és további csökkenés várható. (A konvergenciaprogram 75%ot céloz meg pár éven belül.)

DrGehaeuse 2014.05.14. 13:22:46

@Blogger Géza:
Én már csak ilyen bunkó paraszt maradok. De köszönöm a kioktatást. :D
Lehet hogy nem elég nyílvánvaló ha ironizálni próbálok?
Faragnom kell még a stílusomat.

navan 2014.05.14. 13:23:56

@Blogger Géza: no hat ennek en ezredszer mar nem futok neki... de hogy Mo "visszaszerezte" volna "penzugyi fuggetlenseget" - ez megiscsak ugy hulyeseg, ahogy van. mikor volt valaha ez az orszag "penzugyileg fuggetlen"? es ma mitol lenne "fuggetlen"? ezek a szavak egyenkent es egyutt is bizonyos jelentessel birnak - de kulon es egyben sem alkalmazhatoak a mai Mo-ra.

Blogger Géza 2014.05.14. 13:24:55

@tobeor: Paks bővítésnek támadása a legnagyobb szemforgatás a baloldal részéről.

"Gyurcsány Ferenc akkor a parlament előtt azt mondta: "a kormánynak az a szándéka, hogy arra kérje az Országgyűlést, hogy még az idei év első félévben hozzon döntést arról, hogy a paksi atomerőmű kapacitását egy átfogó fejlesztéssel megkétszerezzük." Néhány héttel később - kormánypárti és ellenzéki egyetértéssel - el is fogadta a parlament a paksi bővítés előkészítéséről szóló határozatot."

www.hirado.hu/2014/01/22/gyurcsanyek-is-az-oroszokkal-akartak-bovittetni-paksot/

Igaz, akkor még azt gondolhatta, hogy megint jut némi "tanácsadási pénz" a Gyurcsány- família cégeinek is ebből, mint annak idején.

tamas11 2014.05.14. 13:30:26

@DrGehaeuse:
nem a te stílusodat kéne faragni, hanem bloggergézát.

Blogger Géza 2014.05.14. 13:32:40

@kublerek: Ez nem igaz, az ország sokkal többet termel (exportál), mint amennyit behoz:

napigazdasag.hu/cikk/9641/

Itt lehet látni, hogy az áruforgalmi többletünk a 2009-es 0,6 Mrd EUR-ról 2013-ra már 1,2 Mrd EUR-ra nőtt.

elwood 2014.05.14. 13:37:33

@Blogger Géza: Az átvételkori 82%-os adósság most becslések szerint kb. 84%-ra felcsökkent.
Bedarálva 3000 milliárdnyi manyup a spajzból(kb. 10%). Anélkül 94% körül van a GDP arányosan, ha fair módon hasonlítod.

www.origo.hu/gazdasag/20140319-18-eves-csucson-lehet-az-allamadossag.html

DrGehaeuse 2014.05.14. 13:39:25

@tamas11:
Ah so.. Erre nem is gondoltam! :)

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 13:41:16

@Blogger Géza: Géza olyan, mint gyerekkoromban a hatodik ötéves tervről készült kommunikék voltak

tobeor 2014.05.14. 13:41:49

@Blogger Géza:
1. Gyurcsányistának bélyegezni mindenkit aki kiáll a magyar érdek mellett, az egyik legnagyobb, és már milliószor cáfolt, de amúgy is abszurd aljas hazugság.
Aki ilyet hazudik, mint te, rendszeresen, az maga bizonyítja hogy fideszes troll - ennyit is érsz, bérhazudozó.

2. Gyurcsány több mint 5 éve volt miniszterelnök, tehát még annak a pár maroknyi embernek aki követi őt, azokat sem kötelezi semmire
- Fukushima,
- a napelemforradalom,
- az amerikai palagázforradalom,
- és az Ukrajna elleni orosz támadás
előtti álláspont.

Nem is te lettél volna, hanem aljas hazugsággal indítasz egyből. Te kis obersovsz-csicska.

Paks2 = HAZAÁRULÁS

És most menj, vedd fel a júdáspénzed, hazaárulók seggnyalója.

