1000 A MI HAZÁNK

" Míg más parlamentáris országokban a jobboldal általában a józan és megfontolt konzervativizmust, a tradíciókhoz való ragaszkodást tekinti hivatásának – nálunk a magát jobboldalinak nevező kormányzati rendszer ezekkel ellenkező törekvéseket mutat. Alkotmányjogi téren a parlamentarizmus elsorvasztása és látszatparlamentarizmussá süllyesztése ennek az állítólag jobboldali kormánypolitikának egyik fő célja. A vezérkedés, az egy akarat érvényesülésére felépített és minden bírálat elnémításával kialakított nemzeti egység, másrészt gazdasági téren az individualista gazdálkodást mindinkább elfojtó, egy újfajta kollektivizmus felé elhajló, sokszor már a magántulajdonba is belenyúló törekvések: nehézzé teszik egy konzervatív politikus számára, hogy ezzel a jobboldallal azonosítsa magát.” (Gr. Apponyi György, 1935)

Facebook oldaldoboz

Friss topikok

Polgári konzervatív blog

2014.04.09. 14:36 HaFr

Engedjék el a zsidók a Holokausztot!

A balos pártok sikerrel rászálltak a német megszállási emlékmű ügyére, lássuk be, mert nincs más témájuk így a vereségük után (előtte se volt, de mindegy), sikerrel visszanyomva az ügyet a protofasiszta kormány vs. európai demokraták narratívájába (szerintük) vagy a nemzeti kormány vs. vesztes ellenzék/zsidó ajvékolás narratívájába (az ellenfeleik szerint, válasszon mindenki kedvére). Ahonnan kikerülhetett volna az Eleven Emlékmű projekt segítségével. Amiről a pártos média egyik oldalon sem számolt be olyan súllyal, mint a mostani hepöningről.

Pont a lényeget mészárolják le megint ostoba politikai érdekekből és értelmiségi kollaborációval: a Holokauszt -- bár egyszerűbb lenne -- nem zsidó, hanem egyetemes magyar tragédia, magyar ügy, magyar felelősség, magyar bűn, és a magyar identitás forog kockán vele kapcsolatban -- valamint nem emelhető ki a 20. századi magyar történelem és egymást követő nemzeti tragédiák kontextusából sem. A kormány arrogáns, kényszeresen történelemhamisító, felmentő értelmezése a Holokauszttal kapcsolatos felelősséget illetően kiegészül az ugyancsak hamis balos mítosszal, miszerint a Horthy-rendszer, a jobbos ideológia és az állítólag belőlük következő Holokauszt lezárható, felmutatható, maradék nélkül kivehető a történelmünkből.

Hangsúlyeltolódásokkal a balos és jobbos történeti mítosz ugyanarra a kaptafára készült, ugyanaz a felmentő-kizáró logika élteti, eltérő előjellel. Ezzel szemben a Holokausztot nem lehet ugyan kiérdemelni, de mögötte ott munkálnak a magyar múlt és jelen megoldatlan problémái. Máig érvényes kérdésekre adott bűnösen rossz válasz volt. Ám a kérdések összekötnek minket továbbra is. A válasz bűnösségének felmutatása nem oldja meg a kérdéseket. A jobbos énünk nem metszhető ki a történelmünkből, a Holokausztért való felelősség kiosztása nem áll meg a rendszernél, a nyilasoknál és a csendőröknél: a felelősség a problémáink egymásba fonódása miatt mindenkire kiterjed, és a problémáink változatlanul összekötnek. Együtt nem sikerült megoldanunk őket.

A balos-ortodox történelemértelmezés szerint a Holokauszt az egyetlen, legfőbb, mással össze nem hasonlítható bűn, ami megesett ebben az országban -- ez a népirtás struktúrája és a meghaltak száma miatt bizonnyal így is van, de nincs így abban az értelemben, hogy kiragadható volna a történelemből. Ebben nincs igaza pl. Kertész Imrének, aki a Sorstalanságban és az esszéiben a Holokausztnak ezt a tárgyiasított értelmezését adva az egyetemes gonoszt emeli az ember lényegévé. Ugyanezt teszi a baloldali és zsidó szalonértelmezés is, amelyik nem próbálja a bűnös válasz mögött megkeresni az érvényes problémákat (és közben, Kertésszel szemben, elantiszemitásítja a gonoszt és a bűnt) . Ha már eddig jutottunk: a zsidóság különös kudarca, hogy a spontán asszimiláció és a párhuzamos elvilágiasodás során a Holokauszt maradt az egyetlen identifikációs története, ezért ehhez az ésszerűségen túl is ragaszkodik. El kellene engednie végre -- egy másik helyet keresve neki a saját közösségi életében. Különben tovább élteti a Holokauszt-biznisz ocsmány tradícióját (vádként és valóságként) is.

