1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.04.21. 14:13 HaFr

Erdő Péter húsvétról, emlékműről

Amikor húsvét környékén van alkalmunk beszélgetni, akkor mindig meg szoktam kérdezni, hogy ennek a húsvétnak most éppen van-e speciális üzenete a nagy általános üzeneten túl? Most van?

Minden évben van. Minden évnek más az arculata. Azt hiszem, hogy az a kívánság, ami húsvétkor hívő emberek között újra meg újra elhangzik, hogy a feltámadt Krisztus örömét és békéjét kívánjuk, ez ma is nagyon aktuális. A föltámadás fénye megmutatja, hogy mi, emberek nagyon is sorsközösségben vagyunk egymással. Megmutatja azt, hogy Isten mindannyiunkat boldogságra és örök életre hív. Hát akkor talán próbáljuk meg az egymás közti földi problémáinkat egy kicsit szerényebben szemlélni, ne túldramatizálni, hanem egymásban ezt a méltóságot és ezt a hivatást fölfedezni. Azt hiszem, hogy ez a húsvétnak nagy üzenete.

Ön is ott volt a náci megszállás 70. évfordulóján rendezett megemlékezésen a zsinagóga előtt március 19-én, és azt mondta, hogy a megemlékezés össztársadalmi kérdés. Hogyan lehet ebből olyan történetet kikerekíteni, amit nyugodt szívvel elmesélhet az áldozat, és az is, aki annak idején elfordította a fejét. Közös történet.

Én azt hiszem, hogy egyrészt van a történelem, van a múlt, van az eseménysor, ami lejátszódott a maga objektív valóságában, és van az emlékezet, ami lehet egyéni, lehet családi vagy kisebb közösségekben hordozott emlékezet, és lehet a nagy nyilvánosság, a társadalom egészének szintjén jelentkező emlékezet. Illúzió lenne azt gondolni, hogy mi valamilyen tudatos program mentén a múltat egyfajta narratívával helyettesíteni tudjuk. Azt nem lehet, nem szabad. Talán abban is tévednénk, ha azt hinnénk, hogy egyfajta történelmi elbeszélés vagy elbeszélés-együttes kimeríti a múlt helyzeteinek a teljes gazdagságát. Nyilván nem, mert a dolog magában az olyan gazdag és olyan bonyolult, hogy egyetlen történeti elbeszélés se tudja teljesen felölelni.

És mégis, nyilván a sokféle oldalról nézett történelem, ha nagyon sok oldalról nézzük, ha körbejárjuk, akkor talán gazdagabban, igazabbul is kibontakozik. Ilyen szempontból azoknak, akik a múlt nagy öröksége körül különböző oldalakon állnak, beszélniük kell egymással. Meg kell osztani az emlékezeteket és a tapasztalatokat, és le kell vonni a tanulságokat is. Úgy látom, hogy Nyugat-Európában nagyon sok értékes előzménye van már egy ilyen folyamatnak, a történelmi múlt feldolgozásának pont a holocaust vagy a II. világháború története esetében eléggé érett, eléggé átszenvedett társadalmi tapasztalata van. Mi ebben valószínűleg néhány évtizedes késésben vagyunk. Vannak olyan konkrét teendők, amik talán elérhető feladatokhoz is igazodnak. És ugyanakkor van az élet helyzeteinek a nagyon sokféle és nagyon sokarcú gazdagsága. Mindig nyitottnak is kell lenni, hogy a saját magunk vagy a saját közösségünk történeti emlékezetén túl más emlékeket, más tényeket is beengedjünk a tudatunkba. A szörnyűségeket soha nem szabad szépíteni vagy tagadni.

Ön személy szerint bizakodó abban, hogy ez előbb-utóbb megtörténik Magyarországgal is?

Abban bízom, hogy ez előbb-utóbb javulhat, ehhez, persze szándék is kell, meg felelősen is kell a múlthoz viszonyulni, de bízom abban, hogy ez javul.

(A teljes interjú az Inforádióban)

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr596065998

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ricardo 2014.04.21. 16:02:32

Posztmodern történelemszemlélet egy bíboros érsektől húsvétkor. Már a teológia sem a régi.

Szúrófény 2014.04.21. 16:53:31

Keresztény bíboros? Szármatásával, hogy fér össze? Megélhetési népbutító?
: „Azoknak a barbárságoknak és elvetemült rémtetteknek, amelyeket az úgynevezett keresztény fajok a világ minden táján és minden nép ellen, amelyet le tudtak igázni, elkövettek, nincs párja a világtörténelem semmilyen korszakában, semmilyen fajnál, bármilyen vad és műveletlen, könyörtelen és szemérmetlen is volt az”. A holland gyarmati gazdálkodás története — és Hollandia a XVI. Század tőkés mintanemzete volt— „az árulás, megvesztegetés, orgyilkosság és aljasság felülmúlhatatlan képét tárja elénk.

1. Az eszme a leghatékonyabb fegyver a közösség vagyonának elrablásához.

2. Az eszme, a vallás a hatalom bűnrészese, támogatója, haszonélvezője.

3. A politika és a lottó, + vallás, csak a működtetőknek jövedelmez.

Lengyel 2014.04.21. 17:36:19

A Vatikán a Maffia központjában van. Nem lehet, hogy a Maffia eo ipso a Vatikán?

unionista (törölt) 2014.04.21. 17:53:34

@Szúrófény:
a hagyomány szerint szent péter alapította a róm. kat. egyházat. aki zsidó volt. miért ne lehetne erdő péter is az?

pátyi 2014.04.21. 19:58:08

@Szúrófény: Szerintem az ilyen butaságoknak nincs párja, amiket írsz. Bár cáfolom is rögtön magam, mert sajnos van párja, sőt csak el kell majd olvasni az ezután következő kommenteket, lesznek még vadabbak is, azt látatlanba fogadom.

Vannak ma a hívószavak, amikre egy csomó ember azonnal ugrik, mint akit fenéken rúgtak. Ilyenek a keresztyén, a liberális, a náci, a kommunista, és még lehetne sorolni. Ja a zsidót kifelejtettem. Ezzel kellett volna kezdenem.

A normális párbeszédnek ezzel vége is. Van evolúció, csak fordított. Szerencsére itt csak a verbális, illetve írott dühöngésre van mód. Valamikor a fára is felmászunk?

A pártoknak persze ez a legjobb. Ostromlott várban vannak, nem kell teljesítmény, elég csak az ellenséget megmutatni, akire lőni kell. Aki szóba áll vele, az áruló, aki megkérdőjelezi a vezetők tetteit, az is áruló, nem kell vele foglalkozni.
Óvodába még elmenne, de már felnőttünk.

Attól, hogy az intézményesült keresztyén egyház egyes veztői, főpapok, sok évszázadon, évezreden keresztül a hatalom kiszolgálóiként, vagy részben birtokosaként, galádságokat követtek el, az még nem teszi semmisé Jézus tanítását. Az itt kommentelő keresztyénséget elítélők többsége, erről a tanításról szinte semmit nem tud, vagy amit tud azt rosszul tudja. Az írásaikból ez derül ki.
A keresztény egyház és intézményei azért élnek, működnek ma is, mert mindíg volt elég sok Igazi Jézus követő. Ők tartották meg az egyházat.
süti beállítások módosítása