DrGehaeuse 2014.05.14. 14:10:32

@HaFr:
Ennyire nem lehetsz fiatal. Az csak sz 5. ötévés terv lehetett....

kublerek · www.vasalobolt.hu 2014.05.14. 14:10:35

@Blogger Géza: Kedves Géza te nagyon de nagyon kevered a dolgokat. A napokban megjelent KSH adatai szerint 84,6% os az eladósodottságunk. Ehhez képest hogy Orbán lenyúlta a MANYUP pénzeket 3000 Mrd HUF és egy csomó más pénzt is. Tehát van még mit Orbánnak hazudni ha azt akarja hogy higgyek neki.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 14:14:06

@DrGehaeuse: 1981-1985, 13 és 17 éves korom közt, előtte végképp nem érdeklődtem az ötéves tervek iránt

terrer 2014.05.14. 14:22:39

@Bitang Inas: nem az a lényeg, hogy TGM etalon-e. Ha nem az, akkor is tény, hogy ma Mo-on nincs a baloldalnak képviselete! Mert ugye nem állítja senki, hogy a gengszterváltásnak a homlokegyenest mást játszó pártjai a továbbiakban képviselték volna egy szemernyit is a munkásosztályt? Ugyan ki, a Wallisos Bajnai, a MOTIM-gyártulajdonos Gyurcsány, vagy a szolgálati terepjáróval Adriára járó Demszky? Ők lennének a kisemberek szószólói? Ugyan! Ez egy óriási átverés a rendszerváltozás óta, hogy a liberáljobb magára öltötte a baloldal-jelmezt, és népképviselőnek, baloldalinak hazudja magát. De ahelyett, hogy lerántanák róluk a leplet, még a politológusok is átveszik a szóhasználatot, és ők is baloldalnak hívják a nyilvánvalóan karvalytőke- vadkapitalizmus- sőt bankárpárti mai "baloldalt".
Az évszázad átverése...

terrer 2014.05.14. 14:26:33

@Blogger Géza: NEM BALOLDAL!!!!!!!!!!!!!!!!!
Gyurcsány, mint a gyármunkások képviselője, sorsuk jobbítója, szakszervezetek pártolója, egyenlőségpárti? Egy GYÁROS??? Mért, talán szétosztotta köztük a vagyonát, vagy mitől lett baloldali?
Agyam elszáll, komolyan:-(

DrGehaeuse 2014.05.14. 14:27:08

@HaFr:
Bocs, a'szittem Te vagy az idősebb. Én a terminus végén már harmadéves voltam az NME-n. Ja és szavaztam a 85-ös országgyűlésre...

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.14. 14:28:45

@DrGehaeuse: hát ezért nem sértődöm meg :)

fvipera 2014.05.14. 15:20:09

@Blogger Géza: putyin pórázán vagyunk, valamivel magasabb kamatfelárral

fvipera 2014.05.14. 15:21:54

@conchita wurst: biztos van annyi eszed, hogy különbséget tudsz tenni a kettős állampolgársággal rendelkező határon túli magyarok és a magyarországi lakcímmel rendelkező, külföldön élő magyarok között. ugye?

abdul hackeem 2014.05.14. 15:35:45

@kublerek: Ez is a szabadságharcunk része

32FNewYork 2014.05.14. 15:43:48

@DrGehaeuse: Az előtér hatalom mögött az általad említett háttérhatalom is sejthetően létezik, viszont az is nyilván valamilyen szempontok alapján választ. Bogár úr leírta már párszor a háttérhatalom szempontjait, és bár az előtér hatalmát nevezzük demokráciának, a háttér azért háttér, mert róla mindent csak sejtünk. Mindazonáltal a háttér úgy döntött, hogy az előtér Orbánt válassza meg, és ennek nyilván vannak Orbánból eredeztethető okai is. Ez alapján írtam, hogy kizártnak tartom, hogy a szerzőnek akár az előtér, akár a háttér, de a beírásod alapján akkor legyen ez utóbbi meghatározó politikai szerepet szánjon. Hiszen a két legutóbbi posztja alapján is látszik: ez az ember őszinte és hisz valamiben. Nyilvánvalóan tökéletesen alkalmatlan mindenféle politikai szerepre.