Mik tehát a bűnös válasz mögött rejlő valós problémák? A magyar polgárosulás és a kapitalizáció féloldalas volta, a nemzeti pluralizmus lehetőségei vagy lehetetlensége, a zsidó-magyar együttélés és a magyar vidék leszakadásának összefüggései, az értelmiség szociológiája stb. Vannak szép számmal. Nem politikai kérdések -- éppen ezért tragikus, amikor a politika kisajátítja és gyarmatosítja a problémaköteg felszínét, viszont nem fejti fel -- in concreto -- azokat az érvényes kérdéseket, amelyekre a Jobbik csaknem-bűnös válaszai születnek, hanem inkább elegánsan elzárkózik -- mitől is? Maga sem tudja. Nem vesz tudomást a valóságról, és meghamisítja a történelmet, oldaltól függően, de egyként. Egyre mélyebbre haladunk a zsákutcánkba.

 

26 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://hafr.blog.hu/api/trackback/id/tr675996896

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyreo 2014.04.09. 14:59:30

Ez nagyon idevág, és megerősíti a cikket is. Ha még nem olvastad, akkor érdemes.
akibic.hu/kozosseg/item/490-amikor-a-zsidok-es-barataik-segitik-hitlert

wallenberg8805 (törölt) 2014.04.09. 15:37:50

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Maga a nagy Nobel-díjas zsidó író Kertész is elismerte hogy létezik holokauszt-biznisz:

nol.hu/kult/a_teljes_kertesz-interju___holokauszt-bohoc_voltam_
Interjú: Iris Radisch, Fordítás: Valaczkay Gabriella| NOL| 2013. szeptember 14.
Zeit: Úgy érzi, hogy az emlékezés Németországban valamiféle holokauszt-biznisz irányába ment el egy kicsit?
Kertész: Nem kicsit, teljesen.

Ha pedig létezik, akkor az rossz dolog, ha pedig rossz dolog, akkor azt meg kell szüntetni.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

brokikrémleves 2014.04.09. 15:38:15

@Tyreo:

"A szerző harmadik generációs holokauszt-túlélő," - kéremkapcsojjaki az elmebajt. Egy leszármazott nem túlélő, csak leszámatzott.

továbbá:

kitalaltujkor.blogspot.hu/2013/01/kiddush-hashem-holokauszt-zsido-receptje.html

wallenberg8805 (törölt) 2014.04.09. 15:50:51

@brokikrémleves:

Én meg 75. generációs tatárjárás-túlélő vagyok. Én nyertem.

brokikrémleves 2014.04.09. 15:57:03

@wallenberg8805:

A zsidó holokauszt páratlan történelmi esemény, más népirtással össze nem vethető,
hiszen a zsidó faj, zsidó vér különb. Ezt illene már tudnod, goj.

wallenberg8805 (törölt) 2014.04.09. 16:02:24

@brokikrémleves:

Sőt a 75. generációs tatárjárás-túlélőségen felül még 50. generációs törökdúlás-túlélő is vagyok, tehát dupla multigenerációs túlélő.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.04.09. 17:01:43

Elengedni nemigen lehet, túl friss élmény ez. De a hisztizést bizony tényleg abba kellene hagyni. Annak idején, 20 éve, a folytonos fasisztázás sokat tett a szélsőjobb szalonképessé tételéért.

toportyánzsóti 2014.04.09. 17:32:13

@wallenberg8805: Max a vöröshadsereg üzbég katonájának félázsiai utódja lehetel.

toportyánzsóti 2014.04.09. 17:34:43

Ballerek intelligenciájának is megvannak a korlátai,putinkának farkukat csóváló jobberekről nem is beszélve.

toportyánzsóti 2014.04.09. 17:36:00

@maxval a gondolkodó birca: Nácikokat semmi nem qrja fel jobban mint ha lenácizzák őket.

