1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.05.13. 14:22 HaFr

Bauer Tamásnak politikáról, rinyáról

"[Orbán] mindenekelőtt megismételte a már Berlinben elmondott állítását, miszerint vele az »európai közép« nyert a választásokon, szemben a jobb- és baloldali szélsőséggel, mely utóbbin, baloldali szélsőségen a piacgazdaság és a demokratikus jogállam, valamint az európai integráció álláspontját képviselő ellenzéki pártok értendők. Így fogalmazta újra a »centrális erőtér« kötcsei gondolatát, megkérdőjelezve minden riválisának legitimitását, európaiságát, miközben valójában ő maga fordult szemben az elmúlt négy évben mindazzal, amit a második világháború óta a demokratikus Európa jelent.”

Bauer Tamás érzékenységét a demokrácia iránt magam is osztom, szemben a korábbi pártja gyakorlatával, amelyik az egyetlen fő felelőse -- nem éppen Orbán kétharmadának, hanem még jóval azelőtt, hogy ez a kétharmad létre lett volna híva -- a magyar liberális demokrácia válságának. A probléma Bauer érzékenységével ezek után, azt hiszem, adottnak tekinthető. Hacsak nem gondolja magát Hegel baglyának, amelyik alkonyatkor kezdni meg a röptét és addig foglalkozásszerűen hagyja, hogy a Korszellem (az SZDSZ és értelmisége) kitombolja magát, vagy nem tekinti magát -- végtelenül szerényen -- butának (ami nyilvánvalóan nem), akkor vajon miért tette félre az éleslátását 1994-től kezdve, amikor az SZDSZ koalícióra lépett a szocikkal, és megkezdődött a párt alászállása, majd különböző stációkon keresztül -- amiket olyan unalmas lenne felhozni, de a legfontosabb benne a folyamatos bűnös kötelességmulasztás a liberális demokráciát illetően -- ma oda juttatta Bauert, hogy Gyurcsány pártját kelljen erősítenie, Fodornak a szoci listáért kelljen a nyálát csorgatnia (miközben visszatérően félmillió liberálisról beszél), és az egész szubkultúra -- nem másvalaki -- elérte, hogy a liberalizmus szitokszóvá vált Magyarországon.

Tisztán a tettek alapján, amelyeket tudtak és mertek, és amelyek ott és akkor, amikor Bauer a közelükben volt, úgy alakultak, ahogy alakultak -- miért gondolja Bauer Tamás, hogy már bármilyen ügynek, kivált a "demokratikus jogállam" iránti vágy felkeltésének kedvezhet a megszólalása? Kérdezem analitikus szándékkal, mert érdekelne. Mivel mi korábban egyszer-kétszer polemizáltunk tisztességes mederben, elképzelheti, hogy nem csak retorikus az érdeklődésem.

Ami pedig az Orbánról írottakat illeti. Orbán mondhat bármit arról, hogy neki csak a kezét figyeljük, valójában ő tudja a legjobban, hogy a politikában a beszéd -- tett, cselekvés. Amit ő a centrális erőtérről és az európai középről mond, az addig érdekes, amíg nincs vele szemben egy potens alternatíva (mondjuk, a magyar liberalizmus), amelyik szintén kifejezi a programját egy, az Orbánéhoz hasonlóan súlyos, figyelemre méltó beszédben. Nem lenne akkor mindegy (vagy legalábbis kevésbé fontos), hogy Orbán kit nevez szélsőségesnek -- amit egyébként a baloldal is megtesz a maga módján (szélsőségesezik)?

Nem gondolja Bauer Tamás, hogy súlyos liberális mondanivaló híján (és hát mikor lehetne súlyosabb liberális mondanivalóval előállni, mint éppen manapság -- hát nem istenien kedvező a helyzet ehhez?!) az Orbánnal szembeni kritika egy liberális politikus szájából -- úgyszólván, merő rinya

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr546159762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

panelburzsuj 2014.05.13. 15:18:22

Szóval inkább - körmöljön? ...

"amikor arról beszélünk, hogy mit kellene tennie az ellenzéknek, hogy a Fideszt legyőzze, nem csak tematizálásról, keretezésről, gondolatmankó-adásról, jelszavakról, kommunikációról, személyi politikáról, szövetségkötésről, tagtoborzásról, utcai mozgósításról és egyéb “normális” politikacsinálási módszerekről kell szónak esnie, hanem arról, mit tegyenek közvetlenül személyek ellen"

Rólad is esik szó:

politologus.blog.hu/2014/05/13/valoban_tudjuk_mit_tehet_meg_az_ellenzek

marko11 2014.05.13. 17:15:55

Bauer demokratikus érzékenységéről.
A volt MH, volt főszerkesztőjének, Szombathy Pálnak volt egy remek beszélgetős műsora (A la carte). Ebben mondta Bauer (nem szó szerint, de lényege szerint):
Aki rendszerváltáskor nem gazdagodott meg - az hülye! Hiszen itt volt a ritka nagy alkalom.

camilló 2014.05.13. 19:16:29

Miskolc egyik házának a falára volt kiírva: Tudjuk, merjük, tesszük! Alá: Hataloméhség, kizárólagosság, csalhatatlanság! Ennyit az un. magyar liberálisokról. Tetszett Kálmán Olga műsorában Bauer úr a Dunamenti Hőerőmű leállítása kapcsán. Azt állította (Pakssal kapcsolatos volt a téma), hogy azért áll, mert nem kell az áram az országnak. Én valami olyasmit hallottam, hogy a leállás azért történt meg, mert gazdaságosan nem képes áramot termelni. A nyilatkozatát mindentudó mosollyal támasztotta alá! Én csak kaján vigyorral írom, hogy ebben az esetben a kapitalizmus törvényei működtek!:)

2014.05.13. 20:30:12

Van itten a POLITIKUS szerep es a KOZELETI MESSIAS szerep. Bauer ezt kulon tudja valasztani, csak igy ilyen egyszeruen. Ezt teszik a rutin meg az évek.
Más..
Meg tudna nekem valaki mondani, hogy ezek az arcok (mint pl. Fodor G. is), hogy a viharba kerulnek be ujra es ujra a Parlamentbe? A szocik ekkora erovel a telefonkonyvbol vagy kalapbol kihuzva is jelolhetnenek embereket. Penzuk sincs, eszuk sincs - zsaroljak Mesterhazyt valami haziporno felvetellel vagy miaszösz?

KisEmberke 2014.05.13. 21:39:21

Ez a poszt teljesen érdektelen, amúgy számomra különösen a befejező mondat érthetetlen is. Voltak itt jó írások régebben, úgy látszik a bejegyzett pártelnökség gátolja az íráskészséget.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.05.13. 21:44:16

@KisEmberke: Ó nem, már azelőtt elkezdődött a visszafordíthatatéan romlás
süti beállítások módosítása