abdul hackeem 2014.05.14. 15:48:36

Már idéztetek rockklasszikusokat, nekem ez a nóta jutott eszembe:

Kifordított világban élek
Ahol minden megtörténhet
Végérvényesen valami elveszett

Hozzászoktam, készen kapom
Mást mondok és mást gondolok
Féltem, ami nincs, ez benne a vicc, óó

Nem tudok a tükörbe nézni
Nem akarok szégyenkezni
Végérvényesen valami elveszett

Elveszett a büszkeségem
Aláírok egyetértek
Féltem, ami nincs, ez benne a vicc, óó
Virulnak a közhelyek
És szürkülnek az ünnepek
A gomblyukakban virág helyett lóhere
Virulnak a közhelyek
És szürkülnek az ünnepek
A gomblyukakban virág helyett lóhere
Hová lettek a kipirult arcok,
Hova lettek a kurtizánok
Végérvényesen valami elveszett.

Kifordított világban. élek
Ahol minden megtörténhet
Végérvényesen valami elveszett.

32FNewYork 2014.05.14. 15:48:55

@HaFr: Mindkettő egyszerre.

Például TGM az orbáni beszédről: "Jellemző, hogy senki se tiltakozott, senki se háborodott föl, mert az eskütétel utáni parlamenti beszédében a miniszterelnök úr nyíltan szakított olyan apróságokkal,mint az ártatlanság vélelme és az igazságosság (s evvel – minden ellenkező értelmű frázis ellenére – szakított a görög-római és a keresztyén hagyománnyal is)."

nol.hu/velemeny/egy-nyugdijazas-kontextusa-1461817

DrGehaeuse 2014.05.14. 16:05:20

@panelburzsuj:
Alias: Tramontina
Vulgó: Csirke
:)

DrGehaeuse 2014.05.14. 16:10:52

@32FNewYork:
OK. Mea Culpa.
Nekem azért még így se nőtt meg a szememben egyik ma praktizáló pártvezető sem. Némi respektje talán Shiffernek van előttem.
Azt viszont senki ne várja, hogy örüljek az általad(is) vázolt helyzetnek.

kublerek · www.vasalobolt.hu 2014.05.14. 16:13:41

@32FNewYork: Minek is kéne tiltakozni? Mert Orbán mindenkit úgy átver hogy csak na. És hol van ilyenkor az értelmiség? Megalkuvó, sunyi és nemtörődöm. Aztán mikor már ég a ház akkor visitoznak mint a fene. Nos akkor már késő!!! Orbán fölfalja a saját gyerekeit is és ezt most képletesen mondtam. Aztán majd egyszer a nép az istenadta nép föllázad hatalmasai ellen akkor a másik oldal az éppen hatalmon levők fognak menekülni de nagyon. Hogy pontosítsak: Orbán ha bukik abbba Magyarország beledöglik!!! Mert már Magyországnak csak romjai maradnak. És a klientúra csapot papot otthagyva menekül!!! Mert megérdemlik!!!!De jó lenne nem megéllni és ha esze van Orbánnak akkor inkább féllreállni és nem Magyarországnak ártani.

fvipera 2014.05.14. 16:13:58

@DrGehaeuse: háttérhatalmi erőviszonyokat esetleg vázolnád, ha már egyszer kirajzolódtak.

Blogger Géza 2014.05.14. 16:16:03

@kublerek: Az kizárt, a KSH nem közölt ilyen információt. De évközi hullámzások persze vannak a nem egyenletes kibocsátás, a hiány nem egyenletes lefutása és az ingadozó árfolyam miatt. A lényeg a hosszú távú trend. Ami egyértelműen csökkenő.

Blogger Géza 2014.05.14. 16:17:14

@32FNewYork: TGM is sokszor ír hülyeséget - ez egyértelműen ez az eset volt.