ArmaGedeon · http://kitalaltujkor.blogspot.com/ 2014.04.09. 18:22:35

Kicsit korai lenne még elengedni. Előbb alaposan fel kellene tárni, mi is történt. Miért látta jónak a cionizmus mögött álló globális bankár-nagytőke, hogy hatalomra jutasson egy ismeretlen utcai festőcskét és a rezsimjével kivándoroltasa a cionista zsidókat, a nemcionista többséget meg a cionisták óhajának megfelelően küldje a levesbe. Ha én túlélők leszármazottja lennék, nem lennék hajlandó felejteni, sőt még a bűnösök megbüntetését is követelném. Még vannak élő emberek a bűnösi körből, Peresz, stb. Az utolsó esély még itt van...

abdul hackeem 2014.04.10. 07:39:46

A kormány holokauszttal kapcsolatos felelőssége?
Pont ez a lényege a mai rendszernek. Itt senki nem akar felelősséget vállalni. Erre alapszik a rendszer, így jó mindenkinek, minden téren. Pl.: a miniszterelnök csináljon munkahelyeket -> paksi beruházás -> a miniszterelnök vállalta titkos szerződés aláírását, kvázi a felelősséget. A népnek jó, a felelősség másé, illetve időben eltolódik.

pátyi 2014.04.10. 09:44:52

A szerzővel ritkán értek egyet, de ez most tetszett és magam is így látom. A történelmünk, része az identitásunknak. Természetes emberi tulajdonság, hogy a kevésbé szép és dicsőséges részeit megpróbáljuk megmagyarázni, hárítani.Erre sokféle eljárás van. Van, aki tagadja az egészet, holokausztot, van, aki árnyalja, mint én is, és van, aki kollektíven elítéli az egész magyarságot.
Bármennyire is hozzánk tartozik a történelmünk, nem kéne, hogy ez legyen ami leginkább megoszt bennünket. Nem kéne, hogy ilyen gyűlöletet gerjesszen. Gyanítom, hogy a közbeszéd alakítói ezt szándékosan teszik, hogy a táborok között ne legyen, ne lehessen átjárás, mert nekik így hasznos.
Itt van egy olyan politikai szempont is, amit én eddig nem nagyon olvastam, hallottam.
Miért most lett fontos egy ilyen emlékmű felállítása?
Szerintem azért, mert Orbán, nagyon jó politikai érzékkel már a választások előtt felismerte, hogy a Fidesz ellenfele már nem a baloldal, hanem a Jobbik. Saját táborában is sokan vannak, akik számára fontosak a szimbolikus tettek, mint egy ilyen szoborállítás. Ez a szobor nekik készül, nehogy Jobbikhoz csábuljanak.
A baloldal harca a Jobbik ellen teljesen kontra-produktív. Mondhatnám ők hozták létre. Minél inkább harcolnak a "nácik" ellen, annál több van belőle. Én is így lettem az.
Tudjuk persze, hogy a történelmet a győztesek írják. Kérdés, hogy ebben a hazában lesz így győztes? Békére lenne már szükség.

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.04.10. 09:47:18

@pátyi: Megdöbbentő volt az "én is így lettem az" -- megdöbbentő volt a komment. Köszönöm.

panelburzsuj 2014.04.10. 10:28:47

@HaFr:
Kötni (vádolni) tudsz - oldani (kegyelmezni) nem.

Miért vagy ezután megdöbbenve?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.04.10. 10:37:44

@panelburzsuj: Nem értem most éppen... már megint nem

panelburzsuj 2014.04.10. 11:05:02

@HaFr:
Pedig roppant egyszerű:

Tegyük fel, hogy a magyar nemzet - (tagjainak tömegein keresztül) - valóban bűnök sokaságát követte el. Zsidók ellen, leventék ellen, gyerekei ellen - önmaga ellen.

Te pár villával még megpúpozod ezt a rakott szekeret: "A magyar polgárosulás és a kapitalizáció féloldalas volta, a nemzeti pluralizmus lehetőségei vagy lehetetlensége, a zsidó-magyar együttélés és a magyar vidék leszakadásának összefüggései, az értelmiség szociológiája stb." Tehát: növeled a bűntudat keltésére okot/ürügyet adó témák számát.

A kérdésem annyi: ekkora rakás alól tudsz-e ugyanilyen világos "evilági" (politikai, vagy racionális/tudományos) kiutat mutatni? Tömegek, egyszerű, élni akaró tömegek számára járhatót?