Blogger Géza 2014.05.14. 16:18:54

@fvipera: Aligha, mivel eddig egy cent hitelt sem vetünk fel Putyintól. És ha felveszünk majd, akkor sem szólnak bele úgy a magyar gazdaságba mint az IMF akart.

fvipera 2014.05.14. 16:21:21

@Blogger Géza: igazad van. csak hitelkeret megállapodást írtunk alá, a kölcsönt még nem folyósította putyin. ez pedig előrevetíti, hogy még szorosabb lesz a póráz, ha már mos ilyen seggnyaló orbán. kösz, hogy javítottál

fvipera 2014.05.14. 16:24:54

@Blogger Géza: kiemelnéd a hosszú távú trend idősorának a referencia pontjait? mert innen közelről úgy látszik, hogy nem csökken (sőt a manyup pénz eltapsolása miatt implicit jelentősen nő). mert a manyup szétverésével ugye orbán azt vállalta, hogy a mindenkori kormány nem 75, hanem 100 %-ban fizet nyugdíjat. ez pedig kötelezettségvállalás (ezért emelkedett az implicit államadósság)

Blogger Géza 2014.05.14. 16:25:12

@tobeor: Aha. És a "napelemforradalmad" után tudsz velük itt, a Kárpát-medencében átlagosan (nem egy napos nyári koradélután, hanem egy év alatt) )olcsóbban áramot termelni velük, mint Pakson? Aligha.

Eddig hány m3 amerikai palagázból tudtunk mi áramot előállítani? Megmondom: 0-ból. A nagy forradalmad után is olyan drágán termelt a magyar gázerőmű, hogy bezárták. Örülhetünk, ha esetleg az esetleg kieső orosz gázt pótolni tudjuk majd alternatív importtal, ami fedezi a fogyasztásunkat. De ettől még nem lesz áram a konnektorban, mert elhasználjuk fűtésre.

fvipera 2014.05.14. 16:27:25

@Blogger Géza: Paks tőkeköltsége nulla, ezért versenyképes. Ha ezt kifelejted az érvelésből, akkor két eset lehetséges: csúsztatsz vagy fogyatékos vagy. Na jó, van még egy lehetőség.

Blogger Géza 2014.05.14. 16:27:39

@fvipera: Viszont kamatot a tényleges államadósság után fizetsz, nem mesterségesen kreált számok után. És ez a döntő. Egyetlen állam sem ad az adóssághoz hozzá fiktív összegeket, mert majd egyszer nyugdíjat kell fizetni. Így mi sem.

Blogger Géza 2014.05.14. 16:35:08

@fvipera: Ha hozzáadod, akkor is az marad. Mivel igen alacsony a tőkeköltség. Ha ezt nem látod be, fogyatékos vagy. :)

Blogger Géza 2014.05.14. 16:45:33

@kublerek: Semmi érdemi információtartalma nincs, mivel minden épeszű ember a jövedelemhez viszonyítja az adósságot. Egy ország esetében ez pedig a GDP. Nem véletlenül van ez így az EU-s kritériumokban is.

Azt azért kérd meg Zsótikltól, hogy rakja oda a 2002-2009es adatokat is...

panelburzsuj 2014.05.14. 16:46:15

@DrGehaeuse:
Hát ez az...

Ida néniből is megárt sok - így aztán csak saját keresztelőmet érhettem meg, a tiédet már nem... :((

abdul hackeem 2014.05.14. 16:46:36

@Blogger Géza: Bocs, hogy bele...
Géza, ne haragudj, de csúsztatsz.
1. Nem tudhatjuk, hogy nennyi lesz az üzemeltetési költség, csak saccoljuk, tervezzük.
2. Nem tudjuk, hogy mennyi a várható értékesítési bevétel, csak saccoljuk, tervezzük.
3. Ha az eredeti tervnek megfelelően épül meg Paks2, akkor az együtt megtermelt energiát el kell szállítani, ez hálózatfejlesztéssel jár, amely hálózat Paks1 leállítása után fölöslegessé válik, tehát értelmetlen.
4. A fenti okok miatt egyszerű szerződésmódosítással államkölcsönné alakul(hat) a szerződés és csak 2025 körül kezdődik az építkezés.
5. A fennmaradó időben a megújulók termelhetnének akár magántőke komoly bevonásával, kiváltva sok korszerűtlen erőművet, CO2 kibocsátást csökkentene.
6. Ezek a témák is olyanok, mint a magyar foci, mindenki ért hozzá.

fvipera 2014.05.14. 16:50:11

@Blogger Géza: biztos félreérthetően fogalmaztam. a meglévő paksi erőműnek nulla a tőkeköltsége, mert már megtérült. egy új erőmű esetében nem nulla a tőkeköltség. ezért nem okos dolog egy új beruházás keretében megvalósuló naperőművet (vagy bármi mást) a meglévő paksi erőmű önköltségi árához hasonlítani.

fvipera 2014.05.14. 16:54:56

@Blogger Géza: egyfelől a nyugdíj kötelezettség elég valós, nem kreált szám: pl. ki kell fizetni. másfelől: azt írtam, hogy az implicit államadóssás a manyup összegével növekedett, az explicit pedig nem csökkent. azt hiszem tehát, adós vagy az idősorral, ami igazolja, hogy szerinted miért is csökkent.

rossz hírem van egyébként: az államadósság átlagos lejárati szerkezete 4 év felett van, a hozamgörbe ilyen szegmensében nem igazán hat az mnb kamatcsökkentése (az csak éven belül tolja le a hozamokat). A gond az, hogy a 4 éves állampapírok hozama magasabb, mint a gdp növekedése. Ergo nemcsak, hogy nem csökkent, de nem is csökkenhet az államadósság (változatlan árfolyamok mellett)

tobeor 2014.05.14. 17:01:25

@Blogger Géza:
:DD
Küzdesz Gézám, küzdesz? Itt is próbálod kiforgatni ugye? :D

Először is: amiket írtam, azok EGYÜTT veendők figyelembe, te kis hazug.
Emlékeztetőül, ezek:
- Fukushima,
- a napelemforradalom,
- az amerikai palagázforradalom,
- és az Ukrajna elleni orosz támadás

Másodszor:
Mint látod nem csak közgazdasági, de politikai és biztonsági érvek is szólnak kurva keményen a neoszovjet atom-függés ellen.

Harmadszor: te tényleg olyan ostoba vagy, hogy a MAI árakat hasonlítod össze egy még fel sem épült atomerű árival? Méghozzá egy olyan erőművével, ami legalább 80 évig fog üzemelni, azaz 80 évig kell versenyképesnek lennie minden más energiával? :DD Igen, igen, te tényleg ilyen ostoba vagy :))

conchita wurst 2014.05.14. 17:36:43

@fvipera: Minek tegyek különbséget, mind2 csoportban toronymagasan a fidesz nyert, pont mint az összes többiben.

Blogger Géza 2014.05.14. 18:34:36

@abdul hackeem: Minden jövőbeni kalkuláció feltételezésekre épül. Ha nem tudunk semmit, akkor a kritikák is alaptalanok, amelyek azt mondják, hogy nem éri meg.

Csak egy dolog: egyáltalán nem biztos, hogy Paks1 leállása után nem lesznek helyette egyszer új blokkok. Én arra tippelnék, hogy lesznek.

Blogger Géza 2014.05.14. 18:41:08

@tobeor: Oké, bepánikoltál, mert szerinted Pakson is cunami lesz? Te tényleg ennyire ostoba vagy? :)

Az ukrán válság sajnos nem azt jelenti, hogy nincs szükségünk energiára. Pont ellenkezőleg, még fontosabb, hogy legyen hazai energiatermelés.

Ha tudsz olcsóbb energiatermelési lehetőséget, nosza elő vele. Addig a többi az blabla... Ennyi erővel sehol nem építhetnének atomerőművet, pedig tucatnyi helyen épül és terveznek újakat.

Blogger Géza 2014.05.14. 18:49:21

@fvipera: Na még egyszer: 2010 közepe: 85%, 2010 vége: 82%, 2013 vége: 79% (belerakhatod a hiányzó féléveket, ha akarod, attól még a trend nem változik) Ha az árfolyamváltozást kiszűröd, akkor meg még jobban.