És ha nem - mire várjanak?

pátyi 2014.04.10. 11:18:50

@HaFr: "én is így lettem az" Ez csak akkor érthető, ha idézőjelben van?
Akkor megpróbálom még egyszer, bár ezzel sok újat nem mondok.
Vannak honfitársaink, akik minden nyomorúságunk okaként zsidó összeesküvést sejtettek. Szerintem tévesen. Nem voltak sokan, de a baloldali értelmiségnek köszönhetően egyre többen vannak.
Kérdezem, hogy szándékosan csinálják, vagy, nevükkel ellentétben, nem is olyan értelmesek?

HaFr · http://hafr.blog.hu 2014.04.10. 11:34:12

@panelburzsuj: Sajnálom, tudnunk kell, mi a baj -- különben mire mozgolódsz? Tízmillió vak egy sötét szobában + fekete macska

panelburzsuj 2014.04.10. 12:27:44

@HaFr:
"Vakok voltunk mostanáig

Kárhozottak ősapáink"

Kutatási, értelmiségi programnak nem rossz - csak akadjon finanszírozója.

A tömegesen testreszabott luciferkedés viszont teljesen más pálya.

Valahogy újra meg újra olyan kellemetlen érzésem támad, hogy benned - potenciális pártvezérben - még mindig kevésbé tisztázódott ennek a kettősségnek a feloldhatatlansága, mint az olvasóidban.

brokikrémleves 2014.04.11. 07:15:36

@pátyi:

"A baloldal harca a Jobbik ellen teljesen kontra-produktív. Mondhatnám ők hozták létre."

Mered ugyanezt az ok-okozati összefüggést feltenni az antiszemitizmus és a holokauszt kapcsán
és tárgyilagosan megvizsgálni?

kitalaltujkor.blogspot.hu/2013/01/kiddush-hashem-holokauszt-zsido-receptje.html

Vajon mennyire vagy indoktrinált? Képes lennél felismerni egy mintázatot, ha a szemed előtt van?

kitalaltujkor.blogspot.hu/2011/09/zsidok-oltek-zsidokat-hogy-tuleloket.html

pátyi 2014.04.11. 09:03:48

@brokikrémleves: Érdekes, vagy inkább szomorú, hogy a közbeszédet, a politikát, a megosztottságunkat még mindig a holokauszt és ahhoz való viszonyulásunk határozza meg.
Véleményem szerint a holokuszt előtti antiszemitizmus még magyarázható, utánna már sem nem magyarázható, sem nem menthető.
Kérdésem az, hogy a legjobb módszereket válasszuk, pontosabban, válasszák-e a baloldalon, mikor őrült vadászként tüzelnek mindenre ami mozog, mert mindenki antiszemita, aki egy kicsit is másképpen gondolkodik mint ők. Lásd a Schiffer, Kálmán vitát. Erre írtam és ezt ma is tartom, hogy ez kontra-produktív. Az emberek nagy többsége nem antiszemita, nem akarta és ma sem akarja a zsidók halálát. Megalkuvó és gyáva. Túlélő fajta. Nemcsak a magyar ember ilyen, bár ez nem mentség, de az ember ilyen. De ugyanaz az ember képes nagylelkűségre és bátorságra, önfeláldozásra is.
Ma a baloldalon olyan politikusok vannak, akik nem értik az embert. Olyan témákat erőltetnek, amik nem érdeklik az embereket, amit mondanak, azt nem hiszik el.
A holokauszt, a körülötte folyó hisztéria, Schiffer is így fogalmazott és nem azért mert az áldozatokat semmibe veszi, az emberek többségét nem érdekli. Az emberek többségét hidegen hagyja, hogy a pártok mit mondanak a hatvan évvel ezelőtti holokausztról. Ettől ők még nem lesznek antiszemiták.

brokikrémleves 2014.04.11. 12:56:09

@pátyi:

"a holokuszt előtti antiszemitizmus még magyarázható, utánna már sem nem magyarázható, sem nem menthető"

1.
Talán megszűntek a holok. előtti antiszemitizmust magyarázó okok?

2.
Tévedés az antiszemitizmust a holokausztot egymással azonosítani:
Ez ugyanúgy az "őrült vadász" logikája, akit emlegetsz. Még maguk a nácik sem azzal kezdték, hogy elpusztítani akarják a zsidókat, hanem elüldözni.

3.
Egyáltalán, mi az hogy antiszemitizmus?
Ez a fogalom és használata maga is rasszizmus a nem zsidók elleni népirtások áldozataival szemben.
süti beállítások módosítása