Jó hírem van: minden állampapírhozam-csökkenés segít a kamatkiadások csökkenésében. Futamidőtől függetlenül.

abdul hackeem 2014.05.14. 19:17:10

@Blogger Géza: "Minden jövőbeni kalkuláció feltételezésekre épül. Ha nem tudunk semmit, akkor a kritikák is alaptalanok, amelyek azt mondják, hogy nem éri meg."
Hát, én pont ugyanezt hallottam akkor is, amikor azt mondtam a devizahitelt felvevőknek, hogy ne vegyék fel, vagy a hitelüket devizával fedezzék le.
Tudod mi a hosszú házasság 3 titka?
Hogy az asszony ne tudja, hogy mással, máshogy és többször is lehet.
Vannak alternatívák, amelyek jobbak, hosszú távon olcsóbbak, veszélytelenebbek.
Ezen kívül már írtam neked feljebb: Small is beautiful.

tamas11 2014.05.14. 19:30:42

@Blogger Géza:
Számodra tán kétséges, hogy a következő 30 évre az alternatív energiaforrásokba kellene majd fektetni?
Vagy ide Másirányú sietős döntés KELL? Kellett?
Ez a jövőbeni kalkuláció tán nem feltételezésre épül? Vagy még arra sem?
Figyelj Gézám, változtass nicknevet, kérlek.
Újrakonstruálhatnád az elviselhetőségi küszöbödet!
Zárójelben: HaFr edddig mindenkit kizárt innen, akivel tengelyt akasztottam - aztán lehetett hülyeségeket írogatni a libsi áldemokráciáról.
Inkább előzzük meg a bajodat.

Blogger Géza 2014.05.14. 19:47:08

@abdul hackeem: Sajna ez nem mindenre igaz. Van méretgazdaságosság is a világon, és mini atomerőművet nem lehet építeni. És egy évi 100 autót gyártó cég sem lesz már versenyképes a Toyotával.

Blogger Géza 2014.05.14. 19:49:57

@tamas11: Abszolút kétséges, hogy belátható időn belül azokból (gazdaságosan) ki lehetne elégíteni a magyar áramszükséglet többségét. Kiegészítő szerepük lesz az atomenergia mellett. A fosszilis erőművek szerepét tudják csökkenteni.

abdul hackeem 2014.05.14. 20:12:17

@Blogger Géza: Mit mondott Lenin elvtárs: ucsitsza, ucsitsza, ucsitsza...
www.nuscalepower.com/
Atomtengeralattjáró, atommeghajtású repülőgéphordozó, BME atomreaktor, KFKI kutatóreaktor...
Ezen kívül az elosztott hálózatok biztonságosabbak, megbízhatóbbak, az energiasűrűség optimalizálható.
Hogy jön ide az autógyártás?

Gunboat-Diplomat 2014.05.14. 23:16:12

"Mióta megírtam a kettővel ezelőtti posztot elveszítettem húsz barátot (khm), és nyertem negyvenet (khm)"

Nagyjából tükrözi az arányokat, egyharmad orbánfóbiás fanatikus, egyharmad orbánimádó fanatikus, és egy harmad, akiket nem lehet fanatizálni sem Orbán ellen, sem mellett.

DrGehaeuse 2014.05.15. 09:31:36

@fvipera:
Nem szívesen. Ilyesmit veszélyes még véleményként is leírni. Nem vagyok látnok és tévedhetetlen,viszont attól tartok legjobban, hogy ha valamibe belettafálok, következő héten már nem kell tartós tejet vennem.

fvipera 2014.05.15. 09:44:20

@Blogger Géza: ugyan már. te is pontosan tudod, hogy néhány százalékponttal könnyen lehet játszani és játszanak is az állampapír kibocsátás időzítésével és az árfolyam beállításokkal (pl. MNB 2013. év végén). ma 83-85% között van a GDP arányos államadósság.

fvipera 2014.05.15. 09:44:50

@DrGehaeuse: világos. csak óvatosan a továbbiakban is.

fvipera 2014.05.15. 09:48:34

@Blogger Géza: az államadósság lejárati szerkezet azt jelenti, hogy mennyi a kibocsátott állampapírok átlagos hátralévő futamideje. ha az említett időtávon nem csökken a hozam, akkor a hajadra kenheted a rövid oldali hozamcsökkenést

fvipera 2014.05.15. 09:52:15

@conchita wurst: a magyarországi lakcímmel rendelkező külföldön élő magyar állampolgárok szavazatait belekeverték az itthoni szavazatok közé, tehát a preferenciájukat nem ismerheted.

DrGehaeuse 2014.05.15. 09:55:15

@Gunboat-Diplomat:
Ragyogó meglátása!
A fanatizálás s kártékony politikusok egyik eszköze a hatalom megtartására.
Mivel a közjó hatékony szolgálatára képtelenek, szükségük van fanatizált tömegek támogatására.

to:rppapa 2014.05.15. 14:02:29

@Blogger Géza: Te tényleg ennyire hülye vagy, vagy csak másokat nézel annak. Pakssal nem az a baj - leszámítva néhány "éretlen" véleményét -, hogy bővíteni akarják, hanem az, hogy teljes titokban, mindenféle verseny nélkül 50-100 évre elkötelezte az országot az oroszoknak, akik nem rról híresek, hogy politikai véleménykülönbségektől független nagyvonalúsággal állnának bármely szerződés teljesítéséhez (ld. az ISS megállapodás felmondása).
Amit az államadósság csökkenéséről írsz, azt meg természetesen tréfaként fogom fel, hiszen komolyan nyilván nem vehető.

Blogger Géza 2014.05.15. 14:07:07

@fvipera: Ez duplán hülyeség, mivel mindig van portfólióban rövid lejáratú állampapír, ha azoknak alacsonyabb a kamata, akkor kisebb az összes fizetendő kamatteher. Másrészt a hosszabb lejáratok futamideje is csökkent.

"A 3 éves lejáratú kötvény csütörtökön kialakult 3,52 százalékos aukciós átlaghozama 19 bázisponttal marad el az előző nap a másodpiacon a három éves lejáratra kalkulált 3,71 százalékos referencia hozamtól. Az öt éves lejárat csütörtöki 3,77 százalékos aukciós átlaghozama 25 bázisponttal, a tíz éves lejárat 4,76 százalékos aukciós hozama pedig 24 bázisponttal marad el az előző napi 4,02, illetve 5,00 százalékos másodpiaci referencia hozamtól."

www.napi.hu/tozsdek-piacok/megzuhant_a_magyar_allampapirhozam_az_aukciokon.581334.html

to:rppapa 2014.05.15. 14:08:03

@abdul hackeem: A felsoroltak közül melyiknél szempont a gazdaságosság, illetve az eladható áramtermelés?

fvipera 2014.05.15. 14:19:56

@Blogger Géza: ha az átlagos futamidőre nem csökken, akkor az azt jelenti, hogy a rövid hozamok csökkenésével egyidejűleg nőttek a hosszú hozamok.

a példádnak az állításomhoz semmi köze. sajnálom

abdul hackeem 2014.05.15. 17:17:42

@to:rppapa: A felsoroltak közül csak a belinkelt. A válasz arra irányult, hogy géza szerint nincs kis atomreaktor, meg méretgazdaságossági blabla.
Én végig szoktam olvasni az összes hozzászólást, megnézem a belinkelt infót, hogy megismerjem a többiek álláspontját. Manapság ez nem tűnik menőnek. géza olyan mint a galambok: ideröppen, idecsinál, aztán tovaröppen, majd visszaröppen...

abdul hackeem 2014.05.15. 17:24:06

@to:rppapa: Ja, meg magyar atomerőműbe Magyar Atomot!

Blogger Géza 2014.05.15. 17:44:37

@fvipera: Csak épen nem nőttek a hosszú hozamok, hanem csökkentek. Te mégis melyik alternatív valóságban élsz?

toportyánzsóti 2014.05.15. 21:16:19

@Kalmár: Sajna nekem van igazam,abból a pénzből fényezi magát a sokszorosan bukott csuti pocakmatyi amit ajándékba kapott gyurcsánybajnaitól.Feleslegesen nyalod putin seggét mutyipincsi,az sem zavar hogy pocakmatyi ánuszán keresztül teszed.

Blogger Géza 2014.05.19. 10:38:36

@navan: Viszont ez átmeneti, év végre sokkal jobb lesz.

navan 2014.05.19. 10:48:16

@Blogger Géza: En ezen a duman nottem fel. Mar akkor - 30+ eve - se jott be.

Blogger Géza 2014.05.19. 11:02:19

@navan: Csakhogy itt elég pár hónapot várni. Év végre törvényszerűen jóval alacsonyabb lesz. (min. 5%ponttal)

navan 2014.05.19. 11:13:59

@Blogger Géza: Nem mi es nem itt fogjuk eldonteni az orszag (vagy akar csak az allamadossag) sorsat. De: "torvenyszeruen"? Mi "torvenyszeru" a mai magyar valosagban? Es ugyan mitol jonne ekkora fordulat? Jojjon, persze, jo lenne. De a hit ehhez nem eleg. Sot az agitacio es a propaganda sem.

Blogger Géza 2014.05.19. 12:59:40

@navan: Azért törvényszerű, mert hagyományosan ilyen a hiány évközi lefutása: az első hónapokban mindig elszalad, majd év vége kedvezőbb (dec. 20-ai adófeltöltés stb.). Másrészt az év elején igen nagy kibocsátások voltak devizás és Ft-os állampapírokban is, a hátralévő időben nem lesz akkorára szükség. (Devizára talán egyáltalán nem.) Harmadrészt - ha máshogy nem megy - akár a magas tartalékszint csökkentésével is elérhető, hogy megfelelő szinten legyen a mutató. Az egyre kedvezőbb makroadatok, a csökkenő CDS-felár, a pozitív jelzések a hitelminősítőktől ezt jó eséllyel lehetővé fogják tenni.

navan 2014.05.19. 13:11:26

@Blogger Géza: Van ilyen trend, ketsegtelen. Es a "kreativ konyveles" is szamos lehetoseget kinal. Csak hat erdemi novekedes nelkul mindez a "ha mashogy nem megy" kategoriaja marad. Marpedig ERDEMI novekedes mintha nem lenne... viszont picit tul sok a "ha" es az "amennyiben". Es kozben a hatar mellett forr a vilag. Ugyhogy ez az a nap, ami a nyugtaval dicserendo - addig bolcsebb csendben szoritani. Ez - eddig - NEM SIKER.

Blogger Géza 2014.05.19. 13:18:02

@navan: A mostani, negyedév/év alapú 3,5%, negyedév/negyedév alapú európa-rekorder 1,1% (éves megfelelője 4,5%) nem érdemi növekedés? Ennél nagyobb sajna nem igazán várható. A velünk hasonló fejlettségű vagy fejlettebb térségbeli országoknál sem. De emellett már rendkívüli intézkedések nélkül is gond nélkül megvalósulhat a további csökkenés.

navan 2014.05.19. 13:32:42

@Blogger Géza: Ha utolag nem korrigaljak, akkor ez szereny, de valos novekedesi adat. Hogy fenntarthato-e, az egy igen nagy kerdes. Sot nagyobb. Mint ahogy az is, hogy vajon ha a mostani 84.6%-os adossagot az ev vegere mondjuk lecsokkentik 80% ala (hipotezis), akkor ezert mekkora arat fizetunk mi, allampolgarok, mindannyian? Lehet persze majd molinok alatt vonulni, hogy "legyoztuk az allamadossagot" - de a jelenleg mert es a jovore REALISAN kivetitheto novekedes ezt csak "rendkivuli intezkedesekkel" tenne lehetove.

Felteve, persze, hogy az allamadossag csokkentese az eletunk ertelme, es ez az a cel, amiert a kormany mindent bealdoz.

Blogger Géza 2014.05.19. 13:57:45

@navan: Valószínűleg semekkora "árat" nem kell érte fizetnünk, anélkül is, soft módszerekkel le fog menni 80% alá.

navan 2014.05.19. 14:01:06

@Blogger Géza: "Valoszinuleg". Ezt meg oriasplakaton nem lattam....

navan 2014.05.19. 15:29:31

:-) Olyat mar lattam valahol, hogy "Jobban teljesit". Pedig az is "valoszinuleg jobban teljesit" kellene legyen - ha egyaltalan.
süti beállítások módosítása